Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

luni, 2 iulie 2012

IPAT - Incalzirea prin Pardoseala cu Agent Termic

De ceva vreme, incerc sa transpun in Excel un calcul pt IPAT. Rezultatul este urmatorul: incepind de azi, 2 iulie 2012, la lista de fisiere Excel oferite gratis spre download pe blog se adauga si fisierul-program numit ~Calcul IPAT~. Acesta isi propune sa faca mai rapida si mai usoara calcularea variantelor optime pt IPAT, conform metodologiei de calcul descrise aici , in cap.4, pag. 18-22.
Asta presupune alegerea optima a pasului tubului, a lungimii acestuia, a ecartului de temperatura, a debitului de apa prin tub etc, toate acestea in functie de finisajul final preconizat al pardoselii, de temperatura interioara dorita in camera, de temperatura de tur, precum si de numarul optim de circuite raportat la suprafata camerei.

Cam asa arata fisierul vechi, initial:



LATER EDIT 8 aprilie 2019 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

La aceasta adresa: Calcul IPAT conform stas EN 1264 veti gasi un program adevarat pt calculul lungimii, pasului, debitului si ecartului de temperatura pt circuitele IPAT, realizat chiar conform stasului EN 1264, nu dupa ceea ce au inteles altii din el! Tine cont de TOATE datele si variabilele POSIBILE, conform stasului 1264: grosimea si tipul sapei, grosimea si conductivitatea termica a izolatiei termice de sub serpentilele IPAT, conductivitatea termica a peretilor tevii din care este facuta serpentina, camera la parter pe sol sau camera la etaj etc etc. Ca la carte!!!

RECOMANDAREA MEA: NU MAI FOLOSITI VARIANTA VECHE DE FISIER, denumita "Calcul termic IPAT" !!! Cu unele setari in acel fisier se obtin rezultate ciudate!!! De exemplu: desi emisia maxima de caldura pe metrul patrat de pardoseala incalzita, in mod real poate cu greu depasi 100 W/mp, totusi in fisier rezulta uneori, la anumite setari (deloc aiurea!!!), ca serpentina propusa nu numai ca ofera o putere termica specifica mai mare de 100 W/mp, dar chiar ofera si un surplus de caldura peste necesarul termic al camerei !!!

Iar pt fanii vechiului fisier ... repet linkul postarii de unde pot descarca varianta noua, corecta, conform stasului 1264: Calcul IPAT conform stas EN 1264
Daca exista cineva care vrea neaparat varianta veche a fisierului, ca s-a obisnuit cu ea si nu a avut probleme, atunci il rog sa imi scrie pe e-mail si ii trimit fisierul respectiv, doar pt el, cu dedicatie :)) :))

92 de comentarii:

vali spunea...

Am si o intrebare legata de incalzire in pardoseala cu agent termic : care este temperatura la care se ridica agentul termic in pardoseala ?

Aurel spunea...

Temperatura pe tur a agentului termic nu ar trebui sa fie mai mare de 45 grade C pt zone asa-zise de locuit, unde se stationeaza pe pardoseala, si 50 grade C pt zonele asa-zise marginale sau de trecere, unde nu se stationeaza pe pardoseala. Iar temperatura superficiala a pardoselii ar trebui sa fie de cel mult 28-29 grade C in primul caz, si 31-35 grade C in cazul al doilea. Iar ecartul de temperatura (=diferenta intre temperatura pe tur si cea de pe retur a unui circuit de incalzire) ar trebui sa fie intre 4 si 8 grade C, de preferat in jur de 5 grade C.
Pt detalii, vezi comentariile celulelor din fisierul ~Calcul IPAT~.

Smithy spunea...

Un program bun e expertkit, doar ca foloseste un stas german pentru calculele de necesar termic. diametrele tevilor folosite foarte des sunt 16mm si 20mm. mai mult de 20mm nu se prea foloseste pentru vilele patriei. http://www.oventrop.com/RO/products/brochures/p_cofloor_ro.pdf e un alt manual destul de bun cu toate ca foloseste standardul DIN EN 1264.

Smithy spunea...

Am testat tabelul cu un proiect calculat deja. E foarte bun, rezultatele fiind indentice. Ca idee de completare, sa se poata specifica cat din totalul de W reprezinta necesarul camerei/zonei si cat alte surse de caldura (precum tevi de la alte zone), iar aceste surse suplimentare de caldura sa fie calculate (nu introduse) din datele despre teava (lungime, dia) si dif de temp. Acest lucru ar ajuta de exemplu daca trecem cu 6 tevi printr-o camera/zona A ca sa deservim 3 circuite in alta camera/zona B, atunci e posibil sa nu mai trebuiasca nici un pas ci eventual cativa metri in plus de teava pentru a acoperi necesarul zonei A.

Centrale termice spunea...

Foarte interesant ! mersi pentru share!

TeknoFm spunea...

Foarte interesant si util acest fisier.

Anonim spunea...

Care-i parola pentru a edita in celelalte circuite?

Anonim spunea...

Buna ziua. Am si eu o intrebare (va rog sa considetari ca sunt profan in calcule termice)
AM utilizat fisier-ul dvs pentru un calcul al unei instalatii IPAT la o camera la o casa.
Suprafata 14,77 m inaltimea 2.8 m
temperatura dorita 24 grade nr de circuite 2.
Am obtinut ca si rezultat un pas de 10 cm intre spire cu o lungine a circuitului de 74 de metri. La ecartul de temperatura am obtinut valoarea de 3.49. Ce nu inteleg este dece aceasta valoare nu poate fi luata in considerare ( se iau in considerare doar valori intre 4 si 8). Sa inteleg ca la o astfel de configuratie nu va fi suficient de cald in casa si casa nu va putea fi incalizata cu acest sistem?
Ma puteti lamuri va rog?
Multumesc

Aurel spunea...

@Anonim:
Ce necesar termic are camera?
Valoarea de 3,49 poate fi luata in calcul, insa nu face parte din plaja optima de valori. Ex: un autoturism poate merge si cu 1,5 atm presiune in pneuri, insa se recomanda 2-3 atm. Altfel, treptat, ca si la IPAT, ceva va functiona anormal si se va uza mai repede.
In rest, nu va influenta capacitatea de incalzire a camerei.

Anonim spunea...

Buna ziua domnule Aurel.
Am utilizat programul dumneavoastra pentru a determina necesarul termic pt camera de mai sus. Mi-a rezultat un necesar de 2760 de Watti. Datele camerei sunt: perete de caramida poroterm de 30cm izolat cu polistiren de 10cm orientata spre NE cu un geam de L = 1.1 x H =2.4 m tavan izolat pod normal cu scandura si tigla. lungime 3.75 latime 3.94 inaltime 2.8. Ce mi se pare ciudat la programul dvs este ca pt aceste date nu am nici o solutie. Adica aparent nu prea pot sa imi fac incalzire in pardoseala.
Cred totusi ca ceva gresesc in configurarea parametrilor.

