Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

duminică, 5 august 2007

Ce stie sa faca si ce ofera

Cu ajutorul acestui program se pot calcula, oricit de precis doreste utilizatorul, PIERDERILE TOTALE DE CALDURA ale oricarei incaperi, indiferent de insusirile ei si ale elementelor de constructie care o delimiteaza in spatiu. Suma acestor pierderi de caldura ale unei camere reprezinta NECESARUL TERMIC al camerei, deoarece cantitatea de caldura pe care trebuie sa o furnizam camerei respective trebuie sa fie cel putin egala cu pierderile ei de caldura, pt a asigura confortul termic dorit in interior
.
Acest program tine cont de urmatoarele caracteristici ale unei incaperi:
1. Dimensiunea ei: lungime, latime si inaltime, respectiv volumul. Inclusiv pt. camere de forme mai "ciudate" ...
2. Temperatura apei in tur/retur : se pot alege aproape orice valori, intre 95/70 si 40/30 grade C. Astfel, este util pt. dimensionarea radiatoarelor clasice in cazul unei CENTRALE IN CONDENSATIE. Insa cele de 75/65 si 90/70 sint cel mai des utilizate, iar producatorii de radiatoare ofera tabele cu puterile termice ale radiatoarelor pt. cel putin una din aceste perechi de temperaturi. Restul se aproximeaza suficient de precis cu ajutorul unor tabele cu indici, conceput de producatorii de radiatoare. Temp. de tur / retur nu afecteaza pierderile de caldura ale incaperii respective, ci doar contribuie la dimensionarea corecta a radiatoruluin pt. acea camera.
3. Numarul si suprafata peretilor exteriori. Se poate alege, in cazul numarului de pereti exteriori, o valoare cu doua zecimale intre 0 si 3 (inclusiv subunitara, daca un perete nu are intreaga lui suprafata spre exterior, ci doar o parte, sau supraunitara, daca vrem sa alocam "spre exterior" o zona de perete/pereti mai mare decit dimensiunea peretelui sub care este scrisa aceasta valoare ). Poate suna mai ciudat, dar prinde bine si ... functioneaza.
4. Orientarea camerei : spre N, S, E sau V si intermediarele. Se alege o singura varianta, corespunzatoare orientarii celei mai defavorabile ( asa zice STAS 1907 ).
5. Gradul de izolare al peretilor exteriori: 7 nivele - f. buna, buna, buna-medie, medie, medie-slaba, slaba si f. slaba. Acestea pot fi alese diferite si independent pt. 2 pereti de lungimi diferite ai camerei. De asemenea, se ofera posibilitatea de a calcula exact rezistenta termica a unui perete cvasiomogen, compus din mai multe straturi de materiale diferite, cu ajutorul unui tabel cu valori ale conductivitatii termice pt. o multime de materiale folosite in constructii, si de a folosi aceste date exacte pt. calcularea pierderilor de caldura pt. fiecare camera in parte. De asemenea, valorile rezistentelor termice corectate (Rc sau R'), atit pt. peretii considerati spre exterior, cit si spre interior, pot fi introduse separat de catre utilizator, caz in care programul va tine cont de aceste valori introduse, pt. o mai mare acuratete a calculelor.
6. Suprafata si gradul de izolare al podelei si tavanului camerelor ( 6, respectiv 7 nivele ), precum si de ceea ce se afla sub podea sau deasupra tavanului : camera locuita ( deci incalzita la minim 18 grade C ), camera neincalzita (beci, garaj, casa scarilor, pod etc), exteriorul, precum si SOLUL ( in cazul pardoselilor ), pt . camere aflate direct pe sol sau ingropate sub nivelul solului.
7. Temperatura dorita in camera : intre 6 (de ex. : garaje, magazii) si 24 grade C (de ex.: baia unor frigurosi :)) etc ).
8. Temperatura exterioara de calcul pt. fiecare perete in parte. Este vorba ori despre temp. exterioara ( conform celor 4 zone climatice ale Romaniei : -12, -15, -18 sau -21 grade C ), ori despre orice alte temperaturi alese de utilizator. De fapt, se pot alege, independent, 4 temperaturi diferite, exterioare peretilor, pt. toti cei 4 pereti ai camerei. Astfel, uneori, notiunea de "perete interior" sau "perete exterior" isi pierde din adevaratul sens. Ex.: un perete invecinat cu un garaj, in care sint 10 grade C, poate fi notat atit ca perete exterior, cit si ca perete interior, atita timp cit alegem si notam pt. el o temperatura exterioara de calcul de 10 grade C.
9. Suprafata si tipul constructiv al suprafetelor vitrate ( spre exterior, evident ), in care intra si usile spre exterior, intre geam simplu si geam termopan de foarte buna calitate. Rezistenta termica a usilor spre exterior este asimilata cu cea a ferestrelor, deci NU se noteaza separat. E greu de crezut ca cineva isi pune super-termopane ca ferestre, iar cind vine vorba de usa spre exterior i se termina banii si o lasa pe cea veche, sau isi ia una de 2 lei, cu un Rc foarte mic. Sau invers. Desigur, pot exista unele diferente intre Rc usa exterioara si Rc fereastra, insa de obicei sint foarte mici. Insa o usa exterioara de magazin, de ex., care se deschide foarte des, se va nota in coloana BW ca atare, pt. ca va afecta pierderile de caldura ale incaperii respective ( conform STAS 1907 ).
10. Zona eoliana in care se situeaza imobilul, precum si daca acesta se afla in localitate sau nu. In pagina Culise aveti si 2 harti cu impartirea Romaniei pe zone climatice si eoliene. Poate ca nu sint foarte clare, in sensul ca nu poti identifica exact o localitate aflata la granita dintre ele, insa pot constitui baza pt. o alegere corecta a acestor parametri.
11. Posibilitatea de a alege si a introduce, in coloanele BG - CC din pagina Camere, a unor valori de calcul diferite de cele oferite implicit de program, pt. toate marimile afisate acolo. Multe dintre ele se adreseaza doar celor care stiu cu adevarat meserie in domeniu, cunosc sau au acces la prevederile STAS 1907 ( 1, 2, 3 etc ), precum si la alte STAS-uri conexe. Daca nu faceti parte din aceasta categorie de utilizatori ( nu fiti necajiti, nu este nici o problema, nu le putem sti cu totii pe toate ), va sfatuiesc sa evitati sa modificari acele valori, cu exceptia Rc pentru pereti (interiori si exteriori), podea si tavan, pe care vi le puteti calcula singuri cu ajutorul tabelelor din pagina Izolatia, daca doriti si aveti timp si chef :)). In rest, multumiti-va sa le contemplati, si eventual sa testati, de curiozitate, cum afecteaza rezultatul final (necesarul de caldura al camerei) orice modificare a acelor parametri.
12. Adincimea pinzei freatice de apa : necesara doar pt incaperile a caror pardoseala se afla direct pe sol sau ingropate sub nivelul solului.
13. coeficientul CM, masivitatea termica a peretilor interiori.


