Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca sa afli repede daca aici poti gasi raspunsurile pe care le cauti, te rog sa parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei gasi:
1). Informatii utile din domeniu despre: harti climatice si eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fonta, Delta T, respiratia peretilor, ventilatia mecanica cu recuperare de caldura , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet si realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fisier tip excel);
3). Un alt fisier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit ca toate celelalte, pt o singura camera, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fisier a carui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fisier pt dimensionarea incalzirii prin pardoseala cu agent termic (IPAT): ~Calcul termic IPAT~;
6). Un alt fisier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE~;
7). Un fisier cu care poti calcula puterea reala a oricarui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/interior, plecand de la puterea lui la temperaturile de T/R/i date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Doua fisiere care transforma pierderile de caldura prin zidarie si/sau izolatie termica SAU tâmplărie in bani economisiti pe luna/an sau in ani de recuperare a cheltuielilor / investitiei.sâmbătă, 11 august 2007

Izolatie exterioara polistiren 3-5 cm: o gluma ?

Multi afirma, pe diferite forumuri si nu numai, ca o izolatie exterioara cu polistiren ar fi suficienta pt. o locuinta, daca ar avea grosimea de 3-5 cm. Oare aceasta grosime sa fie indeajuns ? Desi o izolatie cu acesta grosime aduce imbunatatiri "vizibile" in ceea ce priveste pierderile de caldura prin peretii exteriori ai unei locuinte, nu pare sa fie nici pe departe suficienta. Instalatorul cu care am creat acest "program" imi povestea ca in Austria (da, a lucrat o vreme si acolo, ca si in Marea Britanie, de altfel, vreo citiva ani), izolatia exterioara cu polistiren se face in mod uzual cu o grosime de 14 cm (!). Veti spune probabil ca acolo, datorita climei, e nevoie de o astfel de grosime. Si totusi ... La o izolatie exterioara cu polistiren expandat de 8 cm si la o diferenta de temperatura de 40 grade C (+20 la interior si -20 la exterior), temperatura de 0 (zero) grade C se inregistreaza chiar la interfata dintre perete si stratul de polistiren. Cu alte cuvinte, daca ai peretii izolati cu 8 cm de polistiren iar afara sint -20 grade C, este ca si cind nu ai avea deloc peretii izolati la exterior, dar temperatura de afara ar fi de 0 (zero) grade C. Pentru o grosime mai mare a izolatiei exterioare cu polistiren, temperatura de zero grade "pica" undeva in interiorul stratului de polistiren (deci la interfata dintre perete si polistiren af fi o temperatura pozitiva, de peste zero grade C), iar pt. o grosime mai mica de 8 cm a izolatiei, temp. de zero grade C "pica" undeva in interiorul peretelui. Interesant, nu-i asa ? Izolatia termica exterioare scade vertiginos pierderile de caldura prin peretii exteriori la o grosime intre 0 (zero) si aproximativ 8-10 cm, dupa care scaderea devine din ce in ce mai lenta, pina se ajunge la o grosime de 37 cm (!!!), care este socotita aproape perfecta si care trebuie luata in calcul in cazul in care se doreste realizarea unei case pasive. Privita astfel, izolatia in grosime de 3-5 cm pare intr-adevar o gluma, nu-i asa?
In concluzie, o izolatie exterioara cu polistiren expandat ar trebui sa aiba macar 8 cm grosime, iar rezistenta termica corectata minima Rc a peretilor exteriori izolati ar trebui sa fie de minimum 1,20 m2K/W, conform normelor in vigoare. Mai ales ca manopera platita pt. asta este la fel atit pt. placi cu grosimea de 3 cm, ca si pt. placi de 10 cm, iar cantitatea de adeziv folosita pt. prinderea de perete a placilor de polistiren nu difera in functie de grosimea placii. Singurele diferente le reprezinta costul mai mare al placilor de polistiren mai groase si al diblurilor de fixare mai lungi. Asa ca, sfatul meu este sa va calculati bine bugetul alocat acestei operatiuni de izolare exterioara a locuintei si sa nu va zgirciti tocmai acolo unde nu merita.
Va salut cu ... caldura.

233 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 233 din 233
Anonim spunea...

Buna ziua,
sunt in faza de constructie a casei, in plan fiind construirea peretilor: caramida de 29 cm +izolare exterioara cu vata bazaltica de 15 cm. E suficient din punct de vedere al izolarii termice sau e mai eficienta varianta expusa ce cititoarea Elena? Ma gandesc si in ideea de a nu trebui sa-mi fac un sistem de ventilare a casei, care implica costuri suplimentare.
Va multumesc!
Cu stima,
Andrei.

