Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

sâmbătă, 11 august 2007

Izolatie exterioara polistiren 3-5 cm: o gluma ?

Multi afirma, pe diferite forumuri si nu numai, ca o izolatie exterioara cu polistiren ar fi suficienta pt. o locuinta, daca ar avea grosimea de 3-5 cm. Oare aceasta grosime sa fie indeajuns ? Desi o izolatie cu acesta grosime aduce imbunatatiri "vizibile" in ceea ce priveste pierderile de caldura prin peretii exteriori ai unei locuinte, nu pare sa fie nici pe departe suficienta. Instalatorul cu care am creat acest "program" imi povestea ca in Austria (da, a lucrat o vreme si acolo, ca si in Marea Britanie, de altfel, vreo citiva ani), izolatia exterioara cu polistiren se face in mod uzual cu o grosime de 14 cm (!). Veti spune probabil ca acolo, datorita climei, e nevoie de o astfel de grosime. Si totusi ... La o izolatie exterioara cu polistiren expandat de 8 cm si la o diferenta de temperatura de 40 grade C (+20 la interior si -20 la exterior), temperatura de 0 (zero) grade C se inregistreaza chiar la interfata dintre perete si stratul de polistiren. Cu alte cuvinte, daca ai peretii izolati cu 8 cm de polistiren iar afara sint -20 grade C, este ca si cind nu ai avea deloc peretii izolati la exterior, dar temperatura de afara ar fi de 0 (zero) grade C. Pentru o grosime mai mare a izolatiei exterioare cu polistiren, temperatura de zero grade "pica" undeva in interiorul stratului de polistiren (deci la interfata dintre perete si polistiren ar fi o temperatura pozitiva, de peste zero grade C), iar pt. o grosime mai mica de 8 cm a izolatiei, temp. de zero grade C "pica" undeva in interiorul peretelui. Interesant, nu-i asa ? Izolatia termica exterioare scade vertiginos pierderile de caldura prin peretii exteriori la o grosime intre 0 (zero) si aproximativ 8-10 cm, dupa care scaderea devine din ce in ce mai lenta, pina se ajunge la o grosime de 37 cm (!!!), care este socotita aproape perfecta si care trebuie luata in calcul in cazul in care se doreste realizarea unei case pasive. Privita astfel, izolatia in grosime de 3-5 cm pare intr-adevar o gluma, nu-i asa?
In concluzie, o izolatie exterioara cu polistiren expandat ar trebui sa aiba macar 8 cm grosime, iar rezistenta termica corectata minima Rc a peretilor exteriori izolati ar trebui sa fie de minimum 1,20 m2K/W, conform normelor in vigoare. Mai ales ca manopera platita pt. asta este la fel atit pt. placi cu grosimea de 3 cm, ca si pt. placi de 10 cm, iar cantitatea de adeziv folosita pt. prinderea de perete a placilor de polistiren nu difera in functie de grosimea placii. Singurele diferente le reprezinta costul mai mare al placilor de polistiren mai groase si al diblurilor de fixare mai lungi. Asa ca, sfatul meu este sa va calculati bine bugetul alocat acestei operatiuni de izolare exterioara a locuintei si sa nu va zgirciti tocmai acolo unde nu merita.
Va salut cu ... caldura. 

Later edit, anul 2021:

Surprinzator pt mine, este unul dintre cele mai accesate/citite articole postate pe blog, chiar si in 2021 !!! Si uite ca am cam avut dreptate: astazi, grosimea uzuala / minima a izolatiei termice la peretii exteriori este de 10 cm. Insa cei care pun cu adevarat accent pe izolatia termica a casei lor, respectiv pe reducerea cat mai mult a pierderilor ei de caldura, sau cei care vor o casa conforma cu noul standard "NZEB" (Near-Zero Energy Building = cladire cu consum de energie aproape zero), care a devenit chiar obligatoriu pt cladirile noi ridicate dupa anul 2019 in UE, pun izolatie termica la peretii exteriori de 15 cm grosime !!! Inclusiv Primaria Bistrita, prin Programul de Reabilitare Energetica a Cladirilor vechi, deja construite, le izoleaza cu 15 cm de polistiren la peretii exteriori!!! Cu ce calitate, si la ce pret, este alta discutie... Iar cu scumpirile majore la gaze si curent electric din anul 2021, izolatia termica a cladirilor devine din ce in ce mai importanta ... Vorba aceea: "cea mai ieftina energie este aceea pe care NU o consumi, iar cea mai ieftina caldura este aceea pe care nu o irosesti"!!!

242 de comentarii:

1 – 200 din 242   Mai noi›   Cele mai noi»
Emil spunea...

Am studiat si eu pornind de la cele scrise de tine, dar ar trebui sa se tina cont si de faptul ca de la 8 cm in sus nu mai "respira " deloc peretii, si ca asta insemana probleme mari cu mucegaiul si cu caldura prea mare pe timpul verii. True?

Aurel spunea...

Cu caldura prea mare pe timpul verii, sigur nu, ci dimpotriva. Un strat izolator izoleaza si de frig, dar si de cald. Cit priveste "respiratia" peretilor, ai o oarecare dreptate, in sensul ca trebuie asigurata o ventilatie corespunzatoare camerei, pt. mentinerea sub control a umiditatii,insa abia cu gips-carton pe interior ai cu adevarat astfel de probleme, mai ales la peretii noi, care vor fi reci, fiind spre ext., favorizind condensul. Asa ca mai mult "FALSE" decit "TRUE".

Anonim spunea...

Foarte interesant articolul.
Singura completare pe care as aduce-o ar fi ca e important sa stim si densitatea polistirenului adus in discutie; denistate diferita rezulta rezistenta termica diferita

Anonim spunea...

Este benefica izolarea unui perete (exterior) pe interior? Pot aparea probleme cu mucegaiul?

Andrei spunea...

Anonim, daca vrei sa faci o izolatie buna impotriva mucegaiului trebuie sa o faci pe exterior. Daca o faci pe interior, peste peretele care are ciuperca in el, in scurt timp aceasta va aparea incet incet pe la colturi si se va extinde pe tot peretele, facand izolatia pusa de tine inutila.

Aurel, izolatia mai mult decat multumitoare este de 20 cm grosime cu o densitate de 80, cu din ceea ce spunea profesorul meu la facultate.

Alina spunea...

Intentionez sa imi izolez peretii exteriori, am un apartament pe colt, stiu pana acum ca izolatia as vrea sa o fac de 10 cm, insa nu stiu ce standarde ar trebui sa am in ceea ce priveste materialele. Eu am gasit pe cineva care vine cu materialele si ma costa 85 lei/mp, si nu stiu daca este ok. Se poate un sfat in aceste directii?
Multumesc,

sava spunea...

intereseaza-te de spuma poliuretanica izolatoare. este o tehnologie noua si te costa undeva la jumate de pret.cauta pe net.

Aurel spunea...

@Alina, citeste ultimele 2-3 pagini din topicul asta si te lamuresti:

http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=22874&postdays=0&postorder=asc&start=135

@sava, cu tot cu finisarea suprafetei nu este mai ieftin.

Anonim spunea...

Nu numai ca e necesara izolatia termica, in plus ar trebui folosit polistiren grafitat de cea mai buna calitate si de minim 10cm, fiindca proprietatile termoizolatoare ale polistirenului scad dramatic sub zero grade si peste 35 de grade si cu trecerea timpului.

Anonim spunea...

am decis si eu sa fac izolarea termica a apartamentului... locuiesc la parter ...imi poate da cineva unele sfaturi suplimentare legate de acest fapt? multumesc...

Anonim spunea...

stau la ultimul etajsi am hotarat sa-mi fac izolatie deasupra pe bloc cu polistiren excrudat de 3 cm.ce parere aveti e bine?am lipit polistirenul,am lipit plasa,stie cineva ce urmeaza sa fac mai departe?trebiue lipit si carton deasupra saumai dau un strat de sapa si atat?isolatia veche a ramas sper bunande desupt.poate imi da cineva o idee

Radu spunea...

Pt izolarea cu polistiren se foloseste polistiren expandat cu caracteristica EPS minim 70. Izolarea se face pe exterior. Grosimea minima a stratului de polistiren este grosimea care, impreuna cu grosimea peretului,material, punti termice, face ca "Temperatura punctului de roua" circa 12 gr C la 20 gr la interiorul camerei si 60% umiditate relativa a aerului sa nu se atinga pe suprafata interioara a peretelui.De aici si aparitia mucegaiului si a igrasiei. Cresterea temperaturii la interior si/sau a umiditatii(bucatarii in general, lipsa aerisire) duce la cresterea temperaturii pct-lui de roua! Izolarea doar pe interior duce in timp la degradarea structurii peretelui.
Din punct de vedere al eficientei termice o izolatie de minim 10 cm, este recomandata. Vrei sa Obtii un certificat energetic mai bun pui 10cm si o centrala in condensatie, etc.

Anonim spunea...

buna.am si eu o intrebare..pt timpil iernii am intodeauna probleme cu mucegaiul.daca izolez peretii pe experior,am vreo sansa sa scap de problema asta?

Aurel spunea...

Desi aparitia mucegaiului nu depinde doar de izolatia termica, raspunsul simplu este da, ai sanse sa scapi de mucegai daca izolezi peretele pe exterior.

Anonim spunea...

Buna. A si eu o mare nelamurire....dupa un calcul facut de catre mai multi distribuitori de centrale am un necesar de 30kw pentru casa( 220mp utili, inaltime medie 2.7-2.8), dar din calcularea radiatoarelor ajung la o cifra mult mai mare, si din cate stiu nu poate fi eneria cedata mai mare decat ceea ce ne ofera centrala(31 in cazuk meu). Snt in impas, nu as vrea nici sa subdimensionez, ca sunt cam friguros, dar nici nu as supradimensiona caloriferele....o discrepanta uriasa intre ce calc in tabelul de pe site si ce mi-au calculat firmele de instalatii. Astept sugestii. Multumesc

Aurel spunea...

Salut.
Stiam ca am raspuns la comentariul tau, insa nu gasesc raspunsul; se pare ca doar am vrut... Asa ca raspund acum, sperind sa nu fie prea tirziu.
Acei "distribuitori de centrale" de care zici probabil ca ti-au facut un calcul termic de tipul "mai mult nu": 220mp*2.75m inaltimea medie = aprox. 600mc de incalzit. Apoi 600mc*50w/mc=30KW. Adica de fapt n-au calculat nimic, ci doar au inmultit volumul casei tale cu acel celebru 50w/mc (o valoare din burta, care s-a dovedit uneori corecta). Si parca vad ca nu te-au intrebat mai nimic despre materialele de constructie folosite, despre izolatia termica a casei, pereti exteriori, zona si pozitia ei etc. Clasic...
Ce ma pune pe mine pe ginduri este faza cu "calcularea radiatoarelor". Cum adica? Este vorba despre suma puterilor radiatoarelor pe care le ai deja montate in casa? Tocmai asta este: cine si dupa ce criterii si calcule a stabilit puterea acestora?
Tu ai dreptate: degeaba puterea centralei este mai mica decit suma puterilor radiatoarelor instalate, pt ca acestea nu vor da mai multa caldura decit poate furniza centrala. Invers poate fi ok (centrala mai puternica decit suma radiatoarelor), cu conditia ca 1.diferenta sa nu fie prea mare si 2.ca puterea centralei sa fi fost stabilita in mod corect. Este de dorit ca cele 2 valori sa fie corelate. De fapt, intai se calculeaza pierderile de caldura pt fiecare camera = necesarul ei termic, de unde rezulta puterea si marimea fiecarui radiator in parte. Aceste pierderi de caldura pt fiecare camera,insumate, ne dau necesarul termic total al intregului imobil. Abia in functie de acesta se alege puterea centralei care va deservi imobilul respectiv, care trebuie sa fie cel putin egala cu suma pierderilor de caldura ale fiecarei incaperi.
Mai zici ca exista "o discrepanta uriasa intre ce calc in tabelul de pe site si ce mi-au calculat firmele de instalatii". Pai, firmele de instalatii ti-am spus ce fel de calcul ti-au facut: mai mult nu. Asa ca hai sa vedem ce calcule ai facut tu, cu "tabelul de pe site". Daca ti-e casa bine izolata termic, m-as fi asteptat sa obtii un rezultat mai mic decit cel facut de firmele alea. Asa ca ori nu ai casa bine izolata termic, ori ai gresit ceva la notarea in fisier. Asa ca o sa te rog sa mi-l trimiti pe mail, completat de tine, pt a verifica daca notarile tale sint in regula.

George spunea...

Daca vreti cu adevarat sa aflati secretul aplicari termosistemului luati legatura cu specialisti in domeniu si vi se va da toate detalile la fata locului eu va recomand sc termosistem silv alpin sau sc nicol alpin eu am lucrat cu ei am izolat doua vile si sa vazut efectu acela care mi la comunicat pana sa anceapa lucrarea mult noroc.

Aurel spunea...

@George
La o astfel de exprimare cursiva, fluida, coerenta si corecta gramatical, ce sa mai zic? Mult noroc!

TIBERIU spunea...

pîpăî

Anonim spunea...

TIBI
Doresc o solutie la urmatoarea situatie:
- nu am posibilitatea de a izola pe exterior un perete pe care a aparut igrasia de cativa ani, deoarece este un perete care este alaturat de blocul vecin -distanta dintre blocuri fiind de circa max.20cm;
-deci singura solutie este izolarea pe interior(stiu ca ideal ar fi pe exterior, dar nu vad nicio solutie pentru o izolare pe exterior)si deci cu ce fel de polistiren sa izolez pe interior -grosime, granulatie-?
Astept solutii/sfaturi cu mult interes.
Va multumesc, TIBY.

Aurel spunea...

@Tiberiu
??? Așa gânguream și eu pe la vârsta de 2 ani...

@Tibi & Tiby (probabil tot Tiberiu, dar după ce a învățat să scrie și să posteze un comentariu :)) Ce repede mai învață copii în ziua de azi...)
Cu toata bunavointa, insa sint mult mai multe de spus decit incap intr-un comentariu. Asa ca, pina la vara, ai tot timpul sa te documentezi temeinic aici:
* http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php?23813-Totul-despre-termoizolarea-interioara
* http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=346732
* http://www.renovat.ro/izolatie_interioara_polistiren.php
sau alte situri asemanatoare.

Anonim spunea...

Pentru izolatii termice pe interior recomand placile din silicat de calciu. Le-am testat, permit peretelui sa respire si elimini posibilitatea de formare a mucegaiului

Anonim spunea...

va salut,sunt daniel din radauti,suceava si doresc sa-mi izolez termic casa pe exterior,va rog cine poate sa-mi spuna care este densitatea corecta a placilor de polistiren de 10 cm. si daca exista in comert si mai groase de 10 cm.bineinteles cu densitatile aferente si care ar fi cea mai potrivita izolatie la o casa in radauti,suceava tinand cont de temperaturile scazute iarna in zona dar si de umiditatea relativ crescuta.va multumesc mult,cu respect.

Aurel spunea...

@Daniel
Citeste acest articol si vei afla cum sta treaba cu densitatea si rezistenta la compresiune a polistirenului expandat (EPS), precum si care este recomandat pentru fatada (izolatia pe exterior).
Da, exista si polistiren cu grosime mai mare de 10 cm.

Anonim spunea...

este o mare problema in ceea ce priveste umezeala la izolatii!!
de aceea recomand(din experienta) ca la baza izoatiei co polistiren sa lasa-ti o mica ventilatie cu circunferinta 5 6 cm acoperita cu capac tip oblon, ca peretele sa fie mereu uscat si fara a se infiltra umezeala. acest procedeu se poate repeta la fiecare 3 4 metri distsnta unul fata de celalant.

georgedis1 spunea...

Si daca in loc de polistiren expandat de 10cm, folosesc polistiren extrudat de 5cm,gresesc?

Multumesc anticipat

Aurel spunea...

@Anonim
N-am prea inteles ce propuneti. Insa problema "umezeala la izolatii" nu apare decit in anumite circumstante, iar solutiile nu prea "rimeaza" cu mesajul dvs.

