Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

duminică, 8 martie 2009

Un nou fisier pt. ~Calcul Termic~.

In primul rind, La Multi Ani! tuturor doamnelor si domnisoarelor.

Cu timpul, pe masura ce foloseam Radia3, si din ce mi-au scris unii-altii, am constatat urmatoarele:
1. majoritatea celor care utilizeaza Radia3 o fac in principal pt. calculul necesarului termic al unei incaperi, si mai putin pt. alegerea radiatorului potrivit ca dimensiune, dintre cele 3 marci propuse;
2. in Radia3, camerele care au forme mai deosebite ( pereti inegali ca inaltime, tavan NEparalel cu podeaua si care are o suprafata diferita de cea a podelei etc., gen mansarda ) sint mai greu de notat corect.

De aceea, am creat un alt fisier, DOAR pt. calculul pierderilor de caldura, si DOAR pt. o singura incapere. Insa aici cred ca se pot nota mai intuitiv, mai usor si mai corect si acele camere cu forme mai deosebite, de care vorbeam mai sus. Sper ca cei 6 pereti exteriori si cei 8 pereti interiori disponibili sa fie de ajuns, impreuna cu ferestrele si usile lor aferente. Aici se pot individualiza, pt. fiecare element de constructie in parte, diferite caracteristici cum ar fi: rezistenta termica a peretilor interiori, valoarea i pt. suprafetele vitrate, rezistenta termica diferita a unor zone din podea sau tavan etc. De asemenea, exista posibilitatea de a nota ferestrele de mansarda, dintr-un acoperis inclinat.
Sper ca acest nou fisier, pe care l-am botezat simplu ~CalculTermic~ sa placa la fel de mult ca si Radia3 si sa fie la fel de util(izat).
Il puteti descarca gratuit de pe prima pagina a blogului.

82 de comentarii:

Anonim spunea...

buna
cateva intrebari
cate lucrari de instalatii termice at
executat cu mainile dv? si at predat?
cate centrale murale va ofera agent termic de 85-9oGRADE.C?
20-30 grade c. diferenta intre tur si reur nu vi separe cam mare?

Aurel spunea...

Oare cine va obliga sa alegeti pt. calcule o temperatura de 85-90 grade C pt. turul unei centrale termice murale ? Sau returul cu 30 de grade C mai putin? Oare de ce producatorii de radiatoare ofera tabele cu puterea termica a radiatoarelor lor la 90/70 grade C pt. tur/retur, deci cu o diferenta de 20 grade C? Oare cu cit este mai mica temperatura agentului termic pe returul unui traseu compus din 4-5 radiatoare mari "in serie", fata de tur?
Aceste temperaturi de tur/retur disponibile in program au la baza un tabel conceput de un producator de radiatoare. Adica temperaturile pt. care au facut ei calculele apar si in program. Si tocmai de aceea acopera o plaja atit de larga de valori( atit pt. tur, cit si pt. retur), pt. ca utilizatorul sa poata alege acele valori care se potrivesc cel mai bine situatiei analizate, indiferent care ar fi aceasta.

Anonim spunea...

La ce se refera limitarea de timp a acestui "program"?

Aurel spunea...

Sincer sa fiu, nu prea inteleg intrebarea. Nu sint sigur ce ai vrut sa zici. Insa pot incerca un raspuns: poti oricind sa descarci de pe blog, gratuit si benevol, ultima varianta, care functioneaza. E drept ca in ultimele zile n-a prea fost asa, insa doar din cauza ca de o saptamina nu imi merge netul acasa, si nu am putut uploada alt fisier. Imi cer scuze celor pe care i-a incurcat treaba asta. Cit despre faptul ca "se strica" din cind in cind, asta nu reprezinta decit modalitatea pe care am gasit-o eu de a le aminti si invita utilizatorii programului sa mai dea cite o raita din cind in cind pe blog, pt a-si descarca ultima varianta a fisierului, cea mai reusita. Zic asta deoarece de-a lungul timpului am tot lucrat la el, am mai adaugat una-alta, am mai imbunatatit una-alta, am mai corectat una-alta.

Anonim spunea...

Buna ziua! Chiar astazi am inceput calculul necesarului de caldura conform STAS 1970,pentru un proiect de termodinamica tehnica.(pt facultate)
Problema mea era ca vroiam sa folosesc o baza de date FoxPro,insa mi s-a impus Excel-ul, pe care insa nu stiu sa il folosesc atat de bine. Intrebarea mea este: cat timp ati alocat realizarii acestui program?

Aurel spunea...

Salut. Simpatica intrebare. Fisierul Radia3 a ajuns ce este astazi pe parcursul a aproape 2 ani, dupa multe sute de ore de munca si documentare. Insa nu o sa ti se ceara sa faci un astfel de fisier. Si nici nu este nevoie: tu trebuie sa le arati ca stii cum se face un calcul termic, nu cum se pune frumos in excel.

Anonim spunea...

O sa ramai uimit,Domnule Aurel,dar am STAA-ul in fata! pregatesc o lucrare pentru cercul stiintific, ceea ce ma face partasa(momentan) la aceasta pasiune a dumneavoastra pentru calculul termic. De pe la ora 20:00 "rumeg" programelul cel nou si sunt uimita:). Felicitari!
Singurul lucru pe care inca nu am reusit sa il inteleg este cum se calculeaza NECESARUL TERMIC TOTAL,pentru ca la mine,celula ramane golasa,chiar daca am completat completat aproape toate campurile. Ma puteti ajuta un pic?
ps:Sa stiti ca sunt foarte incantata de ce am gasit pe blogul d-voastra.Sincer, mi se pare cel mai util blog pe care l-am citit,dupa cel cu retete delicioase si rapide.O seara buna!

Anonim spunea...

scuzati-mi greselile,este destul de tarziu,sunt obosita dupa 8 ore de scoala si 5 de serviciu...dar nu ma dau batuta pana nu inteleg fiecare celula:D

Anonim spunea...

Salut am tot folosit programelul, consider ca este ok, dar am ajuns astazi in fata unei dileme. Neavand timp sa refac calculul, am folosit rezultatul pentru o incapere dintr-un fiser care este "expirat". Intrebarea mea este urmatoarea: Cand "expira timpul" strica si rezultatul deoarece a fost calculat acum ceva vreme si se pune in opera acuma. Multumesc anticipat.