Aurel spunea...

Ca si rezistenta termica, este foarte bine.
Daca pui vata la exterior, aceasta trebuie sa fie speciala pt fatade, foarte densa. Insa totodata este si foarte grea, si foarte scumpa. Varianta cu pereti exteriori formati din 2 ziduri intre care se afla stratul de izolatie termica ofera unele avantaje, printre care si acela ca vata poate sa fie semirigida, mai putin densa si mult mai ieftina. De asemmenea, scapi si de cheltuielile cu termosistemul clasic pentru fatade (adezivul de lipire, adezivul pt masa de spaclu, plasa din fibra de sticla, diblurile). Si mai scapi si de puntile termice datorate gaurilor in zid pt fixarea mecanica a termosistemului clasic. In Spania se construieste des in acest mod.
Iar un sistem de ventilatie CU RECUPERARE DE CALDURA asigura un confort deosebit, oferind aer proaspat, curat, la temperatura de 12-14*C, a carui incalzire pina la 20-22*C este mai ieftina decat in situatia in care aerisim deschizand ferestrele. Un astfel de sistem de ventilatie cu recuperare de caldura ar trebui luat in calcul indiferent cu ce izolam termic casa.

Anonim spunea...

Buna seara,
vreau sa va cer si eu o parere, sunt in faza de proiect si doresc sa merg pe varianta de perete de 29 cm cu izolatie exterioara de 15 cm vata bazaltica. Ar fi o varianta mai buna decat cea descrisa de cititoarea de mai sus (ELENA)? in situatia in care nu tare as fi dispus sa bag bani intr-un sistem de ventilare a casei (am cerut cateva oferte si costul unui astfel de sistem mi se pare cam ridicat). Din ce am tot citit am inteles ca daca izolezi f bine casa, e esential sa ai si un sistem de ventilatie pe masura, altfel risti sa ai probleme cu igrasia, mucegaiul...
Multumesc,
Cu stima,
Andrei

Aurel spunea...

@Anonimul Andrei
Vezi ca ti-am raspuns mai sus.
Exista solutii locale, punctuale, pt o singura camera, de ventilare cu recuperare de caldura, de pe la 1.300 de lei in sus per unitate. Ceva de genul asta: http://www.ventilatierecuperarecaldura.ro/sistem-ventilatie-vents-twinfresh-comfo-ra1-25.
Si nu-ti da cu glet fin pe peretii interiori!

palan cosmin spunea...

Buna ziua!
Stau la bloc la parter sia s vrea sa imi izolez plafonul de la subsol. cu ce si cat sa fac izolatia, eu avand si incalzire in pardoseala?
Multumesc!

Aurel spunea...

@Cosmin
Salut.
Fiind vorba de tavanul subsolului NEINCALZIT, minimum 8 cm EPS. cat mai etans, inclusiv la grinzi...

Iul Maf spunea...

Bună searaw,se poate pune parchet laminat direct peste extrudat de 8cm?

Aurel spunea...

@Iul Maf
Se poate, daca esti convins ca suprafata este perfect plana si stabila.

Leo spunea...

Buna ziua.
Vreau sa fac o termoizolatie la o casa din caramida plina lipita cu un amestec de pamint galben.
Ce grosime de EPS 80 recomandati?
Lipirea placilor cu adeziv poliuretanic este mai eficienta?

Aurel spunea...

@Leo
Ce sa zic? Cat de gros te tine punga. Sau cat iti merita. Cu 8 cm, atingi minimul recomandat astazi de normative. Daca pui de 15 cm grosime, poate dublezi valoarea cladirii :)
Intre ele sau de perete? Intre ele, n-ar strica, mai reduci puntile termice. De perete, poate ca este mai eficienta, dar trebuie sa ai peretii tencuiti, plani.

Leo spunea...

Placile din polistiren vreau sa le lipesc pe ziduri cu adeziv poliuretanic.Zidurile sint drepte,plane.
Puntile termice dintre placi sint asa de importante incit sa lipesc placile intre ele cu adeziv poliuretanic?
Daca azi minimul este de 8cm maine probabil va fi 12cm.
Multumesc.

Aurel spunea...

@Leo
Nu. Insa dupa montare, daca fantele dintre placile de polistiren sunt mai groase de 3-4 mm, cred ca ar merita etansate cu spuma.

Petru Pasca spunea...