Aurel spunea...

@georgedis1
Da, gresesti. Si inca de 3 ori: 1) polistirenul extrudat (XPS) are o rezistenta termica doar cu putin mai buna decit polistirenul expandat (EPS), la aceeasi grosime. Asa ca 10 cm EPS fac cit vreo 9 cm XPS, iar 5 cm XPS fac cit vreo 4,5 cm EPS. Deci, la rezistenta termica pierzi; 2) XPS este cu mult mai scump decit EPS (cam triplu), asa ca vei pierde si la pret, nejustificat; 3) rezistenta la difuzia vaporilor de apa este mult mai mica la XPS decit la EPS, ceea ce nu este de dorit pt peretii exteriori. In concluzie: XPS = densitate mare => rezistenta mare => in pardoseli, inglobat in sape, iar EPS = densitate mai mica => rezistenta mai mica => izolatii termice pereti, preferabil pe exterior. O alta optiune demna de luat in considerare este folosirea placilor de vata bazaltica, chiar si pe exterior: rezistenta termica ceva mai buna decit a EPS; rezistenta mecanica rezonabila, comparabila cu a unui EPS 70, cu densitatea de 12 kg/mc; rezistenta mica la difuzia vaporilor de apa (peretii respira mai bine); nu arde si nu intretine arderea; durata de viata mai lunga decit a EPS; ca dezavantaj - evident, este mai scumpa decit EPS.

TheSolitary spunea...

Salut Domnul Aurel!
Recent părinților mei li sa pus pata să izoleze apartamentul pe exterior. Așa că am început și eu să caut informații, să văd ce și cum.
Vă rog, dacă puteți să mă ajutați puțin în această privință! Am observat că vă pricepeți și merită să iau în considerare ceea ce spuneți.
Voi începe prin a vă spune că părinții mei locuiesc în Zimnicea, județul Teleorman, așa ca să vă faceți o idee cam la ce temperaturi trebuie să reziste izolația.
În urmă cu 5 ani au izolat pe interior cu polistiren de 3 cm, așa făcea toată lumea atunci și așa a recomandat maistrul.
Acum a vorbit cu alt maistru care a spus că o izolare cu polistiren de 8 cm este cea mai recomandata.
Eu am câteva îndoieli, as merge mai degrabă pe 10 cm, ținând cont și că este posibil sa fie nevoiți să scoată cândva izolația de pe interior dacă "nu mai respiră pereții" și apare mucegaiul.
Părerea dumneavoastră ca specialist, care este, legat de grosimea polistirenului și de posibilitatea apariției mucegaiului?
Mulțumesc anticipat!
Ovidiu

Aurel spunea...

@Ovidiu
Bravo lor, bine fac.
Din ce sint peretii exteriori?
Au avut pina acum probleme cu mucegaiul?
Daca peretii exteriori sint din beton, atunci pledez pt 10 cm (minimum), fara discutie. Dar daca peretii exteriori nu sint din beton, eu zic ca ar fi suficient 8cm, pt ca iernile sint blânde acolo (zona climatica 2). Pe de alta parte, diferenta de pret intre un termosistem de 8 cm si unul de 10 cm grosime nu este foarte mare. Manopera este aceeasi. Asa ca cel mai elegant ar fi 10 cm pe exterior, iar de pe interior sa indeparteze acei 3 cm de izolatie, mai ales daca a fost pusa in opera intr-un mod necorespunzator si au existat probleme cu condensul/mucegaiul si/sau daca n-ar strica o primenire a zugravelii interioare.

Leia spunea...

Buna
As dori si eu sa izolez un uscator format din panouri,am observat ca incepe sa piarda din rentabilitate de o vreme.M-am gandit la varianta cu polistiren dar nu stiu care ar fi cel mai indicat si cu ce as putea sa il protejez cat sa reziste la diferente mari de temperatura si la conditii externe(soare,ploaie ..)

Multumesc frumos

Aurel spunea...

Ce fel de panouri?
Pe exterior, puteti folosi orice polistiren expandat pt fatade, pe care sa-l acoperiti cu adeziv si plasa de fibra de sticla, apoi o vopsea decorativa sau chiar o lavabile pt exterior.

Leia spunea...

Panourile sant speciale pt structurile uscatoarelor,formate din tabla de aluminiu si in mijloc au izolatie ....nu prea stiu cum se numesc,dar cladirea este formata din aceste panouri plus coloane ,si acestea din aluminiu.

Multumesc pt sfat,puteti sa-mi recomandati un lac sau vopsea de exterior care are proprietati elastice,dat fiind faptul ca diferentele de temperatura sant destul de mari si structura este supusa dilatarii si contractiei la intervale dese .

Multumesc anticipat,apreciez sfaturile dumneavoastra si o sa incerc sa le pun in practica cat mai repede.

ps Am uitat ,polistirenul de 5 ar fi ok sau trebuie alta grosime ?

Aurel spunea...

Ups! Eu ma gandeam la o camera unde se usca rufe, dar se pare ca este vorba despre cu totul altceva. Chiar asa, ce uscati in acel uscator?

Leia spunea...

;) Lemn masiv,este un uscator de lemn.In timp acele panouri se dezlipesc si pierde caldura.Exista solutia sa fie lipite cu silicon dar eu ma gandeam ca trebuie sa fie ceva simplu sa ''il imbrac''=))Ma gandeam la polistiren deoarece este usor si nu incarca structura lui de rezistenta.Sa pun polistirenul am gasit solutia ...il prind cu ceva suruburi si o structura usoara de scanduri dar nu stiam cu ce sa il protejez .

Florin spunea...

Dar de ce trebuie "sa respire" peretii? De mult a apus povestea asta!

Vali spunea...

Buna ziua,
Ma gandesc sa izolez pe interior o camera la apartament care are 2 pereti la exterior.
Cum se procedeaza in mod normal?
Si daca izolez cu doar adeziv si aplic apoi polistirenul? Risc sa apara mucegaiul?mai respira peretele?are efect izolarea in acest mod?
Va multumesc anticipat.
Vali

Aurel spunea...

@Vali
Ziua buna.
Poti sa-mi traduci, te rog, fraza "Si daca izolez cu doar adeziv si aplic apoi polistirenul?"

Vali spunea...

Buna ziuA.
M-am referit la modul cum se aplica si tavanul fals.
Exista un deziv se intinde pe perete dupa care se vine cu placile de polistiren.
Daca incerc sa fac asa ceva si pe peretii laterali..are vreun efect ca si izolare? Exista vreun risc sa apara mucegaiul?

Multumesc
Vali

Aurel spunea...

@Vali
Ar fi multe de spus despre izolarea termica a peretilor pe interior. Exista pe net multa informatie despre asta. Sigur te va ajuta acest articol: http://www.misiuneacasa.ro/izolatiile-de-interior-avantaje-dezavantaje-si-----solutii.html. Personal, recomand vata + bariera de vapori + gips-carton.

Anonim spunea...

Aurel nu pledeaza o cauza aiurea.

In 2005 am izolat cu eps de 20 sau 30 kg/mc, 15 cm grosime, o casa de 300 mp .Am izolat inclusiv demisolul contra pamantului cu 10 cm xps, si sub paca 20 cm.
In pod deasupra mansardei unde nu a mers EPS am pus vata de 40kg/mc 20-30 cm
Consumul anual al chiriasilor mei(firma) este de aprox 1500 ron/an
Consuma pentru incalzire si apa calda doar la bucatarie.
Pentru consumul mic, vinovat este inca un detaliu important; Desi pe gaz, instalatia are un puffer de 300-500 litri tinut la max 40-45 de grade fapt care reduce numarul de functionari tranzitorii ale centralei termice(50000 pe sezon de incalzire dupa Viessmann daca tin bine minte) la max 3-4000 porniri pe sezon.Incalzirea este integral in pardoseala
In regim tranzitoriu(porniri pe perioade scurte de timp) centralele pe gaz au un randament undeva la 30-40 %
Cu orice ati izola, atentie la detaliile de executie specifice sistemului care sunt bune practici afara pentru ca la noi rar gasiti buni practicieni.

Aurel spunea...

@Anonim
Uau, aia da izolatie termica! A costat ceva, dar merita si in timp iti cam scoti banii. Plus o incalzire in pardoseala bine facuta si probabil inteligent automatizata. Normal ca , consumul este mic.

Unknown spunea...

Ce polistiren sa folosesc pt izolarea casei pe afara,grafitat sau normal? exista si de 12 cm?

Unknown spunea...

A aparut polistirenul grafitat,este mai bun decat cel normal? vreau sa-l folosesc pt izolarea casei la exterior; il recomandati sau nu!

Aurel spunea...

@Marius
Polistirenul expandat grafitat are o conductivitate termica cu 20% mai buna decit cel negrafitat de aceeasi densitate (cel putin, asa se lauda producatorii). Iar grosimea poate fi cit vrei tu, chiar 20 cm. Nu cred ca are vreun magazin pe stoc asa ceva, insa se poate aduce pe comanda.
Pretul este cu cel putin 30% mai mare la cel grafitat.
Da, il recomand, mai ales atunci cind ti-l poti permite :)

Anonim spunea...

Buna ziua.O intrebare pentru domnul Aurel,locuiesc in Moldova am o casa ridicata recent peretii sunt din caramida cu grosimea de 24cm,tencuiti interior exterior anul acesta urmand izolarea cu polistiren de 10cm ,este suficient? Am inteles de la cineva care a lucrat in Germania ca este o pasta de culoare neagra care se da pe tencuiala cu gletiera inaintea placarii cu polistiren aceasta lucrand ca o bariera de vapori este si la noi asa ceva,este recomandat?

Aurel spunea...

Ziua buna.
Daca este suficient? E ca si cum ai spune: "Am un venit de 2000 lei/luna. Este suficient?" Sau: "Motorul masinii mele are 1400 cc. E suficient?"
Multi ar raspunde ca da, altii ar zice ca nu. Depinde ce iti doresti tu, ce asteptari ai tu, cit vrei sa cheltuiesti in viitor cu casa/masina ta.
Rezistenta termica a peretilor tai exteriori va fi intre 2,5 si 3 m2K/W. Da, este mai mare decit cea minima prevazuta de normativele in vigoare (1,8), deci acum ar putea fi considerat suficient. Insa, avind in vedere accentul crescind pus pe economisirea energiei, peste 6-7 ani, valoarea minima ceruta de normative ar putea fi, de ex, de 3 m2K/W, moment in care nu va mai fi suficient, desi durata de viata a termosistemului respectiv inca nu va fi trecut. Iar un certificat energetic intocmit in acel an va consemna faptul ca respectivul imobil are o izolatie termica precara, sub minimul recomandat. Pt detalii, vezi postarea: http://calcul-termic.blogspot.ro/2011/09/rezistenta-termica-corectata-minima.html.

Pasta de culoare neagra de care vorbesti ar putea fi: http://www.mapei.com/public/RO/products/323_plastimul_ro.pdf
sau alte produse similare. Personal, nu l-as folosi la lipirea placilor de polistiren pe fatada; cel mult, pe soclu. De ce sa hidroizolez fatada? O va proteja suficient de bine termosistemul lipit clasic si vopseaua decorativa aplicata peste el.

Silviu Ovidiu spunea...

Buna ziua , am si eu o intrebare, ce parere aveti de izolarea peretilor cu vata bazaltica rigida de 10 cm in loc de polistiren de 10, peretii casei sunt din caramida porotherm de 38. ar merita, am auzit ca vata minerala respira mai bine decat polistirenul si Pe site la Rockwool coneficientul de conductivitate al vatei este foarte mic , se apropie de un polistiren bun.

Silviu Ovidiu spunea...

Si mai am o intrebare cum mi-ati recomanda sa rezolv un planseu terasa, izolarea?

E ok sa il izolez si intereior si exterior??
Sotia mea vrea neaparat acoperis terasa , si incerc sa minimalizez pierderile de caldura prin acoperis, aveti cumva un detaliu de planseu terasa care sa respecte rezistenta minima termica?

Aurel spunea...

@Sorin Ovidiu 1
Despre vata bazaltica pt fatade tencuite am o parere buna, atita vreme cit ti-o poti permite. Este de aprox 2,5 ori mai scumpa decit polistirenul expandat A80 de aceeasi grosime. Fata de care are 3 avantaje principale: rezistenta mai buna in timp (nu se degradeaza in timp, isi pastreaza proprietatile); rezistenta mai buna la foc (nu arde si nu intretine arderea); rezistenta mai mica la difuzia vaporilor de apa (peretele respira mai mult). In ceea ce priveste conductivitatea termica, este comparabila cu cea a polistirenului expandat pt fatada.
In cazul tau, in loc de vata mi-as pune 10 cm de polistiren grafitat, iar diferenta as investi-o intr-un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Sau intr-o pompa de caldura.

Aurel spunea...

@Sorin Ovidiu 2
Atentie la hidroizolare, care este cel putin la fel de importanta ca si termoizolarea. Poti termoizola si interior si exterior.
Pt detalii, vezi de ex aici: http://www.hidroset.ro/terasa-circulabila.html

cristina spunea...

buna!as dorii sa imi izolez casa pe exterior cu polistiren,iar in interior peretii sunt cu placi de rigips facuti ,iar peretii interiori care sunt exteriori sunt inzolati!cu polistiren de cat mi-ati recomanda sa imi izolez casa? VA MULTUMESC!

Aurel spunea...

@Cristina
Desi nu mi-ai dat toate datele (de ex, grosimea si tipul zidariei, sau grosimea stratului de polistiren de pe interior), iti recomand minimum 8 cm grosime. La polistiren, evident...

cristina spunea...

buna seara ! casa este construita din caramida noua,si pereti din interior iam izolat cu placi de rigips si vata sticlata!are vreo importanta cate camere are termopanele pentru izolarea exterioara pt ca noi, avem la casa termopane cu 3 camere ! VA MULTUMESC PENTRU RASPUNS ! O SEARA BUNA!

Anonim spunea...

Buna seara d-le Aurel,

V-am citit cu mult interes postarile si am fost bucuros sa constat ca unele din deciziile pe care le-am luat in procesul de construire a casei au fost in concordanta cu recomandarile dvs. Mi-as fi dorit totusi sa descoper mai repede acest site. In mod cert as fi evitat unele probleme legate de hidroizolatia subsolului!

Oricum, am ajuns acum la faza de realizare a termosistemului si v-as fi foarte recunoscator daca ati putea sa imi dati niste sfaturi referitor la urmatoarele:


A. Vata bazaltica sau Polistiren?
B. 10 cm sau 15? Rc minim in ambele cazuri?
C. Daca vata bazaltica, Rockwool sau Knauf???
D. Putere estimativa pt centrala? (lemn cu gazeificare)

Se dau:

casa : subsol + P + M
pereti: PTH 30, tencuiti clasic interior + exterior
zona: Bistrita /Cluj
expunere: Sudica
Suprafata totala: approx. 240 mp (exlusiv subsol)
Inaltime finala camere: 2.6 m
Suprafata vitrata: approx. 41mp, geamuri termopan triple, Uf=1,1.

Va multumesc anticipat,

Dan

puma1907 spunea...

buna ziua,
felicitari pentru activitatea dvs de pe acest blogg!
As dori sa-mi acordati o consultatie tehnica in domeniul izolatiei externe.
Casa este construita din doua corpuri cu perete comun: este sistemul cu polata, polata fiind deasupra unui beci.Polata a fost reconstruita din BCA de 200mm si tencuita; partea principala a casei este din chirpic asezat pe lungime dand peretelui o grosime mai mare de 500mm si tencuiala intre 30 si 120mm (peretii pierdusera din verticalitate si au trebuit indreptati - casa are peste 150 de ani). Casa ete orientata E-V pe lungime cu peretele de la polata pe N si cel de la casa pe S.Ce izolatie imi recomandati?
cu stima,

Aurel spunea...

