Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca sa afli repede daca aici poti gasi raspunsurile pe care le cauti, te rog sa parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei gasi:
1). Informatii utile din domeniu despre: harti climatice si eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fonta, Delta T, respiratia peretilor, ventilatia mecanica cu recuperare de caldura , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet si realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fisier tip excel);
3). Un alt fisier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit ca toate celelalte, pt o singura camera, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fisier a carui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fisier pt dimensionarea incalzirii prin pardoseala cu agent termic (IPAT): ~Calcul termic IPAT~;
6). Un alt fisier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE~;
7). Un fisier cu care poti calcula puterea reala a oricarui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/interior, plecand de la puterea lui la temperaturile de T/R/i date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Doua fisiere care transforma pierderile de caldura prin zidarie si/sau izolatie termica SAU tâmplărie in bani economisiti pe luna/an sau in ani de recuperare a cheltuielilor / investitiei.duminică, 12 octombrie 2008

Cum e cu "delta T" cam mare ?

In general, noi stim ca un "delta" reprezinta diferenta intre 2 valori. Astfel, un "delta T" ar trebui sa fie diferenta intre 2 valori ale temperaturii. Adica, de obicei, diferenta intre temperatura interioara si cea exterioara ( si NU invers, pt. a rezulta o valoare pozitiva, utilizabila in calculele termice ), sau o diferenta intre temperaturile de tur si de retur ale unei centrale termice.
Insa vad pe forumuri nedumeriri legate de un "delta T" = 50 sau 60 de grade C (gasit pe net, mai ales pe site-uri straine, si care vrea sa caracterizeze puterea unor radiatoare). Oare ce-o fi cu el ? De ce asa de mare, se intreaba unii ?
Haideti sa lamurim si misterul asta!
De fapt, este foarte simplu : unii calculeaza acest "delta T" ca fiind "suma temperaturilor de tur si retur ale centralei termice impartita la 2, din care se scade temperatura ambientala (a camerei)".
Haideti sa luam la puricat cele 2 exemple clasice :
1. 90/70/20 (adica 90 grade C tur, 70 grade C retur si 20 grade C ambient) :
90 + 70 = 160; 160 impartit la 2 = 80; 80 - 20 (temp. camerei) = 60 grade C!
2. 75/65/20 :
75 + 65 = 140; 140 impartit la 2 = 70; 70 - 20 = 50 grade C!
Si astfel am rezolvat si acest mister !
Evident, aceste valori ale lui "delta T" pot fi obtinute si altfel, adica cu alte valori ale temperaturilor de tur / retur / ambient. De exemplu, pt. 60 grade C : 95 / 65 / 20; 85 / 75 / 20; 90 / 75 / 22,5 etc.
De fapt, aceasta valoare a "delta T" se vrea o inlocuire eleganta si comoda, cu o singura valoare, a celor 3 valori, si anume : temperatura de tur a centralei termice, temperatura de retur a centralei termice si temperatura ambientala dorita (a camerei).
De altfel, aceasta formula de calcul o puteti regasi atit in pagina Izolatia din programul de mai sus (Radia3-PVK), cit si in fisierul "Putere radiator pt. centrale in condensatie" de mai jos.

7 comentarii:

nicu_radoi spunea...

salut. am si eu o problema !
am folosit programul tau sa calculz calorirerele si pentru o camera de 5.7*4.3*2.7 mi-a iesit un calorifer de 2215w dupa care pentru aceeasi camera am intreat pe "vreaucaldura" si mi-a dat un calorifer de 4300w apoi pe "vital -instal" si mi-a dat unul de 4230w, deci care este calculul cel mai bun , ori eu nu inteleg programul tau.
p.s. astept un raspuns te rog

Anonim spunea...

Aş dori să aduc o mica precizare care exprima un punct de vedere: acel delta, cu acel delta se NOTEAZA (şi nu REPREZINTĂ) diferenta dintre doua valori ale unei mărimi luate in discuţie. Aceasta poate fi teniune (pe un conductor, curent in legea inducţiei, pierdere de tmperatura pe o conducta sau diferenta de temperatura in cazul turului sau returului unui calorifer. Deci: nu REPREZINTA ci se NOTEAZĂ!
Cu stima, Hausmeister

Aurel spunea...

Ups ! M-ai prins :)

Anonim spunea...

Buna ziua, la caloriferele pt un cazan pe lemne atmosferic ce temperatura sa iau in calcul pt calcularea dimensiunilor??75/65 sau 90/70???multumesc

Aurel spunea...

Pentru centralele pe lemne, se alege 90/70 grade C temperatura de tur/retur. Insa daca vrei sa supradimensionezi caloriferele, poti alege valori ceva mai mici, de ex 85/70, sau 85/65, sau chiar 80/65 sau 80/60. Asta inseamna ca dimensiunile caloriferelor propuse de program vor fi ceva mai mari, adica vor sari cu 1 sau chiar 2 trepte de lungime. De ex, daca la 90/70 rezulta un calorifer de 1400 mm lungime, atunci la 85/65 programul iti va propune unul de 1600 mm, iar la 80/60 unul de 1800 mm lungime.

Unknown spunea...

va salut ! Am si eu o problema.am o centrala ferroli bluhelix25 cu fuctia de condesatie si am doar 8 calorifere din care 4 sunt la 1000 iar cele 4 sunt de 1800 2000 2000 si 2200 si ele nu se incalzesc pe toata suparafata toata si diferenta dintre tur ai retur este circa 35.40 grade .

Aurel spunea...

@Unknown
Salut.
Pare sa nu ai debit suficient de agent termic. Ori trebuie data pompa centralei pe o turatie mai mare, ori ai tevile de tur si retur prea subtiri, sau infundate undeva.

=========================================================== ===========================================================