luni, 2 iulie 2012

IPAT - Incalzirea prin Pardoseala cu Agent Termic

De ceva vreme, incerc sa transpun in Excel un calcul pt IPAT. Rezultatul este urmatorul: incepind de azi, 2 iulie 2012, la lista de fisiere Excel oferite gratis spre download pe blog se adauga si fisierul-program numit ~Calcul IPAT~. Acesta isi propune sa faca mai rapida si mai usoara calcularea variantelor optime pt IPAT, conform metodologiei de calcul descrise aici , in cap.4, pag. 18-22.
Asta presupune alegerea optima a pasului tubului, a lungimii acestuia, a ecartului de temperatura, a debitului de apa prin tub etc, toate acestea in functie de finisajul final preconizat al pardoselii, de temperatura interioara dorita in camera, de temperatura de tur, precum si de numarul optim de circuite raportat la suprafata camerei.

Cam asa arata fisierul:~Calcul termic IPAT~ 140 KB - fisier pt calcul incalzire prin pardoseala cu agent termic pt 1 camera.

35 de comentarii:

vali spunea...

Am si o intrebare legata de incalzire in pardoseala cu agent termic : care este temperatura la care se ridica agentul termic in pardoseala ?

Aurel spunea...

Temperatura pe tur a agentului termic nu ar trebui sa fie mai mare de 45 grade C pt zone asa-zise de locuit, unde se stationeaza pe pardoseala, si 50 grade C pt zonele asa-zise marginale sau de trecere, unde nu se stationeaza pe pardoseala. Iar temperatura superficiala a pardoselii ar trebui sa fie de cel mult 28-29 grade C in primul caz, si 31-35 grade C in cazul al doilea. Iar ecartul de temperatura (=diferenta intre temperatura pe tur si cea de pe retur a unui circuit de incalzire) ar trebui sa fie intre 4 si 8 grade C, de preferat in jur de 5 grade C.
Pt detalii, vezi comentariile celulelor din fisierul ~Calcul IPAT~.

Smithy spunea...

Un program bun e expertkit, doar ca foloseste un stas german pentru calculele de necesar termic. diametrele tevilor folosite foarte des sunt 16mm si 20mm. mai mult de 20mm nu se prea foloseste pentru vilele patriei. http://www.oventrop.com/RO/products/brochures/p_cofloor_ro.pdf e un alt manual destul de bun cu toate ca foloseste standardul DIN EN 1264.

Smithy spunea...

Am testat tabelul cu un proiect calculat deja. E foarte bun, rezultatele fiind indentice. Ca idee de completare, sa se poata specifica cat din totalul de W reprezinta necesarul camerei/zonei si cat alte surse de caldura (precum tevi de la alte zone), iar aceste surse suplimentare de caldura sa fie calculate (nu introduse) din datele despre teava (lungime, dia) si dif de temp. Acest lucru ar ajuta de exemplu daca trecem cu 6 tevi printr-o camera/zona A ca sa deservim 3 circuite in alta camera/zona B, atunci e posibil sa nu mai trebuiasca nici un pas ci eventual cativa metri in plus de teava pentru a acoperi necesarul zonei A.

Centrale termice spunea...

Foarte interesant ! mersi pentru share!

TeknoFm spunea...

Foarte interesant si util acest fisier.

Anonim spunea...

Care-i parola pentru a edita in celelalte circuite?

Anonim spunea...

Buna ziua. Am si eu o intrebare (va rog sa considetari ca sunt profan in calcule termice)
AM utilizat fisier-ul dvs pentru un calcul al unei instalatii IPAT la o camera la o casa.
Suprafata 14,77 m inaltimea 2.8 m
temperatura dorita 24 grade nr de circuite 2.
Am obtinut ca si rezultat un pas de 10 cm intre spire cu o lungine a circuitului de 74 de metri. La ecartul de temperatura am obtinut valoarea de 3.49. Ce nu inteleg este dece aceasta valoare nu poate fi luata in considerare ( se iau in considerare doar valori intre 4 si 8). Sa inteleg ca la o astfel de configuratie nu va fi suficient de cald in casa si casa nu va putea fi incalizata cu acest sistem?
Ma puteti lamuri va rog?
Multumesc

Aurel spunea...

@Anonim:
Ce necesar termic are camera?
Valoarea de 3,49 poate fi luata in calcul, insa nu face parte din plaja optima de valori. Ex: un autoturism poate merge si cu 1,5 atm presiune in pneuri, insa se recomanda 2-3 atm. Altfel, treptat, ca si la IPAT, ceva va functiona anormal si se va uza mai repede.
In rest, nu va influenta capacitatea de incalzire a camerei.