@Anonim
Multumesc pt aprecieri.
A. Din punct de vedere al gradului de izolare termica, sint cam la fel. Insa vata mai are avantajul ca: are durata de viata mai mare; nu-si pierde proprietatile termoizolatoare in timp; respira mai bine peretele; nu arde si nu intretine arderea, cica nu gazduieste rozatoare si nici insecte. Daca toate aceste avantaje sint importante pt tine si iti permiti sa dai azi pe vata de 2,5 ori mai mult decit pe polistiren, atunci sigur ca merita sa mergi pe vata. O alta varianta demna de luat in seama este polistirenul grafitat, care are o conductivitate termica cu 20% mai buna decit polistirenul expandat obisnuit, respectiv vata (cel putin asa se lauda producatorii). Iar ca pret se pozitioneaza undeva intre cele doua. Sau, o alta varianta, ar fi fatada ventilata, la care poti folosi vata minerala obisnuita, de densitate mica, relativ ieftina, insa costa mult finisarea cu fatada propriu-zisa.
B. Rc pt Porotherm30 ~1,5; Rc pt EPS/vata de 10 cm grosime ~2,5. Suma lor este 4. Deci un perete alcatuit din cele 2 materiale de constructie are o Rc ~4 m2K/W. Pt linistea ta "termo-energetica" pe termen lung, eu te sfatuiesc, daca iti permiti financiar, sa incerci sa treci de 5m2K/W. Adica, pe linga caramida ta, inca 15cm polistiren obisnuit/vata minerala bazaltica sau 12cm polistiren grafitat. De ce zic asta? Pt ca acum, pt peretii exteriori, normativele prevad o Rc minima de 1,8 m2K/W. Insa vezi in postarea http://calcul-termic.blogspot.ro/2011/09/rezistenta-termica-corectata-minima.html pt cite cazuri se prevede o Rc de 4,5-5 m2K/W. Acolo o sa se ajunga si pt peretii exteriori, mai devreme sau mai tirziu. Ce zici de situatia in care tu pui acum 10cm de vata minerala bazaltica densa pt exterior (ultimul racnet al modei in domeniu; cost aproximativ 48lei/mp doar vata; total Rc~4m2K/W) cu gindul la o durata de viata a termosistemului respectiv de 50 de ani, cheltuind acum o caruta de bani, iar peste 15 de ani un audit energetic sa iti spuna ca nu te ridici la standardele momentului in ceea ce priveste termoizolarea. Si daca vei vrea sa vinzi cladirea, ori va trebui sa scazi serios din pret, ori sa inlocuiesti termosistemul.
C. Nu-mi permit o clasificare. Ambii sint producatori seriosi, cu produse de top. Intra pe situl fiecaruia, studiaza si compara, si acela care iti va face cu ochiul, intr-un fel sau altul (pret/caracteristici/promotii etc), acela este cel mai bun...
D. Cam 10-12 kW parterul, cam 11-14 kW mansarda, am mai pus 3 kW pt subsol... Recomand o centrala de ~35 kW. In functie de numarul de persoane care locuiesc acolo, precum si de numarul de puncte de consum (bai, bucatarii etc), precum si de buget, n-ar strica un boiler termoelectric / panouri solare / centrala pe gaz de ajutor.

Aurel spunea...

@Puma1907
M-ai omorit cu polata si cu chirpicul tau :)) Polata am inteles ca nu este locuita (conform DEX, ca altfel habar n-as fi avut ce inseamna), deci nu ar trebui izolata termic. Cit priveste chirpicul, nu am date concrete despre caracteristicile sale termice. Stiu doar ca este un relativ bun izolator termic, daca nu este ud. Ce sa-ti stiu eu recomanda? Daca ai simtit, locuind acolo, ca pierzi caldura si consumi combustibil (lemn, gaz, altele) mai mult decit altii, la acelasi confort termic, atunci n-ar strica o termoizolatie exterioara a casei principale (8-10cm grosime). Inainte sa ma intreb cu ce grosime, stau sa ma intreb cum vei prinde polistirenul de fatada. Oare vor prinde diblurile in chirpic? N-ar strica sa ai peretele cit mai plan, astfel incit toata suprafata placii de polistiren sa fie acoperita cu adeziv care sa faca priza pe perete.
Sau, apropo de comentariul anterior, te pomenesti ca vom asista la prima casa din chirpic izolata cu vata minerala bazaltica :)) Poate ca ar fi primul caz in care termosistemul ar costa mai mult decit casa :)) Scuze daca ti-am parut rautacios...


Anonim spunea...

se poate lipi polistirenu cu spuma polurietanica SOUDAL pt usi interioare

Aurel spunea...

Oare lipseste un semnul intrebarii la sfirsit? Oricum, raspunsul este "poate, dar nu se recomanda, au alte produse pt asta". Cauta pe www.soudal.ro dupa polistiren...

Anonim spunea...

Am o casa mai veche ececutata din bca de 24 cm ,placata cu polistiren de 5 cm (atat ne-am permis) si care s-a dovedit insuficient. Din documentarea facuta aici pe site inclin sa cred ca daca as dori sa execut si o izolare la interior, este posibil sa apara probleme cu mucegaiul. Va rog sa-mi spuneti ce solutie as putea adopta la interior pentru izolarea suplimentara a casei. Mentionez ca suprafata desfasurata este de cca 110 mp,parter, cu un h=2,5m, constructie pe cadre b.a. cu bca de 24 cm, pod necirculabil cu izolatie pe interior de 10 cm polistiren (nu mai retin datele tehnice), orientare S-E la 10 km de Ploiesti. Va multumesc anticipat!

Aurel spunea...

@Anonim
Pe interior, solutia ar fi inca 5 cm de vata minerala la interior, apoi placi de gips-carton si obligatoriu folie anti-difuzie a vaporilor de apa intre vata si placile de gips-carton.

Alexandru spunea...

Buna ziua ,
imi construiesc casa in Reghin si acum sunt la etapa termoizolatie . Nu sunt un specialist si de aceea am cerut mai multe opinii, dar ele nu coincid. Unii recomanda polistiren de 10 , altii spun ca peste 8 cm grosime devine inutil .Aceeasi problema si in ceea ce priveste calitatea polistirenului (EPS 70 sua EPS 80).
Am citit cu atentie articolul d-voastra si comentariile . Daca am inteles bine mi-ati recomanda EPS 80 de 10 cm ?
Mentionez ca peretii sunt din PTH de 30 cm.
Va multumesc mult , si imi cer scuze daca v-am pus o intrebare al carei raspuns il puteam deduce .

Aurel spunea...

@Alexandru
Pe cei care spun ca "peste 8 cm grosime devine inutil" te rog sa-i intrebi daca, acum vreo 5-7 ani, nu cumva tot ei erau cei care recomandau polistiren de 3 cm grosime, care considerau un moft 5 cm grosime si care nu puteau concepe 8 cm grosime. Probabil ca sint aceeasi "specialisti". Nu-i mai intreba nimic, nu pune mare pret pe ce zic ei si incearca sa nu-i contractezi pt lucrarea ta :)
Acum, cu 30 cm PTH + 10 cm de EPS 80 esti chiar ok. Ai o rezistenta termica teoretica a peretilor exteriori de aprox. 2+2,5=4,5 m2K/W. Iar corectata, de vreo 3,5. Adica aprox dublu fata de cit prevad normativele in vigoare azi, pt peretii exteriori. Dar sint elemente de constructie unde chiar si azi se cer rezistente termice de 4,5 - 5 m2K/W (vezi postarea respectiva, sau pagina Izolatia...). Sa nu te miri daca peste 10 ani, un eventual audit energetic al casei tale iti va spune ca izolatia ta termica este la limita sau chiar sub valorile minime prevazute de normativele acelor vremuri, la fel cum 5cm pusi cu mandrie acum 7 ani reprezinta astazi mai nimic. Si acum ma intreaba cum ar putea sa mai adauge citiva cm in plus, de preferat tot la exterior, fara sa piarda ceea ce au deja. Ceea ce este cam greu. Asa ca, alti bani, alta distractie, alta manopera, alte materiale. Merita?

Alexandru spunea...

Va multumesc pentru sfat , in cele din urma am ales Caparol CT 80F .

Unknown spunea...

Ce-ar fi daca ati folosi o vopsea speciala cu conductivitatea termica de 0,0025 ? Unde mai pui ca mai si reflecta radiatia infrarosie in proportie de 95% ! Ce ziceti?

Sonia spunea...

Buna ziua!
As dori sa ma ajutati cu solutia optima pentru o izolare termica exterioara a plafonului pentru un apartament cu suprafata aprox. de 100 m2, situat la etajul 4 din patru in Cluj Napoca.

E un apartament in bloc vechi cu caramida pe exterior si pereti de beton pe interior. Bugetul alocat pentru izolarea plafonului apartamentului pe exterior e undeva la 12000 lei.

Va multumesc anticipat.

Aurel spunea...

@Iulian
Ar fi prea frumos ca sa fie adevarat.
1. Conductivitatea termica lambda nu poate fi 0,0025. Ai pus un zero in plus. Chiar si asa, 0,025, este suspect de mica = buna.
2. Rezistenta termica a unui strat de 1 mm grosime (mult pt o vopsea), ar fi de 0,04, adica neglijabila.
3. Poate cu reflectia infrarosiilor sa mai ajute un pic, dar, per ansamblu, eu as spune pas acestei solutii, chiar si inainte de a-i afla pretul.

Aurel spunea...

@Sonia
Stiu ca n-o sa-ti placa raspunsul meu, dar o solutie optima pt cazul tau concret nu o poate da decit un specialist care sa vina la fata locului si sa evalueze situatia. Trebuie tinut cont si de hidroizolatie, care este la fel de importanta ca si termoizolatia.

Iulian Mititelu spunea...

Nu am pus niciun zero in plus. Chiar atat da producatorul din teste. Inteleg ca pare greu de crezut dar fa un exercitiu de imaginatie si inchipuie-ti ca ar fi adevarat!
Ce-ai spune ?

Aurel spunea...

@Iulian
As spune cam la fel. Un strat de 1 mm ar avea astfel o rezistenta termica de 0,4. Cam cit 1,5 cm de polistiren expandat. Nu-i rau, dar nici decisiv nu este.
Dar daca imi spui ca un singur strat de vopsea are grosimea de 1 mm, ca se pot da 2-3 straturi, ca se poate colora si ca este si lavabila, atunci chiar m-ai face curios de pret...

Anonim spunea...

am o casa construita la rosu in sistemul : zid dublu caramida poroterm de 25 termoizolatie vata bazaltica combinat cu polistiren ( grafitat de 10 acolo unde e structura de beton )+ caramita poroterm de 11,5 la exterior. .Casa este in Brasov unde iarna tine 6 luni si e iarna nu gluma .Pentru un consum mai mic la intretinerea ei as dorii sa o izolez si pe exterior cu un eEXTRUDAT GRAFITAT de 5. Stiu o sa-mi spuneti ca nu e permeabil la vapori etc . intrebarea mea este : daca tencuiala decorativa nu e permeabila la vapori de ce nu sunt probleme in aplicarea ei la exterior avand in vedere ca impermeabilizeaza orice fel de termoizolatie . Astept cu deosebit interes raspunsul dvs mai ales ca dupe ce am calculat costul pe o termoizolatie cu expandat am iesit cu vreo 1500 lei in plus fata de extrudat

Iulian Mititelu spunea...

Un pic de rabdare! Am gasit ceva mai bun! Tehnologie spatiala. Luni sau marti fac teste cu termografie. Efectul de izolatie se combina cu cel de reflexie a radiatiei infrarosie, cea responsabila cu gradele celsius.
Intr-un test facut afara, s-a vopsit o teava prin care trece agent termic la 260grade. Un strat de vopsea de 3,8mm a dus la 60grade la suprafata tevii. Arata bine, nu?

Aurel spunea...

@Anonim
Ca sa inteleg: dinspre interior spre exterior, peretele tau are compozitia: caramida porotherm de 11,5cm grosime + vata bazaltica/polistiren + caramida porotherm de 25cm grosime?
Intrebari: 1. cum ai combinat vata cu polistirenul? Suprapuse ? Sau pe zone? 2. Ce distanta exista de fapt intre cei doi pereti de caramida?
Nu se recomanda polistirenul extrudat (XPS) pt termoizolarea fatadelor, iar faptul ca este foarte putin permeabil la vapori este poate cel mai neinsemnat dintre motive. El are o densitate mare, deci o mare rezistenta mecanica. Insa aceasta principala calitate a lui nu te ajuta in cazul termoizolarii fatadei. Ci cel mult a soclului. In conditiile in care conductivitatea termica a XPS este doar cu putin mai buna decit a polistirenului expandat (EPS): 0,32-0,34 fata de 0,38-0,40 (~15%). Si in conditiile in care XPS costa mai mult decit triplu fata de EPS, pt aceeasi grosime. Cu siguranta ai gresit ceva la calculele tale de costuri. Pt ca 1 mp de XPS de 5cm costa ~23 lei, in timp ce 1 mp de EPS80 (densitate ~15kg/mc) de 10cm grosime costa ~20 lei. Avantaj: EPS-ul! Ar fi ideal daca ai muta punctul de roua dintre pereti in peretele exterior.
Cit despre respiratia peretilor, e o notiune la moda, ca "natural", sau "bio", cu prea putin fundament practic. Am avut de ales intre "pereti care respira si ferestre prin care bate vintul" si "casa etansa cu consum mic de energie pt incalzire/racire". S-a optat pt a doua varianta. Un perete izolat cu polistiren "respira" la fel de mult pe cit este de "natural" un suc "de fructe" neacidulat de 2 lei kilu'. Sa fim seriosi!
Peretii au un important rol de tampon de caldura si umiditate pt interiorul unei locuinte (un bun motiv pt care nu se recomanda izolarea termica la interior), insa aceasta capacitate a lor este totusi limitata. Daca facem sauna in interior, difuzia vaporilor prin pereti nu ne va salva de igrasie si mucegai, chiar daca peretii nu sint izolati termic si "respira" in voie. Ba din contra!
Pe scurt, ventilatia este importanta si ne scapa de "grija peretilor care nu respira". Insa facuta prin deschiderea ferestrei, este neeconomic. Asa ca merita sa luati in calcul montarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Probabil ca isi scoate banii daca ne gindim cita caldura se pierde in 10 ani prin deschiderea ferestrelor.

Anonim spunea...

Domnule Aurel
am specificat anterior ca am o constructie in felul urmator
1-la interior caramida poroterm de 25
2- spatiu de 10cm umplut cu vata bazaltica de inalta densitate iar acolo unde exista centuri sau buiandrugi am inlocuit vata cu polistiren expandat grafitat de 10
3-zid de caramida poroterm de 11,5 la exterior
intentionez sa plachez fatada cu extrudat grafitat de 5 care e mai rezistent in timp si mai ieftin ca expandatul grafitat (20lei mp extrudatul de 5 in comparatie 25 lei expandatul de 10 grafitat)
Cam asta ar fi situatia si astept parerea dvs
Nu ati fost foarte clar vis a vis de vopseaua decorativa de exterior care practic anuleaza proprietatea de permeabilitate la vapori de apa ata de trimbitata a polistirenului expandat atat de recomandat la placare de fatade (personal cred ca e o problema de costuri de productie extrudatul fiind mai scump de produs si deci profitul fabricilor mai mic ) Astept raspuns eventual pareri argumentate sau experiente ale unor persoane care au mai placat fatade cu extrudat ,

Anonim spunea...

Am omis sa va spun ca din discutiile cu un specialist in termoizolatii am aflat ca repiratia peretilor in cazul de mai sus se poate rezolva cu niste mici gauri de aerisire facute in pereti in care sunt introduse niste tuburi cu plasa antiinsecte in capat si care sa corespunda in acel spatiu umplut cu vata ,bineinteles pozitionare acestor gauri de ventilare fiind facuta :una jos si una in diagonala sus in spatiile de pe fatada dintre ferestele casei grosimea tuburilor fiind foarte mica .

Anonim spunea...

si poate ne detaliati si ce inseamna un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura nu spricep prea bine

Anonim spunea...

