Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

luni, 8 aprilie 2019

Calcul IPAT conform EN 1264

Salut, prieteni!

Singurul program din portofoliu care nu era facut dupa vreun stas concret, ci după ce au inteles “alții” din acel stas, era cel pt incalzirea prin pardoseala. Varianta veche de pe blog, de acum cativa ani, desi am imbunatatit-o cat am putut (4 circuite pe camera, prezenta tubului cu diametrul de 17 mm, posibilitatea de a seta lungimea maxima a unui circuit in functie de grosimea tubului etc), imi tot dadea cu virgula, iar rezultatele erau oarecum dubioase, asa ca nu am mai postat-o. Acum, cu stasul in fata, imi dau seama ca asa si era!

Ei bine, am terminat in sfarsit programul dedicat calcularii lungimii, pasului, debitului si ecartului de temperatura pt circuitele IPAT (Incalzire in Pardoseala cu Agent Termic)! Dar nu dupa ureche sau dupa diverse metode de calcul mai mult sau mai putin simpliste de pe net, ci chiar conform stasului european EN 1264, valabil si in Romania!

In sfarsit, se poate tine cont de toate datele posibile! Si ceea ce este cel mai frumos, este ca pe toate le puteti modifica chiar voi:

• Grosimea tubului (intre 14 si 22 mm diametru exterior).
• Grosimea peretilor tubului folosit (in general 2 mm).
• Conductivitatea termica lambda a materialului din care este facut peretele tubului.
• Grosimea sapei de deasupra tubului (recomandat 45 mm).
• Conductivitatea termica lambda a sapei aditivate de deasupra tubului (uzual 1,2 W/mK).
• Grosimea, lambda si tipul izolatiei termice de sub serpentine (cu nuturi sau fara).
• Ce se afla sub planseul cu IPAT: o alta incapere, cu o anumita temperatura, sau placa pe sol.
• Temperaturile maxime admise atat ale agentului termic pe tur, cat si ale finisajului pardoselei.
• Rezistenta termica a finisajului pardoselei (gresie-parchet-mochete etc).
• Tipul camerei sau zonei de camera: de stationare, de tranzit sau baie.
• Temperatura interioara a camerei.
• Lungimea maxima a unui circuit, in functie de grosimea tubului folosit.
• Distanta de la serpentina la D/C (distribuitor / colector).
• Diferenta de temperatura dintre tur si retur: ecartul, sau caderea (“drop”) de temperatura.
• Temperatura de tur, generala, pt toate circuitele unui D/C.
Astfel, puteti face rapid simulari de calcule cu orice combinatie de date si de setari posibile!

Ca mod de lucru:
• se alege incaperea cu cel mai mare necesar termic specific (adica pe metrul patrat) q max, cu exceptia BĂILOR !!! Nu cum zice Ov--t--p pe net, intr-un pdf, probabil din greseala: "cu exceptia camerelor"!!! Atentie! Necesarul termic specific (pe mp) = necesarul termic pe METRUL CUB (cel uzual) ÎNMULȚIT cu inaltimea camerei! Astfel, la un necesar termic de 40 W/mc si o inaltime a camerei de 2,5 m, rezulta un necesar termic specific, pe mp, de 100 W/mp. Adica aproape de limita maxima pe care o poate furniza un circuit IPAT. Rezulta 2 concluzii: la peste 40 W/mc nu prea sunt șanse ca IPAT-ul dorit sa facă singur față încălzirii camerei, decat dacă "declarăm" camera ca fiind una marginală, de tranzit, in care NU se staționeaza uzual, ceea ce nu este prea bine din punct de vedere fiziologic, căci pardoseala va fi mai caldă decât maximul recomandat pt zonele de staționare. A doua concluzie este că astfel devine și mai important un calcul serios de necesar termic al fiecarei camere, pt o dimensionare corecta a unei instalații IPAT.
• se noteaza un ecart de temperatura dorit pt aceasta camera “de proiectare”, relativ mic, intre 3 si 5*C.
• ajustand pasul propus de program, se obtine temperatura generala de tur a agentului termic.
• aceasta se noteaza ca atare in pagina urmatoare, unde se va calcula ecartul de temperatura potrivit (pt temperatura de tur generala, stabilita in pagina anterioara) pt camera respectiva. Apoi, la fel, tot in pagina „Alta camera”, se vor nota si calcula toate camerele si circuitele alimentate din acelasi D/C cu cel pt camera „de proiectare”, cea cu q max.