Anonim spunea...

Buna ziua domnule Aurel.
Am utilizat programul dumneavoastra pentru a determina necesarul termic pt camera de mai sus. Mi-a rezultat un necesar de 2760 de Watti. Datele camerei sunt: perete de caramida poroterm de 30cm izolat cu polistiren de 10cm orientata spre NE cu un geam de L = 1.1 x H =2.4 m tavan izolat pod normal cu scandura si tigla. lungime 3.75 latime 3.94 inaltime 2.8. Ce mi se pare ciudat la programul dvs este ca pt aceste date nu am nici o solutie. Adica aparent nu prea pot sa imi fac incalzire in pardoseala.
Cred totusi ca ceva gresesc in configurarea parametrilor.

Anonim spunea...

Buna ziua Domnule Aurel.
Am efectuat un calcul de necesar termic cu programul dvs. ( calulTermic.xls)
si am obtinut un necesar termic pt o camera de 14.77 mp de 2760 w.
dimensiunile camerei sunt Lung. 3.94, Lat. 3.75, H. 2.80
geam de 1.1*2.4
2 pereti exteriori din caramida poroterm de 30 + izolatie de polistiren de 10 orientati NE si NV.
Tavan izolat - normal ( vata minerala de 20 de cm) camera la etaj - jos fiind incalzit.
Ce mi sa parut ciudat este ca introducand datele aceste in prograul de calul IPAT mia rezultat faptul ca nu pot sa ma incalzesc cu incalzie in pardosela la etaj ( ma rog pt aceasta camera pe care faceam eu exercitii)
Nu prea inteleg unde e gresala?
Sa inteleg ca in situatia data ca si exemplu incalzirea in paroseala nu poate fi implementata si configurata astfel incat sa asigure o temeperatura de 24 de grade ?
Va multumesc pentru lamuriri.
cu respect
Marius

Anonim spunea...

revin cu un scurt comentariu... am incercat un calcul de necesar termic pe site-ul melindaintal.ro cu un coeficient de supradimensionare de 10% pt aceasi camera mi-a rezultat un necesar de 1860 de watti.
Diferenta este mare ...ma puteti lamuri ?
Marius

Aurel spunea...

@Marius1
Un necesar termic de 2760 W (adica 186,86 W/mp si 66,73 W/mc) este enorm pt o camera de 14,77 mp. Mai ales ca iti este si bine izolata termic. Daca ar fi asa, atunci intradevar doar incalzirea prin pardoseala va fi insuficienta. Ea poate asigura maximum aprox. 120 W/mp (cu cel mai mic pas, si cu cea mai groasa teava, si cu cea mai calda apa admisibila, si cu finisajul optim pt IPAT), iar tu ai avea nevoie de 186 W/mp. Asta ar fi greseala. Din cauza asta programul nu iti da nici o solutie viabila.
Rezolvarea ar fi urmatoarea: alege un necesar termic de maxim 14,77*120 = 1770 W (1500 as zice eu) si vei vedea cum programul iti va valida o solutie. Diferenta pina la 2760W va trebui obtinuta in alt mod: incalzire si prin pereti, sau cu calorifere, radiator electric etc.

Aurel spunea...

@Marius2
Am incercat sa reproduc calculele pt camera ta in fisierul ~CalculTermic~, si desi am setat cele mai nefavorabile conditii dintre cele pe care nu mi le-ai spus (zona climatica IV, zona eoliana 1, inafara localitatii, 24 grade C in camera) nu reusesc sa trec de 1698W pierderi de caldura. Verifica sa nu ai mai multi pereti notati in program decit cei 4 ai tai (daca or fi 4), sau sa nu fi notat gresit altceva.
La 1700W necesar termic, puterea data de IPAT este la limita. Insa necesarul tau termic real este de maxim 1400W, ceea ce inseamna maxim 94,78 W/mp sau maxim 33,85 W/mc. In aceste conditii, un IPAT pe toata suprafata camerei ar putea asigura de unul singur necesarul termic al camerei.
Asa ca diferenta fata de rezultatele obtinute pe situl Melinda provine dintr-o eroare de notare si nu poate fi asa de mare. Insa nu stiu exact ce ai notat tu acolo, si nici in fisierul meu.
Pt linistea ta, mie mi-a dat pt necesarul tau termic o valoare de 1151W: in conditiile nefavorabile descrise mai sus + 22 grade in incaperea de sub podea + 22 grade in incaperile de linga peretii interiori + nao pt camera de locuit. Daca oricare dintre aceste setari nu corespund realitatii, atunci si pierderile de caldura vor fi altele.

