joi, 13 octombrie 2011

Izolatie termica pentru pereti exteriori

In cazul peretilor exteriori, pt un minim de eficienta energetica, in Normativul C107 se cere o rezistenta termica corectata minima Rc(min) = 1,80 m2K/W (vezi postarea anterioara Rezistenta termica corectata minima Rc). Asta inseamna ca rezistenta termica teoretica R, deci fara a tine cont de puntile termice, ar trebui sa fie in jurul valorii de 2,5m2K/W. Aceste valori pot fi atinse destul de usor. Haideti sa vedem impreuna cum. Mai jos aveti citeva exemple de pereti exteriori care au o Rc(min) de 1,80 - 1,90. Pe linga materialele de constructie de mai jos, am mai luat in calcul 2 straturi de tencuiala var-ciment a cite 2cm grosime fiecare si un coeficient de corectie datorat puntilor termice de 0,70.

1. 30cm BCA (Macon, Ytong etc) (λ=0,11 W/m*K) si ... cam atit.
2. 38cm Caramida Porotherm STH38 (λ=0,141) si ... ajunge.
3. 44cm Caramida Cemacon 44 Super TH (λ=0,14) si ... e suficient.
4. 29cm Caramida Siceram Termobloc T30 (λ=0,235) + 5cm polistiren expandat de fatada EPS80
5. 29cm Caramida Cemacon 29LM (λ=0,256) + 5cm polistiren expandat de fatada EPS80
6. 25cm Caramida Porotherm 25 (λ=0,19) + 5cm polistiren expandat de fatada EPS80
7. 24cm Caramida Soceram Durotherm (λ=0,154) + 5cm polistiren expandat de fatada EPS80
8. 24cm Caramida plina Brikstone CP (λ=0,453) + 8cm polistiren expandat de fatada EPS80
9. 20cm beton armat (λ=1,7 W/m*K) + 10cm polistiren expandat de fatada EPS80
10. pt compatratie, 10cm vata minerala intre 2 placi de OSB de 0,8cm grosime.

Si acum, toti vor sari in sus si vor striga in cor: "Si atunci de ce ne mai bati la cap cu o izolatie cit mai groasa a peretilor exteriori??? Ca uite, de fapt, nici nu e nevoie daca folosim BCA sau caramida buna!!!". Raspunsul este ... urmatoarele: a) este valabil doar la citeva sortimente de zidarie, a caror conductivitate termica λ este de 0,11-0,15 W/m*K, si la o grosime de minim 30cm!; b) nu uitati ca este vorba despre o valoare Rc minima, impusa prin norme, cam cit sa poti zice ca ai si tu pereti izolati termic; c) si eu ma mir cum de este atit de mica aceasta valoare ceruta a Rc(min), mai ales in comparatie cu celelalte valori din tabelul din postarea anterioara; d) aceasta valoare reprezinta un minim actual, care peste 15-20 de ani, cit este durata de viata pt un termosistem, mai mult ca sigur va fi sub minimul acelor vremuri.

Cred ca merita sa facem eforturi ca sa trecem dincolo de acest Rc(min) de 1,80 in ceea ce priveste izolarea termica a peretilor exteriori. Nu are cum sa ne strice asta. Plus ca probabil, in timp, aceste cerinte vor creste, punindu-se un accent din ce in ce mai mare pe economisirea energiei si reducerea poluarii, capitole la care Romania mai are inca mult de lucru comparativ cu tarile dezvoltate.

Programul Radia3 caracterizeaza un perete exterior cu o Rc=1,80 m2K/W ca avind o izolatie termica "M-B", adica medie spre buna. Devine "Buna" de pe la 2.50, si "FB", adica foarte buna, la peste 3.20 m2K/W (vezi pagina Culise). Iar pt un calcul cit mai exact al rezistentei termice a unui element de constructie (perete, podea, tavan) vezi pag. Izolatia, prezenta atit in fisierul Radia3, cit si ~CalculTermic~.

52 de comentarii:

Anonim spunea...

Ar fi interesant daca ar exista asta si in program, eventual la Exemple (ar fi nevoie de cateva exemple...). Apoi, daca ar putea face si un calcul estimativ de eficenta energetica si la sfarsit sa afiseze o poza frumoasa...

Octav spunea...

Salutare Aurel!

Am o casa construita la inceput de secol 20 cu fundatie din zidarie de piatra cu mortar si pereti de caramida arsa cu o grosime de 55cm incluzand tencuiala de mortar recent realizata. Ferestrele sunt de cea mai buna calitate cu termopan din 3 straturi de sticla. Podul este excelent izolat, iar chiar in conditii extreme de caldura sau frig interiorul casei pare a fi bine izolat.

Intrebarea mea este daca este totusi nevoie de o izolatie termica cu polistiren la exteriror?