PS 1. Pt cei foarte atenti, sau foarte aplecati pe domeniu (care au sau care au vazut macar stasul respectiv), trebuie sa le comunic urmatoarele “abateri” de la stas:

• Programul NU face ajustarile din stas pt un pas al tubului MAI MARE de 37,5 cm ! In Romania, nu prea vad cine ar avea nevoie de asa ceva. Dar, la cerere, se poate rezolva …
• Programul NU face ajustarile din stas pt un eventual invelis (“sheating”) al tubului. La cerere, se poate rezolva …
• Programul este valabil DOAR pt tipurile de incalzire in pardoseala A si C, cu serpentina ingropata in șapă. Pt cele de tipul B (cu tevile sub șapă, pozate in mijlocul unor structuri metalice pt difuzia caldurii) si cele de tipul D (cu alte elemente de incalzire sub șapă), se poate adapta programul, la cerere …
• Programul este valabil DOAR pt incalzirea prin pardoseala, NU si prin pereti sau prin tavan. De asemenea, programul este valabil doar pt INCALZIREA prin pardoseala, NU si pt RACIREA prin pardoseala. Dar diferentele nu sunt mari, asa ca, daca va fi cerere, as putea modifica acest program sau as putea crea altul similar pt incalzire / racire prin pereti si tavan, respectiv racire prin pardoseala.

PS 2. Varianta gratuita, postata pe blog, are 2 zone / circuite pe camera (incepand cu 1 aprilie 2022 !!!), si acopera vreo 90% din situatiile uzuale, decente, care pot fi intalnite in practica de catre utilizatorii obisnuiti. De fapt, lor ma adresez! Pt celelalte 10% din situatii, adica pt camere foarte mari, cu mai multe zone diferite, sau pt cei care fac constant astfel de calcule in activitatea lor de zi cu zi, este alta discutie. Ii invit sa ma contacteze pe email, ca sa vedem impreuna cum si cu ce pot sa-i ajut.

Spor la calcule ... si la simulari !

Mai jos aveti linkul de download:

~Calcul IPAT conform EN 1264~ 1,56 MB; fisier pt calculul lungimii, pasului, debitului si ecartului de temperatura pt circuitele IPAT, conform stasului EN 1264 !!!


22 de comentarii:

ing.vladioan spunea...

ma bucur ca ati revenit cu postari. sunt inginer de instalatii si lucrez in proiectare. o sa testez programul numaidecat. putem discuta chestii tehnice si in privat, fara grija.

Aurel spunea...

@ vladioan
Deci, cum ti se pare? Ce zici de rezultatele obtinute?
Ai stasul respectiv?

Ovidiu K. spunea...

Buna ziua,

Va rog sa reincarcati fisierul ~Calcul IPAT conform EN 1264~. Il downloadez si la deschidere afiseaza mesajul: "UPS!!! PROGRAMUL A EXPIRAT !!! SCUZE PT DERANJ..."
Sau poate nu fac eu ceva bine...

Multumesc.

Aurel spunea...

@ Ovidiu
Ups! Scuze! Am avut o perioada tare aglomerata si am uitat de el. Tocmai l-am rezolvat. Spor la calcule!

Anonim spunea...

Buna ziua,

Oare ma puteti cadorisi cu gama de standarde SR EN 1264.
Multumesc frumos

Aurel spunea...

Nu pot, pentru simplul motiv că nu le am. Adică nu am stasul român 1264. Însă am găsit pe net stasul britanic BS EN 1264. Evident, în limba engleză. Unde scrie că prevederile sunt aceleași pentru toate țările din UE.

Unknown spunea...

Buna ziua,
Ajutati-ma cu un calcul pentru casa cu parter, sub placa nu este izolatie termica, peste ea nu este șapa si tb să ma incadrez la maxim 8 cm cu tot cu gresie pt IPAT. Este eficient sistemul sau pierderile sunt prea mari prin placa ?
Mulțumesc!