Anonim spunea...

Buna ziua Domnule Aurel.
Am efectuat un calcul de necesar termic cu programul dvs. ( calulTermic.xls)
si am obtinut un necesar termic pt o camera de 14.77 mp de 2760 w.
dimensiunile camerei sunt Lung. 3.94, Lat. 3.75, H. 2.80
geam de 1.1*2.4
2 pereti exteriori din caramida poroterm de 30 + izolatie de polistiren de 10 orientati NE si NV.
Tavan izolat - normal ( vata minerala de 20 de cm) camera la etaj - jos fiind incalzit.
Ce mi sa parut ciudat este ca introducand datele aceste in prograul de calul IPAT mia rezultat faptul ca nu pot sa ma incalzesc cu incalzie in pardosela la etaj ( ma rog pt aceasta camera pe care faceam eu exercitii)
Nu prea inteleg unde e gresala?
Sa inteleg ca in situatia data ca si exemplu incalzirea in paroseala nu poate fi implementata si configurata astfel incat sa asigure o temeperatura de 24 de grade ?
Va multumesc pentru lamuriri.
cu respect
Marius

Anonim spunea...

revin cu un scurt comentariu... am incercat un calcul de necesar termic pe site-ul melindaintal.ro cu un coeficient de supradimensionare de 10% pt aceasi camera mi-a rezultat un necesar de 1860 de watti.
Diferenta este mare ...ma puteti lamuri ?
Marius

Aurel spunea...

@Marius1
Un necesar termic de 2760 W (adica 186,86 W/mp si 66,73 W/mc) este enorm pt o camera de 14,77 mp. Mai ales ca iti este si bine izolata termic. Daca ar fi asa, atunci intradevar doar incalzirea prin pardoseala va fi insuficienta. Ea poate asigura maximum aprox. 120 W/mp (cu cel mai mic pas, si cu cea mai groasa teava, si cu cea mai calda apa admisibila, si cu finisajul optim pt IPAT), iar tu ai avea nevoie de 186 W/mp. Asta ar fi greseala. Din cauza asta programul nu iti da nici o solutie viabila.
Rezolvarea ar fi urmatoarea: alege un necesar termic de maxim 14,77*120 = 1770 W (1500 as zice eu) si vei vedea cum programul iti va valida o solutie. Diferenta pina la 2760W va trebui obtinuta in alt mod: incalzire si prin pereti, sau cu calorifere, radiator electric etc.

Aurel spunea...

@Marius2
Am incercat sa reproduc calculele pt camera ta in fisierul ~CalculTermic~, si desi am setat cele mai nefavorabile conditii dintre cele pe care nu mi le-ai spus (zona climatica IV, zona eoliana 1, inafara localitatii, 24 grade C in camera) nu reusesc sa trec de 1698W pierderi de caldura. Verifica sa nu ai mai multi pereti notati in program decit cei 4 ai tai (daca or fi 4), sau sa nu fi notat gresit altceva.
La 1700W necesar termic, puterea data de IPAT este la limita. Insa necesarul tau termic real este de maxim 1400W, ceea ce inseamna maxim 94,78 W/mp sau maxim 33,85 W/mc. In aceste conditii, un IPAT pe toata suprafata camerei ar putea asigura de unul singur necesarul termic al camerei.
Asa ca diferenta fata de rezultatele obtinute pe situl Melinda provine dintr-o eroare de notare si nu poate fi asa de mare. Insa nu stiu exact ce ai notat tu acolo, si nici in fisierul meu.
Pt linistea ta, mie mi-a dat pt necesarul tau termic o valoare de 1151W: in conditiile nefavorabile descrise mai sus + 22 grade in incaperea de sub podea + 22 grade in incaperile de linga peretii interiori + nao pt camera de locuit. Daca oricare dintre aceste setari nu corespund realitatii, atunci si pierderile de caldura vor fi altele.

Unknown spunea...

acest link http://www.datafilehost.com/download-44538c5a.html nu este bun, este virusat...
se paote urca din un altul fara probleme?

Aurel spunea...

@Gabriel
NU este virusat nici linkul, si nici fisierul!
Daca debifezi optiunea : "Use our download manager and get recommended downloads" si apesi primul buton de download, cel de sus, atunci vei descarca fisierul propriu-zis, curat, cu extensia .xls.
Daca te grabesti si nu debifezi caseta aceea, sau daca apesi butonul de download din dreapta, atunci vor incerca sa-ti bage pe git programul lor de download, pe nume "Ezdownloaderpro", descarcindu-ti in calculator executabila acestuia, camuflata sub numele de << ~Calcul termic IPAT~.xls.exe >>.
Nu stiu cit de corecta/morala este practica asta. E totusi un host de fisiere moca. Asa s-or fi gindit ei sa-si monetizeze situl. Pacat!
Poate ca a sosit timpul sa-mi schimb gazda fisierelor... Sugestii?

G.G. spunea...

download link functional:http://www.datafilehost.com/d/44538c5a

Aurel spunea...

@ G.G.
Că bine zici! Mulțumesc pt atenționare. Am modificat și sus ...

Cristi M spunea...

Buna ziua

Folosind programul dvs, am o nelamurire.. In incaperile de forma regulata (L x l x h), e destul de simpla treaba cu montatul tuburilor in pardoseala, dar la incaperile de diferite forme in afara de cele clasice, cum se monteaza tuburile in asa fel incat sa respecte pasul, si sa fie montate pe toata suprafata pardoselii? Va rog sa-mi raspundeti. Va multumesc.

Aurel spunea...

@Cristi
Se monteaza la fel, dar cu un pic de imaginatie. Nu va fi nici o problema daca intre 2 tevi alaturate vor fi 10 sau 20 cm in loc de pasul de 15 cm, sa zicem.

Anonim spunea...

Eu nu inteleg de ce imi da pasi de tipul 22,5... nu-i cam mare?

Aurel spunea...

Probabil ca necesarul tau de caldura este mic, si un pas mare suficient.

Valentin spunea...

Buna ziua! Te rog sa-mi trimiti si mie pe mail, caci nu am reusit sa le descarc de aici, programele de calcul termic (cel de necesar), cel de incalzire prin pardoseala, cele de radiatoare. Par foarte interesante. Multumesc frumos! parvalent@yahoo.com

Anonim spunea...

felicitari pentru remarcabila unealta de calcul si multumiri pentru ca o impartasiti cu noi.

observ ca numarul de circuite este limitat la 3. daca as avea nevoie de al 4 lea circuit (pt o baie sa zicem) cu alt pas (alta lungime), alta grosime tub, alta T tur, alt DeltaT, cum procedez?

Aurel spunea...

@Anonim
Este vorba de 3 circuite pt UNA incapere, nu pt UN intreg apartament/casa. Nu neg ca exista camere mari, de peste 25 mp, la care este nevoie de mai multe circuite. In acest caz, pardoseala camerei respective se imparte in mai multe zone, fiecare zona avind maxim 3 circuite. Si fiecare zona se noteaza intr-un alt fisier, ca si cum ar fi camere distincte, cu dimensiuni si setari proprii.
Ma indoiesc ca baia ta are nevoie de mai mult de 3 circuite :)

Anonim spunea...

