Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Calcul necesar termic SERE

Serele au si ele nevoie de multa caldura. Cu mult mai multa chiar decit o casa cu acelasi volum. Caldura sufleteasca a fermierului este importanta, dar nu suficienta ;) Materialul din care sint alcatuiti peretii serelor trebuie sa lase lumina potrivita sa ajunga in interior, la plante, si de asemenea sa tina departe frigul si vintul. Asta fara a mai vorbi de ventilatie, protectie la intemperii etc.
Va propun aici un alt fisier Excel, cu ajutorul caruia se poate calcula usor necesarul termic al unei sere, respectiv pierderile ei de caldura, conform SR 1907-3.
Se tine cont de zona climatica si eoliana, de conductivitatea termica a materialului din care sint alcatuiti peretii serei, de dimensiunile ei, precum si de temperatura interioara dorita, de etanseitatea serei etc.



EDITARE ULTERIOARA: OCTOMBRIE 2021 !!!
Au trecut aproape zece ani de la crearea acestui fisier pt calculul termic in cazul serelor! A sosit timpul sa il inlocuim cu altul mai bun. Puteti gasi ultima varianta a fisierului, "Calcul termic SERE - NOU!" chiar <<< AICI >>> , de unde il si puteti descarca si folosi gratuit ca intotdeauna!

40 de comentarii:

Anonim spunea...

Buna Aurel. Foarte interesant Radia 3 si cred ca este cel mai precis program de calcul termic.Un grogram de dimensionre a tevilor din circuit nu stii unde poate fi gasit? Ca specialist ce recomanzi: realizarea circuitului de incalzire cu distribuitor sau cel clasic din radiator in radiator? Multumesc.

Aurel spunea...

Multumesc pt aprecieri.
Nu stiu un astfel se program, insa te poti documenta pe net.
In principiu, cu distribuitor, insa pt suprafete nu foarte mari sau cu numai 1-2 nivele se poate folosi linistit varianta clasica. Evident, bitubular, adica o teava duce agentul termic pe tur si o alta teava aduce agentul termic pe retur.

Nicu spunea...

Buna Aurel. Am folosit Radia 3 si sunt foarte incantat de rezultat. Am cerut ajutorul unui specealist care dimensiona caloriferele dupa lungimea ferestrei si a camerei . La rezultatele date de program, pentru a folosi radiatoare Ferroli Clan 600, trebuie sa inpart necesarul termic al camerei la puterea termica a elementului(Putere termica ∆t60°C (W): 198;Putere termica ∆t50°C (W): 152) ? Pe care dintre cele doua valori recomandati ase folosi la calcul? Felicitari pentru program. Multumesc anticipat.

Aurel spunea...

Salut, Nicu.
Halal "specealist".
Da, asa se procedeaza. Iar valoarea folosita este cea pt care ai proiectat functionarea instalatiei termice. Adica: la centralele termice pe lemne, peleti, bricheti etc (cu sau fara gazeificare), se folosesc valorile pt ∆t60°C (adica tur/retur/interior = 90/70/20 sau 85/75/20°C). Pt centralele termice pe gaz clasice, se folosesc valorile pt ∆t50°C (adica tur/retur/interior = 80/60/20 sau 75/65/20°C). Pt centralele termice in condensatie, poti folosi valorile pt ∆t25°C (daca le ai; daca nu, le poti calcula). Dar, la fel de bine, poti avea de ex. o centrala pe lemne, al carei tur de 85-90°C il combini cu apa rece intr-un rezervor, inainte de a-l pompa in calorifere la temperatura de 60°C, de ex. Ei bine, in acest caz, ar trebui sa folosesti valorile pt 60/50/20, sau 60/45/20, sau 60/40/20°C, adica pt ∆t30 - ∆t35°C. Pt conversia puterilor radiatoarelor la diferite temperaturi de tur/retur/interior, respectiv de ∆t°C, poti folosi fisierul "Calculator de putere radiator pt. diferite temp. tur-retur-interior", din postarea omonima de pe acest blog.

Nicu spunea...

Multumesc pentru raspuns. Voi folosi o centrala pe lemne cu gazeificare.Am sa dimensionez caloriferele la ∆t50°C . Daca e gresit te rog sa ma corectezi.

Aurel spunea...

Nu e gresit, ci doar le vei supradimensiona un pic.