Aurel spunea...

@Unknown Paulina :)
Pare a fi o casa veche în renovare. Sau nu?
La maxim 8 cm cu totul, poti pune un strat de 2 cm XPS cu lambda cat mai bun (0,032 W/mK sau mai mic), si o șapă de 3 cm PESTE țevile IPAT. Astea două + 8 mm gresia + 5 mm adezivul de sub ea + un tub de 16 mm grosime (diametru exterior) = 79 mm. Si îți mai și rămâne un mm de rezervă! :)
La un pas de 10 cm, IPAT-ul ti-ar face față singur până la un necesar termic specific mediu de 88 W/metru pătrat. Asta înseamnă 35,4 W/metru cub. Întrebarea care se pune este dacă necesarul termic al casei tale este sub 35 W/m cub, la temp. exterioară de calcul conform zonei climatice in care se afla casa!!! Asta este cel mai important, de aici pleacă totul...
Că vei avea o șapă de doar 3 cm grosime in loc 4,5 cm nu te afectează la debit, ci chiar iți reduce cu 1 grad și ceva temp. pe tur. Inerția ei termică va fi ceva mai mică, dar nu văd să fie asta o problemă. Teoretic, centrala va porni ceva mai des, dar se va opri ceva mai repede.
Hai să luăm în calcul necesarul termic specific maxim, de 88 W/mp.
Că vei avea doar 2 cm de izolație sub IPAT in loc de 5 cm, de ex, va însemna că vei avea nevoie de un debit de agent termic pe oră cu 60 de litri pe oră mai mare (atenție!: doar când afară este temp. exterioară de calcul conform zonei climatice la care s-a făcut calculul de necesar termic al casei!). Adică, îți crește pierderea de căldură în jos, spre pământ, cu vreo 4 W pe metru pătrat, care timp de o oră devin 4 Wh/mp. Deci dacă timp de 24 de ore încontinuu afară este temperatura exterioară de calcul a zonei tale climatice, te va costa mai mult încălzirea în acea zi cu vreo 1,4 lei dacă ai centrală pe gaz sau cu vreo 4,5 lei dacă ai centrală termică pe curent electric.
Mi mult decât atât, dacă afară ar fi timp de o lună constant temperatura medie de iarnă (mă rog, mai corect spus ar fi sezon de încălzire, nu iarnă) a zonei tale climatice, atunci tu în acea lună x 30 de zile x 24 de ore pe zi, cu 2 cm XPS sub serpentine, ai plăti mai mult pt încălzire (față de situația în care ai avea 5 cm XPS sub serpentine) cu vreo 40 de lei pe acea lună. Iar dacă sezonul tău de încălzire durează, să zicem, 7 luni pline, atunci pentru întregul sezon de încălzire, deci pe un an calendaristic, tu ai plăti mai mult pt încălzire cu: 40 de lei pe lună x 7 luni = 280 de lei pe AN! (calcule făcute cu 0,2 lei/kWh, deci încălzire cu gaz, centrală clasică). Pentru amănunte, oricând, pe email...
Acuma, tu hotărăști dacă este mult sau puțin, dacă merită sau nu...

Mai pe scurt, pt tine: DA, se poate pune IPAT și în condițiile tale, și va putea funcționa foarte bine. Doar că: va face față singură doar dacă necesarul termic real, calculat corect si serios, al casei tale este maximum 35 W/m cub, ȘI DA, încălzirea te va costa ceva mai mult decât dacă ai avea sub șapă 5 cm de polistiren extrudat, nu doar 2 cm cât permite situația ta particulară.

Pentru detalii legate de grosimea optimă a izolației termice de sub IPAT, puteți vedea și următoarea mea postare dedicată acestui subiect: https://calcul-termic.blogspot.com/2020/04/grosimea-optima-izolatiei-termice-sub-o.html. Partea I.