Intr-adevar, este vorba de un living mare de 40 mp, o bucatarie semi-deschisa si o baie, toate la parter.

Pt Living+Bucatarie am calculat cu 3 circuite. Pt baie am calculat separat, insa acest calcul separat are alta Temp pe tur, alt DeltaT, alt debit.

De aici apare si intrebarea: poate lucra Distribuitorul cu 3 circuite de un fel (sa zicem cu 40 grade pe tur, Delta T 8 gr) si un al patrulea circuit de alt fel ? (sa zicem 45 gr pe Tur, DeltaT de 5 grC)

Dupa ce facem calcul in fisiere separate, este corect sa bagam TOATE circuitele rezultate in acelasi distribuitor? Adica, fac calcule in 2 fisiere (zone la parter) a cate 3 circuite fiecare (sa zicem), iar la final leg TOATE cele 6 circuite in ACELASI distribuitor?

Aurel spunea...

@Anonim
Pai, nu prea. Toate circuitele legate la un distribuitor vor primi agent termic la aceeasi temperatura de tur. Tu poti doar sa faci ca fiecare circuit sa se deschida / inchida independent, in functie de necesitatile zonei pe care o deserveste.

Unknown spunea...

Multumim pentru cunostiintele impartasite !

Ma puteti ajuta cu varianta de calcul pentru tub de 17 ( Rehau )

Va multumesc anticipat !

Aurel spunea...

@George
Cum sa te ajut? Ai calculat singur si te-ai blocal undeva? Trimite-mi fisierul completat de tine sa vedem despre ce este vorba.

Unknown spunea...

Imi spuneti va rog parerea dvs. personala despre IPAT vs Radiatoare ? ( din pacate financiar sunt constrans mai mult sa aleg radiatoare, credeti ca se merita "efortul" pentru IPAT . Daca puteti estima costul, casa P+1, suprafata locuita 125 m2, izolatia casei este cea din posturile mele anterioare, pereti exteriori Rc=3.2, Tavan Rc=3.3 ( aici vreau sa ajung spre 5 cat este minimul))
Eu inca nu sunt sigur ce sa aleg, una din probleme o reprezinta instalatorii, majoritatea la capitolul teorie sunt nuli.

Referitor la calcule, principalul indice nefavorabil este ecartul de temperatura. Am calculat la 4 camere pana acum, una dintre ele este cea la care v-am cerut suportul pentru a ma verifica ( aprox 600 W , Aria=11.51 m2, aprox 20w/mc ).

Pasul tubului reprezinta distanta intre 2 tuburi alaturate indiferent daca sunt tur sau retur?

La varinata de tub 17, ma refeream la diametrul tubului, calculul imi gaseste solutii pentru 16 / 18 / 20

Lungimea tubului trebuie sa fie intre 50-100 m. Ce pot sa fac cu camerele mici ? Ex Baie servici la parter, are cam 2.5 m2 ?

Va multumesc inca odata pentru timpul acordat !

Aurel spunea...

@George
IPAT e foarte placuta si economica, daca este corect dimensionata, executata si automatizata. Costul final difera in limite foarte largi, in functie de pretul materialelor folosite, gradul de automatizare si accesorizare etc. Pt 125 mp, centrala+tevi+distribuitoare+sapa+automatizare: intre 15.000 si 25.000 de lei.
Da, referitor la pasul tubului.
Camerele mici pot fi cuplate cite 2 pe acelasi circuit. De ex, baia + holul.

Tudor spunea...

Buna ziua,

Mi se pare interesant blogul D-vs si din pacate pentru noi unul din putinele surse tehnice "coerente" .
As fi curios sa va ascult opinia despre un produs mai putin folosit in Romania, dar semnificativ mai efficient decat IPAT-urile clasice.

Documentatia tehnica a produsulei se afla incepand cu pagina 88 din urmatorul link: http://www.viega.com/cps/rde/xbcr/en-com/643843_AWT_Band3_Fonterra_RO_net.pdf

Cu stima, Tudor M.

Aurel spunea...

@Tudor
Multumesc pt aprecieri.
Pt cei carora le e lene sa acceseze linkul tau: este vorba despre o varianta de IPAT numita Fonterra Reno, a celor de la Viega, in care tevile din polibutilena de 12x1,3 mm sint pozate in santurile gata-facute (la pas de 10 cm) in niste placi de sistem groase de 18 mm (din fibre de gips). Avantajele principale: montare uscata si inaltime mica a structurii (incepind de la 27 mm, intre placa de beton si finisajul pardoselii). Da, se foloseste rar. Motivul principal, cred eu, ar putea fi urmatorul: toate componentele sistemului trebuie achizitionate ca atare, de la acelasi producator, nimic nu poate fi inlocuit cu altceva mai ieftin, asa cum se intimpla in Romanica de obicei.
Insa nu prea sint de acord cu caracterizarea: "semnificativ mai eficient decat IPAT-urile clasice". Cu gresie montata direct peste placile cu serpentina incastrata in ele, scapi de sapa umeda de 5-6 cm, asa ca inertia termica va fi mai mica decit la o IPAT clasica. Uneori, asta ar putea fi un avantaj. Insa atit...

Unknown spunea...

Buna ziua!Imi puteti scrie varog parola pt a putea modifica in program?Multumesc

Aurel spunea...

@Bernadett
Da, daca imi spui ce modificari vrei sa faci. Vorbim pe email...

Unknown spunea...

buna ziua . ma puteti ajuta cu o verificare calcule necesar putere radiatoare aluminiu facuta de un comerciante ?

Aurel spunea...

@Vasile
Desigur. Pentru 2-3-4 radiatoare, gratis. Pentru mai multe...

Unknown spunea...

este suficient este doar PT verificare ! cum sa fac sa va trimit rezultatul calcului si informatia care a stat la baza calcului ?

C++ spunea...

Stimate domn Aurel,

nu ati putea va rog sa introduceti in calculul IPAT si teava de 17, care vad ca apare intr-o multime de oferte pe piata?
Ne-ar ajuta mult.

Multumesc,
Stefan

Aurel spunea...

@C++
Ba pot, chiar am in lucru o astfel de varianta. Insa am gasit pe net si alti algoritmi de calcul (de la alti producatori din domeniu) mai mult sau mai putin diferiti, care ofera rezultate mai mult sau mai putin diferite. Asa ca nu mai stiu care este cel mai corect si dupa care sa ma iau. Si pina nu ma lamuresc, nu vreau sa postez noul fisier.
Eu inca sper sa pot face rost de stasul SR EN 1264, care stabileste modalitatea de calcul, si sa-mi ajustez fisierul in conformitate cu el. Deocamdata nu am reusit sa-l obtin, desi am incercat prin celebrele metode "suna un prieten" sau "intreaba publicul". Daca ma poate ajuta vreun cititor al blogului, ii ramin recunoscator.
Lasa-mi o adresa de email, ca sa ti-l trimit.