Mersi,
Octav

Aurel spunea...

@Anonim
Dar "asta" exista si in program, in pagina Izolatia, unde poti sa iti compui un perete/planseu din orice materiale de constructie vrei, sa ii dai grosimea dorita pt fiecare strat component si apoi sa vezi care ar fi rezistenta lui termica. Poti sa iti compui singur cite exemple vrei.
Restul, poate in versiunile viitoare :) Oare ce poza frumoasa ai vrea tu sa-ti afiseze?

Aurel spunea...

@Octav
Salutare. Daca ai locuit acolo "in conditii extreme de caldura sau frig" si casa "pare" ca s-a comportat bine din punct de vedere al confortului termic, atunci ce sa zic, nu o mai izola. Dar adevaratul test este cel al consumului de energie pt incalzirea ei. Daca numarul de metri cubi de gaz sau lemne folosit pt incalzirea casei intr-o luna de iarna sint in limite decente, atunci poti spune cu adevarat ca este OK. Chiar asa, poti sa ne spui ce suprafata utila ai si cit consumi cu incalzirea casei?

Octav spunea...

Mersi fain de raspuns! Am locuit in ultimii 4 ani si incalzirea era facuta cu sobe de teracota. Acum instalez o centrala pe lemne cu gazeificare de 30kw si incercam sa dimensionez corect radiatoarele. Din experienta mea de pana acum este ca, izolatia este foarte buna iarna, iar vara nu am avut niciodata nevoie de aer conditionat pentru ca temperatura nu a depasit niciodata limita confortului termic. Din contra, vara la o temperatura medie de 35Celsius avem in casa aprox 24-25 Celsius.Prefer sa nu risc aparitia de mucegai in casa prin izolarea cu polistiren chiar daca se aeriseste corespunzator zilnic in fiecare camera. Dupa iarna ce vine pot da si detalii despre eficienta energetica transpusa in consum.


Octav

Poze nunta Cristiana spunea...

interesant articolul .succes in continuare si tineti-o tot asa

Anonim spunea...

salut-- ma intereseaza daca la o grosime a peretelui exterior de 36 cm -caramida porotherm - mai trebuie facuta izolatie cu polistiren , si daca da la ce grosime? cu multumiri

Aurel spunea...

@Anonim
Intrebi daca "mai trebuie"? Pai, nu te poate obliga nimeni sa o faci. Insa daca vrei sa reduci pierderile de caldura prin peretii exteriori, atunci da, mai trebuie izolati termic. Eu as mai pune 8-10 cm de polistiren expandat de fatada la exterior (nu stiu exact despre ce tip de caramida porotherm este vorba) si apoi as sta linistit, indiferent de cerintele actuale sau viitoare ale stas-urilor romanesti sau europene. Apoi, evident, mi-as dimensiona corespunzator instalatia de incalzire din casa, facind astfel o prima economie.

Florin spunea...

Salut!

Am o casa construita in 2004 si prin 2007 i-am pus polistiren de 5cm si o densitate destul de proasta pentru ca m-am uitat la bani.
Am impresia ca nu este izolata prea bine. De exemplu temperatura imi scade cu 0,5 grade in mai putin de o ora.
Ce pot face? Sa vin cu polistiren de 5cm peste acesta existent. Bine ca nu am tencuiala decorativa, ci var de exterior.
Ma gandeam ca la cei 2 pereti care nu se vad sa pun side-ing, poate e mai ieftin, practic si nu se deterioreaza usor.
Multumesc anticipat pentru ajutor.

Aurel spunea...

@ Florin
Wow! Te rog sa strigi cit mai tare, ca sa te auda cit mai multi: NU VA ZGARCITI CU IZOLAREA TERMICA!!!!!
Ai dreptate, 5 cm de polistiren, chiar si de densitate recomandata, sint prea putin fata de cerintele de azi in constructii si fata de pretentiile de azi ale locatarilor.
Ce poti face? Nimeni nu recomanda adaugarea unui nou strat de polistiren peste unul deja montat. Pot aparea o multime de probleme in timp. Toti recomanda sa aplici un singur strat de polistiren pe exterior, de grosimea potrivita (minimum 8cm, in functie de compozitia peretilor exteriori). Asa ca, sfatul meu este urmatorul: cred ca a venit timpul sa faci o lucrare ca la carte, documentat, fara sa mai faci greseala de a pune pe primul loc costurile, in detrimentul calitatii si confortului. Fiecare dintre noi a patit asta cel putin o data in viata, si de obicei ne-a parut rau. Te-ai fript o data - ai patit-o, daca te frigi a doua oara - ti-o meriti. Inseamna ca nu vrei sa inveti din greseli. Bani o sa mai faci, cu timpul, dar de schimbat/imbunatatit confortul termic este foarte greu, si te va costa dublu. Adica platesti de 2 ori pentru acelasi lucru: odata facut de mintuiala/incorect/insuficient, si a doua oara facut ca lumea.
Nu stiu daca siding-ul este mai rentabil sau nu decit vopseaua decorativa, insa la cit de scumpa este aceasta din urma, siding-ul poate fi o solutie alternativa demna de luat in seama, si aproape sigur mai rezistenta in timp si mai usor de spalat/intretinut. Oricum, izolatia termica tot cu polistirem se face. Eventual, cu un minus pentru siding, datorita puntilor termice inerente montajului acestuia.