Iar pentru detalii referitoare la temperaturile medii pe sezon de încălzire (minime, medii și maxime), pentru o mulțime de localități din România, din toate zonele climatice, puteți vedea fișierele:
* "Economie prin zidărie" care te ajută să vezi cât de groasă merită să îți faci izolația termică a pereților exteriori sau a planșeelor spre pod sau direct spre exterior.
* "Economie prin tâmplărie" care, la fel, te ajută să vezi cât de mult și până unde merită să investești în performanța energetică a viitoarelor tale termopane / tripane.
PS Dacă nici necesarul termic al casei nu îl știi, sau nu îl știi calcula, trimite-mi pe email toate datele legate de construcția casei și o rezolvăm...

Aurel spunea...

Update situatie Paulina.
Casa este noua, cu zidurile exterioare de 25 cm BCA Ytong, pe care le va izola termic cu vata bazaltica de 10 cm grosime. Tavanul este din placa de beton, pe care il va izola termic cu 20 cm de vata. Tamplaria are 18 mp, cu tripan. Casa este langa Craiova.
In cazul asta, necesarul termic total al casei va fi de maximum 6,3 kW, adică 30,6 W/mc, respectiv 76,6 W/mp. Iar de aici se scad pierderile de căldură prin podea, de aproximativ 1 kW. Așa că poate merge lejer cu 6 circuite de aproximativ 70 de metri fiecare (plus dublul distanței de la fiecare serpentină la cutia de distribuție), la pas de 20 cm. Chiar 25 cm, la unele camere. Acestea îi vor putea asigura chiar mai mult de 20 de grade în casă, și chiar i-ar permite să puna și parchet subțire pentru IPAT. Dar îi recomand să rămână cu gresie peste tot. Cu gresie și 20*C temperatura interioară, temperatura maximă pe tur va fi de aproximativ 36 grade Celsius, ceea ce ar fi ideal pentru o centrală termică pe gaz în condensare. Iar debitul total va fi de aproximativ 1200 l pe minut. Iar pe an nu cred că "pierde" mai mult de 210 lei față de varianta cu 5 cm XPS izolație sub șapă.

Toate aceste calcule sunt valabile cu izolația termică descrisă de Paulina! Dacă, de exemplu, se mută în casă înainte de a izola termic pereții exteriori sau tavanul, datele se schimbă! Dacă izoleaza doar tavanul cu cei 20 de cm de vată, dar nu și pereții exteriori, încă este în grafic și încălzirea în pardoseală propusă încă face față singură. Însă dacă izolează termic doar pereții exteriori NU și tavanul, atunci este jale iar încălzirea în pardoseală nu mai face față! Deci dacă vrea să se mute în casa nouă și nu îi ajung banii de ambele izolații, atunci i-am recomandat ca mai bine să izoleze prima dată tavanul decât pereții exteriori!

Nea~Nelu spunea...

Buna ziua.
Am folosit cu succes (cred, sper) calculatorul termic.
Acum am trecut la calculul IPAT.
La incaperea cu q max (11mp, 83W/mp - are un perete aproape tot din geam, bun geam, u=0,79, dar mare, 2,5x2,1m) totul a fost ok (fara erori).
La urmatoarea incapere, 24mp, q=68w/mp (multe geamuri si usi, asta e), orice as face (schimbare temperatura aer, pas, etc), celula "Pasul T" de la Zona 1 este rosie.
Ce inseamna asta ?

Multumesc

Aurel spunea...