Nastase Gabriel spunea...

acest link http://www.datafilehost.com/download-44538c5a.html nu este bun, este virusat...
se paote urca din un altul fara probleme?

Aurel spunea...

@Gabriel
NU este virusat nici linkul, si nici fisierul!
Daca debifezi optiunea : "Use our download manager and get recommended downloads" si apesi primul buton de download, cel de sus, atunci vei descarca fisierul propriu-zis, curat, cu extensia .xls.
Daca te grabesti si nu debifezi caseta aceea, sau daca apesi butonul de download din dreapta, atunci vor incerca sa-ti bage pe git programul lor de download, pe nume "Ezdownloaderpro", descarcindu-ti in calculator executabila acestuia, camuflata sub numele de << ~Calcul termic IPAT~.xls.exe >>.
Nu stiu cit de corecta/morala este practica asta. E totusi un host de fisiere moca. Asa s-or fi gindit ei sa-si monetizeze situl. Pacat!
Poate ca a sosit timpul sa-mi schimb gazda fisierelor... Sugestii?

G.G. spunea...

download link functional:http://www.datafilehost.com/d/44538c5a

Aurel spunea...

@ G.G.
Că bine zici! Mulțumesc pt atenționare. Am modificat și sus ...

Cristi M spunea...

Buna ziua

Folosind programul dvs, am o nelamurire.. In incaperile de forma regulata (L x l x h), e destul de simpla treaba cu montatul tuburilor in pardoseala, dar la incaperile de diferite forme in afara de cele clasice, cum se monteaza tuburile in asa fel incat sa respecte pasul, si sa fie montate pe toata suprafata pardoselii? Va rog sa-mi raspundeti. Va multumesc.

Aurel spunea...

@Cristi
Se monteaza la fel, dar cu un pic de imaginatie. Nu va fi nici o problema daca intre 2 tevi alaturate vor fi 10 sau 20 cm in loc de pasul de 15 cm, sa zicem.

Anonim spunea...

Eu nu inteleg de ce imi da pasi de tipul 22,5... nu-i cam mare?

Aurel spunea...

Probabil ca necesarul tau de caldura este mic, si un pas mare suficient.

Valentin spunea...

Buna ziua! Te rog sa-mi trimiti si mie pe mail, caci nu am reusit sa le descarc de aici, programele de calcul termic (cel de necesar), cel de incalzire prin pardoseala, cele de radiatoare. Par foarte interesante. Multumesc frumos! parvalent@yahoo.com

Anonim spunea...

felicitari pentru remarcabila unealta de calcul si multumiri pentru ca o impartasiti cu noi.

observ ca numarul de circuite este limitat la 3. daca as avea nevoie de al 4 lea circuit (pt o baie sa zicem) cu alt pas (alta lungime), alta grosime tub, alta T tur, alt DeltaT, cum procedez?

Aurel spunea...

@Anonim
Este vorba de 3 circuite pt UNA incapere, nu pt UN intreg apartament/casa. Nu neg ca exista camere mari, de peste 25 mp, la care este nevoie de mai multe circuite. In acest caz, pardoseala camerei respective se imparte in mai multe zone, fiecare zona avind maxim 3 circuite. Si fiecare zona se noteaza intr-un alt fisier, ca si cum ar fi camere distincte, cu dimensiuni si setari proprii.
Ma indoiesc ca baia ta are nevoie de mai mult de 3 circuite :)

Anonim spunea...

Intr-adevar, este vorba de un living mare de 40 mp, o bucatarie semi-deschisa si o baie, toate la parter.

Pt Living+Bucatarie am calculat cu 3 circuite. Pt baie am calculat separat, insa acest calcul separat are alta Temp pe tur, alt DeltaT, alt debit.

De aici apare si intrebarea: poate lucra Distribuitorul cu 3 circuite de un fel (sa zicem cu 40 grade pe tur, Delta T 8 gr) si un al patrulea circuit de alt fel ? (sa zicem 45 gr pe Tur, DeltaT de 5 grC)

Dupa ce facem calcul in fisiere separate, este corect sa bagam TOATE circuitele rezultate in acelasi distribuitor? Adica, fac calcule in 2 fisiere (zone la parter) a cate 3 circuite fiecare (sa zicem), iar la final leg TOATE cele 6 circuite in ACELASI distribuitor?

Aurel spunea...

