Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca sa afli repede daca aici poti gasi raspunsurile pe care le cauti, te rog sa parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei gasi:
1). Informatii utile din domeniu despre: harti climatice si eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fonta, Delta T, respiratia peretilor, ventilatia mecanica cu recuperare de caldura , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet si realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fisier tip excel);
3). Un alt fisier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit ca toate celelalte, pt o singura camera, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fisier a carui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fisier pt dimensionarea incalzirii prin pardoseala cu agent termic (IPAT): ~Calcul termic IPAT~;
6). Un alt fisier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE~;
7). Un fisier cu care poti calcula puterea reala a oricarui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/interior, plecand de la puterea lui la temperaturile de T/R/i date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Doua fisiere care transforma pierderile de caldura prin zidarie si/sau izolatie termica SAU tâmplărie in bani economisiti pe luna/an sau in ani de recuperare a cheltuielilor / investitiei.miercuri, 14 august 2013

Conversie intre puterile radiatoarelor la diferite temperaturi de tur/retur/interior.

Va propun un alt fisier, tot de calcul tabelar tip Excel, care calculeaza automat puterea unui radiator pt o plaja larga de temperaturi de tur/retur/interior, pornind de la o putere data pt anumite temperaturi de tur/retur/interior, din cele oferite de producatorii de radiatoare in tabelele lor cu puteri termice.
Cu ajutorul lui, puteti afla usor si rapid urmatoarele:
1. Ce putere va avea un radiator oarecare, la orice temperaturi de tur/retur/interior dorim, daca ii cunoastem puterea la temperaturile de referinta date de producatorul lui. Cel mai adesea, acestea sint 90/70/20 grade C si 75/65/20 grade C. Dar, mai nou, si 80/60/20, 70/55/20, sau 50/40/20 grade C.
2. Procentul noii puteri calculate din puterea cunoscuta, de referinta, setata initial.
3. Pt o anumita temperatura de tur si de interior, cum influenteaza variatia temperaturii de retur puterea radiatorului.
4. Simultan, pt o anumita temperatura de tur si de retur, cum influenteaza variatia temperaturii interioare, ambientale, puterea radiatorului.
5. Ce influenta are asupra puterii calculate a radiatoarelor acel exponent notat cu n. El difera de la un producator la altul si de la un radiator la altul in functie de tipul, modelul si inaltimea lor. Are de obicei valori intre 1,2 si 1,4, dar in calcule se poate aproxima la 1,3 cu o eroare procentuala de sub 5% intre cele 2 extreme (1,2 si 1,4). Puteti testa si voi.
6. Care sint formulele care se folosesc pt a face conversia intre puterile radiatoarelor.
7. Care este diferenta intre cele 2 moduri de calcul al ∆T: unul este cel uzual, mai usor de calculat, folosind diferenta medie aritmetica a temperaturilor (pagina a 2-a), iar celalalt este cel corect, mai greu de calculat, folosind diferenta medie logaritmica a temperaturilor (pagina 1). Aveti formulele respective in fiecare dintre cele 2 pagini.

Fisierul poate fi descarcat accesind linkul de mai jos. Spor la calcule.

~Conversie Puteri Radiatoare~ (pt orice temperaturi de tur/retur/interior); 75 KB

19 comentarii:

Anonim spunea...

Vă recomand să folosiți dropbox pentru a vă găzdui calculatoarele. Căutați pe google dropbox și instalați-l. Serviciul pe care îl folosiți pentru găzduirea fișierelor e foarte prost și instalează forțat alte softuri pe lângă.

Aurel spunea...

Aveti dreptate, parca s-au prostit. De tot. Gratis, dar parca nici chiar asa. Cu siguranta voi schimba serviciul de "gazduire a calculatoarelor".
Si pt ca mi-este simpatic Google, am optat pt Google Drive, nu Dropbox. Am inceput cu acest fisier. Vor urma toate celelalte.
Insa o sa-mi fie dor de acea contorizare a numarului de descarcari pe care o aveau cei de la datafilehost. Apropo, stiti vreun serviciu decent de hosting/sharing care sa aiba asa ceva?

niculae laurentiu spunea...

Buna ziua . Ma numesc NICULAE LAURENTIU si sunt din Giurgiu .Programul dumneavoastra de calcul termic (cel de 1,1mb) este foarte exact dupa ce te obijnuiesti cu el .
Am avut placerea sa il folosesc pe o perioada mare ( de cca 4-5 ani ) , insa dintr-o eroare a mea l-am sters din calculator si acum nu il mai detin . Am fost ultra multumit de el si asi dori sa il folosesc in continuare ,dar nu reusesc sa il descarc .
Daca ma puteti ajuta , ar fi extraordinar . Adresa mea de mail este niculae1laurentiu@yahoo.com
Va multumesc pentru sprijinul acordat.