Un sot nefericit spunea...

Oricum, care ar trebui sa fie ritmul de scadere al temperaturii pe timp de iarna din momentul opririi incalzirii?
Mi-ai dat o veste neplacuta daca nu pot pune polistiren peste polistiren. Practic ar trebui sa am dibluri mai lungi care sa intre in BCA. Cred ca adezivul nu ar mai face priza peste var si in plus ar exercita o forta asupra polistirenului pus initial.
Nu stiu ce voi face, mai vad. Ma voi consulta cu un constructor.

Carti Regale spunea...

Va recomand cartea IZOLAREA TERMICA A LOCUINTELOR de FL. MATEESCU

CARTEA POATE FI COMANDATA DE LA CARTIREGALE

TELEFON: 0746407499

PRET: 12 RON

240 PAGINI

EDITURA MAST

Cartea vă oferă toate datele necesare pentru a vă face singuri calculul coeficientului global de izolare termică a locuinţelor. Acesta este important nu doar fiindcă reflectă nivelul pierderilor de căldură din locuinţă, ci şi pentru că el trebuie să însoţească obligatoriu documentaţia necesară în vederea obţinerii autorizaţiei de construire.

A doua parte a cărţii „Izolarea termică a locuinţelor“ vă dezvăluie în detaliu simplitatea executării unei izolaţii termice corecte pentru locuinţa dumneavoastră, mai veche sau în curs de ridicare precum şi caracteristicile principale ale multor materiale specifice aflate în comerţ.
Cuprinsul cărţii „Izolarea termică a locuinţelor“:

IZOLAŢII TERMICE
Noţiuni generale
Temperatura de calcul
Suprafeţe şi volume
Rezistenţele termice ale straturilor de aer
Rezistenţa termică specifică unidirecţională
Rezistenţa termică specifică corectată
Rezistenţa termică specifică medie
Coeficientul de cuplaj termic (L)
Fluxul termic
Rezistenţele termice ale suprafeţelor vitrate
Determinarea temperaturilor pe suprafeţele interioare ale elementelor de construcţie (Tsi)
Raportul ecartului de temperatură superficială
Indicele inerţiei termice
Rezistenţe termice normate
Rezistenţa termică necesară
Subsol încălzit parţial îngropat
Două subsoluri încălzite, suprapuse
Spaţiu subteran încălzit, complet îngropat
Subsol neîncălzit, parţial îngropat
MATERIALE ŞI TEHNICI DE EXECUŢIE
Generalităţi
Materiale termoizolante
Polistirenul expandat şi polistirenul extrudat
Termoizolarea soclurilor
Termoizolarea faţadelor neventilate
Finisarea suprafeţelor termoizolate
Termoizolarea faţadelor ventilate
Termoizolarea faţadelor cu materiale permeabile
Termoizolarea faţadelor cu plăci din vată minerală
Termoizolarea pardoselilor
Termoizolarea şi încălzirea prin pardoseală deasupra spaţiilor neîncălzite
Termoizolarea planşeelor din lemn peste spaţii reci
Izolarea în vederea reducerii zgomotului de impact
Termoizolarea acoperişurilor
Termoizolarea teraselor
ANEXĂ
Sisteme comerciale de termoizolaţii pentru clădiri
Sistemul BAUMIT-AUSTROTHERM
Sistemul CERESIT-CERETHERM
BIBLIOGRAFIE

Unknown spunea...

Buna ziua,
as dori un raspuns la urmatoarea problema: intr-o camera s-a constatat o variatie a temperaturii de la 22 la 19.5 grade intr-un interval de 12 ore la o temperatura exterioara medie de -6 grade celsius.
As dori sa stiu ce pierderi de caldura sunt si cu ce formula se calculeaza.
Ce spune situatia de mai sus despre izolatia casei?
Multumesc anticipat

Aurel spunea...

@Carti Regale
Daca tot v-am lasat comentariul si linkul, ati putea sa-mi trimiteti un exemplar din lucrarea respectiva. Moca, evident. Chiar si numai in format electronic, pe mail.
Nu zic bine?