Unknown spunea...

Buna ziua. Am o intrebare in legatura cu calculul incalzirii in pardoseala dupa manualul care se gaseste pe net si anume: in cazul in care debitul de agent termic ce reiese din graficul cu lungimi ale circuitului si debite nu asigura un ecart de temperatura recomandat (intre 4 si 8) poate fi el (debitul) calculat sau aranjat, fara sa scada sub minimul critic (mentionat in acelasi manual), incat sa asigure un ecart de temperatura in limitele recomandate?

Aurel spunea...

@Alexandru
Acella este debitul necesar pt o functionare corecta. Poate fi reglat usor, insa nu ar trebui coborat sub acea limita. Mai degraba poti cobora limita de jos a ecartului de temperatura, chiar pina pe la 2 - 2,5*C. Si astfel vei avea variante viabile la debitul corect.

Gabi spunea...

Felicitari pentru modul profesionist in care prezentati informatia.

Peste o IPAT se poate pune si alteceva in afara de gresie, precum: parchet lamelar, parchet masiv, dusumea dar cu aceleasi performante termice? Daca da, aceste materiale de finisaj trebuie sa indeplineasca anumite caracteristici tehnice?
Daca se foloseste IPAT se mai poate monta mobila grea (ex: sifonier, biblioteca etc) pe acea pardoseala? (e adevarat ca traseul IPAT poate fi ales de la inceput astfel incat sa evite acele zone pe care va sta mobila grea, dar daca peste 5 sau 10 ani doresti sa muti acea mobila in alt loc, poti ramane in incapere cu "goluri" termice).
Din ce stiu pierderea termica cea mai mare intr-o casa este prin geamuri. Cand se foloseste IPAT nu ar fi bine sa se monteze si un radiator sub geam, de inaltime mica dar care sa atenueze printr-o perdea termica pierderea de caldura?

Aurel spunea...

@Gabi
Multumesc pt aprecieri.
Peste IPAT se pot pune, ca finisaje ale pardoselii, materiale ale caror rezistenta termica se fie de MAXIMUM 0,15 mp*K/W. Ma indoiesc ca se incadreaza aici lemnul masiv sau dusumeaua de lemn. Insa cu cat rezistenta lor termica este mai mare (intre 0,01 si 0,15 mp*K/W), cu atat performantele termice ale IPAT scad! Degeaba incalzim șapa in care am inglobat tevile, daca peste ea punem materiale oarecum izolatoare (din lemn) care transmit greu caldura si astfel ingreuneaza transferul de caldura de la șapa la aerul din camera. In aceste conditii, caldura furnizata de IPAT nu este la inaltimea confortului termic si economic dorit si nici a investitiilor facute si este MAI ADESEA INSUFICIENTA pt a acoperi singura necesarul termic al camerei, asa cum ar fi firesc si de dorit.
In comert, astfel de pardoseli pe baza de lemn care se preteaza la IPAT au un sticker distictiv pe ambalajul lor, care anunta acest lucru.
Peste IPAT se poate amplasa mobila grea, cu 2 conditii: 1) sapa sa aiba grosimea "ca la carte", adica aproximativ 45mm PESTE tevile cu agent termic, pt a rezista fizic si 2) acea mobila grea sa NU fie pina la podea, ci sa "stea pe picioruse" de 5-10 cm inaltime, pt a usura schimbul de caldura intre pardoseala si aerul interior.
Pierderea termica cea mai mare este INTOTDEAUNA pe acolo pe unde izolatia termica este cea mai slaba! Un tripan modern izoleaza termic suficient de bine incat sa nu se formeze condens pe sticla interioara. Asa ca acel radiator suplimentar de care zici (de sub fereastra) nu este necesar si nici obligatoriu la IPAT. Insa nici nu dauneaza cu ceva, decat prin prisma cheltuielii in plus.

Unknown spunea...

Multumesc tare mult pentru toate fisierele! Pana sa gasesc blogul dvs. imi facusem propriile xls-uri cu formulele de calcul, insa observ ca nu tineau cont de toate detaliile.

Va doresc mult succes!
Alin S.

Mihail spunea...

Buna ziua,

As dorisa iau legatura cu dumneavoastra, insa nu reusesc ca sa gasesc adresa dvs. de e-amil.

Aurel spunea...

@Mihail
Ei, na! Clic pe numele meu la un comentariu de mai sus. In stanga ai "Contactati-ma". Clic pe "E-mail".

diagnozaautovag spunea...

Foarte util programul, acuma pentru unul din cele 3 dormitoare am calculat necesarul de caldura 14.20mp si am necesar termic 994W si lungimea de circuit 71. In plus se va pune si distanta pana la distribuitor? Multumesc

Aurel spunea...

@diagnozaautovag
Emisia de caldura se ia pt cei 71 m de serpentina. Dar pt necesarul de materiale se ia in calcul si dublul distantei pina la D/C. In plus, trebuie sa te asiguri ca lungimea finala a circuitului nu va depasi lungimea maxima admisa.

diagnozaautovag spunea...

Distribuitorul/colectorul trebuie obligatoriu amplasat cat mai central fata de circuite?

Aurel spunea...

Asa ar fi logic. Insa depinde de amenajarea spatiului, de existenta unui perete mai ferit, eventual neacoperit de mobila sau altceva (pt acces usor la D/D, la nevoie) si suficient de gros pt a gazdui cutia D/C-ului.

diagnozaautovag spunea...

Cum ar fi mai mai bine langa peretii cu geam pasul sa fie mai mic? de exemplu cateva serpentine cu pas de 5cm si apoi sa se continue cu pas mai mare sau se poate merge peste tot cu pas de 15, exista diferente intre cele 2 variante , care ar fi o varianta mai eficienta?. Multumesc

Aurel spunea...

@diagnoza
Da, se poate recomanda un pas mai mic lângă peretii exteriori, MAI ALES daca au suprafete vitrate MARI, si MAI ALES daca acestea încep chiar de la nivelul final al pardoselii (gen perete de sticla).
Ai mai multe variante: ori pui un pas mai mic pe lângă perete, ori pui pe lângă peretele exterior câteva serpentine DOAR cu TURUL si abia apoi, dupa cateva bucle, incepi sa le "intercalezi" cu tevile de retur. Depinde si ce temperatura finala a pardoselii poate suporta finisajul ei, sau cât de circulata este acea zona.
Totul este ca ambele (eventuale) variante sa fie bine argumentate...
In funcție de natura si existenta bagajului sau in ultimele camere,
*



Anonim spunea...

Buna seara,
De apreciat munca dvs.
Intrebare: Dormitor de 14mp, inaltime 2.4m, suprafata vitrata 2.4mp, zona Timisoara, doi pereti exteriori. Din calcule rezulta un necesar de ~1300w (poate gresec). Temperatura dorita: 24 gr (sotia). Introducand aceste valori in "Calcul termic IPAT". Ma putei ajuta? Unde gresesc?