@ Nea-Nelu
In pagina "Alta camera", celula I6 de care zici se face rosie (impreuna cu celulele G11 = suprafata totala a circuitelor notate in tabel, si K11 = suma necesarului termic al fiecarui circuit notat in tabel) atunci cand, la pasul respectiv, numarul de circuite necesar in camera respectiva este mai mare decat cel afisat in tabel. Adica 5, in fisierul complet. Insa varianta de proba de pe blog are doar 2 circuite functionale, deci afiseaza doar 2 circuite. Probabil ai notat un pas mic, care la 24 mp de camera duce la mai mult de 2 circuite... Dar ce ma mira pe mine este de ce ai face asta? 2 circuite sunt suficiente in majoritatea cazurilor...
Hai sa le luam pe rand: in prima pagina, cea cu q max, cu 20*C temp. interioara, cu tub de 17 mm si gresie pe jos, si doar cu 20 mm izolatie termica sub serpentine, cu placa pe sol, reiese o temp. de tur de 44,6*C si un singur circuit de 44 m la pas de 25 cm. Dar parca vad ca ai ales pas de 10 cm ...
In pagina "Alta camera", cu aceeasi temp. de tur de 44,6*C, mie imi da un singur circuit de 88 m la pas de 22,5 cm CHIAR SI cu temp. int. de 21*C si cu parchet obisnuit pe jos (R = 0,075 mpK/W). Dar pastrand aceleasi setari, cu 20*C interior si gresie, imi da un singur circuit de 66 m la pas de 30 cm !!! In acest caz, debitul necesar va fi de 202 l/h, iar ecartul de temperatura de 7*C.
Hai sa zicem ca ai ales pas de 10 cm la ambele camere. La prima camera, vor fi 2 circuite a cate 55 m fiecare, cu un debit pe fiecare circuit de 110 litri, si rezulta o temp. de tur de 37,3*C. In camera a 2-a, cea de 20 mp, da, e nevoie de 3 circuite, dar debitul va fi prea mic, si vei avea o curgere laminara: 51 l/h pt fiecare circuit, respectiv 0,85 l/min. Si daca debitul e prea mic la un nec. termic specific de 68 W/mp (calculat corect, sper, la temp. Ext. de calcul a zonei tale climatice!), ce te faci la vreo +5*C afara, adica la temp. medie de iarna, cand nec. termic al camerei va fi mai putin de jumatate???

Paranteza: Sa stii ca la temp. medie de iarna (mai corect spus, a sezonului de incalzire, pt ca vei vrea caldura si toamna si primavara), nec. termic scade la aproximativ 40% din cel obtinut la temp. ext. de calcul, conform zonei climatice. Poti verifica si singur in programele mele de calcul termic, Radia3 sau ~CalculTermic~. In pagina Culise, modifici temp. de calcul a unei alte zone decat cea in care este casa ta, iar apoi in pagina Camere o alegi pe aia, in fisierul gata completat. Si vezi cu cat scade necesarul termic total. De asemenea, vezi in fisierele "Economie prin zidarie", sau "Economie prin tamplarie" care este temp. medie pe intregul sezon de incalzire in zona ta (alegi localitatea cea mai apropiata de tine din lista). Oricum ar fi, sa stii ca in cele 6-7-8 luni de incalzire, mult mai mult timp o sa fie +5*C afara, decat -15 sau -20*C.

Revin: hai sa zicem ca vei avea un necesar termic de 40% din cel calculat de tine. Cu pasii propusi de mine, totul este ok in ambele camere. Dar sa vedem ce se intampla la fiecare camera, cu pasul de 10 cm. La prima camera, vei avea un necesar termic specific de 33,18 W/mp. Temp. de tur necesara va fi de 28,3*C, iar debitele vor fi tot prea mici, de 47 l/h, adica 0,79 l/min. In camera a 2-a, nec. termic specific va fi de 27,2 W/mp, iar debitele vor fi si mai mici, de 35 l/h, respectiv de 0,58 l/min. Deci, pentru majoritatea timpului din sezonul de incalzire, nu este prea bine! Asa ca va sfatuiesc pe toti sa faceti un calcul, o simulare, SI cu 40% din necesarul termic initial al fiecarei camere, sa vedeti ce se intampla cu pasul ales de voi primavara si toamna, cand afara este mai cald !!!
In plus, de ce ar vrea cineva sa puna 5 circuite la pas de 10 cm = 310 m de tub cand se pot pune doar 2 circuite care insumeaza doar 110 m, adica aproape de 3 ori mai putin ???

Toate aceste date sunt strans legate intre ele, asa ca este gresit sa se puna vesnicul pas de 10 cm peste tot, in orice conditii, cu gandul ca "lasa sa fie, ca apoi o dregem noi din temperatura de tur si din debite"...

Nea~Nelu spunea...

