Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

duminică, 30 ianuarie 2011

Formula de calcul a necesarului termic

Am avut curiozitatea de a vedea cum arata, cap-coada, formula de calcul a pierderilor de caldura pt. o incapere, conform SR 1907. Asa ca, plecind de la formula generala, am tot inlocuit fiecare termen care aparea in formule cu insasi formula prin care se calculeaza termenul respectiv. Pina cind n-am mai avut ce inlocui. Ceea ce a rezultat este, evident, o lighioana lunga si imbirligata, pe care o puteti vedea mai jos:

Q = ∑C*A*(t1-t2)*(1,225-0,05*D)/R+[(A+Q*h)*(t1-t3)/(1/α+∑ϭ/λ)+C*m*A*(t1-t2/n*R-A*(t1-t4)/n*R)]*(1+(A+(f(R)=A*(t1-t2)*C/(∑C*(1,225-0,05*D)*A*(t1- t2)/R)+(A+Q*h)*(t1-t3)/(1/α +∑ ϭ/λ)+C*m*A*(t1-t2)/n*R-A*(t1-t4)/n*R))/100)+Max[(n*C*V*q*C*(t1-t2)+(0.36*A*n*(t1-t2)*C)*(1+A/100);(C*E*∑ i*L*v4/3*(t1-t2)+(0.36*A*n*(t1-t2)*C))*(1+A/100)].

Nu este chiar o formula propriu-zisa, ci mai degraba o reprezentare matematica a calculelor care trebuie facute, si pe care Radia3 le face cu succes.
De altfel, zilele trecute am primit al ţ-şpelea mail prin care un om de bine ma ruga sa-i zic si lui formula de calcul a necesarului termic pt. o camera. Evident ca nu i-am trimis lighioana pe cap. Pe linga faptul ca ar fi fost in zadar, ar fi crezut si ca fac misto de el.
De ce oare lumea se asteapta ca aceste calcule de necesar termic sa fie o chestie simpla, vreo formula vesela cu 3 adunari, 2 inmultiri si 1 impartire? Ce s-ar mai preda in cei cativa ani de facultate de instalatii? Vazind aceasta formula de mai sus, poate o sa va fie mai usor sa apelati la / sa platiti un inginer serios atunci cind vreti o dimensionare de la A la Z a instalatiei de incalzire. Asta ca sa nu ajungeti pe forumurile de specialitate intrebind de ce aveti probleme si cautind solutii de a repara cite ceva dintr-o treaba prost facuta de la inceput.

5 comentarii:

Incalzire spunea...

Asta da formula. Mai bine lasam specialistii sa isi faca treaba...

Adrian spunea...

Ma "lupt" cu o problema legata de pierderile de caldura. Am scotocit pe net, dar nu am gasit ceea ce as vrea. In putine cuvinte, am nevoie de o formula de calcul aproximativa (nu e necesar mai mult de 30-50% precizie) a transferului termic convectiv (in W/mp) la interfata aer-beton, functie de temperatura fluidului si a betonului, grosimea stratului de aer de lucru si viteza de curgere a aerului. Am gasit cate ceva dar ba nu am coeficientii....ba..nu mai spun. Inca mai caut..dar bun ar fi un raspuns... nu atat de kilometric ca cel de mai sus. :)

Aurel spunea...

Tot Google stie cel mai bine. Vezi:

1.http://cadredidactice.ub.ro/gavrilalucian/files/2011/05/fdtou-curs-10.pdf

2.http://www.referat.ro/referate/Transfer_de_caldura_conductiv_14351.html

3.http://facultate.regielive.ro/laboratoare/fizica/determinarea_coeficientului_de_transfer_termic_prin_convectie_libera-28837.html

cristian ionescu spunea...

Ti-as recomanda niste carti scrise de profi de la UTCB (prof Asanache, prof. Florin Delia), poti incerca la editura Matrixrom. Am terminat fac. de constructii si nu uit cat oi trai cursurile de higrotermica. O materie frumoasa si grea in acelasi timp.

Adrian spunea...

Multumesc mult pentru link-uri, domnule Aurel; in special 1 si 3.
Si dvs va multumesc domnule Cristian, din pacate timpul nu prea imi permite sa intru chiar atat de adanc in chestiune, asa ca m-am multumit cu o abordare mai aproximativa.

=========================================================== ===========================================================