Mutumesc,
Cosma

Anonim spunea...

Revin cu o corectare la comentariul de mai sus:
Introducand aceste valori in "Calcul termic IPAT" , acesta nu gaseste o solutine viabila ptr. conditiile date

Aurel spunea...

Nici nu-i de mirare ca nu gaseste nici o solutie viabila. 24*C la interior e cam aiurea, mai ales la IPAT.
La 1300 W pe 14 mp (calcul care este real), ai nevoie de 92 W/mp. Adica aproape de maximul posibil dat de un IPAT cu pardoseala gresie la 29*C si cu 20*C in camera. Daca vrei 24*C temperatura ambientala, un mp de IPAT va da maximum 60 W. Adica insuficient. Adica IPAT-ul tau nu poate face fata singur. Adica ai nevoie si de radiatoare.

Anonim spunea...

Buna seara
Am o situație pe care nu stiu sa o rezolv.Am încălzire prin pardoseala IPAT si folosesc un cazan pe lemne cu gazeificare de 38 kw si un puffer de 800 litri. Suprafața încălzită este de 410 mp, P+2. Doresc sa înlocuiesc cazanul pe lemne cu unul pe cocs.Iarna asta am consumat f. mult lemn, nici caldura nu prea am avut ca sa nu mai zic ca efectiv păzeam centrala(o alimentam la o ora)
Credeți ca o pot înlocui cu o centrală pe cocs.
Mulțumesc

Unknown spunea...

fara sa fiu profesionist in domeniu, la 38kw lemne ar trebui sa aveti un puffer de minim 2000 de litri!

Aurel spunea...

@Alin & @Anonim
Teoretic, cam asa este! Depinde in principal de necesarul termic al casei. Mai exact spus, de diferenta dintre puterea centralei si necesarul termic. Cu cat aceasta diferenta este mai mare, cu atat e nevoie de un puffer mai mare pt a stoca aceasta energie suplimentara, care altfel s-ar irosi. De asemenea, mai depinde de temperatura pina la care poate folosi apa din puffer ca temperatura de tur. Ca daca ai radiatoare dimensionate pt 70/55*C, de exemplu, poti folosi agentul termic din puffer de la 85-90*C pina la 70*C (deci delta T de 15-20*C), apoi tre' sa faci iar focul. Daca ai radiatoare care fac fata la 55*C pe tur, ai un delta T de 30-35*C, asa ca pufferul poate fi mai mic. Pe cand daca ai IPAT, asa cum are anonimul nostru, atunci poti folosi agentul termic din puffer pina la, sa zicem, 35*C, avind astfel un delta T de 50-55*C, asa ca este nevoie de si mai putina apa pt a stoca aceeasi cantitate de energie.
Pe de alta parte: Anonimul nostru incalzeste 410 mp, deci un volum de aproximativ 1000 de mc. La un necesar termic de 40 W/mc, rezulta 40 kW. Deci centrala de 38 kW nici macar nu-i face fata cu incalzirea, daramite sa mai aiba surplus de stocat in puffer!!! In cazul asta, nici nu are nevoie de puffer! O sa aiba surplus doar primavara si toamna, cand necesarul termic va fi mai mic.
Asa ca, Anonimule, eu cred ca NU centrala in sine este vinovata ca tu ai consumat multe lemne fara sa ai caldura. Sper ca nu ai bagat lemne ude in centrala, ca atunci vorbim degeaba. Eu cred ca ai un necesar termic mare (casa slab izolata termic) si atunci normal sa focaresti permanent. Iar cand afara e mai cald si ai putea in sfarsit sa faci focul mai rar si sa faci economie, nu poti pt ca ai pufferul prea mic. Iar aceste neajunsuri nu le vei inlatura daca schimbi centrala!!!
PS. Nu ne-ai zis ce ziduri si ce izolatie termica ai, zona climatica, daca ai si radiatoare, daca ai gresie sau parchet peste IPAT etc. Informatii putine = sfaturi generale. Informatii multe = sfaturi concrete!!!

Ciprian spunea...

Buna ziua,

Eu voi instala teava de 17.

Cum se pot ajusta excel-urile pt calcul la teava de aceasta dimensiune?

Multumesc.

Aurel spunea...

@Ciprian

Salut.

OK.

Nu se pot (adica se pot, da' tre sa stii excel!)

Dar daca imi trimiti un email, o sa-ti fac o surpriza ;)

Unknown spunea...

legat de dimensiunile disponibile, pe mine nu m-a deranjat sa aleg teava de 16 pt. calcule - chiar daca am folosit de 17.
E o "greseala" cu plus de caldura per ansamblu

Aurel spunea...

@ Alin
Nu cred ca este tocmai corect nici cum zici tu: sa faci calculele pt teava de 16, dar sa pui de 17. Nu zic ca nu o sa functioneze, dar debitele s-ar putea sa fie altele. Insa cred ca si mai grav ar fi fost invers: sa faci calculul pt o teava mai groasa, si sa pui una mai subtire.


@ Ciprian
Inca astept adresa ta de email.

Adrian spunea...

Buna ziua!
Puteti sa-mi faceti mie o surpriza...teferitor la teava de 17 (TECE daca aveti).
Mail:adriann225@yahoo.com
Felicitati lentru tot ce faceti

krysstynel spunea...

Buna seara!

Super program, iti multumesc pentru share.

As dori sa modific rezistenta la polistiren pentru ca o sa am grafitat, dar nu pot sa il selectez. Ai putea sa-mi dai parola?

Multumesc, spor la munca!

Aurel spunea...

@krysstynel
Ar trebui sa poti, dar poate in alt mod!
Eu banuiesc ca este vorba despre fisierele Radia3 sau ~CalculTermic~, pagina Izolatia, coloanele X-Z. Se poate alege in coloana X si polistirenul grafitat, cu lambda 0,033. Daca stii tu un alt sortiment, cu alt lambda, ti-l poti nota ca atare incepind cu celula X53. Dupa ce iti notezi acolo datele lui, il poti selecta mai sus, ca sa il iei in calcul.
Daca este vorba despre altceva, zi-mi fisierul, pagina si celula pe care vrei sa o modifici si nu poti...

krysstynel spunea...

Hristos a inviat!

Da, in Radia3 lucram, pe sheet-ul izolatie. Lucrez pe ambele documente de-asta nu am fost atent ca am postat la IPAT.

Incercam sa pun in casuta E7. Dar ai dreptate, in coloana X pot selecta si calcula acolo ce ma intereseaza.

Super program, din nou.

Sarbatori fericite in continuare!

krysstynel spunea...

Buna ziua domnule Aurel.

Oare ati putea sa-mi spune-ti sau sa ma indrumati spre un loc de unde as putea intelege problemele care pot aparea in cazul in care ecartul de temperatura (diferenta tur-retur) este sub 4 grade?