Si ca sa va mai dau un detaliu extrudatul pe care doresc sal folosesc este destul de rugos ca suprafata (asta vis a vis de problemele ce pot apatare ca aderenta a adezivului ) ,Am gasit o promotie de extrudat grafitat BRIOTERM de 5 115 lei 5,9 mp deci ce parere aveti?

Aurel spunea...

@Anonim
* Eu nu as pune XPS-ul grafitat de 5cm, din 2 motive: 1. Cei 5cm, fie ei si de XPS grafitat cu lambda 0,027 W/mK (???), ofera o rezistenta termica mai mica chiar si decit 8cm EPS obisnuit, negrafitat, care in mod sigur este mai ieftin. N-am vazut scris nicaieri ca XPS este mai rezistent in timp decit EPS. Dar daca tu zici... 2. XPS-ul de Briotherm nu-mi inspira incredere. E un no-name. Nici macar un site n-are firma asta :) De ce as avea incredere in produsele lor? Pe ambalajul baxului scrie lambda = 0,027. Mai sa fie! Or fi facut cine stie ce descoperiri, despre care Austrotherm, Caparol si alti "grei" din domeniu habar nu au. Un pret mic ascunde adeseori un produs de slaba calitate. Dar daca tu vrei sa le testezi produsele pe propria ta casa, pe banii tai, n-am nimic impotriva.
* N-am gasit nici o tencuiala decorativa (siliconica, silicatica, acrilica sau cauciucata) pe care sa scrie ca nu este permeabila la difuzia vaporilor de apa. Despre ce vorbim? Poate imi trimiti un link cu asa ceva...
* Despre sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura gasesti multe informatii pe net. Pe scurt, se realizeaza o serisire controlata si economica a casei: aerul rece si curat de afara este pompat inauntru, iar aerul cald, umed si viciat este scos afara. Pe drum, se intilnesc intr-un schimbator de caldura, astfel incit aerul rece care intra preia caldura de la aerul cald care iese. Plus filtrare etc.
* Sfatul specialistului tau in termoizolatii m-a dat gata: doua gauri in perete, ca sa-l ajutam sa respire artificial (!?!?) Altfel se sufoca, isi schimba culoarea, intra in coma si moare, nu? In plus, cum crezi ca miroase aerul static dintre peretii tai? Eu n-as vrea sa-mi miroasa asa in casa.

Aurel spunea...

@Iulian
Fa-ti jumatate din peretele exterior al unei camere cu vopseaua asta minune si zi-ne si noua cit ii schimba culoarea la termografie. Si cere-i termografistului sa iti spuna care este jumatatea vopsita (fara sa-i spui tu in prealabil).
Cum se aplica? Care este grosimea unei singure aplicari? Consumul? Pretul?

Anonim spunea...

Buna ziua, tot citind despre izolatii am intalnit o practica interesanta in izolarea semineelor. Folosirea placilor de shamota. Acest lucru ma duce cu gandul la posibilitatea izolarii la interior a apartamentului cu placi, caramizi refractare sau shamota. Au indice de refractie mare a caldurii, transfer termic mic, peretele ,,respira''. De ce nu as alege aceasta varianta in locul polistirenului, la interior? Nu exista momentan posibilitatea izolarii exterioare.

Aurel spunea...

@Anonim
Ca sa fie considerat izolator termic si sa merite folosit ca atare un material trebuie sa aiba conductivitatea termica lambda sub 0,06 W/mK. Ma indoiesc ca samota indeplineste aceasta conditie. Pe scurt, daca insisti, se poate, dar stratul ar trebui sa fie (mult?) mai gros decit unul de polistiren sau vata, pt acelasi efect. Plus alte neajunsuri...
In loc sa reinventam gaura la macaroana, mai bine am invata sa gatim corect/gustos macaroanele inventate de altii :)

Anonim spunea...

Domnule Aurel
Vis a vis de optiunea placarii cu extrudat de 5 briotherm as vrea sa va rog sa privititi acesta optiune in contextul tipului de contructie pe care care-l am (vezi postul anterior cu zidul dublu).Si trebuie spus ca unul din motivele pentru care ma gandesc sa optez pentru acest extrudat este faptul ca este mai rezistent si din punct de vedere mecanic la lovituri etc fata de expandat .
Cel de al doile motiv ar fi pretul iar cel de al treilea ar fi faptul ca eu deja am un strat de izolatie de 10 cm ,vata bazaltica combinata cu ESP grafitat(unde este beton) intre cele doua ziduri . In acest context as vrea sa priviti lucrurile si sa-mi spuneti parearea dvs .
As mai avea o retinere fata de acest extrudat si vis a vis de aderenta sa la adeziv dar pipaindul am remarcat ca are o incurajatoare identica cu cea de la AUSTROTHERM .Si cred ca astia de la BRICOSTORE ,ca la ei am vazut produsul ,nu vand chiar asa orice stift (Au o limita rezonabila la calitate)

Cat priveste tencuielie decorative este adevarat ca nu scrie pe ele ca nu sunt permeabile la vapori ca doar n-or fi prosti , dar daca o pipaiti un pic nu cred ca e nevoie de mai mult pentru a va da si dvs seama ca odata data peste polistirenul de fatada ala nu mai respira in veci (faceti abstractie de faptul ca producatorul nu specifica nimic si priviti problema strict practic pipaind lucrarea
In ceeace priveste grosimea aici sunt total de acord cu dvs un 5 de extrudat nu echivaleaza cu vreun 10 de expandat dar avand in vedere contextul in cazul meu nu cred ca e chiar atat de important .
Deci in concluzie as vrea sa va spuneti parerea, tinand cont insa de modul in care am contruit eu casa la rosu , cu zid dublu si termozolatie la mijloc ,aceasta a doua izolatie fiind o masura suplimentara .un caz particular ci nu o regula generala ptr altii

Va multumesc si astept




















Aurel spunea...

Anonim
E OK si asa, ai binecuvântarea mea, dă-i 'nainte!

Anonim spunea...

despre spuma poliuretanica ce parere aveti, din ce am calculat eu avand in vedere ca se elimina manopera si adezivul de lipire ( nu si cel de finisaj ) iese mai ieftin decat sa folosesti un un polistiren (mai de calitate nu vreun EPS 50 ) SPUMA NEGOCIATA IN JUR DE 7-8 EURO /mp strat de 3 cm deci ce ziceti?

Aurel spunea...

Spuma poliuretanica este foarte buna, are avantajele ei, dar in nici un caz nu iesi mai ieftin decit cu polistiren expandat, fie el si cu grafit.
Cu 3 straturi de spuma ai 9cm izolatie si DOAR spuma costa aprox. 100 lei/mp.
La polistiren grafitat de 10 cm grosime (EPS80), ai pe metrul patrat urmatoarele costuri: 27 lei polistirenul + 6 lei adezivul decent + 3 lei plasa + 2 lei diblurile = 38 lei materiale + 35 lei manopera = 73 lei + 20 decorativa decenta = 93 lei. Si uite asa iti ramin bani si pt coltarele cu plasa, profilul de soclu si berile aferente.
La fel de adevarat este ca cei 9 cm de spuma fac mai mult decit cei 10 cm de polistiren grafitat. Mai departe, tu hotarasti.

Anonim spunea...

Deci sa inteleg ca atat costa izolatia exterioara 93lei mp ptr ca eu am dat cateva telefoane si mi-au spus 60lei mp,de ce oare?

Anonim spunea...

Am un apartament de 69mp urmeaza sa-l izolez pe exterior cu polistiren de 10 ce centrala imi recomandati(si marca) bucatarie de 8mp sufragerie de 18mp un dormitor de 10mp altul de 12mp baie de 6mp

Aurel spunea...

Oare din cauza ca nu ati luat in calcul toate materialele, sau aceleasi materiale, ca cele decrise de mine? 60 lei/mp cu polistiren grafitat + manopera + decorativa? Mira-m-as!

Aurel spunea...

Pt 69 mp ajunge o centrala de 24 KW. Insa nu vreau sa va rapesc placerea si stresul de a va alege singur marca si modelul ei ;)

Anonim spunea...

despre incalzirea in pardoseala ce parere aveti .Stiu investitia initiala e ceva mai mare dar asvrea sa stiu daca merita . Oare in cati ani se amortizeaza diferenta de investitie initiala.Daca stiti ceva si despre panourie alea electrice cu infrarosu sau asa ceva nu ar strica o parere avizata

centrale iasi spunea...


In apartamentul unei familii care a cerut decuplarea de la centrala termica, un reporter intreaba:
- Ce faceti daca va este frig ?
- Ne strangem in jurul lumanarii.
- Dar daca este foarte frig ?
- Ne apropiem si mai mult de ea.
- Dar daca este ger de crapa pietrele ?
- Aprindem lumanarea...

Iulian spunea...

Salut. Revin cu intarziere deoarece am avut niste probleme care s-au rezolvat intre timp.
Am vopseaua de care spuneam !!!
Conductivitate 0,0012 !!!
Am testat-o pe o plita electrica cu o camera cu termoviziune. Temperatura a scazut de la max 190 grade C la min 88 grade C. Cine vrea ii trimit pe mail pozele facute si explicatii.
Vopsirea a fost facuta complet neuniform, de aceea nu a iesit o temperatura uniforma. Grosimea stratului cca 1mm.
Avem distributie la nivel national!
Pretul va fi undeva la 12-14 euro/l fara TVA, in functie de cantitati.
Datele sunt certificate in Cehia de catre Ceskhoslovensko Lloyd.
Urmeaza si certificare in Romania in scurt timp, dupa care voi incepe distributia

Aurel spunea...

@Iulian
Asteptam cu interes certificarea din Romania pt vopseaua-minune.

Florin spunea...

Buna seara, ce recomandati pentru izolarea unei case zidita cu bca de 25 cm ? M-am gandit la Austrotherm AF80 100 mm ( cel mai mic pret gasit de mine este de 46,44 lei pachetul ) . Daca diferenta de pret nu ar fi mare, imi puteti spune o varianta mai buna ?

Multumesc,






Aurel spunea...

@Florin
AF80 de 10 cm grosime este o varianta buna, iar pretul este si el bun.

Florin spunea...

Multumesc, domnule Aurel.

Va doresc o seara placuta.

tymotyman spunea...

buna seara domnule Aurel. As dori daca puteti sa ma sfatuiti si pe mine cu privire la izolarea unui apartament construit din placi beton ,ultimul etaj.m am gandit la eps 80 15 cm, dupa cate am vazut gasesc si 20 cm,intrebarea mea este cam pe la ce grosime nu mai renteaza economic ,adika pierderea de caldura este mai mica (pretul) compartiv cu polistirenul? terasa bloului am izolat cu polistiren extrudat 5 cm.

Aurel spunea...

@tymotyman
1. Verifica daca nu ai cumva un perete de tip sandwich de genul beton-polistiren-beton. Au fost vremuri cind s-a construit asa. Am vazut situatii! In cazul asta, 8 cm ar fi suficient.
2. Cred ca nu e de neglijat aspectul fatadei: cu ce grosime au izolat vecinii dvs, daca au facut-o sau nu...
3. Daca vrei sa atingi minimul rezistentei termice corectate Rc normat astazi, pune 10 cm, daca vrei sa o faci si peste 10 ani pune 15 cm. ETC ... :)
4. Daca intre tavanul tau si exteriorul terasei blocului exista doar 5 cm de material izolator termic, este tare putin, chiar daca este vorba despre polistiren extrudat. In acest caz, in loc de 15-20 cm izolatie termica pt peretii exteriori, mai bine pune doar 10 cm + inca cel putin 10 cm pt izolatia termica a tavanului tau. Altfel, apartamentul tau va semana cu un om iarna, in ger, cu o haina foarte groasa si cu capul gol...
5. Un bun compromis intre o izolatie de 10 si 15 cm de polistiren extrudat, atit ca pret cit si ca izolatie termica, il reprezinta 10 cm de polistiren expandat grafitat, care ar fi echivalent cu 12 cm de polistiren obisnuit de fatada.
6. E greu de facut o paralela intre grosimea stratului de izolatie termica, respectiv pretul lui, si pretul pierderilor de caldura, respectiv a combustibililor, care sint si ele in crestere, pt a spune cind "nu mai renteaza economic". Sint prea multe de luat in calcul, inclusiv perceptii subiective, pt ca sint convins ca intrebarea "de la ce cost incolo nu se mai merita" va primi raspunsuri dintre cele mai variate, intr-o plaja larga de valori.

tymotyman spunea...

Buna seara!multumesc pentru raspunsuri. Avand in vedere ca izolatia o voi face in regi proprie m am gandit ca banii dati pe manopera sa i bag in polistiren si dupa multe cautari am ajuns si eu l concluzia c cel grafitat este cel mai bun. dup cum mi ati spus si dv cred ca un 15 cm grafitat la exterior si sa adaug terasei inca 10 cm grafitat ar fi ce mai buna solutie .peretii nu stiu sigur daca sunt Sandwich ,blocul est construit prin 65-68 ,desemenea tavanul este format din planseu(plaa beton)apoi ceva material umplutur(nisip,resturi bca) si apoi o sapa de nivel pt apa pluviala,la care am adugat eu 5 cm extrudat,plasa adeziv,apoi o mica spa 2,3 cm plus carton smolit cu ardezie-in acesta configuratie vara aceasta nu am resimtit caldura puternica fata de alti ani,deasemenea a stat mult timp zpada pe terasa mea fata de alti vecini la care se tope instant !

valeriu spunea...

pentru a izola peretii exteriori ai unui apartament,peretii sunt din caramida cu grosimea de 50 cm,ce grosime trebuie sa aiba polistirenul?

Aurel spunea...

@Valeriu
Atit cit vrei tu sa fie. Sau de citi cm ai tu bani. Niciodata nu e prea mult.
Pt cazul tau, desi nu stiu ce rezistenta termica are peretele tau de 50 cm grosime (?), recomand minim 8 cm.

Anonim spunea...

chiar daca are legatura, nu este important unde cade punctul de 0 grade. La casele neizolate unde cade? Normal ca in perete. Important e ca punctul de roua (la care se condenseza apa) sa nu fie la intalnirea izolatie - perete.Temperatura de roua este la peste 0 grade.

Flo spunea...

Buna ziua Dl Aurel
Detin o casa construita in 1968din caramida si izolata interior acum 5 ani in sistemul placi polistiren placi gips carton.
Dat fiind faptul ca pe alocuri au aparut anumite fisuri pe langa remedierea lor as dori si o izolare exterioara. Ce recomandati d-voastra in acest caz. Casa se afla in zona Campulung Muscel.
Multumesc anticipat.

Aurel spunea...

@Flo
Recomand minim 8 cm de polistiren pt fatada AF80, avind in vedere ca va aflati in zona climatica IV si ca, pe atunci, caramizile nu erau atit de eficiente energetic ca si cele de astazi. Sau, daca va tine punga, vata bazaltica pt fatada.

Flo spunea...

Multumesc ptr sfat. Inteleg ca vata bazaltica este mai buna si probabil mai scumpa. Avand in vedere ca investitia este pe termen lung cred ca diferenta de bani poate justifica alegerea. Daca nu va cer prea mult puteti sa-mi enumerati avantaje/dezavantaje folosire vata bazaltica.
Multumesc anticipat si sa aveti o zi buna in continuare.

Anonim spunea...

cum se plateste la intretinere daca eu am centrala si stau la mansarda

Vlad spunea...

Buna ziua domnule Aurel,
Planuiesc sa izolez casa cu polistiren de 10 cm(locuiesc in apropierea Iasiului).Stateam de vorba acum cateva zile cu un vecin(care a lucrat ani de zile pe santiere ca maistru, deci consider ca are ceva habar) si incerca sa ma convinga ca cel mai indicat este 5 cm in exterior si 5 cm in interior. Imi spunea ca prin 10 cm exterior nu respira peretele,insa prin 5 respira. Stiu (din auzite) ca nu trebuie izolat pe interior,insa am o dilema:prin 5 cm de polistiren respira peretele?

