Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca sa afli repede daca aici poti gasi raspunsurile pe care le cauti, te rog sa parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei gasi:
1). Informatii utile din domeniu despre: harti climatice si eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fonta, Delta T, respiratia peretilor, ventilatia mecanica cu recuperare de caldura , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet si realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fisier tip excel);
3). Un alt fisier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit ca toate celelalte, pt o singura camera, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fisier a carui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fisier pt dimensionarea incalzirii prin pardoseala cu agent termic (IPAT): ~Calcul termic IPAT~;
6). Un alt fisier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE~;
7). Un fisier cu care poti calcula puterea reala a oricarui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/interior, plecand de la puterea lui la temperaturile de T/R/i date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Doua fisiere care transforma pierderile de caldura prin zidarie si/sau izolatie termica SAU tâmplărie in bani economisiti pe luna/an sau in ani de recuperare a cheltuielilor / investitiei.duminică, 12 februarie 2012

Calculator de putere radiator pt. diferite temperaturi de tur-retur-interior

Producatorii de radiatoare ofera tabele cu puterile termice ale radiatoarelor lor, in conditii standardizate, adica la anumite temperaturi de tur/retur/interior. Unii doar pt un set de temperaturi (90/70/20, sau 75/65/20, sau 80/60/20, sau chiar 90/70/18*C). Altii, mai darnici, pentru 2 sau mai multe seturi de temperaturi, care mai pot fi 70/55/20, sau mai nou 50/30/20 grade C.
Dar: daca vrem sa comparam puterile termice a doua marci diferite de radiatoare, pt aceeasi dimensiune de radiator, dar la care datele din tabelele lor sint pentru temperaturi diferite, nu vom reusi decit daca le aducem la acelasi numitor comun. La acelasi set de temperaturi. Sa convertim puterile termice ale radiatoarelor unei marci la temperaturile date de cealalta marca. Noroc ca nu e prea greu.
Plus ca, adeseori, temperaturile standard de tur/retur/interior la care producatorii de radiatoare isi testeaza produsele si ofera acele tabele cu puteri termice, difera de ceea ce avem/vrem in casa noastra. Daca avem tabele cu puterile termice la 90/70/20 grade C, si noi avem centrala pe gaz, cam greu vom putea atinge acele temperaturi de lucru. Nu mai vorbesc de cazul in care avem o centrala in condensatie. Asa ca este gresit sa ne alegem radiatoarele fara a face aceasta transformare, aceasta conversie a puterii termice intre doua seturi de temperaturi: cel dat de producator si cel dorit de noi.
De asemenea, cei care vor in casa temperaturi (mult) mai mari decit cele 20 de grade C din stasuri, de genul 23-24 de grade C (mulți), ar trebui sa tina cont de acestea cind isi dimensioneaza radiatoarele.

Pt a putea face rapid si usor aceste calcule de conversie a puterilor termice, am creat un fisier numit "Calculator de putere radiator pt. diferite temp. tur-retur-interior". Il puteti descarca si folosi gratuit accesind linkul de mai jos:* Calculator de putere radiator pt. diferite temp. tur-retur-interior


Exemplu:
Haideti sa presupunem ca:
1. necesarul termic al unei camere este de 1.300 W,
2. avem tabele cu puterile termice ale radiatoarelor pe care ni le dorim la temperaturile 90/70/20 grade C,
3. noi vrem sa ne dimensionam corect radiatorul pentru temperaturile de 60/50/22 grade C.
Cum aleg corect dimensiunea radiatorului? Ce putere ar trebui sa caut in tabele?
E simplu: noi vrem un radiator care la temperaturile dorite de noi (60/50/22) sa ofere puterea egala cu necesarul termic calculat al camerei noastre, adica 1.300 W. Asa ca introducem aceste date in fisierul "calculator" de mai sus, in oricare dintre coloanele C, G sau L, P. Sa zicem ca le-am scris in coloana G, ca acolo (60/50/22*C si 1.300W). Atunci, in coloana C vom nota temperaturile pt care avem date puterile in tabelele producatorului (90/70/20*C). Astfel, aflam ca avem nevoie, pt camera noastra, si deci vom cauta in magazine, acel radiator care are puterea de 2,822 W la temperaturile de 90/70/20*C, si care la temperaturile noastre de 60/50/22*C va avea puterea de 1.300 W, adica necesarul termic calculat initial al camerei noastre.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Am o mica observatie, care nu vi se adreseaza d-voastra, d-le Grama, ci acelora care vor folosi fisierul, si anume, trebuie modificat factorul de corectie n.
Cu stima, Abrudan Radu

Aurel spunea...

@Anonim
Multumim pt observatie, dar...atit? Nu vreti sa ne spuneti si de ce? Si care ar trebui sa fie valoarea acelui factor de corectie?
Intr-adevar, poate varia intre 1,20 si 1,40, iar unii producatori de radiatoare ofera valorile lui n pt diferite tipuri si inaltimi ale radiatoarelor lor. Insa diferentele sint mici, asa ca nu prea merita sa ne stresam pt acest aspect.

Anonim spunea...

Va multumesc pentru acest program, insa cred ca din graba s-a produs o mica eroare de scriere. Puterea se masoara in W, energia se masoara in J, Wh, kWh etc. Pentru radiatoare se da puterea termica in W sau kW, asa cum si necesarul de caldura de calcul se determina in W (sau kW, evident).

Anonim spunea...

ma intereseaza caloriferele din fonta, dehh...sint nostalgic.
Ma puteti contacta la 0722222745.
Valentin

sorescu ciprian spunea...

Va rog sa imi spuneti parola din excel care sa ma lase sa modific tabelul caci doresc sa mai adaug camera. VA MULTUMESC

Aurel spunea...

@Ciprian
La care dintre fisiere? Probabil Radia3, nu?
Esti sigur ca te pricepi suficient de bine la Excel ca sa poti face modificarile pe care le doresti?
Daca imobilul tau are mai mult de 12 camere, ce te impiedica sa folosesti cate un fisier pt fiecare etaj, de exemplu?

=========================================================== ===========================================================