Aurel spunea...

Pt Anonim : 1.Sint asa de uimit, incit nici nu stiu cind o sa-mi revin :). 2. Mersi pt felicitari. Sper sa nu-ti cada greu... :) 3. Daca celula respectiva ramine golasa, inseamna ca ai reusit sa stergi mindretea de formula care locuia acolo. Remediu = descarca din nou fisierul original de pe blog, reintrodu toate datele (eventual cu copy-paste) si pe viitor ai grija unde dai dublu-clic. Asta ca sa nu zic sa nu te mai joci cu tastele Delete si Backspace ... Asa-mi trebuie, daca nu am protejat la scriere celulele importante, la fel ca la Radia3; 4. O sa iau ca pe un compliment PS-ul tau, desi cred ca as fi meritat primul loc, fie si numai pt faptul ca blogul meu nu ... ingrasa :D ; 5.Iti scuz greselile, si mai mult decit atit, iti apreciez programul incarcat si perseverenta.
O seara buna.

Aurel spunea...

Pt Bichis: Este vorba despre fisierul Radia3. Mersi pt "ok". Raspunsul este DA, "expirarea" aduce cu ea si deteriorarea rezultatelor, CU EXCEPTIA primelor 2 camere. Pt. restul camerelor, de la a treia in sus, este nevoie sa reintroduci datele tale intr-un fisier nou, "la zi". Imi cer sincer scuze pt aceasta situatie. Nu asta am urmarit prin "parolarea" fisierului.

House Builder in Romania spunea...

Buna ziua,

Eu fac parte dintre cei pe care programul i-a ajutat enorm si la alegerea tipului de calorifer! Am optat pentru V&N tip V, foarte important pentru a nu se intersecta foarte tare cu montarea rigipsului. Ma intereseaza daca preturile din ultima varianta a programului mai reflecta in vreun fel realitatea, cursul de schimb folosit nu mai e de actualitate, in schimb poate si preturile au mai scazut? Vreun distribuitor cu preturi decente puteti recomanda?
Multumesc mult!

Aurel spunea...

Preturile din programa NU mai reflecta realitatea. Nu m-am mai interesat de multa vreme de preturile radiatoarelor, pt. ca si le poate introduce utilizatorul. Iar despre distribuitorii de V&N nu stiu mai multe decit stie Google Search. Asa ca intreaba-l pe el, cu incredere. Un link util ar putea fi asta: http://www.tehnicainstalatiilor.ro/articole/nr_49/nr49_art.asp?artnr=26.
In alta ordine de idei, de ce nu ai mai scris pe blog? Puteai sa faci un roman intreg pina sa te vezi in casa ta, plin de peripetii. Si care ar fi putut fi util si altora. De preferat, in romana ...

House Builder in Romania spunea...

Buna seara,

Multumesc foarte mult pentru raspuns. Google este intr-adevar prietenul omului, am gasit cateva referinte despre V&N, insa caloriferele tip V sunt cam greu de gasit si tara noastra, Romania, inca nu se dezminte: comerciantii incearca sa iti vanda ce au ei in pravalie si stramba din nas la o comanda 'speciala'. Jurnalul intreg al casei exista, are 61 de pagini acum, e in romana si a vost vizitat de peste 90, 000 de ori.

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=264719&st=0&start=0

Din pacate se poate intelege usor din jurnal de ce nu am mai avut timp si pentru blogul in limba engleza. Cand voi fi finalizat casa, unul din visuri este sa continui si pe blog.

Multumesc inca o data si succes!. Am sa adaug linkul dvs la blog.

Laura spunea...

Pentru incalzirea in pardoseala se poate folosi tot acest program?

Aurel spunea...

Da, insa doar prima parte, ca sa zic asa, cea legata de aflarea necesarului termic al incaperilor. Pierderile de caldura nu depind de metoda de incalzire. Iar metoda de incalzire trebuie astfel gindita si realizata incit sa acopere pierderile de caldura.

Anonim spunea...

Stimate domn,sunteti o minune de om,concret m-ati ajutat sa nu arunc banii ...nu pe fereastra ci unor snapani,sa platesc incompetenta si sa mai si raman dator o viata unui sistem termo prost gandit.
Ceea ce voiam sa va intreb concret:
Intentionez sa-mi montez la casa noua(p+1) centrala pe condensatie dar cu radiatoare!Nu-mi place ideea de incalzire prin dusumea,pur si simplu nu stiu unde voi avea mobila si de care si apoi o voi si muta mereu(mobila),plus covoare frumoase groase pt placerea talpilor,plus nu stiu ce fel de parchet imi voi pune,plus costuri f mari ..plus...in fine cade incalzirea prin dusumea categoric.
Ramane intrebarea:Exista vre-un dezavantaj in afara de cel estetic(de care cu scuze mi se rupe) al caloriferelor CORECT dimensionate versus serpentine pe sub podea?

Anonim spunea...

Si alte 2 intrebari: intrebare1:exista vre-o diferenta serioasa,demna de luat in seama in cazul folosirii polistirenului de 8cm cu densitate 18kg/m3 fata de cel cu 15kg/m3?
intrebare2-enuntul:din greseala nu am izolat placa parterului cu nimic pe dedesupt,ea fiind turnata direct pe fundatia umpluta in prealabil cu pamant si pietris.inaltimea camerelor este de 2.35 si daca mai pun pe jos polistiren de 2 plus sapa plus parchet sau direct parchet,incep sa ma ridic prea sus,trebuie sa tai din toate usile si sa ma orientez spre calorifere mai putin inalte,ele ajungand in curand sa depaseasca geamul.
Intrebarea mea2 este:Am pierdere de caldura semnificativa in jos acum,fata de situatia in care as fi pus un polistiren de 2?Oricum va veni un parchet melaminat mai grosut de 12 cu izolatie de pluta dedesup...dar,pierd mult prin lipsa acelui polistiren care ar fi trebuit inglobat in placa in mod normal?
Va multumesc sa-mi dati cateva raspunsuri,ca intreebari as mai avea o gramada,dar nu vreau sa abuzez de timpul dvs.prefer sa va citesc din anonimat excelentele posturi,rezultat al unei munci clar dedicate!
Cu respect,reallifehunter@yahoo.com

Cezar spunea...