Aurel spunea...

@Unknown
Buna ziua si buna intrebarea. Pare logica, dar nu prea ai cum s-o apuci :))
Indraznesc sa raspund cu o alta, la fel de clara in enunt: pe litoral s-a constatat o variatie a temperaturii apei marii de la 22 la 19,5 grade C, intr-un interval de 12 ore, la o temperatura exterioara medie de 26 grade C. As dori sa stiu cita apa s-a evaporat si cu ce formula se calculeaza. Ce spune situatia de mai sus despre viteza vintului?

Sau: intr-o excursie cu masina s-a constatat o variatie a pozitiei GPS de la Satu Mare la Constanta intr-un interval de 12 ore, cu un consum mediu de 6 litri la suta de km. As dori sa stiu cati cai-putere are motorul masinii si cu ce formula se calculeaza. Ce spune situatia de mai sus despre volumul motorului?

Intelegi? Toate datele sint legate intre ele, insa nu sint suficiente ca sa poti raspunde la intrebari.

Tot la misto, incerc si un raspuns la intrebare: pierderea de caldura este de 2,5 grade C si se calculeaza cu formula 22-19,5 folosind operatia de scadere si semnul minus. Ce spune asta despre izolatia casei? Pai sa tot fie, ca mai multa nu-i.

Acum, lasind gluma la o parte (sper ca nu te-ai suparat): nu exista o formula care sa faca legatura intre scaderea de temperatura din camera si pierderile ei de caldura. Sau, poate doar nu o stiu eu, mai stii? Evident ca au legatura una cu alta, insa nu asa cum te-ai astepta. Nu in mod direct, pt ca mai intervin o multime de factori, cum ar fi masa specifica a elementelor de constructie interioare si exterioare ale constructiei, adica inertia termica a peretilor etc. E adevarat ca le-am putem considera constante si deci elimina din calcule, insa nu e chiar asa. O camera izolata termic pe interiorul peretilor exteriori se va raci mai repede, cred eu, decit una izolata pe exterior cu aceeasi grosime de strat izolator, respectiv cu aceeasi rezistenta termica a peretilor exteriori. De asemenea, daca peretii interiori sint din gips-carton, se va raci mai repede decit una cu peretii interiori din zidarie, care au o inertie termica mai mare si se vor raci ei insisi mai greu, cedind caldura acumulata de ei aerului din camera. Este cam ca la racirea unui radiator din tabla vs a unuia din fonta.

Poti doar sa compari exemplul tau cu al altora, si sa vezi ce fel de pereti si izolatie termica au ei.
In cazul meu, cred ca in 12 ore mi-ar scadea mult mai mult temperatura in camera la -6 grade C afara. Peretii exteriori = 40 cm dintr-un fel de BCA home-made acum 40 de ani in regim DIY (deci cu o conductivitate termica incerta si indoielnica)+8 cm polistiren expandat. Peretii interiori= acelasi BCA home-made 30 cm grosime. Deci ceva izolatie termica tot ai. Insa sint mult prea putine date ca sa pot sa spun mai mult de atit.

Invit cititorii sa ne spuna care este situatia in cazul lor, daca au facut un astfel de experiment.

Anonim spunea...

Parintii mei si-au izolat recent casa cu polistiren expandat (la insistentele mele, ca ei voiau doar sa o vopseasca). In ciuda insistentelor mele, au pus polistiren de 5 cm, ca asa i-a sfatuit mesterul si, in plus, de 10 cm "se vede urat, draga, ca iese prea mult in afara". Noroc ca au luat macar EPS 80, cum vazusem ca trebuie. Ce credeti, e insuficient? Casa e construita din chirpici, are pereti de 50 cm grosime, un perete e chiar de 60 cm (i-au masurat), de unde probabil au dedus ca nu e necesar. Ce credeti, au procedat gresit?

Aurel spunea...

Insuficient? Gresit? N-as spune asta. Alocind chirpiciului o conductivitate termica de 0,3 W/mK (cit o caramida neperformanta termic; ma indoiesc ca ar fi mai buna de atit), estimez o rezistenta termica corectata a zidurilor exterioare intre 2 si 3 m2K/W, deci medie. Peste minimul recomandat de normative, de 1,8, dar sub 4-5 cit are o casa moderna izolata termic ca lumea. Deci, nici pre-prea, nici foarte-foarte. Care e situatia tavanului?

ilie-a spunea...

Va salut,
Mi-e grau sa aleg pt. casa - a carei constructie speram sa o incepem la primavara) - caramida.
Variante:
- cemacon 29 LM (Rezistență la transfer termic 1.13)
- porotherm 38 (Rezistenta termica a peretelui 2.38)
Economiile in varianta Cemacon 29 LM sunt de aprox 1k euro. Am indoiala asta pt ca, se zice, ca proprietatiile termice ale polistirenului ar scadea destul de repede (sub 10 ani).
Multumesc.