Aurel spunea...

Krysstynel
Probleme grave nu prea pot sa apara, daca ai 3 grade in loc de 4. Probabil ca nici la 2 grade. Insa domeniul este atat de vast, si depinde de atatea variabile locale / punctuale, si sunt atatea situatii specifice si experiente personale unice, incat...
Poti incerca pe forumuri un schimb de idei si de experienta cu alti useri interesati de subiect.

krysstynel spunea...

Am inteles,

Multumesc, spor in toate!

krysstynel spunea...

Buna ziua,

Ati putea sa-mi trimite-ti excel-ul cu posibilitatea calcularii folosind tub de teava diametru 17?

Multumesc anticipat.

Mail: cristian.bojor@gmail.com

Anonim spunea...

Ati putea sa-mi trimite-ti excel-ul cu posibilitatea calcularii folosind tub de teava diametru 17?

Multumesc

Adresa: nicusor.purcarescu@gmail.com

Anonim spunea...

Si eu te-as ruga, daca se poate, excel-ul cu teava diametru 17?
Daca mai traiesti Aurele, ca nu prea am mai vazut activitate pe blog.

Multumesc!

Adresa: letsoc@gmx.com

Aurel spunea...

@Anonim
Mai traiesc, cum sa nu? Nu se moare asa usor, fizic :)) Sufleteste, poate ... dar nu e cazul la mine... :))
Cat despre activitatea redusa pe blog ... stii cum se spune: daca n-ai nimic inteligent de spus despre un subiect anume, atunci cel mai bine este sa taci! Decat postari dese de 2 lei, pt un eventual trafic din care oricum nu castig nimic, mai bine pauza! Dar sa stii ca mai am in lucru una-alta...

Sorin spunea...

Bna,
am folosit fisierul de calcul termic pentru un penthouse, cu incalzire in pardoseala. Clientul vrea si 24 de elementi de 2000 inaltime in patru zone diferite montati, plus doua scarite in bai. Are doua usi glisante cat doi pereti, care dau spre o terasa. Fara a lua in calcul caloriferele, folosind fisierul de calcul, a iesit un Q necesar de 28,341 W. As incerca cu o centrala de 35 Kw.
O prima intrebare: E mai bine sa merg cu caloriferele pe aceeasi temperatura cu tevile din pardoseala? Adica sa le conectez, tot la distribuitoarele de pardoseala? Am 2 distribuitoare de 24 cai in total, 13 camere mai mari sau mai mici. Livingul l-am impartit ca si in trei camere, datorita formelor si orientarilor in toate directiile.. Apartamentul este La etajul 6. Peretele include cadre beton armat, caramida porotherm cu latimea de 25 cm, pe exterior are un rand de polistiren de 2cm, pe care a lipit al doilea rand de polistiren de 10 cm. Apoi fatada. Placa de tavan are inclusa placi de vata bazaltica de 10 cm pe interior la tavan, pe exterior pe placa are doua randuri de BCA de 10 cm, politiren extrudat 3cm, apoi sapa turnata 5-10cm. Nu am urcat, dar asa rezulta dupa spuse. Geamuri cu sticla tripla, dar tamplaria PVC doar de 7 cm. Suprafata totala de incalzit, in jur de 225 mp. Inaltimea interioara, de 3,6 m.

Sper sa fi nimerit valoarea Q necesar in aceste conditii. Am pus Rc de 3.54, La pardoseala de 4.5 si tavan de 5 in tabel.
Am facut necesarul pe fiecare camera, pentru a putea trece la calculul pentru pardoseala.

A doua intrebare: Clientul are si un jacuzi, pe terasa la etajul 6 de 9mc. Ar vrea sa incalzaesca apa din jacuzzi, cateodata. Am vreo sansa cu un 35 kw sa inclazesc acest jacuzzi? Varianta de incalzire pe care o iau in calcul e un schmbator in placi, cand dau pe jacuzi sa mearga doar pe jacuzi, apoi odata ce a m incalzit apa, sa mearga in tandem incalzirea in casa cu mentinerea temperaturii apei in jacuzi. Dupa calcul, Jacuzii cere un necesar termic de 18 kw la o prima incarcare. Sper sa fie ok.

Daca mai trebuie sa dau alte date, pot sa le ofer, pentru a prezenta mai bine situatia.

Multumesc.
Sorin

Sorin spunea...

Buna,
revin cu alte detalii. Incerc sa folosesc Ipat pentru dimensoinarea incalzirii in pardoseala si aproape la nici o camera nu imi da solutii. Am incercat diferite valori, insa in cel mai bun caz daca imi da ceva pentru montare cu gresie. La multe camere insa vine parchet si nu obtin nici o solutie. De ex Qnec de 2360 W, Suprafata de 20.68mp, tamb 22 grade, inaltime camera 3,6m , setare trei circuite, birou, gresie, necesar pe mp 114,12 W. Nu imi da nici o solutie, tinand cont ca necesarul pe mc reiese de 31,70 W, ceea ce arata ca e ok ca si izolatie termica, insa nu da nici o solutie.
Intrebari: Cum pot sa obtin o solutie aici? Temperatura t amb treb sa ramana, altfel se face frig. Eventual, se poate modifica pe viitor fisierul pentru a se pune mai mult de trei circuite, si se poate modifica fisierul, ca in astfel de cazuri sa dea si o solutie de combinatie pardoseala +calorifere? Daca valoarea termica e prea mare, programul sa separe puterea necesara in necesarul pentru pardoseala pentru care sa reiese o solutie si necesarul pentru calorifere ca diferenta.
Multumesc .
Sorin

Aurel spunea...