@Anonim
Pai, nu prea. Toate circuitele legate la un distribuitor vor primi agent termic la aceeasi temperatura de tur. Tu poti doar sa faci ca fiecare circuit sa se deschida / inchida independent, in functie de necesitatile zonei pe care o deserveste.

George Chirila spunea...

Multumim pentru cunostiintele impartasite !

Ma puteti ajuta cu varianta de calcul pentru tub de 17 ( Rehau )

Va multumesc anticipat !

Aurel spunea...

@George
Cum sa te ajut? Ai calculat singur si te-ai blocal undeva? Trimite-mi fisierul completat de tine sa vedem despre ce este vorba.

George Chirila spunea...

Imi spuneti va rog parerea dvs. personala despre IPAT vs Radiatoare ? ( din pacate financiar sunt constrans mai mult sa aleg radiatoare, credeti ca se merita "efortul" pentru IPAT . Daca puteti estima costul, casa P+1, suprafata locuita 125 m2, izolatia casei este cea din posturile mele anterioare, pereti exteriori Rc=3.2, Tavan Rc=3.3 ( aici vreau sa ajung spre 5 cat este minimul))
Eu inca nu sunt sigur ce sa aleg, una din probleme o reprezinta instalatorii, majoritatea la capitolul teorie sunt nuli.

Referitor la calcule, principalul indice nefavorabil este ecartul de temperatura. Am calculat la 4 camere pana acum, una dintre ele este cea la care v-am cerut suportul pentru a ma verifica ( aprox 600 W , Aria=11.51 m2, aprox 20w/mc ).

Pasul tubului reprezinta distanta intre 2 tuburi alaturate indiferent daca sunt tur sau retur?

La varinata de tub 17, ma refeream la diametrul tubului, calculul imi gaseste solutii pentru 16 / 18 / 20

Lungimea tubului trebuie sa fie intre 50-100 m. Ce pot sa fac cu camerele mici ? Ex Baie servici la parter, are cam 2.5 m2 ?

Va multumesc inca odata pentru timpul acordat !

Aurel spunea...

@George
IPAT e foarte placuta si economica, daca este corect dimensionata, executata si automatizata. Costul final difera in limite foarte largi, in functie de pretul materialelor folosite, gradul de automatizare si accesorizare etc. Pt 125 mp, centrala+tevi+distribuitoare+sapa+automatizare: intre 15.000 si 25.000 de lei.
Da, referitor la pasul tubului.
Camerele mici pot fi cuplate cite 2 pe acelasi circuit. De ex, baia + holul.

Tudor spunea...

Buna ziua,

Mi se pare interesant blogul D-vs si din pacate pentru noi unul din putinele surse tehnice "coerente" .
As fi curios sa va ascult opinia despre un produs mai putin folosit in Romania, dar semnificativ mai efficient decat IPAT-urile clasice.

Documentatia tehnica a produsulei se afla incepand cu pagina 88 din urmatorul link: http://www.viega.com/cps/rde/xbcr/en-com/643843_AWT_Band3_Fonterra_RO_net.pdf

Cu stima, Tudor M.

Aurel spunea...

@Tudor
Multumesc pt aprecieri.
Pt cei carora le e lene sa acceseze linkul tau: este vorba despre o varianta de IPAT numita Fonterra Reno, a celor de la Viega, in care tevile din polibutilena de 12x1,3 mm sint pozate in santurile gata-facute (la pas de 10 cm) in niste placi de sistem groase de 18 mm (din fibre de gips). Avantajele principale: montare uscata si inaltime mica a structurii (incepind de la 27 mm, intre placa de beton si finisajul pardoselii). Da, se foloseste rar. Motivul principal, cred eu, ar putea fi urmatorul: toate componentele sistemului trebuie achizitionate ca atare, de la acelasi producator, nimic nu poate fi inlocuit cu altceva mai ieftin, asa cum se intimpla in Romanica de obicei.
Insa nu prea sint de acord cu caracterizarea: "semnificativ mai eficient decat IPAT-urile clasice". Cu gresie montata direct peste placile cu serpentina incastrata in ele, scapi de sapa umeda de 5-6 cm, asa ca inertia termica va fi mai mica decit la o IPAT clasica. Uneori, asta ar putea fi un avantaj. Insa atit...

Bernadett Szatmari spunea...

Buna ziua!Imi puteti scrie varog parola pt a putea modifica in program?Multumesc

Aurel spunea...

@Bernadett
Da, daca imi spui ce modificari vrei sa faci. Vorbim pe email...

=========================================================== =========================================================== ===========================================================