Multumesc de raspuns Aurel.
Datele oferite au bun sens ingineresc si in general le cunosteam.
Din experienta, era normal sa fie asa cum ne asteptam amandoi, dar ...
Dupa lungi ore de pomenit pe toti de la facere incoace, am concluzonat care-i buba:
Tehnologia informatiei.
Eu rulez Linux - Libreoffice.
Dupa spart capete cu JRe-uri si JVM-uri, am reusit sa rulez Calculul Termic cu rezultate corecte.
Dar calculul IPAT 1264 - mort si ingropat din '40. NU merge.
Da-i si freaca nervii cu Winblows si Office (nu merge in VM, rasnita veche cu RAM putin ...)
Cu chiu cu vai reusit sa reproduc rezultatele tale cu un win7 obosit / Office 2003 cu update-uri pt xlsx ...
Doar ca:
1. am o eroare la pornire, zice ca vrea sa repare ceva la fisier. Dau OK si am mesajul:
Removed Part: /xl/comments1.xml part with XML error. (Comments) Load error. Line 2, column 447.
Removed Part: /xl/comments2.xml part with XML error. (Comments) Load error. Line 2, column 447.
Nu stiu de-i bine ori rau dar functioneaza.
2. Da-i si cauta un office mai nou - incep sa caut pereti mai masivi sa dau cu capul.
3. Pana una alta, ma joc cu sheet-ul asa cum e.
Pare ok, relativ.
42,7-43 grade tur.
Ecart 2-3-4 grade deci debite de la mari (spre 400 la mai mici - 200).
A doua incapere da bine pana trec date reale.
Cand trec cele 2 camere cu cel mai mare q, indiferent care o aleg prima si a doua (24mp cu 68w/mp sau 11mp cu 83w/mp), a doua arata la energii valori negative sau semnul intrebarii.
Pana nu rezolv aiureala asta cu 2 OS nu pot da mai multe detalii.
Acum Linux are net dar nu Office, Windows are Office dar nu net (chestii de antivirus aiurea).
As arunca rasnita asta de PC pe geam dar stau doar la etajul 2, pana jos nu e asa mult incat sa fiu satisfactut de bubuiala realizata.

Nea~Nelu spunea...

'ui mama ei de tehnica, pardon de naduf da' e a nustiu cata oara cand scriu un zid de text si tehnica neadaptata la un prost ca mine ma trimite in fundu' curtii cu textul disparut ...
Google, vorba lu' Torvalds catre NVidia ...

In fine, pierdui juma' de zi in care puteam monta izolatia podelei, doar ca sa reusesc sa setez tehnica astfel incat in 2 minute sa obtin datele dorite din fisierul de calcul ... deh, tehnica care ajuta pe om ...

Acum, calculele.
Am instalat un office mai nou (mult mai nou) si am ramas prost cand am vazut ca pentru aceleasi date de intrare ca in Office 2003, am cu totul alte rezultate, foarte asemanatoare cu ce ai avut si tu ... plus ca acum exista o solutie la cele 2 camere impreuna in timp ce inainte aveam doar mirarea foii de calcul (???).
Sa zicem, tehnica asta...

Hai sa vedem:
Camera 1 are 11mp, 88w/mp, ecart 4, tur 43, pas 15, 73m lungime si debit 219.
Camera 2 are 24mp, 69w/mp, pas 20, 2 circuite x60m, debit 159/circuit.
Tinand cont ca mai am 4 incaperi de 15mp cu 56w/mp si 2 bai mici, pompa CT din graficul ei da spre maxim comfortbil 800L/h (max absolut 1000), hai sa coboram debitul marind ecartul.
Ecart 6, tur la 44,1, debit camera 1 de 146 iar camera 2 de 2x113.
Total 372.
la media de +5 grade afara, 40% din debit ar fi 58 respectiv 2x45 L/h.

O incapere de 15mp, in conditiile de ecart 6 grade si tur 44,1 de mai sus, va avea 1 circuit de 50m si debit de 122L.
Total parter 860L/h, se incadreaza acceptabil in ce poate pompa.
la +5 grade afara debitul va fi 50L/h.
Baile inca nu le-am inclus.
Evident, cand afara e +5 pot scadea din temperatura pe tur pastrand debitele intr-o zona decenta.