Buna ziua domnule Aurel ,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat ...
Am un balcon inchis cu geamuri PVC iar pe gresie se formeaza condens ! Sub planseu fiind spatiu deschis ,
As dori sa-mi spuneti daca va fi suficienta izolarea exterioara a balconului cu polistiren si cu ce grosime ?
Mentionez ca grosimea stratului de beton este de aprox 25 cm
Va multumesc,
Petru

Aurel spunea...

@Petru
Daca izolezi pe exterior pe dedesubt pardoseala balconului cu 3 cm EPS80, va avea cam aceeasi rezistenta termica ca si un termopan simplu, pe PVC, cum banuiesc ca ai inchiderea balconului. Asta inseamna ca temperatura punctului de roua va creste cu cateva grade C, la aceeasi umiditate (sau umiditatea din aer va putea fi putin mai mare, la aceeasi temperatura). Cu alte cuvinte, condensul de acum se va forma la o temperatura interioara mai mare cu cateva grade decat cea la care se formeaza acum. Insa se va forma si pe termopan: pe sticla, perimetral, sau chiar pe profilul PVC.
Daca izolezi cu mai mult de 5 cm EPS, condensul se va forma (cand conditiile de umiditate-temperatura vor fi asa natura) doar pe geamul termopan, caci gresia va avea la suprafata o temperatura mai mare decat temperatura punctului de roua.
Daca balconul ti-e inchis cu tripan de calitate, atunci izoleaza balconul cu minim 8 cm EPS.
Pt a-ti face o idee despre temperatura punctului de roua in functie de temperatura aerului din camera si a umiditatii acestuia, vezi tabelul de aici: http://www.misiuneacasa.ro/temperatura-de-roua.

Anonim spunea...

Cel mai slab auditor energetic ing. Niculescu Claudiu. Nu lucrati cu asemenea specimen.

Aurel spunea...

@Anonim
Mai, dar rau te-a putut supara auditorul ala, de ai umplut netul cu astfel de "reclame" la adresa lui! Ti-ai facut cont pe diferite forumuri (doar) pt asta? Si ai aruncat in stanga si-n dreapta cu astfel de comentarii, sub diferite nume (ana, dana, dia, deea, poate chiar si sandu, daca nu o fi sotul/prietenul tau)? Ai vointa, nu gluma...

Anonim spunea...

Salut. Numele meu este Aurel si am o intrebare, am o casa la tara din BCA 24 cm, 200 mp casa+mansarda, la pereti interiori care dau la exterior sunt tencuiti 1,5 cm tencueala , izolatie 50 mm vata minerala si regips de 12 mm, ce tip si grosime de poliestiren este indicat pt izolatie exterioara? Multumesc.

Anonim spunea...

Salut , te mai deranjez o data, vata minerala de exterior 10 cm cu aluminiu se poate folosi si la izolatia interioara a mansardei , pereti , tavanul si apoi pus regips?

Aurel spunea...

@Anonim
Daca esti in zonele climatice I sau II, poti merge si cu 5 cm. Daca nu, mergi pe 8-10 cm de EPS80, pt fatada.
Nu exista vata de exterior. Vata de care zici o poti folosi la ceea ce doresti, insa ori pui si o folie anti-condens (impermeabila) intre vata si rigips, ori etansezi foarte bine zonele de imbinare intre placile / rolele de vata, astfel incat sa transformi folia de aluminiu de pe vata intr-o folie anti-condens. Insa repet, trebuie etansata foarte bine, astfel incat vaporii din casa sa nu ajunga la vata.

nae valentin spunea...

Din ceea ce vad eu pe aici,nu stiti nimic.Nici macar specialistii !Polistirenul,vata de sticla sau minerala nu trebuie sa aiba nici mai mult nici mai putin de 3,8 CM.Ceea ce conteaza la aceasta dimensiune nu este decat densitatea !Va dau si exemple: Frigiderele,lazile frigorifice etc. ...sunt izolate cumva cu polistiren de 10 sau 8 ?Luati exemplu si sacosa termica! Terminati cu prostiile!

Aurel spunea...

@nae valeriu
Nu ti se pare nimic nefiresc in faptul ca toti ceilalti nu stiu nimic, numai tu le stii pe toate? Nu? Grav! Si trist... pt toti ceilalti...
Te invit sa-ti izolezi casa cu polistiren din sacose termice. Dar atentie: sa fie fix de 3,8 cm ...

eu tot eu spunea...

Bună seara am un ap în Bacău et 3 pe colț anul viitor aș vrea să izolez exterior cu polistiren de 10,intrebarea mea este dacă după ce aș izola ext ar fi tot fig în ap aș put făcea și izolație interioara?si dacă da cu ce materiale?