Alexandru P. spunea...

Salut Aurel,

Felicitari cu .xls-urile, mi se par geniale, in schimb eu nu reusesc absolut deloc sa le accesez desi am o versiune recenta de Office. Ai vreo alta alternativa sa le pot edita? Mersi mult.

Aurel spunea...

@Alexandru
Ce eroare iti apare? Imi poti trimite un print-screen pe mail? Ce varianta de MS Office ai?
O alternativa ar fi sa ti-l trimit deparolat, pe mail.

Unknown spunea...

Buna ziua,

Calculul termic pentru sere este pe ora, sau pe zi ?
Daca e pe ora, mi se pare enorm !

Stima,
Catalin

Unknown spunea...

Referitor la intrebarea de mai sus, intreb fiindca sunt pus in situatia in care trebuie sa calculez necesarul de caldura pentru o sera ce se doreste a fi incalzita cu apa termala la 30 de grade, prin doua metode simultan: in pamant (tevi ingropate la adancime mica 30-35 cm) si ventiloconvetoare pentru incalzirea aerului.
Nu am nici cea mai mica idee despre cum se calculeaza un necesar termic, pregatirea mea fiind in domeniul electric (in functie de ce se va monta ca incalzire, trebuie sa dau solutia de alimentare di fotovoltaic a acesteia.
Serele sunt acoperite cu polietilena si se doreste un 17-18 grade la interior (sol si aer);
Dupa un calcul simplu cu xls-ul mi-a iesit un necesar de 482 KW, ceea ce m-a speriat un pic.
Cu stima,
Catalin

Aurel spunea...

@Constantin 1
Puterea este o marime instantanee (energie/timp). Asa ca, pt a te speria si mai tare, valoarea gasita de tine este nu pe zi, nici pe ora, ci pe (fractiune de) secunda :)

Aurel spunea...

@Constantin 2
Din fisierul meu (presupunind ca ai introdus corect datele cerute) vei afla pierderile de caldura ale serei. Atit! Pe care va trebui sa le compenseze modalitatea voastra de incalzire a serei. Ceea ce este o alta poveste.
In orice caz, la 30 de grade C temperatura agentului termic, probabil ca vor merge mult si bine ventilatoarele ...

Anonim spunea...

Salut Aurel,

Am incercat sa instalez programul pentru calculul necesarului de caldura pentru o sera si primesc o eroare cu informatia: "CalculTermic.exe is not a valid Win 32 application".
Ma poti ajuta in acest sens?
Multumesc anticipat,
Ovidiu

Aurel spunea...

Salut.
Oare de unde ai tu aplicatia CalculTermic.exe? Ca de pe blog sigur nu! I-ai pus tu .exe in coada? Ai descarcat asa ceva din alta parte? Tare-s curios...
Programele de pe blog sint fisiere realizate intr-un program de calcul tabelar de tipul MS Excel. Pt deschiderea si utilizarea lor trebuie sa ai instalat in calculator un astfel de program de calcul tabelar, respectiv MS Excel din suita MS Office, sau Calc din suita Open Office etc. Astea trebuie instalate, nu fisierele ca atare.
Pe de alta parte, fisierul cu denumirea "CalculTermic" este pt camere de locuit, nu pt sere. Cel pt sere se numeste "Calcul termic SERE".

Nicolae spunea...

Salut Aurel,


Felicitari pentru Blog. Foarte folositor. Am incercat sa intru pe linkul cu necesar sere, dar pe google docs nu pot modifica datele.

De unde pot downloada Excellul?


Multumesc!


Aurel spunea...

Multumesc, Nicolae.
Din Google Drive, unde te conduce linkul de pe blog, in loc sa deschizi fisierul in G. Docs, mai bine descarca-ti-l direct.

Unknown spunea...

Buna ziua,as dori sa stiu daca programul de dimensionare termica a serelor mai este activ, deoarece am incercat sa il vizualizez si nu apare eroare 404.
Multumesc.

Unknown spunea...

Intre timp am reusit.Interesanta aplicatia!

Oana spunea...

Am downloadat modelul in excel de calcul sere insa sheet-ul este pasword protected. Nu pot modifica parametrizarea decat daca as cunoaste parola de protectie.
Este psibil sa o am?

Oanaa spunea...