Acum, probabil ca peste vre-un an voi amenaja si mansarda cu spatiu incalzit de vre-o 50mp, total cu parterul devenind vre-o 170mp incalziti.
Aici cred ca debitul pompei nu va mai face fata si va trebui o pompa suplimentara + separator hidraulic sau puffer preferabil(homemade, tabla inox 2mm ca stim a suda TIG iar astea din fabrica omoara bugetul catelului).

Din experienta proprie, ce debite maxime, practic realizabile, au pompele CT moderne in condensatie ?

Nea~Nelu spunea...

Scuze pentru inundarea blogului ...
Toata ziua am tot calculat si rascalculat.
Se pare ca pentru zona II (-15 afara) pot face la un ecart de 6 grade sa aduc pompa CT la nominal, 850L/h pentru toate circuitele.
Individual, au in jur de 100L/h fiecare.
Dar la +5 grade afara am deja debite foarte mici, 20-60L/h functie de circuit => curgere laminara.
Daca fac cumva sa am debite minime peste curgerea laminara, nu mai ajunge debitul eipompa la temperaturile foarte reci.
Distractiv.

PS
Avem foarte rar, o data la cativa ani, si -20 aici, dar uzual -10...-12.

Aurel spunea...

@ Nea-Nelu
Nicio problema cu inundatul blogului. Stie sa inoate :) Poate discutiile noastre vor fi utile cuiva, vreodata...
Stiam ca daca deschizi un fisier Excel mai nou cu o varianta de Office foarte veche, dispar comentariile de la celule. Dar chiar sa dea alte rezultate ... este ciudat.
Dar:
* Vezi ca in primul tau comentariu, camera de 11 mp avea 83 W/mp, iar a 2-a 68. Iar mai nou zici 88 cu 69 W/mp. Daca 68 este aproape egal cu 69, sa stii ca 83 nu este DELOC egal cu 88, ca rezultate vorbind. Cum e pana la urma? Zi mai bine necesarul termic al camerelor si inaltimea lor... si suprafata utila, daca nu este aceeasi cu suprafata camerei!
* Zici ca ne jucam de-a Baba Oarba: tu nu obtii aceleasi rezulate ca si mine, iar eu nu pot sa reproduc rezultatele obtinute de tine. Sigur folosesti cea mai recenta varianta de fisier de pe blog (descarcata dupa 1 apr. 2020).
* Cred ca ar fi bine sa imi trimiti pe email (il gasesti pe blog, in dreapta-jos, la "Despre mine") fisierele completate de tine, sa vad ce ai facut pe-acolo. Cred ca ai facut si alte notari fata de varianta de pe blog a fisierului, de care nu ai pomenit...
* La temp. medie de iarna, am zis ca NECESARUL TERMIC este plus-minus 40% din cel calculat cu temp. exterioara de calcul conform zonei climatice, NU si debitele !!! Corespondenta dintre acestea NU este la fel...

Degeaba ma intrebi "ce debite maxime, practic realizabile, au pompele CT moderne in condensatie?". Nu sunt instalator, nu montez instalatii termice, nu lucrez in acest domeniu. Mie imi plac calculele in Excel, cu stasul in față. Asa sunt oamenii, diferiti: unora le place sa calculeze, altora sa mestereasca. Unora le place sa lucreze cu date si formule, altora cu unelte si scule. Din pacate, cei cu calculele nu le prea au cu mesteritul. Dar si mai trist este ca cei cu mesteritul nu le prea au cu calculele. Rar gasesti meseriasi care fac si calcule bine, si pun bine si lucrarea in opera. Însă ăștia nu stiu vorbi cu clientii :)) Deci ideal ar fi o echipa mixta!

La o adica, poti calcula cum vrei: la ce temp. exterioara vrei, cu ce debit vrei etc, si sa le optimizezi cat poti. Iar la final, daca esti pe aproape de ceea ce ai dorit, dar nu fix acolo, care este problema? Totul este sa stii rezultatul si sa ti-l asumi, ca sa zic asa, sa stii la ce sa te astepti. Crezi ca ar fi o tragedie daca timp de 2-3 zile, "foarte rar, o data la cativa ani" nu o sa ai in casa 20*C, cu cat ai calculat, ci numai 19,5*C, pt ca debitul maxim e doar 1.000 l/h, nu 1.050 cat ar fi nevoie? Sau chiar 20,5*C intro alta camera, ...