Anonim spunea...

Salutare,

In primul rand felicitari pentru blog si pentru toate sfaturile pertinente pe care le dati.
Problema mea este urmatoarea...am o casa p+1(BCA), centrala pe gaze, izolata la exterior cu polistiren expandat de 10Cm.La parter am o temperatura constanta de 24 de grade in orice conditii de iarna, iar aici ma refer si la temperaturi de -15 grade.Sus insa este cu totul alta temperatura datorita faptului ca tavanul nu este bine izolat.Am izolatia cu pamant si rapit...si tavane din rigips....intre tavanul propriu-zis si rigips nu am vata minerala.Intrebarea mea....care ar fi cea mai buna solutie pentru a izola cat mai bine tavanul pentru a nu pierde caldura?iar daca izolatia ar fi cu vata minerala, trebuie si folie de plastica pentru a impiedica condensul?Vata minerala trebuie sa fie cu folie de aluminiu sau fara?Daca e cu folie de aluminiu, cum se monteaza, cu folia in sus, sau in jos?Multumesc frumos

Adrian spunea...

Buna ziua!
Am mai facut aceasta postare pe un alt blog al dumneavoastra. Dar nestiind pe care va veti uita mai repede am postat si aici. multumesc pentru intelegere.

Doresc sa termoizolez sapa de la parterul unei case.
Sub sapa inainte de turnare a fost pus un strat de pietris de 10-15 cm si o folie de plastic (transparenta).
Solutia la care m-am gandit este urmatoarea:
1.hidroizolatie cu membrana bituminoasa
2.rigle de lemn de 5cm la 60 cm distanta
3.vata minerala bazaltica fara folie de Al de 5 cm grosime intre rigle
4.podea de lemn (2cm) sau OSB (1,5 cm)+parchet laminat
Credeti ca este bine?

Aurel spunea...

@Adrian
Te rog sa-mi spui care este acel "alt blog" al meu, pt ca eu nu stiu nimic despre el, inafara de acesta!
Oare nu confunzi sapa cu placa? Peste pamint, pietris si folie se toarna placa de beton. Peste ea se poate veni cu tevile pt incalzirea prin pardoseala, sau cele catre radiatoare etc. De asemenea, tot peste placa asta ar trebui sa se puna un strat izolator termic din polistiren extrudat (de minim 3-5 cm grosime). Iar peste toate astea se toarna sapa, de 4-6 cm grosime, armata sau nu. Peste sapa asta se poate pune un strat subtire de sapa de egalizare auto-nivelanta. Iar peste ea se aplica finisajul interior al pardoselii: gresie, parchet etc.
Daca nu ai izolat termic intre placa si sapa, atunci peste sapa poti sa aplici si varianta ta. Cu 2 amendamente: 1.nu mai vad rostul hidroizolatiei cu membrana bituminoasa, decit daca esti sub CTS si ai probleme cu apa. Insa in cazul asta hidroizolatia se face altfel... si 2.eu as pune si folia de aluminiu, pe post de bariera de vapori, la fel ca in cazul peretilor exteriori sau a tavanului, pt a impiedica umezeala din camera sa patrunda si sa condenseze sub vata, pe sapa.

Laszlo spunea...

Buna Ziua,

Acum am cumparat un apartament intr-un bloc construit din beton. Peretele exterior (beton armat) este de grosimea de 30 cm. Mai exista o izolatie din exterior - polistiren de 5 cm. Intrebarea mea este daca mai am nevoie de izolatie interioara si de cate grosime??
Mersi anticipat pentru ajutor!

Aurel spunea...

@Laszlo
Vezi ca la grosimea asta, de 30 cm, nu poate fi doar beton. Probabil ca intre 2 placi de beton exista un spatiu, umplut ori cu bca, ori cu vata, ori cu polistiren. Eu zic sa dai citeva gauri in peretii exteriori, in diferite zone, si sa vezi ce fel de material scoate burghiul afara, ca sa stii exact din ce e compus peretele exterior. In functie de asta putem discuta.

Laszlo spunea...

Buna Aurel,
Mersi pentru raspunsul rapid! Proprietarul precedent a realizat incalzirea cu convector pe gas si am o gaura pe perete: la mijloc se poate vede niste bucati de bca dar nu sunt sigur daca toate peretele are un strat din bca sau nu? Vata sau polistiren nu vad deloc.
Sunt pe etajul 4 deci pe exterior nu pot sa fac modificari. Ma gandesc de o izolatie pe interior.
Multumesc anticipat pentru ajutor!
Laszlo

Aurel spunea...