Aurel spunea...

@tu tot tu :))
Daca il izolezi la exterior, nu mai este nevoie si pe interior. Si da, ar trebui sa fie mai cald in apartament. Sau cel putin sa-l poti incalzi mai usor/repede/ieftin...

eu tot eu spunea...

Bună seara locuiesc intrun ap la etaj 3 pe colt în Bacău,d deoarece e frig si duduie centrala aș vrea să izolez pe exterior cu polistiren de 10 anul viitor,intrebarea mea este după ce voi izola si poate va fi tot frig aș putea să izolez si interior? și dacă da cu ce materiale? Mulțumesc

Aurel spunea...

@ tu tot tu
Zici ca esti din povestea cu drobul de sare...
Da, daca o sa izolezi pe exterior cu 10 cm polistiren si o sa fie tot frig in apartament, o sa poti izola si pe interior, cu polistiren sau vata minerala.
Dar nu se recomanda pe interior. Mai bine pui un polistiren mai gros la exterior.

vilmos horvath spunea...

Buna
As vrea sa izolez casa la munte la cota 1200 unde de obicei e rece timp de iarna.Casa inca este in rosu.Cum sa fac sa fie bine izolat.Pt afara am cumparat EPS -F Prima in austria cumparata.Se poata sa izolez si inauntru sa scap de tencuit si cu ce grosime sa fie izolat interiorul,ma gandesc la XPS in asa fel ca punctul de roua sa nu faca bataie de cap.
Multumesc ininte de sfat.
Horvath

vilmos horvath spunea...

Am uitat sa scriu ca pereti sant de Porotherm 30 cm

Aurel spunea...

@vilmos
Nu ai zis ce grosime are acel EPS F Prima! Este si grafitat?
Daca are minimum 10 cm grosime, este ok.
Daca acea casa va fi locuita permanent, NU se recomanda izolarea pe interior. Mai bine izolezi mai gros pe exterior. Daca insa este o casa de vacanta si se va locui temporar, in vacante sau week-end-uri, atunci o poti izola si la interior, ca sa se incalzeasca mai repede canf faci focul, astfel incat sa nu mai ai de incalzit si peretii.
Daca izolezi pe interior, asigura-te ca vaporii de apa din aerul interior nu pot migra prin izolatie pina la peretele de caramida, unde exista riscul sa condenseze.

Unknown spunea...

Caldura prea mare pe timpul verii ??? Pai daca izoleaza impotriva frigului , la fel izoleaza si impotriva caldurii.

calin spunea...

inca nu am inceput constructia, dar am o nelamurire cu privire la pereti si izolatii:
- caramida 30+izolatie de 10 polistiren sau vata; am o rezistenta aprox de 4.20. Singura mea problema este ca peste tot mi se spune ca trebuie sa am grija la vata cine o monteaza (nimeni nu-si asuma o recomandare, nici distribuitorii nici producatorii)
- iar ca sa evit experiente cu mai multe echipe de "mesteri", care in final tot la pret se vede si tot pe banii mei, mi-ar surade ideea folosirii caramizii de 44 de la Cemacom, in acest fel as elimina termoizolatia; in acest caz as avea rezistenta de 3.17, intradevar ca mai mica decat precedenta alternativa
Puteti sa-mi dati un sfat? Va multumesc

Aurel spunea...