Mii de multumiri pentru un efort extraordinar (si open-source:D) si o treaba care pare bine facuta. Nu sunt in domeniu desi o sa am ocazia sa folosesc tabelul cat de curand, dar e tare bine sa vezi ca in Ro mai exista si oameni care nu functioneaza pe pilot automat:).
P.S. Pentru cei care doresc sa evite efortul si eventualele erori in utilizarea tabelului, se poate discuta de consultanta?:) (ccezarus@yahoo.com)

Aurel spunea...

Pt. Anonim:
1.Eu zic ca nu. Daca radiaroarele montate asigura necesarul termic al camerei, e OK.
2.Nu exista nici o diferenta serioasa intre polistirenul expandat de 15 kg/m3 si cel de 20 kg/m3. Cel de 20 este ceva mai rezistent la "apasare" si are o rezistenta termica ceva mai buna, insa diferentele sint neglijabile.
3.Pierzi ceva mai multa caldura fara acel polistiren de 2 cm in sapa, insa nu e o tragedie. Mai ales ca pardoseala se afla direct pe sol. Iar pt 2 cm nu merita sa strici atitea alte lucruri deja facute in casa. Cu acele covoare groase de care zici, sau cu o pereche de botosei in picioare:)), nu vei simti lipsa celor 2 cm de polistiren. Doar putintel, la factura ...

Aurel spunea...

Pt. Cezar:
Multumesc pt. aprecieri. De ce nu ?

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Foarte bun programul, multumesc. Tind sa cred ca acest program poate fi utilizat si de cei care vor sa-si monteze panouri radiante! puterea necesara panoului fiind cea calculata de program, dar n-am inteles unde intra in calcul termoizolatia. Precizez ca eu am 10cm PS exterior densitate 16 si 2cm PS extrudat +1,25 rigips interior; si doresc asadar sa pot modifica valoare rezistentei termice ce se i-a in calcul, dar unde sa o fac nu stiu?
Ma puteti ajuta va rog?

multumesc
Radu

Aurel spunea...

Termoizolatia peretilor (si a suprafetelor vitrate) se noteaza mai grosier in coloanele H si J (prima celula de pe aceste coloane pt fiecare camera), iar daca vrei rezultate mai exacte, in coloanele BH, BK si BN (tot din pagina Camere). Acolo poti sa tii cont de termoizolatia peretilor, a tavanului si a podelei, introducind valoarea Rc a acestora, calculata eventual cu ajutorul tabelului din pagina Izolatia. Succes!

Anonim spunea...

Hello, as you may already noted I'm fresh here.
In first steps it's really nice if someone supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
Thanks and good luck everyone! ;)

Anonim spunea...

salut. felicitari pentru acest program. esti amabil sa-mi dai si mie parola pentru a putea inlocui datele pentru un calcul al termoizolatiei ?>
multumesc.

Aurel spunea...

Nu este nevoie de parola. Probabil ca ai o versiune mai veche de excel. Instaleaza-ti una mai noua si ai sa vezi ca merge.

Anonim spunea...

Felicitari pentru blog!

Sunt incantat de multitudinea de informatii noi (pentru mine) pe care le-am aflat rasfoindu-l!

Sunt un cititor cu o alta specializare dar, am fost nevoit sa incerc, sa caut informatii, si sa-mi proiectez singur instalatia termica.

Aceasta datorita nepriceputilor de la MULTE firme pe care le-am contactat in vederea realizarii si implementarii unui proiect de incalzire cu centrala murala, imediat dupa 1989 si mai apoi in anii 2005.

La intrebarea pertinenta pe care o adresam "specialistului" firmei, referitoare la necesarul termic (de caldura) al casei si mai apoi al aparteamentului meu, primeam un raspuns standard: "Punem un calorifer de cam 1 metru!", chiar daca apartamentul era in Bucuresti iar casa in zona prealpina.
La intrebarea urmatoare, "Cum ati calculat?", raspunsul venea la fel de spontan: "Din experienta!".

Evident nemultumit de raspunsuri, prin cautari intense, consultarea cataloagelor, intrebari adresate unor prieteni, citirea unor reviste de specialitate etc. am ajuns la realizarea unor fisiere in Xcel pentru calculul puterii radiatorului, in care se tinea seama de zona in care era amplasata locuinta, modul de amplasare al camerelor (N, S, E, V, parter, parter pe subsol rece, ultimul etaj etc.), tipul si grosimea peretilor, suprafata si tipul geamurilor, volumul incaperilor etc.

Am ales apoi manual, din catalog, tipul si numarul radiatoarelor, centrala si grosimea tevilor de tur/retur (din calcul) pe diferitele segmente ale instalatiei hidraulice.

Cert este ca, utilizand niste calcule semiempirice si niste deductii logice, mai mult sau mai putin precise, am ajuns la un rezultat care s-a materializat intr-o instalatie termica cu randament bun, care asigura intr-un apartament de 105 mp si 3 m inaltime, asezat pe Nord, pe parter inalt, pe subsol rece si cu aproape jumatate din pereti exteriori o temperatura de 24 C (+-0,1 C) utilizand intre 200 si maximum 400 mc gaz/luna (la - 15 C in exterior).

Mentionez ca temperatura de tur am selectat-o din DIP switch-urile centralei la maxim 70 C (s-ar fi putut seta pe 90 C), iar din termostatul de reglaj al temperaturii de tur, aceasta a fost reglata pe maxim 45 C. Aceasta pentru ca temperatura sa fie cat mai constanta. Daca cresteam temperatura pe tur, variatia temperaturii in incaperi era mai mare de +- 0,2 C (precizia termostatului=0,1), probabil datorita faptului ca dupa ce termostatul de ambient intrerupea arzatorul, temperatura din radiator fiind mare, acesta continua sa incalzeasca (supraincalzeasca) incaperea.

Pompa de apa a centralei a fost setata sa functioneze pe toata perioada de anclasare a termostatului de ambient, datorita circuitului tur/retur foarte lung si al numarului (relativ) mare de radiatoare, 9 si tocmai pentru a uniformiza temperatura in apartament. In medie, centrala functiona 10 minute si statea 20.

In incheiere doresc sa va multumesc pentru informatiile pe care le impartasiti tuturor si regret ca nu v-am cunoscut la momentul in care m-am lovit de specialistii parati de care am avut parte!