Aurel spunea...

@Laurentiu
Oare de ce nu reusesti sa il descarci de pe blog? Tocmai am verificat si functioneaza! Clic pe numele fisierului, apoi clic pe sageata cu virful in jos, din partea din stinga-sus a ferestrei care s-a deschis.
Iti trimit si un email cu fisierul atasat. Cum de nu folosesti Radia3?

Anonim spunea...

Mai intai de toate, mii de multumiri pentru ajutorul oferit si felicitari pentru vastele cunostinte in domeniu si in Excel.
Am o intrebare la dvs: pot folosi acest convertor de puteri radiatoare si pentru ventiloconvectoare? Eu banui ca da, dar mi-ar prinde bine o confirmare. Multumesc.

Aurel spunea...

@Anonim
Cu placere.
Pai, nu prea, pt ca situatia este mai complexa. La ventiloconvectoare puterea nu mai este direct proportionala cu dimensiunea (cel putin nu ca la radiatoarele aceluiasi producator, unde trebuia sa stim doar acel coeficient n), si mai intervine si ventilatorul, cu mai multe trepte de turatie/putere. E adevarat, o corelatie exista, insa eu nu m-as baza pe rezultat in cazul ventiloconvectoarelor.

Anonim spunea...

ref ventilo...
asta imi inchipuiam si eu, ca puterea disipata a unui ventiloconvector depinde de treapta de ventilatie aleasa.

dar ...
daca producatorul imi da de exemplu o Putere minima de X kw la Temperaturile 75/65/20, nu pot aproxima din fisierul dvs Puterea minima la 50/40/22 ?

In caz negativ, cum credeti ca va fi rezultatul fisierului dvs: supraestimat fatza de puterea reala (adica supradimensionez radiatorul) sau subestimat (adica inghet de frig ?)

Aurel spunea...

Dupa cum am spus, o proportionalitate exista intre cele 2 valori, deci teoretic se poate stabili valoarea uneia in functie de cealalta, pe aceeasi treapta de turatie a ventilatorului. Deci, se poate, dar nu dau garantie :)

Adrian spunea...

Buna ziua

Exista vreo relație intre pierderea de caldura exprimata in W si pierderea de caldura exprimata in Celsius?

De exemplu

daca o camera pierde 0,3C pe ora la Text = -10C si Tint = 22C se poate determina pierderea de caldura in W pe ora (si invers)

Multumesc


Aurel spunea...

@Adrian
Scuze pt raspunsul tardiv.
Este evident ca sint direct proportionale, insa nu stiu sa existe o relatie matematica intre cele 2 marimi, astfel incit, daca o stii pe una, sa o poti afla pe cealalta. Si chiar daca ar exista o astfel de relatie matematica intre ele, aceasta ar fi foarte complexa si cu foarte multe variabile. Cam ca si calculul pierderilor de caldura dupa stas, in W. Asa ca mai bine aplici metoda asta, care este verificata si standardizata.

Adrian spunea...

Multumesc frumos pentru raspuns.

Am fost sa vad mai multe case de cumparat si ma gandeam ca pot afla cat de bine izolata este o casa daca verific cate grade se pierd / unitatea de timp.

Din acest experiment se poate determina daca casa este izolata bine ? (asa cum sustine proprietarul)

De exemplu la ultima casa pe care am vazut-o am oprit centrala luni 17 februarie cand erau 18,4C interior si in 24 ore a pierdut 1,7C ajungand la 16,7C iar in urmatoarele 24 ore a pierdut inca 0,7C ajungand azi la 16C.

Totusi temperaturile sunt destul de mari cu minime de 1C si maxime de 16C.

Aurel spunea...