@Laszlo
Daca tu nu poti fi sigur din ce este alcatuit peretele tau exterior, crezi ca eu as putea sa stiu mai bine?
Se pare ca ai mai avea nevoie de vreo 3 cm de izolatie pe interior, asta ca sa atingi minimul recomandat de normative. Orice este peste aceasta grosime, este bonus!

Anonim spunea...

Buna ziua!
Am si eu o intrebare. Care combinatie este cea mai buna din punct de vedere termic Porotherm 25 cm + polistiren 20 cm sau Porotherm de 30 cm + polistiren de 20 cm?

Laur Don spunea...

Buna ziua
Ma intereseaza o casa de 100 mp P+M, construita din BCA, izolata la exterior cu poliester expandat de 10 cm densitate 60, iar la interior placata cu rigips, grosimea totala a peretelui fiind de 30 cm.
Multumesc anticipat

Aurel spunea...

@Laur Don
Ma bucur! Si, care este intrebarea?
Hai ca o ghicesc eu, si voi raspunde tot eu! In primul rind, polistirenul cu "densitate 60" nu este recomandat pt fatade. Este prea "moale", avind densitatea de vreo 10 kg/mc (probabil plus-minus 10%, de obicei mai mult si mai des cu minus...), acel "60" reprezentind de fapt rezistenta la compresiune. E caracteristic caselor facute "la norma", cu materiale de calitate minima sau chiar sub, dupa principiul "multi vad, putini pricep, si mai putini afla, si doar un fraier cumpara".
Deci: 30cm grosime totala perete exterior minus 1,25cm rigipsul minus 10cm polistirenul = maxim 18,75cm BCA. Dar cum BCA de aceasta grosime nu exista (sau nu stiu eu sa existe; da-mi link!), probabil ca grosimea BCA-ului este de 15cm. Adica putin, nici macar portant nu e ... Estimez ca intregul perete exterior are un Rc de 2,50-2,80 mp*K/W. E adevarat, mai mare decit 1,8 mp*K/W, cit este minimul prevazut AZI de normativele in vigoare. Insa doar pt urmatorii maxim 10 ani! (dupa umila mea parere). Cere acum un certificat energetic favorabil, ca daca o sa-l ceri peste 10-12 ani, o sa scrie pe el ca izolatia ta termica este sub minimul prevazut de normative :) Pe atunci, o casa bine izolata termic va avea peretii exteriori alcatuiti din (minim) 30cm caramida termoeficienta/BCA + (minim) 15cm polistiren expandat (eventual grafitat) sau vata minerala bazaltica! Si termoizolatia asta probabil ca va fi la fel de "normala" cum au fost 5cm polistiren expandat acum 7-8-10 ani...

Aurel spunea...

@Anonim
Simpatic! Probabil greseala de exprimare!
Imi vine sa raspund astfel: intre 25cm caramida + 20cm polistiren si 30cm caramida si 20cm polistiren, cea mai buna combinatie din punct de vedere termic este 38cm caramida + 20cm polistiren grafitat :))

Laur Don spunea...

Mda, pana la urma am dat de adevar, dupa ce am tot stat cu ruleta in mana si nu intelegeam de unde 31-32 cm grosimea totala a zidului, pana ce am urcat in pod si am vazut "capetele" poliesterului, care este de 5cm densitate 60, deci BCA-ul e de 24cm + 5cm poliester + 2cm rigips.
Certificat energetic are si e incadrat in clasa C cu 251 mp*K/w.
Imi puteti spune va rog cat de adevarata este aceasta valoare din certificatul energetic, sau e facuta la "prietenie"...
Si daca e real certificatul energetic, cam la ce costuri sa ma astept pe iarna la o centrala pe gaz... :-/

Aurel spunea...

@Laur Don
Clasa C de care zici, din Certificatul energetic al cladirii, este clasa finala, per total, sau doar clasa pt incalzire? Vezi ca pe acel certificat ar trebui sa ai date si defalcat: clasa pt incalzire, clasa pt prepararea ACM, clasa pt iluminat etc.

Anonim spunea...

Îmi plac argumente, dar in final,concret, bca sau cărămidă,tinand cont de faptul ca va fi undeva pe litoral construită casa.umiditate mai mare

Aurel spunea...

@Anonim
Oricare, pt ca oricum nu ramin aparente nici caramida, nici BCA-ul. Dar daca insisti sa iti iau de pe umeri povara de a hotari ce zidarie sa folosesti, atunci caramida sa fie! ;)

Daniel spunea...