@Sorin
Rezolvat pe email.
Pe scurt:
* necesarul termic real este mult mai mic. Sorin a notat nao (numarul de schimburi de aer orare) ca pt bucatarie (0,00033 mc/s/mc) la toate camerele, ceea ce a condus la valori mari, incorecte si nejustificate, ale pierderilor de caldura prin ventilatie.
* de asemenea, pt IPAT recomand sa se ia in calcul pt temperatura interioara 20*C, sau maxim 21*C. Caldura vine de jos! Avand in vedere ca este vorba de zona climatica IV, nu cred ca este o tragedie daca clientul va avea "doar" 20 sau 21*C in casa, maximum cateva zile pe iarna, cand afara vor fi tocmai -21*C sau mai putin...
* centrala va fi pe gaz, in condensare, asa ca temperatura de tur din acele radiatoare (4 buc x 6 elementi din aluminiu de 2 m inaltime, plus "scaritele" din bai) va fi relativ mica, aceeasi ca si pt IPAT, caci vor fi alimentate din aceleasi unitati D/C. De calculat exact puterea lor la aceste temperaturi de tur/retur mai mici si de scazut aceasta putere din necesarul termic total al camerei. Astfel, va rezulta un necesar termic care sa fie asigurat de IPAT mai mic... si astfel va obtine si solutii valide pt circuitele IPAT.
* Legat de acel jacuzzi de 9 mc de apa de pe terasa: depinde cand vrea sa incalzeasca apa !!! Daca o vrea incalzita vara, de la o temperatura medie noapte-zi de vreo 13*C, pana pe la vreo 23*C cat e o apa buna de facut baie dar sa te si racoresti vara, e cat de cat ok. Dar daca o vrea toamna, de la 5*C cat poate fi de rece noaptea, pana la 45*C ca el vrea sauna, atunci este cu totul si cu totul altceva!!!
* Q de incalzit apa = masa apei in kg x caldura specifica a apei x delta Temp. In primul caz, ai 9000 kg apa x 1,163 Wh/kgK x 10*C = 104670 Wh = 104 kWh. Adica vreo 3 ore de functionare a centralei NUMAI pt asta! Si fara sa iau in calcul randamentul de schimb termic al schimbatorului de caldura, si nici pierderile termice ale bazinului propriu-zis, prin peretii lui si prin evaporare!!! Deci, de fapt, cel putin vreo 4-5 ore, cred eu ... Dar e ok, ca vara si-asa nu ai nevoie de caldura, ci doar de ACM. De unde ai scos tu acei 18 kW (?) "la o prima incarcare"? In al doilea caz, ai 9000 x 1,163 x 40 = 418 kWh. Adica minimum vreo 12 ore de functionare a centralei. In mod real, vreo 18-20 de ore. Astfel, teoretic, poti sa calculezi si sa-i spui clientului cam de pe la ce temperaturi ale apei din jacuzzi neincalzita, pe care o poti asimila temperaturii minime a aerului peste noapte (respectiv cam de prin ce perioada a anului) ar fi fezabil sa o incalzeasca, in ce perioada de timp o poate incalzi la temperatura dorita prima data si cat il va costa asta.

Sorin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Sorin spunea...

La multi ani!

Multumesc.
Am sa tin cont de detalii, sa pot modifica si recalcula.
Trebuie sa vad cum pot face acum sa controlez intreaga instalatie prin automatizari.
Multumesc de ajutor.

Cu stima,
Sorin

Andrei spunea...

Buna ziua. Cum se pot ajusta excel-urile pt calcul la teava de 17mm?

Aurel spunea...

@Andrei
Păi ... nu se pot ajusta!
Dar dacă îmi dai o adresă de e-mail, sau îmi trimiți direct un e-mail, îți pot trimite o variantă a programului care include şi țeava de 17 mm, PLUS alte îmbunătățiri: 4 circuite per cameră în loc de 3; am oferit utilizatorului posibilitatea de a seta lungimea maximă a tubului în funcție de grosimea lui, precum şi a ecartului de temperatură minim şi maxim 50 de lei etc...

Andrei spunea...

iaflorin@gmail.com. Va multumesc frumos si felicitări pentru munca depusă.

Anonim spunea...

Buna ziua.Ce se intampla in cazul in care necesarul de caldura a fost supraapreciat?De exemplu s.a proiectat instalația la o camera pt. un necesar de 1600W, iar valoarea reală fiind 1100W.Un singur circuit ar fi fost suficient,dar s.au montat 2.

Aurel spunea...

@Anonim
Aaaa, nici nu-i diferență mare de la 1600 W la 1100 W... doar vreo 31% din 1600, sau vreo 45% din 1100 :)) Aproape toți clienții pățesc asta, dacă se iau după vreun Dorel habarnist sau după vreun proiectant miserupist :))
Dacă toate camerele au problema asta, atunci este mai ușor. In primul rând, reduci cât poți de mult temperatura pe tur in IPAT. În al doilea rând, reduci debitul agentului termic în circuite la minimul necesar pt o bună funcționare. Sper să ai centrala și/sau automatizările care să-ți permită să faci așa ceva... Dacă toate acestea nu sunt de ajuns și tot este prea cald în casă, atunci deschizi larg ferestrele să iasă căldura în plus, ca să contribui și tu nițel la încălzirea globală a Terrei, și să le faci în ciudă urșilor polari, care mor de foame la poli...
Dacă doar o cameră are problema asta, e mai complicat! Nu-i poți reduce temperatura pe tur, pt că celelalte camere alimentate din același D/C nu vor mai primi destulă căldură. Va trebui să ajustezi doar debitul de apă în circuitele din acea cameră ... dacă ai cu ce :)
Dacă tot nu merge, ajungi iar la deschiderea ferestrelor :))

Anonim spunea...

Am descarcat fisieru , insa nu pot sa adaug date in el. imi cere o parola.

Aurel spunea...

@Anonim
Poti nota date, insa doar in celulele in care se presupune ca ai avea nevoie sa introduci date. Intradevar, celelalte celule sunt parolate. Ce altfel de date ai vrea sa notezi, si unde?

Anonim spunea...

Buna ziua. As dori calcul pentru țeava de 17. fanbian@yahoo.com . Multumesc anticipat

sorin spunea...

Va salut! Imi vine sa arunc laptopul pe fereastra, de 3 ore ma chinui sa folosesc calculatoarele de incalzire in pardoseala si de calcul al necesarului de caldura. Le downloadez le dechid dar nu pot complecta nimic in ele!absolut nimic. de 3 ore tot incerc sa instalez vreun excel nou dar aceiasi treaba, pe site microsoft imi cere 600 roni aproape pe excel. Nici email nu va pot trimite, nu va pot vedea adresa de email...spune ca trebuie sa: +add acount to keep up to date acros devices!!! serios ca inainte era mult mai simplu...am cam ramas in urma...Asa dar va rog pentru o singura camera sa-mi calculeze necesarul de caldura si eventual pentru incalzirea in pardoseala, pe internet cate calculatoare exista, atatea diferente exista.detalii camera: 15 mp, 2 pereti exteriori suprafata vitrata 2 mp geam lowe triplu, zidarie caramida gvp 30 cm+ eps 10 cm , casa partercu placa beton izolata cu 20 cm de vata, sub incalzirea in pardoseala 5 cm extrudat, si deasupra laminat de 10 mm, temperatura ambientala 21, centrala gaz condens. va multumesc si sper sa aveti rabdare sa cititi si sa-mi raspundeti email sorinzuzu@yahoo.com va multumesc inca odata pentru ceea ce faceti

Aurel spunea...