@calin
E bine ca te interesezi de variantele disponibile versus pretul lor din timp, inainte de a incepe constructia. Ar fi mai multe de spus:
1. Acea rezistenta termica de 3,17 mpK/W este cea teoretica, din datele producatorului. Un coeficient de corectie datorat puntilor termice si conditiilor de santier mai mare de 0,8 NU iti pot da. Asa ca rezistenta termica corectata, reala, a peretelui tau in acest caz, ar fi de maximum 2,54. Ei bine, minimul recomandat astazi de normative este de 1,8 mpK/W. A crescut in 2011, de la 1,4. La urmatoarea "actualizare", in cativa ani, vei fi la minimul recomandat sau chiar sub. Nu cred ca vrei asta, pt o casa pe care o faci pe viata. Inca din 2011, rezistenta termica recomandata pt "Plansee peste ultimul nivel, sub terase sau poduri" era de 5 mpK/W !!! Nu ar fi firesc ca Rc minim pt peretii exteriori sa se apropie de acea valoare? Eu cred ca da, si o sa vina si vremea aia... In concluzie, daca ar fi pt mine, as prefera varianta cu perete ceva mai subtire plus izolatie termica, EPS80 (eventual grafitata) sau vata bazaltica (rigida pt fatade, sau in seeding).
2. caramida aia de 30 cm din prima ta varianta NU are aceleasi proprietati termice ca si cea de 44 (adica nu are acelasi lambda). Tu compari o caramida medie dpdv termic + izolatie cu una foarte buna dpdv termic fara izolatie. O fi bine, n-o fi? Asta daca ar fi sa credem pe cuvant producatorii lor. Daca ai lua in calcul o caramida foarte buna dpdv termic de 30 cm grosime, gen STh30 de la Wienerberger, diferenta intre cele 2 variante ale tale ar fi mai mare in ceea ce priveste R, sau Rc. Evident, si pretul respectivei variante ar fi altul...
3. Cred ca cel mai bine te lamureste fisierul de AICI .
Valorile implicite pt lambda ale caramizilor din program nu au fix valorile tale pt lambda, insa poti alege GV economic 30 + izolatie versus GV premium 44. Sau orice alta varianta pe care vrei sa o testezi. Alege aceeasi grosime a tencuielilor, iar coeficientul de corectie l-as alege 0,75 la prima varianta, si 0,80 la a doua. Seteaza-ti restul detaliilor care ti se cer in fisier: perioada, temperatura interioara, suprafata peretilor esteriori in discutie etc. Tu trebuie doar sa-ti calculezi separat, pt toti peretii exteriori ai casei tale, cat te costa materialele si manopera in cazul fiecarei variante. Si sa notezi in fisier diferenta dintre ele, si vezi ce obtii la final !!! S-ar putea sa-ti fie mai usor sa te hotarasti decat crezi :)
4. Pe undeva, e normal ca producatorul sa nu recomande pe nimeni! Dar la distribuitori, ma cam mir de asta. Ia du-te la Ambient, sau la Dedeman, si sa vezi cum ti se recomanda un "meșter". Cat de bun, nu poti sti exact. Dar daca ai probleme reale cu el, pe care le faci cunoscute la sediu, atunci macar acel mester-gen-Dorel nu va mai fi recomandat si altora. Nu ca te-ar incalzi asta prea tare, dar uite asa se mai cern mesterii ramasi in țară....
5. Iti tragi de pe saitul producatorului modul corect de punere in opera al termosistemului cu vata minerala bazaltica rigida pt fatada. Il listezi, si cand vorbesti cu o echipa de muncitori, il intrebi pe seful lor daca vrea si poate sa-ti faca lucrarea exact asa cum scrie acolo. Si apoi sa-ti zica pretul. Daca bateti palma, faci cu ei un contract in care sa prevezi TOTUL, cat mai amanuntit, inclusiv penalizari pt ei daca nu au lucrat corect sau daca rezultatul nu pare a fi cel dorit. Stiu, e greu, ii vei speria pe multi, iar pretul va fi pe masura. Dar macar vei cerne astfel si tu niste Dorei... Sau, la fel de scump: angajezi cu un contract similar un diriginte de santier serios, care a inteles ce vrei, si care sa stea permanent cu ochii pe muncitorii angajati de tine, ca sa nu-i lase sa faca de capul lor. In ambele situatii, verificarile tale cat mai dese pe teren nu se exclud :))
Bafta!!!

Unknown spunea...

Buna ziua,am o dilema.Stau la mare,la apartament si iarna bate un vant nebun.Ce imi recomandati pt izolarea termica a apartamentului Eps expandat 80 de 5 sau de 10 cm?Am citit si nu sunt prea mari diferente intre ele,decat de costuri.

Aurel spunea...

Salut.

Cum "doar" de costuri? Cel de 10 cm izoleaza termic de 2 ori mai bine decat cel de 5 cm, nu?
Din ce sunt peretii exteriori, si ce grosime? Daca tot ridici schela pt a izola la exterior, atunci pune-l cat mai gros! La mine la Bistrita, primaria izoleaza blocurile cu polistiren de 15 cm grosime !!!
Raportat la costul total al lucrării (polistiren + adeziv + plasa + dibluri + decorativa + manopera + schela), diferenta de pret intre un polistiren de 5 si unul de 10 cm grosime este mica, de sub 10%. Asa ca eu zic ca merita!
Si daca tot bate vantul tare, asigura-te ca ai atat o tamplarie etanşă, cat si rosturile dintre tamplarie si perete cat mai corect etansate.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 233 din 233   Mai noi› Cele mai noi»
=========================================================== ===========================================================