Buna ziua!
Cum pot izola termic tavanul/terasa blocului (locuiesc la etajul 4.. fara pod) cat mai eficient? Am citit despre cei 20 cm de polistiren.. dar parca i-as pune pe exterior (nu as vrea sa-mi tai din volumul camerei). Am hidroizolatie noua si ma gandeam sa pun deasupra 2 randuri de placi de 10 (EPS 80) lipite cu vreun silicon, ceva, peste care sa construiesc un pod (nu prea inalt, cat sa curg apa). Ar fi solutie scenariul meu? Multumesc!

Aurel spunea...

@Daniel
Da, e ok. Vei face ceea ce se cheama o "terasa inversata", cu termoizolatia deasupra hidroizolatiei. Pt detalii despre executie si materialele necesare/recomandata, cauta pe net dupa terasa inversata. Un prim exemplu gasesti aici: http://www.tegola.md/content/terasa-inversata

Daniel spunea...

Multumesc pentru rapsuns!
Revin insa cu o intrebare> daca lipesc polistirenul de hidroizolatie, este posibil ca prin variatiile de temperatura cele 2 structuri sa se afecteze una pe alta? Adica, in cel mai rau caz, hidroizolatia sa fie afectata/ smulsa de la locul ei? Prin lipit inteleg aplicarea de silicon/spuma poliuretanica sub forma de snur (placile de polistiren vor fi lipite de hidroizolatie si intre ele> sub toate aspectele).

Aurel spunea...

@Daniel
Nu, pt ca variatia de temperatura in zona dintre hidroizolatie si termoizolatie nu va fi mare, tocmai datorita stratului izolator.

Daniel spunea...

Raspuns cat se poate de logic.. acum am senzatia ca am pus o intrebare usor cretinoida :) ... poate era prea dimineata. Multumesc oricum!

GABRIEL spunea...

Buna tuturor....e bine ca se gasesc si oameni darnici si isi impartasesc experientele lor fara alte pretentii...de aceea intervin si eu cu o rugaminte:sunt in stadiul inceperii unei case si asi vrea sa aflu din experientele voastre concrete si nu din teorii,daca execut o zidarie cu caramida Porotherm PTH 38 , deci o grosime a zidului de 38 cm mai necesita termosistem cu polistiren.Locuiesc in zona localitatii Botosani unde iarna temperaturile scad mai mult ca in alte zone din tara.Va multumesc anticipat pentru orice raspuns.Numai bine!

Aurel spunea...

@Gabriel
Salut. Esti in zona climatica III si zona eoliana IV (vezi pagina "Culise" din Radia3 sau ~CalculTermic~). Din experienta concreta, vei afla doar ca "e ok" de la unii, sau ca "nu prea e ok" de la altii. De ex, e mai bine decit cu PTH30, si mai rau decit cu 44AR de la Cemacon. Nu stiu cu ce te poate ajuta informatia asta.
Asa ca tot la teorie ajungem: cu PTH38 (nu PTH38 STH = antiseismica) fara termosistem, vei avea un Rc pt peretii exteriori de aproximativ 1,8 mp*K/W. Ei bine, asta este limita minima prevazuta in prezent de normativele in vigoare pt Rc a peretilor exteriori. Deci aproape ca nu-ti mai trebuie termosistem. Dar la prima modificare a normativelor, in plus evident, avind in vedere accentul pus pretutindeni pe economia de energie, vei fi sub minimul prevazut. Asta in maxim 5 ani! Asa ca iti recomand sa iei in calcul, pt urmatorii 20-25 de ani, cit se zice ca dureaza un termosistem cu polistiren, un Rc acoperitor de minimum 3,5 mp*K/W. Adica DUBLU! Adica un R de minimum 4,75! Adica plus 10 cm de termosistem, aproape indiferent de care, pe linga cei 38cm de PTH38 ai tai.
Stiu, pare MULT!!! Dar asa cum acum 6-8 ani se puneau maxim 5-8 cm de termosistem, si asa cum acum se pun 8-10 cm, tot asa peste 10-15 ani se vor pune UZUAL 13-15 cm de termosistem !!! Cum dealtfel se pun acum in Occident!
Asa ca, daca tot il pui, macar pune-l ca lumea, ca sa nu revii peste 15 ani pe blogul asta :)) cu intrebarea: "Cum as putea sa mai adaug 5 cm de polistiren, fara sa-i dau jos pe cei 8 cm pe care i-am pus acum 15 ani, cind oricum mi se pareau in plus / suficienti / prea multi???"


gushpi spunea...

salut!
mi-am calculat si io necesarul termic si am obtinut un neverosimil 16kW pt:
-amprenta la sol 92mp
-P+M
-caramida poroth 30 cm
-izolatie juma' 5 cm, juma' 10 cm EPS
-la etaj am 3 cm EPS pe interior
-acoperis: (de la ext spre int) panou sandwish 5 cm poliuretan, scandura 2,5 cm, 10 cm EPS, 30-50 cm aer, rigips
-ferestre tripan (low-e, flat, 4S)

E posibil sa fie nevoie doar de 16kW???