Toate aceste date si valori de calcul pot fi considerate reale si demne de incredere.

Se ofera urmatoarele date:
1. pt. fiecare camera: suprafata, volumul, suprafata totala a ferestrelor etc, necesarul termic in W/mc si total, se propune unul sau doua radiatoare potrivite ca lungime in functie de inaltimea aleasa pt. fiecare din cele 3 marci, pt. fiecare din tipurile 11, 22 si 33, de tipul C (compact) sau V (cu ventil), se afiseaza pretul fiecaruia in Euro fara TVA, precum si diferenta intre energia degajata de radiatorul propus si energia necesara camerei. Apoi se poate alege unul dintre radiatoarele propuse, care va fi contabilizat. In pagina Tabele, orice utilizator poate sa corecteze sau sa introduca orice alte valori : alte marci de radiatoare, alte tipuri, modele, inaltimi, lungimi etc, in functie de preferinte.
2. pt. toata cladirea: radiatorul ales pt. fiecare camera ( tip, model, pret Euro fara TVA, pret RON cu si fara TVA), totalul necesarului termic ( util pt. dimensionarea centralei), totalul preturilor tuturor radiatoarelor alese. Toate acestea pot fi listate la o imprimanta, putind fi oferite beneficiarului lucrarii ca oferta de pret sau calcul prealabil.
DE ASEMENEA, se mai ofera atentionari asupra unor "anomalii" din lista de preturi a producatorului de radiatoare : radiator model V mai ieftin decit C sau radiator cu o anumita dimensiune care e mai scump decit cel de dimensiunea imediat SUPERIOARA (!), astfel incit sa poata fi ales cel mai convenabil si ca pret.
3. Prin functia de cautare recent introdusa, se poate alege lungimea ( si pretul ) unui radiator, din tabelele producatorilor, care sa se potriveasca cel mai bine cu criteriile cerute de utilizatorul programului: o anumita putere ( in Watt ), inaltimea, tipul, modelul constructiv si marca radiatorului.

Un comentariu:

Emil spunea...

Multumiri vesnice pentru ca ai impartit cu oamenii experienta si cunostintele tale.

=========================================================== ===========================================================