@Adrian
N-as putea sa-ti spun cit de bine este izolata casa, pt ca nu am termen de comparatie, nu am in ce ecuatie sa folosesc aceste date. Pot sa-ti spun doar ca este mai bine izolata decit una identica care pierde 3 grade C in 24 de ore. Sau ca e mai prost izolata decit una identica care pierde 0,5 grade C in 24 de ore. Ceea ce stiai si tu, si oricum nu te incalzeste cu nimic.
Este cam ca si cum ai intreba: cit de bine este izolata casa stiind ca centrala termica functioneaza 214 minute in 24 de ore, si mai stiind ca inauntru sint 21 de grade, iar afara 0 grade? E adevarat ca poti compara cu alte case/situatii, insa eu nu m-as baza pe rezultat.
Sau, la fel ai putea intreba daca o bicicleta este bine unsa si intretinuta stiind ca, daca te opresti din pedalat la 30 km/ora, ea se va opri dupa 517,32 metri. Sau 138,15 secunde. E mult? E putin? E bine?
Daca ai posibilitatea sa revii la verificat dupa 24 de ore, si centrala este pe gaz, mai bine o lasi sa mearga normal, la o anumita temperatura interioara setata pe termostatul de camera, cu toate usile interioare deschise, si dupa 24 de ore citesti consumul de gaz. E drept ca si asta este o informatie relativa, dar macar iti faci o idee cit te poate costa incalzirea intr-o zi blinda de iarna. Ori 30 zile = costul pe o luna. Dar eu zic sa verifici si contorul de curent, ca nu cumva vinzatorul sa bage un resou in priza, peste noapte, pt a scadea consumul de gaz. Sau sa faca foc in semineu. Sau sa aprinda 1000 de luminari ... :))

Dar certificatul ei energetic, pe care ar trebui sa-l aiba ca sa poata fi vinduta, ce zice? In el as avea mai mare incredere, decit in astfel de comparatii empirico-babesti...

Adrian spunea...

Multumesc frumos pentru raspuns.

Anonim spunea...

Vara aceasta vreau sa-mi instalez, pentru incalzire o centrala termica pe combustibil solid pentru incalzirea locuintei. Asadar am inceput sa ma informez despre calculul necesarului de caldura si cautand pe internet, printre altele am gait blogul dumneavoastra. Pana acum un calcul concret al necesarului caldurii pentru locuinta mea am reusit sa-l fac cu ajutorul "programului" online oferit de cei de la Melinda Instal, dar care am vazu ca nu ofera cel mai bun calcul.
Din cele citite pe blog am vazut ca ati realizat niste fisiere .xcel capabile sa ofere niste calcule cat mai apropiate de realitate pe care am incercat sa le descarc si eu dar tot ce am obtinut au fost niste fisiere cu extensia .png . Vreau sa fac toate calculele legate de o instalatie de incalzire pentru a stii cu o precizie cat mai buna care sunt caracteristicile acestora, pentru un consum cat mai eficient al combustibilului. Dar pentru asta as avea nevoie de fiierul capabil de a face toate aceste calcule. Adresa mea de e-mail est : marinescu.ionutz@yahoo.com .
Multumesc pentru timpul acordat. Ionut.

Unknown spunea...

incerc sa descarc programul dar nu merge adresa mea de mail este catalin_bixi@yahoo.com. va multumesc

Anonim spunea...

Buna ziua ! Multumesc pentru ca ati postat acest mod de calcul pentru sere. Nu pot modifica temperatura exterioara. Se cere parola.... Multumesc !
bogdanmarius73 AROND yahoo.com

Aurel spunea...

@Anonim
Temperatura exterioara se poate modifica doar alegând o alta zona climatica, in celula de deasupra. Mi se pare cel mai corect calcul așa. Acuma, daca tu vrei simulari din jumatate in jumatate de grad, este alta poveste. Trimite-mi un email cu ce vrei mai exact si vedem cum te pot ajuta.

Nicu B spunea...

Buna ziua, in primul rand iti multumesc pentru munca depusa in folosul celorlalti. Am oarece nelamuriri in privinta radiatoarelor din otel, si anume:
La specificatii gasim puterea functie de delta T=60 grade C. Asta inseamna 90 grade care intra in calorifer sau se refera la iesirea temperaturii din centrala/cazan? eu intentionez sa instalez un cazan pe lemne in bucataria de vara si tevile de pp vor trece pe afara aproximativ 2m. Ma gandesc ca la calorifere sa ajung cu 70 grade tur, returul va fi 65 grade?, nu inteleg. Multumesc!

Anonim:) spunea...

Multumesc pentru efortul depus la crearea acelor fisiere. In sfarsit am gasit ceva ce raspunde asteptarilor mele. Doresc sa schimb radiatorul din dormitor (fiind mult subdimensionat) si aveam nevoie de niste calcule de genul asta sa inteleg cu ce dimensiune de radiator sa il schimb.

Cel mai corect mod de calcul pe care l-am gasit pana acum. Multumesc inca odata!

=========================================================== ===========================================================