Intre timp am citit precizarea pe site : cu excel mai vechi de 2003 apare acest inconvenient. Eu am Escel for Mac si probabil bug-ul este acelasi.

Aurel spunea...

@Oana
Cu un strop de bunavointa, orice este posibil. Trimite-mi un email, sau lasa-mi aici adresa ta de email, si iti voi trimite fisierul deparolat.

Anonim spunea...

Vreau si eu excel-ul pe mail. manago40@yahoo.com Multumesc!

Aurel spunea...

Mă bucur. Oare cine te împiedică să ţi-l descarci singur, cu mânuţa ta, de pe blog?

Anonim spunea...

faptul ca-mi apare ceva de genul Această foaie de calcul este prea mare. Daţi clic pentru a descărca sau pentru a edita în Foi de calcul Google.Închideţi...si cand dau click imi afiseaza eroarea 404 Not Found

sergiu spunea...

Salut, nu pot modifica parametrizarea deoarece nu am parola de protectie. As putea face rost de ea? E-mail-ul meu este sergiu295@yahoo.com

Aurel spunea...

@Sergiu
Celulele unde pot fi introduse date nu sint parolate. Iti apare asa deoarece ai, probabil, o varianta de MS Excel mai veche de 2003. Sau poate un alt program de calcul tabelar mai putin performant.
Upgradeaza-ti Office-ul si nu vei mai avea problema asta.

Aurel spunea...

@Anonim
Nu-l deschide cu Google Docs, ci descarca-ti-l in calculator, din pagina Google Drive. E simplu. Trebuie sa reusesti...

Unknown spunea...

Buna ziua,
as dori sa stiu daca in cazul serelor cu folie dubla exista posibilitatea de a modifica programul.
Multumesc

antonie spunea...

Buna ziua, eu am MS 2010 si totusi unele celule nu sint editabile: imi cere parola... Mi-o puteti da?

Aurel spunea...

@antonie
Te rog sa imi trimiti pe email fisierul cu pricina, specificand celulele care nu sunt editabile, desi ar trebui.

Stefan spunea...

Salut Aurel,

Te rog mult, poate ma poti ajuta in urmatoarea problema:
Am o mare dilema legata de calitatea unor geamuri termopan. Am tot cautat informatii cum as putea face o verificare a calitatii geamurilor termopan dpdv al transferului termic, dar nu reusesc sa gasesc nimic concret si pe intelesul meu. Ideea este ca as vrea sa izolez casa si nu stiu daca geamurile pe care le-am montat in anul 2000 mai sunt ceva de capul lor. Ma gandesc ca poate izolatia nu va avea efectul scontat din cauza lor dar nici nu as vrea sa investesc inutil niste bani pe care de fapt nu ii am. Am facut eu niste masuratori dar nu am cu ce sa compar rezultatele... de ex. : la -10gr in exterior si 21 gr la interior am pe geam o temperatura de aprox. 11 gr.
Poate imi poti da vreo idee de cum as putea masura..calcula...
multumesc mult!

(Felicitari pt blog. M-au ajutat f mult tabelele pentru redimensionarea unor calorifere care erau insuficiente pentru volumele unde erau montate)

Aurel spunea...

@Stefan
Multumesc.
Aproape sigur ca nu au avut argon in ele. Si chiar daca au avut, mira-m-as sa mai aibe prea mult. Oricum, asta n-ai cum sa verifici. Acum argonul este in echiparea standard si imbunatateste mult coeficientul de transfer termic U al ferestrei. De asemenea, aproape sigur nu are pelicula LowE. Dar asta se poate verifica usor (vezi aici: http://low-e.net16.net/documents/images.html). Si asta este azi in standard si ajuta mult la pastrarea caldurii in casa. Asa ca de meritat, ar merita sa le schimbi. Si ce grosime are profilul PVC (banuiesc ca vreo 60 mm), ce marca este? Daca nu prea ai bani, iar ferestrele sunt ok, se inchid/deschid bine, nu sunt lasate, etanseaza bine, au garniturile ok, atunci nu le schimba, ci schimba doar pachetele de sticla din ele. Un metru patrat de sticla termopan de 24 mm grosime, cum banuiesc ca ai si tu (4-16-4), cu argon si LowE, n-ar trebui sa te coste mai mult de 150 de lei. La o suprafata de sticla de 10 mp, cu incalzire pe gaz, ai economisi pe an aproximativ 200 de lei. Daca e mult sau putin, tu hotarasti. In sapte ani, ti-ai recupera banii cheltuiti cu schimbarea sticlei.