Cu respect,
Liviu

P.S. Daca am povestit despre realizarile mele, nu am facut-o decat pentru a marca faptul ca, am reusit prin perseverenta si intuitie sa corectez, intr-o oarecare masura, erorile grave ale "specialistilor" contactati (calorifer de 1 m, unde era necesar calorifer de 1,8 m, s.a.m.d.). Fisierul realizat de mine, nu seamana nici pe departe cu ceea ce ati pus dumneavoastra pe blog si nici nu inglobeaza atatea informatii tehnice precise!

Octav spunea...

Salut Aurel,

este pentru a doua oara cand folosesc Radia3 si sunt extraordinar de incantat de detalii si corectitudinea calculelor!

De data asta imi calculez necesarul termic pentru o casa noua de vreo 250mp si 2,7h a camerelor si am ajuns la un total de 16,5 KWH. Este posibil sa fie asa de jos necesarul termic? Am urmarit toti parametrii dati de tine, grosimea zidurilor si a izolatiei, expozitia cea mai nefavorabila a camerei, zona climatica, tipul podelei si a tavanului, etc. si tot nu-mi vine sa cred ca nu are nevoie de mai mult agent termic :-).

Aurel spunea...

@Octav
Salut.
Ai o medie de 24,44 kW/mc. Sigur ca se poate, daca este BINE izolata termic, in zona climatica I sau II, cu termopane de foarte buna calitate si niscaiva ferestre spre Sud.

Cristian C. spunea...

Felicitari! Programul este BESTIAL ! O nelamurire am totusi: am calculat pt o casa de 110mp utili un necesar de 90wh/mp, un total de 9,9kwh. Intrebarea mea este spre exemplu la acest necesar o centrala electrica de 10kwh cate ore v-a merge intr-o zi ? Imi cer scuze daca vorbesc prostii, cunostintele mele in domeniu sunt aproape nule.

Aurel spunea...

@Cristian
Mersi.
Pierderile de caldura se calculeaza tinind seama de conditiile cele mai vitrege care pot sa apara, in mod real, in functie de amplasarea cladirii, si care POT sa fie depasite maxim 3 zile consecutive pe an. Exemplu: recordul de temperatura negativa in Romania este de -38 grade C. Insa nu vom face calculele tinind cont de aceasta temperatura, pt ca ea a fost inregistrata intr-o singura zona din tara si doar o data intr-un secol. Vom face calculele, pt zona climatica IV, cu -21 grade C, chiar daca exista posibilitatea sa se inregistreze intr-o iarna temperaturi mai mici de atit, timp de citeva zile. Ei bine, cind se ating sau depasesc aceste conditii meteo luate in calcul, centrala va functiona, teoretic, non-stop. In rest, va functiona o parte mai mica sau mai mare din timp, in functie de nevoi.

iurie spunea...

Bravo. Softul e foarte bine gandit si usor de utilizat. Un singur parametru mi se pare mai greu de rumegat si anume coeficientul de pierderi prin punti termice care e setat implicit parca la 0,8. In sectiunea FAQ nu exista informatii despre cum sa se aprecieze acest coeficient si vad ca are o influenta semnificativa asupra rezultatului final.
Ma intreb daca pentru o casa izolata cu polistiren de 10 se poate considera acest coeficient ca fiind 1 sau 0,95?

Aurel spunea...

@Iurie
Da, viitoarea varianta o sa contina mai multe informatii despre acest coeficient.
Nici pt o casa realizata perfect, ca la carte, nu ar trebui sa punem o valoare mai mare de 0,90 pt acest coeficient. De ce? Pt ca exista o multime de punti termice inevitabile: mortarul dintre caramizi sau BCA (are o conductivitate termica mai mare decit acestea); diblurile cu care se fixeaza polistirenul etc. Mai exista punti termice evitabile, dar pe care le observ adeseori: caramizi fara mortar in rosturile verticale; rosturi mai mari decit cele recomandate de producator; materiale pastrate in conditii improprii pe santier (umezeala in timp); polistiren montat pe mamaligi la distanta fata de perete, loc pe unde circula aerul si soarecii etc. E drept ca 10 cm de polistiren aplicat corect pe perete atenueaza puntile termice din acesta, insa nu de tot, si genereaza altele.
Toate aceste punti termice datorate unor mai mici sau mai mari greseli de executie ramin de obicei invizibile si nestiute pt beneficiar, sau le vede dar nu este constient de importanta lor. Asa ca 0,75-0,80 este o valoare reala decenta pt acest coeficient de pierderi prin puntile termice.

Cristian spunea...

Mulţumesc frumos pentru program. Este fantastic ce poate influenţa situarea unui perete - spre vecin sau spre exterior - pierderile de energie ! Tocmai urmează să renovez apartamentul pe care l-am cumpărat şi astăzi am venit fiert din oraş, de preţul tuturor caloriferelor. Cu ajutorul dv. se pare că îmi voi reduce semnificativ factura, la achiziţie.

Marian spunea...

Salut,foarte bun excel-ul.
Am 2 nelamuriri:
1)La podea P1 ce temperatura exterioara trebuie setata in cazul in care incaperea se afla la parter si sub pardoseala este placa fundatiei,casa neavand pivnita?
2)Daca si in ce mod se schimba coeficientii de izolare daca pe exterior se izoleaza cu extrudat de 10cm si densitate 70?
Multumesc

Aurel spunea...

@Marian
1)In acest caz, nu alegi P1, ci P6 sau P7, iar programul isi alege automat temperatura cu care face calculele, in functie de zona climatica setata. Vezi si pagina Culise, rindurile 42-46.
2)Izolatia termica va fi mai buna cu aprox. 15% (fata de varianta cu polistiren expandat de 10 cm grosime cu densitate de 15), dar pretul va fi dublu spre triplu. Insa nu se recomanda folosirea polistirenului extrudat pt izolarea termica exterioara a fatadelor. La banii astia, mai bine izolezi cu 10 cm vata bazaltica pt fatade (cu densitate mare), si stii o treaba. In prezent, asta este solutia optima.

Marian spunea...

Multumesc pentru raspus.Da,ai dreptate cu extrudatul,am gresit eu cand am pus,este expandat.Atunci Rc dat de program pentru expandat de 10 il majorez cu 15%?

Aurel spunea...

Nu. Foloseste tabelul din pagina Izolatia, din coloanele T-W. Alege acolo straturile din care este compus peretele tau. Citeste comentariile din celule. Iar rezultatul in folosesti in pagina Camera.