Dorin spunea...

Foarte util calculatorul pentru IPAT, multumim pentru el. La suprafete mari cu mai multe de 2 zone zonele 3,4 si 5 nu par sa functioneze. De exemplu o camera de 45 mp, cu 3300 W necesar , cu pas de 15, afiseaza 4 circuite necesare insa doar datele pentru zona 1 si zona 2 apar, zonele 3 si 4 fiind goale.

Aurel spunea...

@ Dorin
Mulțumesc pt mulțumiri :)

Da, așa este, doar primele două circuite afișează rezultate!
Da, acest program este oferit gratuit pt toți, dar mai ales pt cei mai "necăjiți", cu camere de dimensiuni relativ normale, în care sunt suficiente maximum 2 circuite.
Pe cei care au camere mari, cu mai mult de 2 circuite, sau pe instalatorii care vor să facă calcule pt astfel de clienți, îi invit să mă contacteze pe email, pt a le oferi varianta completă a programului, cu toate cele 5 circuite funcționale ... ;)

Aurel spunea...

IMPORTANT!!!
Incepand cu 1 aprilie 2021, fisierul de pe blog "Calcul IPAT cf. EN 1264" are disponibile, gratuit, 3 circuite din cele 5 maxim posibile!!!

Samirel spunea...

Buna ziua

Am citit cu atentie mai multe articole cu privire la incalzirea in pardoseala.
Construiesc o casa de 139mp si sunt in faza elevatie turnata.
Inca nu sunt hotarat cu privire la ce tip de incalzire sa instalez.
As dori sa am o discutie cu dumneavoastra pe aceasta tema daca se poate.
Referitor la Calculatorul IPAT mie mi-l deschide in foi de calcul, nu excel si nu pot edita.
Nu sunt familiar cu blogurile si de aceea va rog sa-mi comunicati cum as putea lua legatura cu dumneavoastra.

Multumesc anticipat.

Aurel spunea...

@Samirel

Da, se deschide in Foi de calcul (Google Sheets). Dar de acolo se poate downloada in calculator/laptop, si asa il poti utiliza ok. Nu incerca sa il editezi online, si nici de pe telefon/tableta !!! Este prea stufos pt programele de calcul tabelar respective...

Ma poti contacta prin email la aurel . grama arond gmail . com

Aurel spunea...

@Samirel
No, te-ai descurcat singur? Sau nu imi poti trimite email din cauza ca ai copiat ad literam adresa mea de email data mai sus? :))

Mihai spunea...

Buna ziua, as avea si eu o nedumerire pe care nu stiu cum sa o rezolv de cateva luni bune: am o pompa de caldura de 10kW cu incalzire in pardoseala 120mp, pereti de 25cm caramida porotherm si 20 de polistiren, la podea nu am sub placa polistiren dar peste placa de ciment am izolatia contra apei apoi 7cm polistiren granulat cu ciment, 2cm extrudat pe care vin tevile de incalzire in pardoseala si apoi 7cm sapa si 1.2cm parchet stejar cred. Casa are parter, etaj si pod insa podul nu e inca izolat, am pus 5-6cm de polistiren peste placa de 20cm dintre pod si etaj. Ce ati recomanda sa fac, sa izolez cu vata podul sau placa cu polistiren extrudat, uneori se vede ca la etaj mai ales in zona scarilor e mai rece. Si as vrea sa aflu cat sa programez centrala cand nu sunt acasa astfel incat sa aibe o fiabilitate maxima dar si costuri reduse. Cand suntem acasa pastram 22.5 grade Celsius iar cand o las la 20 cand sunt plecat ia mai mult timp sa incazeasca lichidul din circuite. Voi avea probleme daca 3 circuite din dormitorul mare si garderoba sunt oprite cand nu avem oaspeti ? Multumesc anticipat.

=========================================================== ===========================================================