Stefan spunea...

Pvc-ul este f bun, inchide etans. nu are am sesizat nici o problema.
Buna ideea, nu ma gandisem ca as putea schimba doar sticla...
multumesc

Radu spunea...

Bună ziua,

Procramul de calcul termic pentru este foarte util. Am însă o întrebare. Dacă se dorește în seră o temperatură mai mică de 10 grade (3-5 grade) cum se poate seta această temperatură?

Mulțumesc

Aurel spunea...

@Radu
3*C??? Credeam ca vorbim de o sera, nu de un iglu ;))
Teoretic, nu se poate. Daca iti este asa necesar, lasa-mi o adresa de email si o sa-ti trimit fisierul modificat, astfel incat sa poti alege ce temperatura doresti.

Liviu spunea...

Buna ziua, puteti sami calculati de cìti is even nevoe pentru a incalzi o sera de 130metri/50metri si h 2,5 metri? Multumesc

Aurel spunea...

@Liviu
Pot, dar cred ca ar fi mai bine să-ți descarci fisierul de calcul termic pr sere (de la finalul postării) in calculator, gratis, şi să notezi in el datele specifice serei tale! Sunt mai multe decât ne-ai comunicat mai sus...

Anonim spunea...

Robert
Buna ziua
De obicei, pentru o izolatie mai buna si pentru a putea incalzi o sera iarna in care se cresc rasaduri, producatorul pune pe acelasi schelet din lemn mai multe straturi de polietilena, la distanta de 10-20 -30 cm unul de altul (pe o parte si pe alta a stalpilor de lemn etc) pentru o mai buna izolare. Si pentru o singura foiae ies puteri asa de mari cat da programul. Se poate modifica programul cunoscand cate straturi din foi de polietilene si distanta intre ele sa faca o simulare de pierdere de caldura? Multumim anticipat!!!!!!!!!!!!!

Aurel spunea...

@ Robert
Zici asa: "producatorul pune pe acelasi schelet din lemn mai multe straturi de polietilena, la distanta de 10-20 -30 cm unul de altul (pe o parte si pe alta a stalpilor de lemn etc) pentru o mai buna izolare." In primul rand, nu cred ca este vorba de CENTIMETRI, ci de MILIMETRI, nu?
In al doilea rand, daca ai un stalp/schelet din lemn, si pui cate o folie "pe o parte si pe alta a stalpilor de lemn etc", atunci vei avea FIX 2 folii/straturi de polietilena, NU "mai multe straturi de polietilena, la distanta de 10-20 -30 cm unul de altul". Cum e pana la urma? Se pun 3 straturi de folie de polietilena pe o sera? In cazul asta, nu stiu daca nu cumva iesi mai bine, ca pret si ca izolatie termica, folosind placi de policarbonat cu 3 straturi...
Daca imi lasi o adresa de email, sau daca o gasesti pe a mea pe blog, la rubrica "Despre" si imi trimiti un email, te pot ajuta cu un fisier potrivit si cu datele de care ar trebui sa tii cont, din normative ...

Anonim spunea...

Programul pentru calculul puterii termice la sere este fantastic, dar rezultatul este nesatisfacator. In comuna Matca, jud Galati, sunt numai producatori de legume in solarii acoperite cu folie de polietilena. Daca ar fi sa incalzesc cu gaz sau lemne un astfel de solar cu puterile de ordinul Gkal rezultate din program, nu iti ies banii. De aceea, solariile, care sunt o constructie din lemn, sunt acoperite iarna cu mai multe randuri de folie: una pe exteriorul scheletului, alte pe interiorul scheletului, la o distanta de 10 cm, asa cum sune colegul de mai sus, pentru ca atat au grosime stalpii de lemn, si apoi pot sa mai apara si alte straturi puse la diverse distante ( de ordinul cm sau zeci de cm. Pentru acest tip de solarii ar fi necesar un program de calcul petnru pierderea de caldura astfel incat sa se si poata face un sistem de incalzire convenabil ca pret. Daca se poate face asa ceva, va fi super util pentru multi intreprinzatori particulari cu solarii acoperite cu Polietilena. Multumim anticipat!

=========================================================== ===========================================================