@Sorin
Din descrierea peripetiilor tale cu fisierele de pe blog, sa stii ca tind sa fiu de acord cu tine: ai cam ramas in urma cu tehnologia IT. Dar nu te stresa: toti o sa patim asa la un moment dat! Lasa in pace laptopul, nu cred ca este vina lui. Ma bucur ca n-ai abandonat “lupta” si mi-ai scris.
1. exista si programe gratuite pe net, de tip “office”, care pot deschide si edita si fisiere de calcul tabelar de tip Excel. Iata 2 exemple: https://www.wps.com/office-free/ si https://www.documentfoundation.org/. Ca nu se „misca” intotdeauna la fel de bine ca Excel-ul cu fisiere mari si stufoase, este alta discutie...
2. Ca de obicei, desi esti convins ca mi-ai dat toate datele necesare, lipsesc o multime de date importante, dintre care una esentiala: zona climatica in care este imobilul tau! Una este sa locuiesti la Miercurea Ciuc, si alta este sa locuiesti la Constanta! Esti de acord?
3. hai sa presupunem ca incaperea ta este de 4 m lungime pe 3,75 m latime = 15 mp. Si, de cele mai multe ori, cei 2 pereti exteriori sunt pe colt, adica unul de 4 m si altul de 3,75 m. Adica ai in total 7,75 m de perete exterior. Dar daca incaperea este de 5/3 m, are 8 m de perete exterior. Nu cu foarte mult, dar difera necesarul termic. Nu mai zic daca incaperea are 7,5 m/2 m (un fel de coridor, ce, nu se poate?)! Ar avea 9,5 m de perete exterior, care deja este cu totul altceva fata de 7,5 m!
4. O sa consider o camera medie de 4,3/3,5 m = 15,05 mp, cu 7,8 m de perete exterior, cu inaltimea de 2,5 m si cu incaperile invecinate avand tot 21*C. Cu sapa peste tevi de 45 m etc (vezi fisier).
5. Daca esti in zona climatica V (Miercurea Ciuc), ai un necesar termic total al camerei respective intre 1300 si 1450 W (in functie de adancimea panzei de apa freatica, intre 7 m si 1 m), din care se scad pierderile termice prin sol, de 235 W, respectiv 360 W. Deci incalzirea ta in pardoseala trebuie sa “produca” 1065 W, respectiv 1090 W. Daca luam in calcul valoarea cea mai mare, de 1090 W, iar parchetul tau laminat de 10 mm (montat lipit?, sau flotant?) il consideram ca avand o rezistenta termica de 0,1 mpK/W (acoperitoare, zic eu; sper ca nu vrei sa pui pe el carpete si covorase), atunci ai nevoie de 1-2 circuite care sa insumeze 100 m de teava (doar serpentina, fara distanta de la si pana la distribuitor), la un pas de 15 cm, cu un debit de 288 litri/ora si la o temperatura pe tur de 44,3 – 44,6*C, in functie de grosimea tubului folosit (PEXAL sau PERT cu bariera de oxigen, cu diametru exterior 16-18 mm, cu grosimea peretilor tubului de 2 mm).
6. daca esti in zona climatica I (Constanta), ai un necesar termic total al camerei respective intre 960 si 1065 W (in functie de adancimea panzei de apa freatica, din care se scad pierderile termice prin sol, de 175 W, respectiv 265 W. Deci incalzirea ta in pardoseala trebuie sa “produca” 785 W, respectiv 800 W. Luand in calcul 800 W, ai nevoie de UN SINGUR circuit care sa insumeze 60 m de teava (doar serpentina), la un pas de 25 cm, cu un debit de 219 litri/ora si la o temperatura pe tur de 42,1 – 42,5*C, in functie de grosimea tubului folosit.
7. Si acum, la final, da-mi voie sa revin la costuri, la BANI! Sa presupunem ca esti in zona climatica I, si ca un mester Dorel iti recomanda vesnicul pas de 10 cm, bun la toate. In cazul asta, ai avea nevoie de 2 circuite care insumeaza 150 m, desi tie iti ajunge, conform calculelor, 1 circuit de 60 m. Deci probabil ca ai plati in plus, la recomandarea lui Dorel, inca 90 m de teava aiurea. Iar 1 metru de teava buna pt IPAT costa aproximativ 3,5 lei. Deci, o mica teapa de aproximativ 300 lei. Pai daca ai 2 camere de felul asta, atunci doar din economia de teava iti raman 600 de lei !!! Pe care poate ca ar merita sa-i dai pe o licenta de MS Excel, cu care sa-ti faci treaba ori de cate ori ai nevoie, astfel incat sa nu te lasi “aburit” de mesterul Dorel, pe banii tai …

sorin spunea...

Super spus. Va multumesc, a-ti fost foarte prompt. Era cat peaci sa nu mai fac incalzire in pardoseala din cauza calculatoarelor de caldura de pe internet si in urma discutiilor cu DOREII CARE I-MI CALCULAU UN NECESAR TERMIC DE 1500-1600 W.Va mai cer parerea asupra unui aspect: lungimea tubului , care sa fie maximul pentru un circuit?pot sa ma duc pan la 120 de metrii cu unul sau sa fac doua de 55m? Teava va fi de tip pex-a de 17 si distribuitorul colectorul va fi de 6 sau 9 circuite in functie de recomandarea d-vstra. Apa va fi inpinsa de pompa centralei(bosch condens 24 kw), pe un singur nivel. Va multumesc

Aurel spunea...

@Sorin
Si totusi, in ce zona climatica este casa?
Cate camere are? Ce suprafata totala?
Cum va fi montat parchetul laminat de 10 mm grosime? Ce conductivitate termica lambda zice producatorul lui ca ar avea?
Ce distanta este intre camera calculata si distribuitor? Poti pune, la grosime de 17, un tub de 120 m maxim, dar daca la lungimea asta se mai adauga inca cativa metri de la serpentina pana la distribuitor, atunci mai bine pui 2 circuite. Si apropo, 2 circuite de 55 m fiecare insumeaza 110 m, nu 120 :)
In rest, sa inteleg ca le-am nimerit perfect? Dimensiunile camerei, care sunt peretii exteriori, totul? Mira-m-as...
Nu te lua orbeste dupa calculele mele, deoarece multe dintre datele folosite la calcule sunt "ghiceli" de-ale mele, neavand date reale, concrete de la tine. De ex, daca ai o caramida cu un lambda naspa de 0,4 W/mK, fie ea si cu goluri verticale, sau daca ai un pachet de sticla tripan prost configurat, adica prea ingust (sub 32 m grosime) si/sau cu o singura foaie de sticla tratata cu LowE si fara argon intre sticle, atunci se schimba un pic rezultatele. La fel si daca parchetul va fi montat flotant (nelipit de sapa), pe un strat de 5 mm de polistiren extrudat (la placi) din acela care se pune uzual sub parchetul fara IPAT! Numai ala are o rezistenta termica de aproape 0,14 mpK/W !!! Daca pui de-ala sub parchet, aproape ca poti sa uiti de incalzirea prin pardoseala ca unica sursa de caldura!

Anonim spunea...

Maestre, jos palaria!

Ati muncit mult ca sa faceti toate aceste rutine de calcul. Se vede ca sunteti pasionat de domeniul acesta (termotehnica). Remarcabil este ca munca depusa ati facut-o "open source" si ati share-uit-o cu toata lumea. Denota multa generozitate si bunatate din partea dvs.
Am o curiozitate: ce studii/profesie aveti?

Felicitari!
Va urez multa sanatate si succes pe mai departe.

=========================================================== ===========================================================