Marian spunea...

Multumesc de raspuns.
Am o alta intrebare:
La parter am livingul care in sus e descoperit,adica plafonul de la etaj nu se intinde si deasupra livingului,atunci in teorie tavanul livingului ar fi chiar acoperisul.La etaj unde se termina scarile am un radiator pentru rupere termica.Cum calculez necesarul pentru living,inaltimea fiind de la podea pana la acoperis,sau de la podea pana la etaj incluzand si grosimea placii?

Aurel spunea...

In fisierul ~CalculTermic~ iti poti descrie lejer acel living, cu toate particularitatile lui, eventual modificind doar volumul total al incaperii, din celula X54, daca programul nu l-a calculat corect din datele introduse de tine. Notezi fiecare perete, interior sau exterior, cu inaltimea, compozitia si vecinatatea lui, precum si suprafetele si compozitiile zonelor tavanului livingului, indiferent care ar fi acesta.
In fisierul Radia3 e nevoie de un pic de imaginatie la notare pt a calcula corect necesarul termic al acelui living mai special, iar explicatiile sint mai ample.
Mi-a placut acel "radiator pentru rupere termica". Ce-o fi aia? Nu tot un radiator care va deservi o anumita suprafata locuita si incalzind un anumit volum de aer? :)

Marian spunea...

Multumesc de raspuns.
Acel radiator este pus in capul scarilor cu fata spre holul de la etaj.Langa el este o balustrada,si dupa, spatiul gol de deasupra livingului.Pai acest radiator nu va avea si rolul de a nu lasa parte din caldura din living sa urce pana la acoperis?
De aici i-am dat eu numirea de "rupere termica".

Anonim spunea...

cum vad eu, programelele tale sunt cam virusate.............

Aurel spunea...

@Anonim
Cum vad eu, parerile tale sunt cam neavizate.........
Dovezi? O captura de ecran cu mesajul antivirusului tau? O scanare pe Virus Total?
Probabil confunzi mesajul de atentionare despre rularea/blocarea macro-urilor cu gasirea unui virus.

ing. Seritean Silviu spunea...

Buna seara. Am urmarit cu interes postarile de pe blog-ul dumneavoastra si vreau in primul rand sa va felicit pentru el si pentru munca depusa. Ca multi altii am descarcat si eu programul Radia3, am efectual calculele, insa imi este frica sa nu fi gresit eu pe undeva. Va rog sa imi spuneti daca m-ati putea ajuta dumneavoastra personal la calcule oferindu-va o schita a imobilului (p+m, ~100 mp) si toate datele necesare pentru a avea certitudinea ca sunt corecte. Va multumesc anticipat. Cu stima, Seritean Silviu, silviusery@yahoo.com

Aurel spunea...

@Silviu
In limita timpului liber, da.

Unknown spunea...

ziua buna,
cum pot sa deblochez tabelele?
In ce masura valorile rezultate in tabelul "calcul termic" sau "radia3" sunt aplicabile pentru o solutie IPEL (sper ca am folosit termenul corect pentru incalzire electrica in pardoseala), si daca sunt aplicabile inseamna ca pentru 1,5kw calculati trebuie sa am 1,5kw putere electrica instalata?
Multumesc.

Aurel spunea...

@Remus
"Tabelele" sint deblocate din nastere. Adica se poate folosi / se pot introduce date in orice fisier descarcat recent. Daca ti se cere o parola pt asta, probabil ca ai o varianta de MS Office mai veche de 2003. Daca intimpini altfel de probleme, da-mi de stire.
Valorile rezultate in "calcul termic" sau "radia3" sint valabile indiferent de combustibilul sau modalitatea de incalzire utilizata. Ele reprezinta pierderile de caldura ale incaperilor imobilului analizat, care trebuie sa poata fi compensate de instalatia lui de incalzire, indiferent care ar fi aceasta. Adica: in urma montarii IPEL-ului tau, in orice incapere, pardoseala respectiva trebuie sa poata sa degajeze o cantitate de caldura cel putin egala cu pierderea de caldura a incaperii respective (daca este unica sursa de incalzire). Iar pierderea asta de caldura se calculeaza tinind cont de (aproape) cele mai defavorabile conditii care se pot intilni in zona climatica/eoliana in care este situat imobilul respectiv.
Asa ca: daca tu ai obtinut pt o camera 1,5 kW pierdere de caldura in anumite conditii date si notate in fisier, atunci daca acele conditii se indeplinesc in realitate, vei avea intr-adevar nevoie de 1,5 kW putere instalata pt a obtine confortul termic dorit si setat in fisier. Daca nu, vei avea nevoie de un supliment de caldura din alte surse. Daca insa conditiile sint mai blinde decit cele cu care ai facut calculele, atunci iti va fi suficienta si o putere mai mica.
Cei de la care achizitionezi IPEL-ul ar trebui sa stie sa iti spuna citi watti pe metru patrat (utili) poate sa ofere solutia lor, in functie de finisajul pardoselii si chiar de izolatia ei termica aflata sub covorul electric. Daca nu stiu, zi-le sa invete intai teoria si contacteaza altii! Pina dai de unii care stiu si ce fac, si de ce fac asa cum fac ...

Unknown spunea...

Multumesc de raspuns.
Folosesc OpenOffice ultima versiune dar se vede ca nu e compatibil, voi descarca versionea MS.
Cei care vand IPEL de regula folosesc simpla regula de 150w/mp pentru zonele zi si 200w/mp pentru bai.

Daca pentru o camera de 14 mp, situl melinda estimeaza undeva la 1,5 kw folosind regula de 150w/mp imi da 2,7 kw. E o mica mare diferenta.
Doresc sa imi fac calculele singur pentru a stii in momentul in care voi cere o oferta de pret sa stiu ce mi se vinde.

Cosmin spunea...

Buna ziua D-le Aurel,
In primul rand va multumesc pentru informatiile furnizate aici care m-au ajutat foarte mult.
Urmeaza sa renovez complet un apartament de bloc si am incercat sa calculez necesarul termic al unei camere de 4m x 5m si h=2,5m. Surpriza a fost sa descopar un necesar de peste 4000W DOAR pentru aceasta incapere. Apartamentul este la etajul 4 din 4 si are peretii exteriori izolati cu polistiren de 10. Tavanul nu este izolat si se pare ca acolo sunt pierderile cele mai mari, peste 2000 W diferenta intre calculul cu tavan T6 neizolat si T7 izolat. Din cate am inteles din fisier diferenta intre T6 si T7 este izolatia cu 10 cm de vata minerala.
Este suficienta aceasta solutie sau este necesar alt tip de izolatie, eventual pe bloc? As pune si un strat mai gros de vata, dar se pierde cam mult din inaltimea camerei.
Cu stima,
Cosmin

Aurel spunea...