Aurel spunea...

@Vlad
Bine macar ca maistrul tau ajunge per total la 10 cm grosime polistiren. Stiu "maistrii" care inca recomanda 5 cm EPS la exterior si gata! Chiar pe un zid exterior de 15 cm BCA!!! Ca doar la ce ne trebuie mai mult?!? Si peste 2-3 ani (nu mai mult!!!), daca stai de vorba cu clientii lor si ii intrebi "-Doar 5 cm de polistiren ati pus?", iti raspund jenati "-Cam putin, e adevarat, dar asa se punea pe atunci, si asa ne-a recomandat si noua mesterul...". De toata jena, ce sa mai vorbim...
Ma intreb cum a stabilit el ca prin 5 cm respira peretele, si prin 10 cm nu. De ce nu 2cm cu 8cm, sau 3 cu 7, sau 4 cu 6, sau chiar 1 cu 9cm ??? Te rog sa-l intrebi, sint tare curios! :)
"Respiratia peretilor" are o (oarecare) logica doar daca se refera la schimbul de vapori de apa intre aerul din camera si cel exterior. Care oricum este foarte slab. Da, un strat de polistiren expandat (sau 2) ingreuneaza acest schimb. Nu il inlatura complet, ci doar il ingreuneaza. Dar iarna ne imbracam ca sa nu ne fie frig, nu ca sa putem transpira in voie. Daca ne e cald si transpiram, ne putem racori cedind caldura si vapori in exterior; daca ne e frig si nu transpiram, oricum nu ne putem incalzi luind caldura dintr-un mediu exterior rece. Vrem sa ne fie cald, chiar cu riscul de a transpira, sau vrem sa nu transpiram, chiar cu riscul de a ne fi frig??? Peretii oricum functioneaza ca un tampon de caldura si umiditate, iar acest avantaj il pierdem daca izolam (si) pe interior. Ideea este sa nu dam din interior peretilor mereu umiditate mai multa decit pot tine, avind astfel nevoie sa o cedeze si in exterior. Pt asta poti aerisi mai des, sau poti folosi dezumidificatoare mai ales in locurile unde, de ex, gatesti sau usuci rufe, sau iti poti cumpara ferestre termopan cu fanta de aerisire (ele sint practic o anomalie, un compromis ciudat: desi etanseaza foarte bine si reduc la minimum schimbul de aer cu exteriorul, prin clapeta respectiva pot sa lase sa intre/iasa aer cam la fel cum batea vintul pe vremuri prin ferestrele ne-termopan, pe care le-am schimbat pt ca pierdeau prea multa caldura), sau pur si simplu, daca te tine punga, poti monta un sistem de ventilatie cu schimb de caldura, care iti asigura aer curat cu costuri minime in ceea ce priveste incalzirea. De asemenea, chiar daca avem (multa) umiditate la interior, este important ca peretii camerei sa fie suficient de calzi astfel incit vaporii de apa sa nu condenseze pe ei, adica temperatura pe suprafata lor interioara sa fie mai mare decit punctul de roua. Si asta tot printr-o izolare termica exterioara ca lumea o putem obtine.
Pe scurt: izolatie termica DOAR pe exterior, la grosimea maxima pe care ti-o poti permite, cu polistiren expandat pt fatada, eventual grafitat. Sau, daca esti cu adevarat bogat, cu vata bazaltica pt fatada, de aceeasi grosime. Punct!!! Restul e can-can :)

Corina spunea...

Buna ziua,

Am o casa la 5 km de Iasi situata in camp si vantul bate destul de tare. Fata de oras iarna aici se simte mult mai intens cu vre-o 3-4 grade sub temperatura din oras.
Casa este izolata acuma cu 5 cm expandat si la soclu est de 2 cm expandat ( asa am cumparat casa si pe certificatul energetic ne clasam nu stiu cum in categ B).

Pereti casei sunt de 24 cm BCA si noi am vrea sa izolam casa cu:
- Grafitat de 10 si soclu extrudat de 8

sau

- sau extrudat de 10 de la APLA pentru fatada si soclu extrudat de 8 tot de la apla

Toata lumea spuna ca nu extrudat, intrebarea este cel de la APLA pentru fatada
XPS BT
este ok?

In plus, am auzit la diversi mesteri ca ar fi bine sa tencuim pe BCA peste care sa venim cu polistirenul, si dupa aia cu decorativa. Exista vre-un beneficiu sa tencuiesti peretele inainte de a pune polistirenul? Sau e doar o metoda a mesterului de a mai scoate niste bani din buzunarul meu.

Legat de punctul de roua, unde ar cadea punctul de roua pentru o izolatie ca mai sus? Dupa niste calcule facute de mine ar iesi intre bca si polistiren. Este ok? Sa merg pe polistiren mai gros?

Multumesc,
Corina

Aurel spunea...

@Corina
Din link-ul tau nu reiese ca acel polistiren extrudat ar fi bun pt fatade. Pt ca nici nu este! Deci, NU! Poti merge pe grafitat de 10 cm.
O tencuiala peste BCA, inainte de termosistem, are unele avantaje, insa ele pot fi mai mari sau mai mici in functie de situatia ta. De ex, tencuiala umple rosturile dintre blocurile de BCA. Daca zidarii s-au zgircit cu adezivul pt BCA (sau mortarul), si rosturile zidurilor tale contin mai mult aer decit adeziv, atunci umplerea lor este benefica. Daca nu, nu mai e asa de importanta. La fel, in cazul planeitatii peretilor. Daca ti-s strimbi sau neuniformi, mai bine ii indrepti cu o tencuiala, decit cu niste mamaligi mari de adeziv pt polistiren.
In cazul asta (24 cm BCA cu 10 cm polistiren grafitat), cred ca punctul de roua cade in polistiren, deci este ok.

Corina spunea...

Buna ziua,

Multumesc pentru raspunsul precedent.

As mai avea niste intrebari:

Ar fi ok sa pun termosistemul nou peste asta existent astfel crescand cu un 5 cm termosistemul final?

Peste asta existent este dat cu decorativa. Este ok sa pun peste decorativa sau ar trebui sa dau jos decorativa, si sa pun stratul nou de grafitat?

Tot acum, as vrea sa imi izolez si podul. Pe net sunt destule controverse legate de soareci in vata minerala(de sticla sau bazaltica). Ce ati recomanda pentru izolarea podului?

La fundaturi am un OSB destul de subtire peste care la exterior este polistiren de 5. Este ok sa pun vata pe interiorul OSB-ului? Cu ce ar fi bine sa prind vata, si ce sa pun peste vata? Unii spun un OSB subtire, altii rigips sau chiar un XPS de 2cm?

Multumesc,
Corina.

Cornel spunea...

Buna seara, am si eu nevoie de niste sfaturi. Vreau sa-mi izolez un apartament pe exterior. Acesta este situat in Cluj-Napoca, intr-un bloc vechi(an 1966) din caramida, la etajul 1, cu orientare sud si nord. Recent am descoperit mucegai in bucatarie(nord) si in una din camere(sud). Va rog sa-mi spuneti ce sa fac pentru a scapa de mucegai si ce polistiren sa folosesc pentru izolare(grosime, densitate, marca, etc) mentionez ca vecinii alaturati nu au peretii izolati. Multumesc!

Aurel spunea...

@Corina
- Teoretic, poti pune peste, insa practic nu se recomanda asta, pt ca, daca primul strat nu este foarte bine fixat, exista riscul sa se desprinda ambele. De asemenea, iti ciuruiesti peretii cu inca o tura de dibluri, sau poti nimeri cu un diblu in cel de dedesubt.
- vata minerala bazaltica in placi.
- peste osb, spre interior, poti pune vata, apoi bariera de vapori, apoi rigips.

Aurel spunea...

@Cornel
Ideal ar fi sa iei legatura cu un specialist, care sa vina la fata locului pt a vedea exact care este situatia. In principiu, aparitia mucegaiului denota faptul ca acea zona de perete este prea rece pt cantitatea de umezeala cu care vine in contact.
E de vazut sa nu ai infiltratii de apa in perete (din conducte sparte, din exterior etc) si de remediat daca e cazul. Apoi poti lupta pe 2 fronturi: reduci umiditatea din aerul din camera (aerisire, dezumidificatoare etc) si/sau "incalzesti" suprafata interioara a peretilor respectivi izolindu-i pe exterior cu polistiren expandat (de ex, A80 de la Austrotherm) sau vata minerala bazaltica de inalta densitate (de ex, Frontrock Max E de la Rockwool) de minim 10 cm grosime. Apoi poti trata peretele cu o solutie anti-mucegai.

marian.s spunea...

Buna ziua ,am si eu nevoie de un sfat:am o casa mai veche care avea camerele mai joase si a trebuit sa mai scot din pomosteala ca sa le aduc la o inaltime cat de cat normale.Am pus apoi folie,extrudat,plasa si 10cm grosimea placii turnate.Nu-mi dau seama acum daca placa interioara se afla la nivel sau sub nivelul solului in exterior,fiinca am un trotuar turnat pe langa casa.Intrebarea mea ar fi daca este vreo problema,daca placa ar fi mai jos de nivelul solului si pana unde sa merg cu anveloparea.Ar fi nevoie sa sparg trotuarul?sa izolez mai jos? Ma gandesc ca ar fi transfer termic intre soclul casei si placa mea..Acum acum daca sparg trotoarul ma gandesc ca se slabeste si rezistenta casei...deci care ar fi cea mai buna solutie?

Aurel spunea...

@Marian
Ai dreptate, ideal ar fi ca izolatia termica exterioara sa coboare pina sub nivelul pardoselii. Dar decit sa spargi trotuarul si sa darimi casa ...
Fa izolatia pina la trotuar. Si asigura-te ca nu se poate infiltra apa printre polistiren si trotuar, pina la perete. Daca in timp vei avea probleme (condens, mucegai etc) in partea de jos a peretilor exteriori, abia atunci poti cauta o solutie. Dar cred ca sint sanse bune sa scapi.

Anonim spunea...

de ce nu va faceti casa doar din polistiren?
aberatii de genul 15 cm polistiren la un PTH 30?

Anonim spunea...

domnul Aurel, aveti calificare in domeniu?
ca la sfaturi vad ca va pricepeti.
eu cred ca sunteti un distribuitor de polistiren.

Aurel spunea...

@Anonim
15 cm de polistiren la un PTH de 30 cm grosime ti se pare aberatie? La fel parea, acum 6-7 ani, 5 cm polistiren pe un BCA de 15 cm grosime. Astazi, evident, pare o gluma. Peste alti 6-7 ani, ceea ce azi tie ti de pare o aberatie, va fi cit se poate de normal. Lumea evolueaza, cerintele se schimba, pretentiile cresc.
Nu e aberatie! E ca un fel de Samsung Galaxy 3 printre telefoanele smart, adica aproape de top, de maximul imaginabil. Nu oricine si-l permite, dar cei care si-l permit stiu pe ce dau banii.
Am zis doar S.G. 3, si nu 4, pt ca 4-le ar fi o caramida Evoceramic 44 AR cu 15 cm de polistiren grafitat :)) Sic!

Aurel spunea...

@Anonim2, dar probabil acelasi
Daca te referi la facultate + diploma in domeniu, nu am. Adica am, dar in alt domeniu. Asta o fac doar din pasiune, cu un succes mai mic sau mai mare, pe care il las la latitudinea altora sa-l aprecieze. Chiar negativ, asa cum faci tu...
Pina de curind, am lucrat in FMCG, asa ca n-am avut nici o legatura cu distributia de polistiren. In prezent, lucrez oarecum in constructii, dar polistirenul imi aduce probabil 1% din venituri. Asa ca stai linistit, acuzatia ta este nefondata.
De ce oare gindesc unii ca orice spui sau faci, trebuie sa aiba un inteles ascuns, o cauza perversa, o motivatie malefica, pe care ei se simt datori sa o descopere?

Aurel spunea...

Apropo, oare si astia or fi distribuitori de polistiren?
http://www.termo.utcluj.ro/regenerabile/1_2.pdf, pag. 2 si pag. 5-6

Anonim spunea...

am si eu o intrebare :cum este mai bine sa plachezi cu polistiren , cu mamaligi sau pe toata suprafata ? M-am gandit ca multi placheaza cu mamaligi din comoditate si totodata din dorinta beneficiarului de a minimiza costurile cu adezivul. Insa logic daca intre polistiren si perete lasam un spatiu de aer mai mult sau mai putin ventilat, si conform legilr fizicii, aerul cald care trece prin pereti va sta in partea de sus cu tot cu vaporii de apa aferenti atunci cu siguranta in partea de sus a constructiei vor fi probleme cu igrasia (e parere personala). Deci cum e mai bine la mamaligi sau la piaptan?

Aurel spunea...

Daca peretii sint drepti sau tencuiti, poti intinde adezivul pe placa de polistiren cu gletiera cu dinti, pe toata suprafata. Daca nu, poti folosi varianta cu mamaligile, insa se recomanda si un cordon perimetral continuu de adeziv.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Buna ziua,
Pentru o casa parter in Bucuresti, Sc=120 mp, cu:
- pereti exteriori 37.5 PTH,
- planseu beton armat peste parter 12 cm + sarpanta lemn,
imi puteti confirma sau corecta, va rog, grosimile de termoizolatie pentru a obtine o rezistenta termica de 5-6 si casa sa fie "echilibrata termic" (de exemplu, sa nu am prea multa termoizolatie in pereti si prea putina in pardoseala etc):
- pardoseala + parapeti = XPS 15 cm
- pereti = EPS80, 20 cm
- planseu peste parter = vata bazaltica 25 cm
Multumesc

Aurel spunea...

@VIP
Da, sint in regula grosimile astea. Eu insa as pune doar 10 cm XPS in podea si 30 cm vata la planseul peste parter.

Eugenia Olteanu spunea...

Buna ziua! Am citit cu interes toate comentariile dvs. si mi-am luat inima in dinti sa va cer si eu niste sfaturi. Locuiesc in Bucuresti la etajul 10, ultimul, al unui bloc construit in anii 80, probabil din placi de beton. In urma cu citiva ani, blocul a fost decopertat de caramida aparenta,inclusiv in jurul ferestrelor, si nu a fost peretele reparat in dreptul apartamentului meu, a ramas spongios, cu aspect de buret prin care trece apa cind ploua si frigul. De atunci ma lupt cu mucegaiul, in ciuda tuturor masurilor pe care le iau pentru a reduce umiditatea din casa (aerisire zilnica, nu usuc rufe in casa, nu am pierderi de apa prin instalatia sanitara, spal mereu cu clor peretii etc.), totul fiind degeaba. Va cer ajutorul, ce pot face, cum pot izola la etajul 10? Orice sfat din partea dvs. este binevenit. Va multumesc frumos pentru sfaturi si recomandari.

Aurel spunea...

@Eugenia
La etajul 10 se poate termoizola pe exterior cu ajutorul alpinistilor utilitari. Sau al zugravilor alpinisti :) E mai ieftin decit sa ridici schele pina acolo. Iar daca mai gasiti vreun vecin doritor, tot de pe la etajele superioare, probabil ca veti iesi mai ieftin pe metrul patrat. Le cereti intai sa repare peretele, apoi sa-l termoizoleze. Atentie sa nu poata intra, in viitor, apa din precipitatii printre polistiren si zid, ca atunci ati lucrat degeaba.

Unknown spunea...

Da, am citit ce ati scris, inainte de a da retete pe net oamenilor, ar trebui sa va documentati serios. Nu este de gluma cu lucrurile acestea. Unii oameni studiaza de ce si cum se face, iar altii emit pareri nedocumentate pe net. Ar trebui sa vorbiti si de permeabilitatea la vapori a polistirenului si a altor materiale. Polistirenul nu e compatibil cu caramida, de pilda, pentru ca el are o permeabilitate mai mica la vapori decat caramida..astfel, peretele nu va putea respira dinspre interior spre exterior, mai pui si un finisaj exterior impermeabil si aia e. In concluzie, apare condensul de multe ori ( in combinatie si cu geamurile termoizolante, nu mai zic de raul acre se face cladirilor vechi, prin placarea cu polistiren. Vata e o solutie mult mai buna pt caramida. Nu trebuie tinut cont numai de indicii termici dar si de permeabilitatea la vapori a materialelor si a sistemelor de termoizolare alcatuite..