Aurel spunea...

@Gushpi
Ce zona climatica?
De ce "neverosimil"? La aprox. 150 mp locuibili, normal ca este posibil! Ba mai mult, se poate chiar si mai bine de atit. Evident, cu o izolatie termica si mai buna, plus ventilatie cu recuperare de caldura.

gushpi spunea...

zona climatica II (galati)

iarna care vine iti voi spune daca termosemineul meu de 24kW a facut fata frigului :)

Anonim spunea...

pot izola peste o izolatie facuta deja ce riscuri sunt ?

Aurel spunea...

@gushpi
Chiar te invit sa ne spui asta.

Aurel spunea...

@Anonim
Am vorbit de mai multe ori despre asta. Vezi si comentariul meu de aici: http://calcul-termic.blogspot.ro/2007/08/izolatie-exterioara-polistiren-3-5-cm-o.html?showComment=1422825469565#c5777750007735944800.

Pintilie Lucian spunea...

Buna ziua,
vreau sa construiesc o casa si nu stiu ce sa aleg:
Ytong A+ sau porotherm 25 cm + vata bazaltica de la knauf de 10 cm.
Ma puteti ajuta cu o recomandare / comparatie intre cele 2 posibile solutii?

Aurel spunea...

@Lucian
Daca nu faci casa cu structura de rezistenta din stilpisori, cu BCA-ul poti zidi doar parter, si asta doar intr-o jumatate de tara, mai protejata seismic.
Din punct de vedere al izolatiei termice, Ytong A+ de 35 cm grosime izoleaza exact la fel ca Porotherm 25 cm + 10 cm vata bazaltica.
Din punct de vedere al costurilor unui metru patrat de zidarie, mai ieftin iesi cu 35 cm Ytong A+ fara izolatie decit cu PTH25 + vata 10 cm.
Eu as folosi BCA simplu, fara A+, chiar si de la alt producator, de 30 cm grosime, plus 10 cm polistiren EPS80 (eventual grafitat). Asa ai iesi cel mai ieftin pe mp, si ai avea cea mai buna izolatie termica.

Bobo spunea...

Salut. Pe unii pereti as vrea sa pun termopan cu suprafata mai mare. Voi castiga lumina, dar ma intereseaza ce avantaj/dezavantaj am fata de zidarie. Adica ce transfer termic am intre zidarie ( sa zicem BCA 30cm si poliestiren 10 cm ) ? Calculat la metru partat sau altfel, nu stiu ... pe baza caruia sa calculez cat ma pot intinde cu geamul ( 3 straturi de geam, 5 camere). Mersi. Sper ca m-am facut inteles .

gushpi spunea...

Pt tripan alege tâmplărie cu 6 camere. Astfel va fi destul de lat pt a acomoda 3 foi de geam. Și câștigi și la izolație și la rezistență...

Aurel spunea...

@Bobo
Oricat ar fi de performanta energetic, o fereastra nu poate izola termic la fel de bine ca un perete din BCA 30 cm plus 10 cm polistiren (rezistenta termica corectata Rc=4 mpK/W, coeficientul de izolare termica U=1/R=0,25 W/mpK).
Cele mai performante profile de tamplarie PVC, cu 6 camere (Rehau Geneo sau Salamander BluEvolution), certificate pt casele pasive, au Uf=0,9 W/mpK, (f=frame=rama). Cele uzuale, cu 5 camere, au Uf=1,3 W/mpK. Insa profilul reprezinta un procent destul de mic din suprafata totala a unei ferestre mari. Cel mai performant pachet de sticla tripan are Ug=0,5 W/mpK (g=glass=sticla), deci dublu fata de peretele descris mai sus. Iar per ansamblu, intreaga fereastra mare ar avea Uw=0,75 - 0,80 W/mpK (w=window=rama+sticla), deci triplu fata de peretele de mai sus. Timplaria ta probabil ca va avea Uw=1 W/mpK, deci va izola termic de 4 ori mai prost.
In mare, caldura pierduta printr-o fereastra (inchisa, evident) = Suprafata ferestrei * Uw * Diferenta de temperatura intre interior si exterior. Sa zicem ca suprafata este de 1 mp, Uw=1 W/mpK, temp. interioara de 20*C, iar cea exterioara de -20*C.
Rezulta 40 W pierduti printr-un mp de fereastra sau 10 W pierduti printr-un mp din peretele tau.
Dar asta nu inseamna ca nu avem nevoie de ferestre mari la casa ;)

Aurel spunea...

@gushpi
Se pot pune trei foi de sticla si pe profil de 70 mm grosime, cu 5 camere.

=========================================================== =========================================================== ===========================================================