@Cosmin
Pt tavan spre exterior se recomanda 20 cm de izolatie. Daca poti cobori cu tavanul cu 15 cm in loc de 10, e si mai bine. Sau daca poti izola si terasa blocului pe exterior, ar fi si mai bine. Dar asta costa destul de mult, si nu cred ca merita sa o faci singur, doar pt izolatia termica. Eventual, daca vreodata va trebui reparata hidroizolatia terasei, si vor plati toti locatarii, poti lua in calcul si un strat de izolatie termica.
Dar nici 10 cm nu e tocmai rau. Ai avea un necesar termic de aprox. 40-45 W/mc. Decent, zic eu.

Cosmin spunea...

Va multumesc frumos pentru raspuns! Intradevar cea mai buna varianta este izolarea terasei pe exterior. Am vazut ca se poate face si peste hidroizolatia existenta (terasa inversata) dar oricum trebuie facuta pe tot blocul ( nu cred ca are efect daca izolez doar apartamentul meu). In concluzie cred ca voi ramane la vata minerala pe interior, 15 cm cum mi-ati sugerat :)

Alex C. spunea...

Salut,
Poti sa pui un alt link pentru ultima varianta de Calcul termic? Pentru ca linkul de Google Drive nu iti mai da voie sa descari datorita numarului mare de accesari/downloadari.
Multumesc.

Aurel spunea...

@Alex

Doamne, am trăit s-o văd și pe asta: te pomenești că am blocat vreun server Google cu numărul prea mare de downloadări :)) De râsul lumii!!! Sfârâie harddisk-urile și se încing routerele Google din cauza accesărilor prea dese ale fișierelor mele. Parcă văd pe seară mesaj de la Larry Page: "Aurele, așa nu se mai poate! Pune și tu măcar 3-4 Euro taxă de downloadare, că așa, moca, prea descarcă toți într-o veselie! Nu mai putem face față!". Și mâine dimineață mesaj de la Sergey Brin, cu soluția: "Aurele, da-le câte puțin, să se ajungă la toată lumea! Să descarce fiecare doar câte o pagină, apoi n-au decât să facă schimb de sheet-uri între ei, până obțin întregul fișier!". Ce glumă bună! Le mulțumesc celor de la Google pt ea. De mult n-am mai râs așa bine.
Și acum, vorbind serios: probabil ca este vorba despre vreo problema tehnica la ei. Desi la ora la care scriu, adica la 6 ore dupa ce ai descoperit-o tu, inca nu se poate descarca de pe blog niciun fisier. Or rezolva-o ei...
Până atunci, dacă îmi trimiți adresa ta de email, îți voi trimite eu fișierele dorite. Dacă problema va persista, voi vedea ce este de făcut.


PS Pt cei care nu vor prinde / nu au prins mesajul respectiv din Google Drive, care apare când încerci să descarci un fișier, îl reproduc mai jos:

<< Nu puteţi să vizualizaţi sau să descărcaţi acest fişier în acest moment.

Acest fişier a fost vizualizat sau descărcat recent de un număr prea mare de utilizatori. Încercaţi să accesaţi din nou fişierul mai târziu. Dacă fişierul pe care încercaţi să îl accesaţi este deosebit de mare sau este distribuit multor persoane, este posibil ca vizualizarea sau descărcarea lui să devină disponibilă într-o perioadă de până la 24 de ore. Dacă după 24 de ore încă nu aveţi acces la un fişier, contactaţi administratorul de sistem. >>

Alex C. spunea...

Iti dau mail pe aurel.grama@gmail.com si imi poti da reply. Multumesc.

Anonim spunea...

Va salut si va felicit in primul rand.
In al doilea rand as dori sa va spun ca T7 nu functioneaza daca aleg la podea.

Deasemenea mai am o intrebare. Am vazut tabelul in care pot calcula pierderea termica folosind tabelul detaliat unde introduc lamda material sau materiale noi si Rc este mai mare decat cea generata in stanga sus si care apare ca fiind FB. In pagina de incalzire, cea principala ce valoare este folosita pentru calcul?

multumesc

Aurel spunea...

@Anonim
Salut.
"T7 nu functioneaza daca aleg la podea"??? Daca alegi CE ANUME la podea? In ce fisier?
Te asigur ca functioneaza corect setarea T7 pt tavan, indiferent ce setari alegi pt podea, atit la Radia3, cit si la ~CalculTermic~. Daca vrei sa ma convingi de contrariul, trimite-mi pe mail atasat fisierul completat de tine si zi-mi celula care crezi ca nu ofera rezultatul corect.
In pagina Izolatia, Rc poate fi mai mare, in celulele W17 sau W19, decit in celula I8 (presupunind ca alegem aceleasi materiale de constructie si aceleasi grosimi) deoarece in celula I8 calculele se fac cu valorile aproximative ale lambda cele mai defavorabile din categoria fiecarui material de constructie ales. Exemplu: exista caramida cu goluri verticale tip GVP cu lambda atit de 1,41 W/mK, cit si 2,82 W/mK, adica DUBLU!!! Asa ca in stinga-sus, cum zici tu, calculele se fac cu valorile mai mari (pt a evita sub-dimensionarea radiatoarelor!), pe cind in tabelul din dreapta calculul se face cu valorile exacte.
In pagina Camere se foloseste valoarea din pagina Culise, zona F14-L14, pt setarile izolatiei S--B--FB, CU CONDITIA ca in celulele BH6 si BK6 (precum si in celulele aferente pt celelalte camere) sa nu se noteze NIMIC! Insa aici se poate nota, pt fiecare camera in parte, valoarea calculata exact in pagina Izolatia, celula W19, caz in care calculele se vor face cu aceasta valoare!!!

gabi spunea...