Aurel spunea...

@Iulia
Wow! Am avut atitea de spus, incit am ales varianta unei postari pe blog. Asa ca raspunsul meu il gasesti aici: Despre-respiratia-peretilor.


Anonim spunea...

Salut.Am in constructie o casa l-a 200 de m de litoralul marii, si ma gandesc cum sa fac izolarea termica. Am citit tot felul de teorii pro si contra polistirenului.Nu stiu ce metoda sa aleg pentru ziduri de caramida Poroterm de 25 cm, asa ca indraznesc sa ma gandesc la o varianta diferita: sa lipesc practic de zid un alt zid din BCA de 15 cm cu 70% din rosturile de inbinare goale ptr a evita punti termice. Credeti ca aceasta idee ajuta la izolarea termica? Va starneste dorinta de a face o analiza de calcul a unui astfel de zid format din 2 tipuri de materiale cu o grosime totala de 40 cm.

Aurel spunea...

@Anonim
Metoda de care zici nu este noua. Insa si mai buna este varianta in care zidurile nu sint lipite, ci intre ele se lasa un spatiu de 5-8 cm. In Spania, de ex, se construieste frecvent asa. Cei 15 cm de BCA fac aproape cit 5 cm de polistiren expandat, ca si izolare termica. Pt ca esti in zona climatica 1, sa zicem ca este aproape destul, pe linga izolatia termica oferita de caramida. Si in plus, pe linga astea doua, mai ai si acel strat intermediar, pe care poti sa-l umpli cu vata, sau cu polistiren, sau chiar sa-l lasi asa, cu conditia sa nu fie ventilat, adica sa nu comunice deloc cu exteriorul. In total, zidul tau va avea o rezistenta termica corectata de aproximativ 2,5 - 3,0 mpK/W. Nu fantastica, dar decenta pt zona climatica respectiva.
Singura chestie cu care nu sint de acord este cea cu "70% din rosturile de imbinare goale ptr a evita punti termice". Adica sa pui adeziv intre blocurile de BCA doar din cind in cind? Tot la un rost da si la 3 ba? Vrei sa patesti ca si in povestea cu Cei Trei Purcelusi, cind vine Lupul cel Rau care sufla in zid si il darima? NU! In schimb, poti folosi in mod corect, mortare termoizolante, cu o conductivitate termica mica (lambda = 0,15-0,20 W/mK), precum cele descrise AICI sau AICI.

Anonim spunea...

Salut. Multumesc de raspuns. Ma vad nevoit sa insist, sper ca nu te superi sa-mi raspunzi din nou.Asa ca detaliez subiectul. Din tot studiul facut pe net am ajuns la concluzia ca polistirenul se deterioreaza in timp asa ca vreau sa-l evit. Ceea ce mi-ai raspuns ma face sa socotesc si sa avansez urmatoarea situatie: sa aplic un strat de VATA MINERALA BAZALTICA MULTIROCK C SLIMPACK 50 MM(nu pare sa fie ptr exterior, dar fiind intre ziduri , si la pret mic poate merge) dupa care sa vin cu BCA de 100mm(mai multe buc in palet, mai putini bani), totul pe peretele de 25 caramida Porotherm.Specific ca totul se bazeaza pe un buget cat mai redus din care sa scot maxim de eficienta.Da-mi te rog un raspuns cat de detaliat poti.Multumesc.

Anonim spunea...

Putem considera situatiile urmatoare egale:1)caramida Porotherm+100mm Polistiren expandat 2) caramida Porotherm+VATA MINERALA BAZALTICA MULTIROCK C SLIMPACK 50 MM+100mm BCA.Pct 2poate face ca ”punctul de roua”sa ramana in BCA si la ce temperatura cu minus s-ar duce in vata minerala?
Pct 2 necesita ancorarea BCA-ului de zidul de caramida cu elemente metalice sau de plastic? Cunosti vreun link cu procedeul descris la pct 2? Pare mai complex? Sti ca pentru a pune in practica teoria ai nevoie de elemente ajutatoare, iar eu nu ma pricep deloc mai ales la situati asta.Semnez...acelas Anonim.

Unknown spunea...

Buna ziua,

As dori 3 sfaturi d-le Aurel.
Am cumparat recent o casa, si as dori o solutie cat mai eficienta pentru izolarea exterioara, izolarea podului si a garajului.
1. Peretii exteriori sunt din bca de 25-30 cm peste care a fost aplicata o tencuiala (cam 3 cm apreciez eu). Ulterior s-a venit cu un polistiren de 3cm peste tencuiala apoi plasa si tencuiala decorativa. Intrebarea mea este: Sa vin cu inca un strat de polistiren de 5 cm peste toate acestea sau sa dau jos totul pana la bca si sa aplic apoi polistiren de 10 cm ? Mai ieftin si mai rapid ar fi prima varianta. A doua varianta necesita mai mult timp si mai multi bani, sa dau jos tota tencuiala si polistirenul vechi si apoi sa aplic alt polistiren de 10 cm. Nu pot aplica 10 cm peste ce exista din cauza instalatiei de gaze existente.
2. Referitor la izolarea podului (P+1+pod). Intre etaj si pod exista placa de beton de appx 8-10 cm. Observ cand urc la etaj , ca acolo este mai rece decat la parter si alta cauza nu gasesc decat ca nu este izolata placa dintre etaj si pod. Am echilibrat caloriferele dar degeaba. Ma gandeam sa vin pe podeaua din pod cu polistiren extrudat de 5 cm lipit de placa si apoi sa torn o sapa (?? cm ) peste extrudat. Cum vi se pare ideea ?
3. Garajul face parte din casa. Deasupra garajului se afla dormitorul unui copil si este cea mai friguroasa camera de la etaj. Garajul nu este incalzit, nu este izolat. Mai intra ceva caldura din parter, fiind inchis spre exterior cu usi metalice. Ma gandeam sa izolez in primul rand tavanul (expandat sau extrudat lipit direct pe tavan) evntual apoi tavan fals in interior de rigips cu vata minerala in el. Ce parere aveti ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri

Cu stima,
Cristi M

Aurel spunea...

@Anonimul insistent :)
1. Brusc, din cei 15 cm de BCA la exterior, au ramas doar 10 cm, pt ca sint mai multe bucati in palet?
2. "Buget redus cu maxim de eficienta"? Practic, nu merge asa! Ori stabilesti bugetul, si vom calcula ce eficienta vei putea obtine cu el, ori stabilesti eficienta dorita si vom calcula la cit se va ridica bugetul! Daca incerci sa jonglezi simultan cu amindoua ...
3. Adeseori, cind incerci sa reduci costurile unei solutii deja economice si oarecum neclare, rezultatul nu va fi cel dorit!
4. Abia 15 cm de BCA fac aproape cit 5 cm EPS, asa ca cele 2 variante NU sint egale.
5. In situatia data de tine (25+5+10cm), punctul de roua este in general in vata. Nici varianta 25+5+15 cm nu cred ca te salveaza intotdeauna, la orice temperatura exterioara. Poate doar invers, varianta interior = 15 cm BCA +5 cm vata + 25 cm caramida termoeficienta = exterior. E de calculat...
6. Daca faci cele 2 ziduri simultan, impreuna cu vata dintre ele, aceasta cred ca se cam umezeste, datorita mortarului/adezivului dintre caramizi/BCA. Daca vei continua la scurt timp cu tencuiala interioara, umezeala din vata va persista. Ideal ar fi sa faci zidurile+vata, dupa care sa le lasi o vara sa se aeriseasca = sa iasa umezeala dintre ele (din vata) prin peretele interior si exterior, evident fara sa intre umezeala exterioara intre ele (fara sa ploua intre cele 2 ziduri, deci cu invelitoare montata).
7. Oricum o iei, mult-hulitul termosistem exterior cu polistiren expandat de 10-15 cm pe un perete simplu este cea mai ieftina si mai termoizolatoare varianta. Sau, daca te tine punga, cu vata minerala bazaltica pt exterior. Restul e can-can, vorba reclamei ...
8. Pt fixarea peretelui exterior, din caramida aparenta, vezi AICI. E valabil si pt peretele tau exterior din BCA de 10-15 cm grosime.

Aurel spunea...

@Cristi
Mda, inca un exemplu in care un "destept" a considerat, pe vremuri, ca 3 cm de polistiren e suficient pt o termoizolatie. La fel cum astazi alti "destepti" (sau aceeasi?) pun doar 5-8 cm, ca doar ajunge, la ce trebuie mai mult?...
1. Nu se recomanda aplicarea unui termosistem peste un altul deja montat. Nu stii cit de bine a fost pus in opera si fixat de perete. Acum cit timp a fost montat? Daca iti asumi riscul desprinderii de perete, pune peste. Daca nu, da jos doar polistirenul vechi, de 3 cm grosime, si lasa tencuiala in pace, mai ales daca e dreapta, neteda si bine fixata de perete. Ma rog, va trebui sa indepartezi mamaligile.
Ce treaba are teava de gaz cu termosistemul? Poti sa o departezi de perete, pe acelasi traseu, fara proiect si fara autorizatie de la gaz, insa cu muncitori autorizati pt astfel de lucrari. Eu asa am facut. Si mi-as pune un termosistem ca lumea, suficient de gros, ca sa nu mai trebuiasca sa mai intreb, peste alti 10-15 ani, cum as putea sa mai adaug inca 5 cm de polistiren peste...
2. Podul va fi circulabil? Cit de des vei urca in pod? Ideea ta nu mi se pare tocmai buna, pt ca izolatia termica dobindita astfel este departe de ceea ce ar trebui sa fie, si pt ca ingreunezi casa cu inca o sapa fara sa fie neaparat nevoie de asta. Prima mea sugestie ar fi sa termoizolezi tavanul etajului pe interior, cu vata minerala de sticla sau bazaltica, la rola sau in placi, cu o grosime de 20 cm (2 straturi a cite 10 cm, puse perpendicular unul pe altul). Apoi bariera de vapori, apoi gipscarton. Daca tavanele sint prea jos si nu ai loc pt 20cm, atunci buni sint si 10 sau 15 cm, dar abia atunci ar merita sa termoizolezi si podeaua podului, in functie de circulatia din el.
3. La fel cu tavanul garajului: izolat pe interior, dar nu cu polistiren, ci cu vata de 20 cm + gipscarton. Bariera de vapori nu mai este necesara. Si o sa vezi diferenta ...

Unknown spunea...

Multumesc foarte mult pentru sfaturi

1. Am omis sa spun ca imobilul este constructie 2000 ; probabil atunci sau ceva mai tarziu sa fi aplicat plistirenul de 3 cm..

2. Sa inteleg ca pe tavanul etajului vin cu vata apoi bariera de vapori si gips carton. Nu inteleg ce este bariera de vapori? Va referiti la vata cu folie de aluminiu si atunci sa vina folia de AL in jos (adica intre vata si rigips?

3. Inseamna ca aici merge fara folie ? Imi puteti explica de ce va rog ?

O zi buna,

Multumesc
Cristi M

Aurel spunea...

@Cristi
1. Au platit destul de mult pt un rezultat sub-mediocru.
2. Da. Bariera de vapori se pune pt a impiedica vaporii de apa sa intre in sau sa treaca prin vata si sa condenseze in ea sau dincolo de ea. Folia de AL de pe o parte a vatei poate functiona ca bariera de vapori, evident fiind necesara lipirea si etansarea cu grija a oricaror imbinari sau strapungeri. Da, cu AL intre vata si rigips. Vezi si http://forum.softpedia.com/topic/537328-folia-bariera-de-vapori, sau http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php/18220-Montare-bariera-vapori etc.
3. La garaj nu este necesara folia pt ca aici presiunea partiala a vaporilor de apa este mica, din 2 motive: temperatura interioara este scazuta (banuiesc ca nu vrei mai mult de 8-10 grade C in garaj), si nici surse sau activitati generatoare de umiditate/vapori nu prea vad sa fie. Cu exceptia cazului in care iti speli masina in garaj, mai ales cu jet sub presiune, si mai ales cu apa calda. Caz in care, pe linga montarea obligatorie a unei bariere impotriva vaporilor, ar trebui luata in calcul o hidroizolatie mai serioasa a peretilor si plafonului garajului pe interior.

Unknown spunea...

Multumesc inca odata pentru raspunsuri
Acum am inteles despre ce este vorba.


Faceti o treaba minunata aici !

Unknown spunea...

Buna! Am o intrebare, intrebatoare! :) Am achizitionat de curand un apartament la etajul 4 (ultimul etaj), care este izolat exterior, astfel: pereti exteriori - izolatie de 8 cm, acoperis - hidroizolatie. Mai multe detalii nu am, inca nu am intrat in posesia lui, nu m-am mutat. Bun, as vrea sa ii izolez tavanul (si pt a-l indrepta), in interior. Este ok ? Ce ar trebui sa folosesc, si la ce dimensiuni ? Multumesc anticipat!

Aurel spunea...

@Angela
Poti folosi atit polistiren expandat cit si vata minerala.
Polistirenul poate fi si de densitate mai mica decit cel recomandat pt fatade (EPS80, EPS70), adica EPS60 sau EPS50. Se poate finisa fie clasic, ca la fatade, cu plasa de fibra de sticla, glet si lavabila, sau imbracat cu gips-carton.
Vata poate fi atit de sticla (la rola), cit si bazaltica (la placi).
Ca si grosime, poate fi atita cit sa nu dai cu capul de lustra din tavan. Ideal 15-20 cm, ok 10 cm, minim 5 cm.

Se recomanda varianta cu vata. Sa nu uiti sa montezi o folie bariera de vapori intre vata si gips-carton.

Verifica intai sa nu ai infiltratii de apa de pe acoperis. Caz in care ar trebui remediat intai acest neajuns.

Anonim spunea...

Buna ziua! As dori un sfat de la Dl Aurel.
Vreau sa izolez pe interior un perete exterior la etajul 3 intr-un bloc de 4 etaje. Incerc sa aleg tipul si grosimea de polistiren astfel incat sa nu am probleme cu condensul/igrasia in interior. Pana acum optez intre un polistiren grafitat Baudeman cu grosimea de 5 cm, Lambda 0,03 w/mpK, R=1,61mpK/W sau un polistiren expandat Arco de 5 sau 6 cm (lambda de calcul 0.045w/mK). Ar mai fi si un polistiren grafitat de 8 cm grosime, cu R 2.58, dar prin folosirea acestuia din urma s-ar micsora prea mult camera (totusi l-as considera daca ar fi unica solutie garantata sa nu am mucegai in camera). Camera are o fereastra termopan cu elow (dar nu pe peretele care trebuie izolat). Ce recomandati? Ar trebui sa folosesc o vopsea antimucegai la finisare? Daca nu, ce vopsea recomandati?
De asemenea, mentionez ca la etajul 4 apartamentul nu este locuit.

Aurel spunea...

@Anonim
Scuze pt intirzierea raspunsului.
De toate mi-ai spus, numai esentialul nu: din ce sint alcatuiti peretii exteriori? Eu as opta pt polistiren grafitat de 5 cm.
Ai mai avut probleme cu mucegaiul? Pe pereti sau pe tavan? Cum de nu se izoleaza si peretele cu geamul?
O vopsea anti-mucegai poate fi o varianta, insa trebuie combatuta cauza, nu efectul. Mai degraba, poti incerca vopseaua Viterm-N pt interior.
Poate n-ar strica sa izolezi si tavanul...

Anonim spunea...

