Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca sa afli repede daca aici poti gasi raspunsurile pe care le cauti, te rog sa parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei gasi:
1). Informatii utile din domeniu despre: harti climatice si eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fonta, Delta T, respiratia peretilor, ventilatia mecanica cu recuperare de caldura , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet si realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fisier tip excel);
3). Un alt fisier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit ca toate celelalte, pt o singura camera, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fisier a carui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fisier pt dimensionarea incalzirii prin pardoseala cu agent termic (IPAT): ~Calcul termic IPAT~;
6). Un alt fisier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE~;
7). Un fisier cu care poti calcula puterea reala a oricarui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/interior, plecand de la puterea lui la temperaturile de T/R/i date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Doua fisiere care transforma pierderile de caldura prin zidarie si/sau izolatie termica SAU tâmplărie in bani economisiti pe luna/an sau in ani de recuperare a cheltuielilor / investitiei.marți, 6 decembrie 2011

Harti cu zonele climatice si eoliene ale Romaniei

Una dintre informatiile importante necesare pt. calculul pierderilor de caldura ale unui imobil este cea referitoare la zona climatica in care este amplasat imobilul respectiv. In functie de aceasta se stabileste temperatura exterioara de calcul care, la rindul ei, influenteaza decisiv schimbul termic prin elementele care compun anvelopa cladirii.
De o importanta mai redusa, insa nu de neglijat, este si zona eoliana a imobilului, de care depinde viteza conventionala a vintului de calcul. Aceasta se ia in calcul la stabilirea pierderilor de caldura datorate neetanseitatii ferestrelor si usilor exterioare ale imobilului pt care se face calculul termic.
Aveti mai jos citeva linkuri de unde va puteti descarca atit harti cu zonarea climatica a Romaniei, cit si cu cea eoliana.

Later edit: in postarea de AICI veti gasi o noua harta cu zonarea climatica de iarna a Romaniei, in care apare o noua a V-a zona climatica.

Harta zonelor climatice ale Romaniei 1


Harta zonelor climatice ale Romaniei 2


Harta zonelor eoliene ale Romaniei 1


Harta zonelor eoliene ale Romaniei 2

5 comentarii:

Emil spunea...

http://www.profudegeogra.eu/harti-romania
Sunt hartile de la linkul de mai sus mai noi decat cele din program? Daca da, s-ar putea introduce acelea (cu mici modificari probabil in paint pentru a arata zona climatica si in cifre romane) in noua versiune?
PS. Legat de eficienta energetica a camerelor, ma refeream la o poza ca asta (poate nu asa complexa): http://www.nemetschek.ro/produse/inginerie/6energie/img/certif-energ.png. Ar putea fi folosite mai multe poze, in functie de rezultat calcule, care ar fi afisate dintr-un alt sheet (ascuns).

Aurel spunea...

@Emil
Nu stiu daca sint mai noi sau nu, insa nu sint ceea ce trebuie pt un calcul termic conform SR 1907. In primul rind, harta cu zonele eoliene ale RO nu am vazut acolo. A nu se confunda asta cu harta resurselor de vint ale RO, la 50 m inaltime. In ceea ce priveste zonele climatice ale RO, am vazut pe net diverse harti cu VI, VII sau VIII zone. Foarte dragute, de altfel. Insa SR 1907 prevede doar 4 zone climatice, exact asa cum se vede si in hartile de pe blog. Daca asta se va schimba vreodata, promit sa modific si eu in fisierele mele.
In ceea ce priveste cealalta sugestie a ta, nu cred ca se poate aplica: fisierele mele nu trateaza si energia consumata pt racire, pt iluminat, pt apa calda menajera etc. Asa ca nu pot face o clasificare generala.
Daca fisierele mele ar putea face toate astea, ei cui si-ar mai vinde softul? :)

Anonim spunea...

Am reverificat STASUL si probabil s-a strecurat o greseala/confuzie la hartile eoliene din blog: In Harta zonelor eoliene ale Romaniei 1 si in STAS, de la Vest la Est, zonele sunt IV,III,II,I,II,III,II. Dar la Harta zonelor eoliene ale Romaniei 2, ordinea tot de la Est la Vest e IV,I,II,III,?,I,II...

Aurel spunea...

@Anonim Desi le-ai cam incurcat si tu (odata zici "de la Vest la Est", apoi zici "tot de la Est la Vest"), trebuie sa recunosc ca ai dreptate. Iti multumesc ca mi-ai atras atentia. Voi corecta astazi.

adi_g_s spunea...

Tin sa aduc multumiri creatorului Radia3. Am folosit datele din tool si chiar s-au confirmat in realitate.
Conform calcului aveam nevoie de un necesar termic de ~12Kw pt intreaga casa. Am achizitionat o centrala pe peleti Opop 24Kw am zis acoperitor, iar in urma experientelor de utilizare am observat ca cele mai bune rezultate, caldura oferita raportat la consum, le obtin setand centrala la o putere de 12Kw. super multumit.

=========================================================== ===========================================================