Va rog frumos, imi puteti explica cum se pot introduce in "CalculTermic" sau in "Radia3" dimensiunile pt o camera de mansarda? Inaltimea la coama este 3,45 m, inaltimea unui perete lateral 2,2 m si inaltimea celuilalt perete lateral este 1,2 m. multumesc.

gabi spunea...

As dori sa imi calculez Lvitral din coloana F, insa nu inteleg cum se calculeaza Lvitral ? De exemplu pt o fereastra 1 metru x 1 metru programul imi afiseaza Lvitral = 5! Nu ar trebui sa fie 4 (suma lungimii laturilor adica 1+1+1+1=4)?. Pt o usa 1m x 1m programul afiseaza Lvitral = 4 insa pt o usa 2mx2m programul afiseaza Lvitral = 10 !! Care este regula?

Aurel spunea...

@ Gabi
Pt incaperi cu forme mai deosebite, de genul celor de mansarda, recomand folosirea fisierului ~CalculTermic~. Pt camere obisnuite, paralelipipedice, eu prefer Radia3.
Masori cu ruleta lungimea si inaltimea fiecarui perete, exterior sau interior, precum si a acoperisului inclinat. Programul are nevoie de suprafata acestora. Asa ca ori introduci dimensiunile laturilor (in coloanele C si D, respectiv O si P), ori direct suprafata (in coloana E, respectiv Q). Ar fi bine sa iti calculezi tu separat si volumul camerei, si daca cel afisat de program nu este cel corect, atunci il poti nota ca atare in celula X54.
Legat de Lvitral: vezi ca ai un comentariu in capul de tabel, in celula F7 respectiv R7. Aia este regula: suma rosturilor tuturor deschiderilor, luate o singura data. Astfel, la o fereastra de 1m/1m, alcatuita dintr-un singur canat mobil ("ochi de sticla") este de 4 ml, asa cum ai spus. Daca acelasi geam este alcatuit din 2 canate, ambele mobile, atunci valoarea Lvitral este de 5 ml. Daca fereastra are 2 canate egale, unul fix si unul mobil, atunci Lvitral este de 3 ml. La o usa de 1m/1m se afiseaza corect 4 ml, pt ca nu poate avea 2 canate, am postulat eu ;) Bine, nici inaltimea de 1m nu prea poate avea, dar asta este alta poveste. O usa de 2m/2m, compusa din 2 canate, ambele mobile, are Lvitral de 10 ml! Daca usa asta ar fi compusa din 2 canate fixe pe margini, si doar un canat mobil in mijloc, de 1 m latime, atunci Lvitral ar fi de 6 ml.
Insa la ferestrele termoizolante moderne, care etanseaza bine, adeseori nu mai conteaza acest Lvitral, pt ca Qi2 (vezi celula T55, cu comentariul aferent), care tine cont de ea, este de obicei mai mic decat Qi1 (vezi celula T54), care tine cont de numarul schimburilor orare de aer (nao, vezi celula O59) necesar in incapere in conditii de confort fiziologic, iar stasul zice ca se ia in calcul cea mai mare valoare dintre cele 2.
Te-am lamurit?

gabi spunea...

Da,va MULTUMESC.
Acum, am urmatoarea situatie: 2 camere separate de un perete comun. Fiecare camera are 3 pereti exterior izolati, plus peretele común neizolat.
Una dintre cele 2 camere este incalzita (21 grade) si o a doua camera neincalzita. Am folosit fisierul ~CalculTermic~.
Avem temperatura peretilor exterior -15 gr (zona II). Intrebarea mea este: cat voi alege temperatula peretului despartitor cand voi calcula necesarul termic pentru camera INCALZITA?

Aurel spunea...

@Gabi
Pentru calculul temperaturii ambientale dintr-o camera NEincalzita, poti proceda in felul urmator: faci si pt ea un calcul termic, corect si complet, la o temperatura interioara oarecare (20*C, de ex.), apoi reduci aceasta temperatura pina cand necesarul termic devine zero (plus-minus, evident). Altfel spus, cam aceea va fi temperatura interioara la care camera respectiva NU va avea nevoie de incalzire. Simplu, nu?

gabi spunea...

Va multumesc. Am calculat deja pentru camera NE_INCALZITA si am obtinut 7 grade temperatura la care necesarul de caldura este cam -3 W ( asta in conditiile in care cealalta camera va fi incalzita la +21 grade). Pana aici totul este foarte clar.
INSA, intrebarea mea se referea la cum calculam necesarul termic pentru camera INCALZITA. Pentru asta am nevoie de temperatura peretilor.

Asadar, pentru camera INCALZITA avem asa:
- temperatura interioara dorita = 21gr,
- temperatura peretilor exteriori = -15 gr (zona II).
- Problema mea este: cat va fi temperatura peretelui comun cu camera NE_incalzita?
Voi considera temperatura acestui perete ca fiind 7 grade ? Este corect? Sau fiind vorba de un perete CATRE o camera NE_INCALZITA voi lua -15 gr?

gabi spunea...

Doua observatii referitoare la fisierul ~CalculTermic~ :
1. Celulele Y47 si Y48 nu pot fi completate, sunt blocate (necesita parola).
2. Explicatiile care apar in momentul in care dai click pe celula S47 nu corespund optiunilor din meniul derulant(se refera la alte tipuri de geam).

Aurel spunea...

@ gabi
Ai dreptate. Am corectat. Multumesc mult pentru atentionare!

gabi spunea...

EU va MULTUMESC! Pentru fisiere si pentru ajutor.

Aurel spunea...

@ Gabi
Cu placere! Si da, se noteaza la camera neincalzita temperatura pe care i-ai calculat-o.

gabi spunea...

Va rog frumos sa imi permiteti "o alta intrebare" :)

In situatia in care in peretele despartitor dintre cele doua camere exista un "gol" IN_LOC_DE usa (o "gaura"/o arcada de dimensiunea unei usi) cum se calculeaza transferul termic prin acest "element"?
Putem considera "golul" ca si cum ar fi o FEREASTRA/USA_Simpla avand o rezistenta Rc de valoare foarte mica, apropiata de zero (sa zicem 0.001 sau mai mica) ? Sau, poate, ar trebui ca "golul" respectiv sa il notam ca fiind o zona distincta de PERETE cu un Rc de o valoare foarte mica? Cum este corect? Cum se calculeaza necesarul termic in acest caz pentru fiecare din cele 2 camere (camera Incalzita si camera Ne_incalzita)?