Buna ziua doresc sa izolez si eu casa la exterior aflata in vecinatate orasului Tg-Mures.
Zidurile la parter luand de la interior la exterior sunt 10-15mm de tencuiala (pe alocuri fainta sau piatra ornamentla) caramida de sighisoara de 115 mm, dupa 5 cm vata bazaltica iar dupa 250mm caramida porotherm tot sighisoara.
In schimb la etaj caramida porotherm de sighisoara de 300mm.
Intrebarea mea ar fi ca 10 cm de vata bazaltica la exterior ar ajunge? Am observar ca a mai scazut pretul acestuia au mai aparut mai multi producatori si cred ca e o obtiune mai buna decat polistirenu. Multumesc anticipat

Aurel spunea...

Da, ajunge. Pt mansarda e bine, iar pt parter e foarte bine.

Anonim spunea...

Buna ziua,

Planul pe care mi l-am propus anul acesta este sa izolez casa de la curte. Suprafata pe care trebuie s-o izolam este de 100mp.
Am tot citit pe internet si am observat ca polistirenul expandat 10cm EPS 80 ar fi cel mai bun, dar totusi exista "priceputi" care spun ca n-ar conta asa de mult densitatea pt cel de 10cm, ci tinciul exterior pe care-l dam cnd se pune plasa de fibra de sticla.
P37 este tipul de adeziv pe care ar trebui sa-l folosim la lipirea placilor de polistiren pe casa si P39 tinciul exterior, apoi decorativa?
Imi puteti recomanda vreo marca anume?
Va multumesc anticipat.

Aurel spunea...

O marca anume de ce? De polistiren, de adeziv pt polistiren, de decorativa? Sint o multime de variante din fiecare categorie.

Anonim spunea...

Ma refeream la tinciul exterior, cel despre care am inteles ca este cel mai important.
O sa va rog sa-mi si confirmati daca asa este, faptul ca tinciul exterior conteaza si nu neaparat densitatea polistirenului de 10cm. Am putea utiliza EPS 60 sau 70, atata vremea cat tinciul exterior nu permite patrunderea umiditatii.
Sper ca nu aberez, dar intreb pt ca asa am fost si eu indrumata.
Dar daca nu va cer prea mult, as dori sa ma sfatuiti Dvs si pt celelalte materiale care trebuiesc achizitonate:
- ce marca de adeziv pt lipirea placilor (5kg/mp?)
- ce marca/densitate a placilor de polistiren
- ce marca pt decorativa

Va multumesc foarte mult.

Aurel spunea...

Pt fatada se recomanda polistiren expandat EPS80. Sau, in cel mai rau caz, varianta economica EPS70. Variantele EPS 60 sau 50 sint prea moi si nu sint recomandate pt fatada.
"Tinciul" de care zici este de fapt adeziv de spacluire pt polistiren. Adezivii pt polistiren pot fi ori numai pt lipirea placilor, ori si pt lipire si pt masa de spaclu. Ex. din ultima categorie: Ceresit Thermo Universal, Weber P39, Adeplast Premium, Duocontact etc. Calitatea lui se reflecta in lucrabilitate, nu in faptul ca el asigura rezistenta fizica a termosistemului. Pt asta este responsabila, mai degraba, plasa din fibra de sticla. Se asemenea, nu adezivul este cel care "nu permite patrunderea umiditatii", ci tencuiala decorativa, sau macar vopseaua lavabila pt exterior.
Marci de adezivi pt polistiren - vezi mai sus. Se folosesc cam 4 kg pt lipire si tot cam atita pt masa de spaclu. Sa puna mesterii o banda perimetrala continua de adeziv pe fiecare placa, pe linga clasicele "mamaligi" din mijloc. Daca peretii sint strimbi, sa-i indrepte cu tencuiala, nu cu adeziv. Distanta dintre perete si placa de polistiren sa fie de maxim 3-4 cm, nu 7-8, cit am mai vazut pe santiere.
Marci de polistiren - cele renumite: Austrotherm, Caparol, Adeplast, Baumit etc
Marci de tencuiala decorativa - Ceresit, Weber, Danke, Sto etc.

Anonim spunea...

BUNA SEARA, AM ''ATERIZAT'' SI EU DIN SITE IN SITE IN ZONA ASTA,IAR DACA NU DERANJEZ,AS VREA SI EU UN SFAT. CAT DE CURAND TREBUIE SA MA OCUP DE PLACAREA EXTERIOARA A LOCUINTEI NOASTRE, (MAI PRECIS INTR-UN BLOC DE 4 ETAJE,LA ETAJUL 3, PE COLT),MISIUNE CARE-MI REVINE MIE(ADICA SOTIEI!)SI RECUNOSC CA NU AM HABAR DE ACEST SUBIECT. AM CITIT COMENTARIILE,DAR PARCA TOT AS MAI VREA UN SFAT DE LA O PERSOANA CARE CHIAR STIE CE VORBESTE IN DOMENIU.CE PASI AR TREBUI SA URMEZ PENTRU A REUSI SA DUC LA BUN SFARSIT ACTIUNEA,SA FIE DE CALITATE? CE MATERIALE AR TREBUI SA FOLOSESC? DACA TOTI CEILALTI VECINI AU FOLOSIT POLISTIREN DE 5 IAR NOI VOM VREA DE 10, ESTE VREO PROBLEMA LA IMBINARI? BLOCUL ESTE DIN PANOURI DE BCA,TIP ''CEAUSIST'',IAR NOI,AM RAMAS SINGURII DIN BLOC CARE NU AM PUTUT SA NE OCUPAM DE ACEASTA ACTIUNE,FIIND DE FIECARE DATA ALTE PRIORITATI. AM UITAT SA MENTIONEZ CA LOCUIM IN CONSTANTA,ZONA IN CARE PRESUPUN CA SI MAREA ISI PUNE AMPRENTA . VA MULTUMESC ANTICIPAT.

Anonim spunea...

Bună, o întrebare aș avea pentru dumneavoastră.
Am o casa în construcție în Iași, pereții casei sunt din cărămidă Brikston de 24cm, iar termosistemul am decis să îl fac cu polistiren expandat Eps 80 grafitat de la Caparol de 15 ca.
Ce părere aveți?
Mentionez că sistemul de încălzire va fi combinat: radiatoare și încălzire în pardoseala.

Aurel spunea...

E foarte bine, cu conditia sa nu uiti de cei minim 5 cm polistiren extrudat din sapa de la parter, si de cei minim 25 cm de vata minerala de sub planseul peste ultimul etaj. Plus niste tripane ca lumea. Iar ca totul sa fie perfect, ar merita instalat si un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. In felul acesta, o sa-ti fie dor sa auzi centrala pe gaz functionind, sau o sa-ti fie dor sa faci focul in centrala pe lemne ...

Anonim spunea...

Buna ziua! As dori un sfat de la Dl Aurel

Sunt din Arad si doresc sa construiesc o casa minimalista parter + etaj. Incalzirea vreau sa o fac in pardoseala cu termoteca pe gaz.
Acuma sunt la faza de proiect si nu stiu ce caramida si ce izolatie sa folosesc. Daca se poate as dorii cat puteti de detailat sa mi dati o varianta sau doua.
Va multumesc mult.

Aurel spunea...

@Aninim
Ce inseamna minimalista? Ca spatiu, ca investitie initiala, sau ca si costuri de intretinere? Eu aleg ultima varianta, asa ca iata citeva sfaturi in consecinta:
* caramida cu lambda sub 0,18 W/mK, de preferat cu locas de mortar, grosime minim 29 cm.
* vata minerala bazaltica pt fatada de minim 10 cm grosime, sau polistiren expandat, de preferat grafitat, de minim 10 cm grosime.
* la parter, sub IPAT, minim 5 cm polistiren extrudat
* sub pod, minim 25 cm vata minerala
* centrala cu condensatie
* sistem de ventilatie cu schimbator de caldura
* termopane cu K sub 0,8.
* invelitoare ceramica sau din beton

Mai detaliat de asa, iti spune proiectantul...

Mihai spunea...

Multumesc mult pt raspuns.

Pentru * sistem de ventilatie cu schimbator de caldura chiar azi am avut o discutie cu un instalator care mi a recomandat o ventilatie prin tubulatura care vine bagata la 2 m sub pamant pe o lungime de 10 m unde tot timpu sunt plus 10 grade si cu doua ventilatoare care au un consum foarte mic ... la care se poate pune un filtru care sa curete aerul de praf ... ce parare aveti de aceasta ventilatie !?

Va multumesc anticipat.

Aurel spunea...

@Mihai
Nu am mai auzit. Sigur nu vorbesti despre pompe de caldura? Tevile alea, dupa 10 m prin pamint, ies afara, nu? Iar tu tragi aer rece de afara prin aceste tevi ingropate, aer care se incalzeste pina la 10 grade C, si il aduci in casa, nu? Probabil ca este viabila si solutia asta, dar randamentul nu este stralucit. Oare cit costa saparea unui sant de 10 m lungime si 2 m adincime? Nu mai bine iti cumperi 2-3 bucati de genul asta (http://www.ventilatierecuperarecaldura.ro/ventilatie-cu-recuperare-de-caldura-pentru-o-camera), pt living si dormitoare? Si introduci in camera aer curat la 15-16 grade C, nu la 10.

Mihai spunea...

Ma informez si sigur revin pe blogul dumneavoastra. Faceti treaba buna pe aici si va felicit pt asta.
Felicitari si sa o tineti tot asa in continuare

Peter spunea...

Domnule Aurel, va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru urmatoarea situatie:
casa din caramida aprox 180 mp construita in urma cu 10 ani centrala pe gaz in condensatie de 32 kW, izolatie din polistiren de 5 cm, glet si vopsea lavabila de exterior. Se poate aplica inca un strat de polistiren de 10 cm peste lavabila si daca da trebuie un adeziv special (cum ar trebui sa-l aplic efectiv)? Este de ajuns 10 cm? Si care este durata de viata a termosistemelor cu polistiren?
Va multumesc

Aurel spunea...

@Peter
Exact despre asta este vorba in acest blog! De asta recomand o termoizolatie temeinica, pt viitor: ca sa aminam cit mai mult momentul cind vom constata ca NU este suficienta. Cel putin 20-25 de ani, cit se zice ca este durata sa de viata!

In general, nu se recomanda montarea a inca unui strat de polistiren, peste unul aplicat anterior. Din mai multe motive:
* nu stii daca primul strat mai este bine fixat de perete (de verificat);
* (poate) nu stii cit de corect/profesionist a fost pus in opera, ce punti termice "nelalocul" lor are;
* doar prin lipire, indiferent daca cu adeziv sau spuma, nu e sigur ca tine stratul al doilea;
* daca e sa-l fixezi din nou cu dibluri in perete, exista riscul sa nimeresti cu gaura in dreptul unui alt diblu de la primul strat, si astfel sa-l strici si pe acela;
* chiar daca nu patesti asta, tot iti ciuruiesti inca o data zidul de caramida, care probabil ca este din aceea cu goluri verticale (GVP), si care se cam strica la gaurire, mai ales daca folosesti si percutia (asa cum gresit fac multi).
* nu cred ca iti va da cineva o minima garantie pe lucrare.

Daca tot nu ai dat cu decorativa, ca sa-ti para rau dupa ea, poate te induri si dai jos vechiul termosistem, si faci unul nou, ca la carte, cu 15 cm de polistiren. Dezavantaj: ciuruiesti din nou peretii.
Daca nu, poti lipi noul strat cu spuma poliuretanica pt lipit EPS la tub, in strat subtire (banuiesc ca peretii sint netezi si drepti). Nici nu cred ca mai trebuie amorsa, doar sa nu fie prafuiti. Daca alegi sa lipesti cu adezivul pt polistiren, alege macar unul bun si pune-l pe placa de EPS in strat continuu subtire, cu gletiera cu dinti, fara mamaligi. Daca crezi ca l-ai lipit bine si daca iti place suspansul, poti renunta la diblurile de fixare, si sa te rogi mereu ca viitoarea furtuna sa nu ti-l imprastie in cele 4 zari. Poate ai noroc si scapi cu termosistemul intact, daca: ai maxim 1 nivel peste parter, casa este adapostita de vint (cladiri sau copaci in apropiere), termosistemul vechi se tine inca bine fixat si cel nou a fost lipit bine.

Acum, faci cum crezi. E pe raspunderea ta, sint banii tai. Succes!

Anonim spunea...

Buna ziua.
interesante comentariile si mai ales sfaturile transmise. Multumim Aurel!!!
in cele ce urmeaza as avea si eu cateva intrebari:
1. care ar fi limita de la care un perete este considerat "stramb"? adica de la ce abateri sa consideram serios sa tencuim peretii inainte de aplicarea polistirenului...(ex. pe lungime de 1m, maxim 3mm???) intreb asta deoarece "mesterii" au pareri impartite si de multe ori poti fi pacalit foarte usor...
2. polistirenul grafitat se aplica/monteaza la fel ca si cel "normal"? sau necesita accesorii/lucruri aditionale?
3. sistemul de ventilatie cu recuperare caldura pe unde ar trebui sa fie montat in camere? daca imi voi realiza incalzirea prin pardoseala mai pot monta si sistemul de ventilatie tot prin pardoseala? peretii interiori ii am deja tencuiti...
4. la caramida PTH30 ce ai alege ca si izolator dintre: polistiren expandat de 10cm si polistiren grafitat de 10cm? sau alta sugestie?

Multumesc in avans,
Adrian.

Aurel spunea...

@Adrian
1. Eu zic ca un perete strimb este acel perete pt indreptarea caruia, pe toata lungimea lui, este nevoie sa ai o distanta mai mare de 3 cm intre perete si placa de polistiren. Esta ca si la placarea unui perete interior cu faianta: daca este strimb, atunci mai bine il indrepti cu mortar (care este ieftin), decit sa il ajustezi din adeziv (care este mult mai scump).
Iar daca mesterii care ti-au zidit s-au zgircit cu mortarul la rosturile verticale dintre blocurile de caramida/bca, si cind te uiti ziua dinauntru inspre inafara vezi fante de lumina si poti vedea afara prin rosturile verticale, atunci merita cu atit mai mult sa iei in calcul aplicarea unei tencuieli la exterior inainte de termosistem.
2. Polistirenul (expandat)grafitat se aplica la fel ca si cel expandat simplu. Foloseste un adeziv pt lipire de calitate. Si nu tine placile in bataia soarelui in timp ce-si asteapta rindul la placare, pt ca se vor incinge mai tare decit un EPS alb, si exista riscul sa nu faca o priza de calitate pe zidarie. Am vazut un caz...
3. Poti opta pt mai multe unitati de sisteme de ventilatie pt o singura camera. Si nu mai ai treaba cu tevile unei centrale de ventilatie pt intreaga casa.
4. Grafitat de 10 cm.

Anonim spunea...

Buna ziua din nou.
mai indraznesc cu o noua intrebare (dupa o scurta descriere):
Pe partea vestica a casei am garajul (iar in spate de tot este camera centralei termice) care are zid comun cu casa (parte integrata din casa, inclusiv fundatia). Peretii garajului sunt din PTH25 iar cei ai casei sunt din PTH30.
Deoarece in garaj voi mentine o temperatura minima, deci pierderile de caldura nu ar fi foarte costisitoare, ma gandeam sa nu merg ca si la restul casei pe izolatie exterioara de 10/grafitat ci cu alta dimensiune, calitate...
M-ati putea sfatui daca are logica ceea ce am gandit si daca da ce fel de izolatie mi-ati recomanda pentru partea cu garajul?
Peretele interior comun casa/garaj ar trebui izolat? desi nu mi-ar prea place ideea...

Multumesc frumos inca o data.
Adrian / Sibiu.

Aurel spunea...

@Anonimul Adrian :)
Are un strop de logica ceea ce zici, insa castigul ar fi relativ mic. De ce? Pt ca suprafata despre care vorbim nu poate fi mare (maxim 25-30 mp). Daca in loc de 10 cm grafitat, la 28 lei/mp, ai pune la garaj polistiren simplu de 5 cm grosime, la 13 lei/mp, ai face o economie de 25 mp*15 lei/mp = 375 lei. Sau, daca vorbim de polistiren simplu de 10 cm, la 20 lei/mp, cistigul ar fi de 200 lei. Restul componentelor termosistemului costa la fel in ambele cazuri. Daca acesti 375 sau 200 lei in plus reprezinta o problema pt tine, ce pot eu sa zic? Nu-i da! Decit sa plangi toata viata dupa ei...:)


Anonim spunea...

Daca tot e liniste pe aici as avea eu ceva intrebari :)
- care proprietate a polistirenului o considerati mai importanta: conductivitatea termica sau efortul de compresiune? sau poate alta? idea este ca incerc sa aleg intre un EPS90 si un EPS80 grafitat si nu pot sa ma decid...
- cum as putea sa aleg intre diversele firme producatoare de polistiren? puteti recomanda anumite produse, poate si un top al lor? din ceea ce am vazut polistirenul grafitat are cam aceeasi conductivitate termica la toate firmele producatoare, deci dupa ce alt criteriu sa alegem???

Multumesc frumos.

Aurel spunea...

Pt izolatia termica a fatadei, este recomandat EPS80 (15kg/mc). De EPS90 nici n-am auzit, doar de EPS100 (20 kg/mc). Diferenta intre ele este foarte mica in ceea ce priveste conductivitatea termica. Toate au lambda intre 0,038 si 0,040 W/mK.
Polistirenul extrudat XPS are lambda intre 0,035 si 0,038 W/mK, rezistenta la compresiune de pina la 700 kPa si densitatea de pina la 40 kg/mc, insa nu e recomandat pt fatade.
Deci un EPS80 grafitat e ok. Are lambda de 0,032-0,033 W/mK.
N-as putea face un top, insa alegerea producatorilor ar trebui sa se faca la fel ca si la orice alte produse: sa fie o firma / marca de renume, care si-a dovedit in timp seriozitatea.

Anonim spunea...

Buna dimineata.
cum este mai utila manopera izolatiei exterioare: cu montarea adezivului in tip cordon + "mamaligi" sau doar in "mamaligi"?.
Tip cordon ma refer la un strat continuu jur-imprejurul placii de polistiren...
Multumesc.

Aurel spunea...

Se recomanda cordon perimetral + mamaligi.

Anonim spunea...

Buna ziua,
Din cele citite pe internet dar si in cadrul acestui blog am inteles cum ca polistirenul expandat grafitat ar fi sensibil la caldura/razele solare. Nu exista riscul ca in timp caldura sa-l afecteze, chiar daca a fost montat in conditii optime? Adica razele solare sa bata pe el (prin tencuiala) si in timp sa-l deformeze/deterioreze?
2. Ati putea sa specificati o lista cu firme de renume in domeniul fabricarii/comercializarii polistirenului?

Multumesc frumos.

Aurel spunea...

Orice polistiren este sensibil la razele soarelui. Nu se lasa neacoperit, dupa ce a fost montat pe fatada!
Nu stiu exact cum si cit il afecteaza, pe termen lung, caldura peretelui de fatada pe care a fost montat, insa razele soarelui NU trec prin tencuiala!
Lista ar fi: Austroterm, Caparol, Hirsch, Swisspor, Arcon, Isopor, Adeplast, Zentyss etc. Vezi si membrii ROMEPS (Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania), sau o lista cu producatori, de pe forumul Misiunea Casa.

Unknown spunea...

Buna ziua
Imi puteti recomanda lipirea polistirenului cu spuma poliuretanica in 2 situatii : pe lemn fatada mansarda sau peste termoizolatie realizata acum 10 ani cu polistiren de 3 cm +glet si vopsea lavabila ?
Multumesc,
Marian

Aurel spunea...

@Marian
Pe lemn, este clar, pt ca adezivul obisnuit nu face priza buna pe lemn.
Pe o lavabila aplicata pe un termosistem vechi, merita pt ca face priza buna si este mult mai usoara decit un adeziv obisnuit (la aceeasi grosime a stratului).
Insa in ambele cazuri, pt siguranta, se recomanda si fixare mecanica, cu holzsuruburi/dibluri.
La un termosistem vechi de numai 3 cm, cred ca ar fi mai corect si mai sigur sa-l dai jos de tot, si sa pui de la zero unul nou, de 10-15 cm grosime. Mai ales daca nu esti sigur cit de profesionist a fost montat. Fa si un calcul: cit vrei sa-i adaugi? Probabil inca 5 cm, nu? Pai 5 cm EPS + spuma necesara nu poate fi cu mult mai scump decit 8 cm EPS + adeziv obisnuit pt lipire.

Unknown spunea...

Multumesc pentru raspuns.Voi folosi inca un strat de 10 cm .

maryo1981 spunea...

Adeplast expandat eps 50 ignifugat cu lambda de 0.040 grosimea de 10cm este bun pt exterior? La bloc pereti din placi . Multumesc

Aurel spunea...

@Maryo
EPS50 NU este recomandat pt fatade. Este prea moale, si NU confera rezistenta mecanica suficienta termosistemului. Recomandat este EPS80, sau in cel mai rau caz varianta economica EPS70.
De altfel, nici pe situl Adeplast nu se spune ca acest polistiren ar putea fi folosit pt fatada: "... pentru spații fără încărcăre statică deosebită, izolarea spațiilor libere, izolare în interiorul clădirilor și la intradosul plafoanelor, material de umplutură în industria lemnului și altele asmenea".
Este de inteles ca vrei sa te coste cat mai putin termosistemul. Insa nu este de inteles de ce sa obtii asta in detrimentul calitatii. Deci, NU !!!

Anonim spunea...

Daca am folosit pentru exterior polistiren de 10 cu esp 50 ce se poate intampla?

Aurel spunea...

@Anonim
Izoleaza termic mai putin decit EPS 80, la aceeasi grosime. Iar orice apasare pe suprafata termosistemului poate lasa urme/adancituri definitive. De ex: daca te sprijini cu mana de perete, daca il lovesc copii cu o minge, daca rezemi o scara de perete, daca il loveste o grindina etc.

Unknown spunea...

buna ziua. sunt din radauti,suceava deci iarna e iarna. as dori sa izolez si eu casa dar nu stiu ce grosime este mai eficienta. casa este din caramida si zidul are grosimea de 60 cm, insa este construita 1900-1910.deci foarte veche.ma puteti ajuta cu un sfat? multumesc.

Aurel spunea...

Peretele tau de 60 cm din caramida veche (lambda aprox. 0,7-0,8 W/mK) izoleaza termic cel mult ca un perete de caramida moderna tip GVP (cu Goluri Verticale, Portanta) de 25 cm grosime. Sau cat 3-4 cm de polistiren. Asa ca poti sa adaugi linistit 10 cm EPS80. Si daca tot zici ca iarna e iarna, poti chiar suplimenta pina la 15 cm EPS, eventual grafitat. Si astfel o sa ai o rezistenta termica a peretilor exteriori peste minimul recomandat de normative, chiar si peste 20 de ani. Iar pe glaful interior sigur o sa ai loc pt ghivece cu flori...

Unknown spunea...

mersi mult. asa e, multe flori. o zi buna si spor

Anonim spunea...

Am o casa construita din 2003, din caramida de 24 cm. Acum vreau sa izolez doar peretele de nord, care se umezeste usor iarna. pina acum nici urma de mucegai. Credeti ca e o idee buna, va aduce ceva rezultate ?

Aurel spunea...

@Anonim
Sigur ca va aduce rezultate: acel perete nu se va mai umezi, pt ca temperatura pe fata lui interioara va creste si va fi mai mare decat punctul de roua. Insa nu m-as mira sa inceapa sa se umezeasca ceilalti pereti, care raman neizolati. Mai ales la imbinarea lor cu asta izolatul.

Anonim spunea...

Buna ziua, am citit toate comentariile cu speranța ca o sa găsesc un răspuns care sa ma ajute si astfel sa nu va mai deranjez cu întrebări, n-am reusit ,asa ca va rog sa ma ajutați cu un sfat. Doresc sa rezolv problema pierderilor de caldura la o casa construită in 2005, din cărămida , nu mai stiu marca, aceia cu găuri la dimensiuni 10/20 zidit la doua rânduri, parter/etaj mansardat, izolat cu polistiren de 3, peste care este aplicată plasa de Buzău, prinsă prin polistiren de zid cu sarma, tencuite cu multinaționala si aplicat vopsea lavabila de exterior, si acoperită cu șindrila bituminoasă, cu o izolație de vata minerală , folie plastic, folie anticondens intre tavanul de rigips si acoperiș. Întrebări montarea unei noi izolații de polistiren gravitat de 10-12, peste tencuiala existenta este de preferat sa se facă cu spuma poliuretanică( as vrea sa evit alte găuri in pereți, in plus ar trebui sa folosesc niște dibluri destul de lungi si probabilitatea sa tot nimerească plasa de Buzău este mare) sau neaparat dibluri? Pot sa montez peste acest acoperiș fara sa-l dau jos, o noua izolație de 20cm vata bazaltică , si un alt acoperiș de tabla gerard, fara sa risc ca acesta din urma sa fie luat de un vânt mai puternic? Menționez ca amprenta la sol este de 13/11 m si înălțimea pana jgheab 5 m. Va mulțumesc anticipat? Sper ca am fost destul de explicita si ca nu v-am inoportunitatea. Ela.

Aurel spunea...

@Anonima Ela
Nu prea pricep eu cum a fost prinsa plasa aia de Buzau (adica plasa sudata) de zid, prin polistiren.
NU se recomanda montarea unui termosistem peste un altul mai vechi! Mai sigur este sa dai jos cei 3 cm amarati de polistiren pusi acum 10 ani, si sa pui un termosistem de la zero, profesionist.
Daca pui noul termosistem peste cel vechi, lipit cu spuma, fara fixare si cu dibluri, vei sta mereu stresata sa nu ti-l dea vantul jos la prima furtuna. Oricum, o faci pe raspunderea si pe banii tai.
Am mai vazut invelitoare de tabla montata peste o alte invelitoare veche, insa nici asta nu este recomandat. Reprezinta o improvizatie care are sanse destul de mari sa duca la o lucrare de proasta calitate, cu probleme in timp. Mai ales ca vrei pui si vata. Teoretic, ar trebui sa pui din nou capriori, in dreptul celor vechi de jos si prinsi de acestia, intre ei sa montezi vata, apoi sipci/contrasipci si tabla. Insa repet: totul pe banii tai, pe raspunderea ta si pe riscul tau. Merita?

DANA spunea...

Dana, Harghita
Buna ziua,

D-le Aurel, as dori sa ma sfatuiti cu privire la izolarea unei case vechi de 50 de ani din lemn, cu tencuiala veche la exterior. Casa are 50 mp lemn la care am adaugat o camera de 15 mp din boltari.In interior am scos dusumelele si am turnat o sapa. Va rog sa ma sfatuiti cu privire la peretii exteriori(inclusiv tencuiala/lambriuri) si peretii interiori.

Va multumesc.

Aurel spunea...

@Dana
Mi-e greu sa dau sfaturi fara sa stiu exact ce e acolo, cum arata exact peretii exteriori, cat sunt de etansi etc. O varianta ar putea fi, de la interior la exterior: rigips (si/sau lambriuri de lemn), folie anti-vapori, vata minerala de sticla de 5 cm grosime (la rola, sau EPS50), peretele din lemn, apoi poti face o fatada ventilata cu vata minerala de sticla sau bazaltica la placi, montate intre sipci de lemn de aceeasi grosime, eventual 2 straturi perpendiculare unul pe altul, totul acoperit cu o fatada gen siding, prin care sa nu treaca apa (ploaie, ninsoare etc).
A nu se folosi polistiren decat pe cel mult o fata a peretelui din lemn.
Daca iti plac lambriurile iti pui, daca nu, nu.

DANA, HR spunea...

Buna seara ,

Va multumesc pentru sfaturi .

O parte din peretele casei se apropie foarte mult de pamant, in cazul acesta se poate folosi vata bazaltica in aceea zona ? deoarece am citit ca nu trebuie sa intre in contact cu pamantul.

Noapte buna.


Aurel spunea...

@Dana
Vata minerala in general, atat cea de sticla cat si cea bazaltica, sunt sensibile la umezeala, nu la pamant. In acea zona, sau pe acel perete, in partea de jos, poti folosi polistiren in loc de vata, pe inaltimea de 0,5 m (o placa), iar deasupra sa continui cu vata. Si asigura-te ca acolo nu balteste apa pe pamant, si ca apa nu poate urca prin capilaritate prin spatele polistirenului.

DANA, HR spunea...

Buna seara,

Terenul este in panta si nu balteste apa.

Va multumesc din suflet pentru sfaturi, voi tine cont de ele.

bogdan spunea...

pentru o casa de lemn cu grosime perete lemn 14 cm si interior tencuiala lut 3cm , 5 cm vata minerala si gips carton ,ce sfat mi ai dat pt izolatie exterioara? 10 cm poli ., 15 cm poli sau 14 cm vata bazaltica ? mersi mult

bogdan spunea...

locatia vatra dornei f frig pana la -35 grade c

Aurel spunea...

@Bogdan
Cea mai buna e ultima varianta, cu 14 cm vata bazaltica.

bogdan spunea...

daca optez pt poli de 15 cm / in cat timp isi pierde din coeficientul de retinere termica ? cat de repede se degradeaza acoperit cu lambriu siding? scxuze pt deranj!

Aurel spunea...

@bogdan
Acoperit de siding, adica ferit de ultraviolete, ar trebui sa tina cat are termen de valabilitate. Care habar nu am cat este, caci nu am gasit nici o informatie despre asta. Cica un termosistem ar fi garantat 20 de ani.

Anonim spunea...

F. utile sfaturile dvs, am citit ctot ce ati scris (desi recunosc ca sunt o novice in domeniul constructiilor). Sunt la faza de proiect pt. constructia unei case si am dedus ca izolarea cu vata bazaltica e printre cele mai bune solutii. Varianta de 24 cm caramida-vata bazaltica de 15 cm -gol de aer de 2 cm-caramida de 12 cm e OK? Constructorul spune ca nu e necesar golul de aer, dar am mai vb cu altii care au construit pe acest sistem si cica ar fi bine sa existe. Ce ma sfatuiti? Multumesc, Elena.

Aurel spunea...

@Anonim = Elena
Un strat de aer este un bun izolator termic CU CONDITIA ca acest aer sa nu poata sa circule liber pe o suprafata prea mare. Adica sa nu se poata forma, in mod natural, spontan, curenti de aer intre suprafetele care delimiteaza acest strat de aer. De ex: intre zidarie si polistirenul lipit EXCLUSIV cu "mamaligi" de sus pana jos, fara cordon perimetral la fiecare placa, sau CEL PUTIN la cele perimetrale, de pe margini).
Pe acest principiu "functioneaza" ferestrele termopan (cu 2 foi de sticla), cat si tripan (cu 3 foi de sticla), a caror distanta optima intre foile de sticla este de 16 mm (grosimea baghetei distantier dintre foile de sticla). La fel se comporta si caramizile moderne, de tip GVP (cu Goluri Verticale, Portanta).
Izolatia termica pe care o vei avea (24+12 cm caramida GV PLUS 15 cm vata bazaltica intre ele este Foarte Buna. Cei 2 cm suplimentari de aer te pot ajuta DOAR DACA acel aer sta pe loc, fara sa poata forma curenti de-a lungul (pe orizontala) si de-a latul (pe verticala) peretelui.
Eu as recomanda FARA acel strat de aer de 2 cm grosime!

Anonim spunea...

Va multumesc f. mult pentru raspuns. De ce depinde formarea acestor curenti de aer in spatiul acela, sa inteleg ca acest lucru nu se poate controla?
Elena

Aurel spunea...

Nu, nu se pot controla, asa cum nu putem controla legile fizicii. Daca un fenomen fizic normal are ocazia sa se produca, el se va produce. Nu putem controla producerea lui, ci doar a conditiilor necesare ca el sa se produca sau nu!

Anonim spunea...

ok, va multumesc pentru sfaturi!
Cu stima,Elena

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 242   Mai noi› Cele mai noi»
=========================================================== ===========================================================