Aurel spunea...

@ Gabi
Acuma si tu esti figura! NU, nici vorba!, un gol NU poate fi asimilat cu o usa sau fereastra, chiar si cu zero rezistenta termica !!! Vor fi curenti de aer intre cele 2 incinte (convectie!). Pe cand noi, cu termoizolarea peretilor/planseelor spre pod/exterior si etansarea tamplariei, ne luptam in general cu conductia si radiatia.
Vei avea de fapt o singura incinta in care temperaturile vor tinde permanent sa se egalizeze prin convectie, prin curenti de aer. Daca tu pui un radiator (ma rog, incalzesti, in orice fel) doar in "jumatate" din incinta, nu vei obtine de fapt decat o temperatura interioara inegala: ceva mai mare in incaperea incalzita si ceva mai mica in incaperea neincalzita. Cu acelasi consum de caldura si aceleasi costuri ca si cand ai incalzi la fel intreaga incinta.
Altfel spus, daca in incaperea incalzita pui un radiator de 2 m lungime, el va avea acelasi consum de caldura (ca sa incalzeasca intreaga incinta), ca si doua radiatoare de 1 m lungime fiecare, dispuse in ambele incaperi care compun incinta respectiva. E logic!
Deci: ori separi cele 2 incaperi prin zidarie sau tamplarie (sau chiar cu o folie de PE lipita etans pe spaletii golului), si atunci ai 2 camere distincte pe care le poti analiza dpdv al pierderilor de caldura, ori vei avea o singura incinta (o camera mare), pe care o vei analiza ca un intreg, cu o singura temperatura interioara, si de preferat cu 2 radiatoare. Cu mentiunea ca daca incalzesti doar o "parte", acolo va fi ceva mai cald ca "dincolo", la acelasi consum.
Nu te astepta ca in "jumatatea" incalzita sa ai 21*C, iar in cealalta 7*C, asa cum ti-a iesit tie initial din calcule! :))

Aurel spunea...

@ Gabi
Iar daca notarea intregii incinte (ambele camere) este greu sau imposibil de facut intr-un singur fisier, atunci le poti nota separat, ca 2 camere distincte, insa cu aceeasi temperatura interioara, astfel incat nu vor exista pierderi sau aporturi de caldura intre cele 2 camere, cu sau fara gol sau perete sau tamplarie intre ele. Iar daca pierderea de caldura totala, pt intreaga incinta, vrei sa o compensezi prin supradimensionarea incalzirii doar a unei "jumatati" de incinta, este treaba ta ...

gabi spunea...

Apreciez sincer amabilitatea si rabdarea cu care raspundeti de fiecare data.

1) Cele 7 grade calculate si amintite de mine intr-o intrebarea anterioara, se refera la o alta zona a casei (o debara neincalzita, foarte putin folosita).

2) In ultima mea intrebare, situatia este diferita.

- Camera "incalzita" este un salon (camera de zi), are parchet si aici as dori sa instalez incalzire pe sub parchet, deasupra sapei (sistemul "uscat" de incalzire prin pardoseala).
- Camera Ne_incalzita este un hol / casa scarii, are deja gresie si imi este imposibil sa mai fac modificari pentru a avea incalzire prin pardoseala.
- Intre salon si hol este o arcada, un "gol".

O solutie ar fi sa instalez incalzirea prin pardoseala DOAR in salon.

Desigur, inteleg ca daca voi incalzi doar salonul atunci caldura se va transfera si spre hol/casa scarii. De asemenea, inteleg ca in salon voi avea o temperatura mai ridicata decat in hol. Foarte bine. Este exact ceea ce doresc. Caldura va migra din salon spre casa_scarii_parter si apoi spre casa_scarii_etaj.
Ma gandesc ca la 20 de grade in salon voi avea minim 17 grade in casa scarii. Poate fi mai putin? Nu stiu. Cel mai bine si corect ar fi fost sa pot calcula de pe acum care vor fi diferentele de temperatura intre cele 2 camere. Asta ar fi insemnat ca in fisierul ~CalculTermic~ sa pot considera ca cele 2 camere sunt DISTINCTE si ca au temperaturi DIFERITE.

Oricum, am retinut: nu pot echivala un "gol" cu un alt elment de constructie indiferent de cat de mic este Rc. Voi face calculele considerand ca este vorba de o singura camera foarte mare, avand ACEEASI temperatura in tot spatiul salonului si casei scarii. O sa vad ce valoare o sa iasa.

3) "Programul" mi se pare incredibil de interesant si extrem de util. Este fascinant sa "vezi" temperaturile din fiecare camera, sa testezi diferite variante de izolatie, arhitectura, etc si sa o poti alege pe cea mai potrivita. Este aproape imposibil de imaginat ca inca exista firme (nu ma refer la mesteri, ci la firme "serioase") care iti ofera proiecte de incalzire folosind doar aproximari simpliste, fara sa tina cont de valoarea exacta a izolatie si de restul parametrilor specifici fiecarei constructii in parte. Eu am cerut o solutie de la o firma de instalatii sisteme prin pardoseala si ei mi-au dat raspunsul fara macar sa ma intrebe daca casa este sau nu izolata!!!

De fapt chiar sunt curios, cate firme care instaleaza sisteme de incalzire fac asta in baza unui proiect detaliat ?

Aurel spunea...

@ Gabi
Ahaaa! Atunci da, de dragul simularilor, le poti calcula ca si camere diferite, cu o usa intre ele cu rezistenta termica (aproape) zero, ca sa vezi ce temperatura vei avea in camera neincalzita. Iar acea temperatura gasita va fi MINIMA, pt ca in mod real sigur va fi mai mare, pt ca schimbul termic va fi de fapt mai mare, datorita lipsei usii propriu-zise.
Acel hol primeste caldura si prin peretii adiacenti, altii decat cei comuni cu sufrageria, precum si prin planseu sau plansee, de la eventualele incaperi de deasupra sau de dedesubt. Ma indoiesc ca vei avea o diferenta de peste 2*C (!) intre camere. Asa ca nu merita sa te stresezi din cauza lui. Fii atent la incalzirea prin pardoseala din living, sa fie suficienta macar pt acesta... ;)

Din pacate, intr-adevar, putini pierd vremea cu calcule serioase. Stiu si eu instalatori "buni", adica mereu ocupati si solicitati, care le apreciaza pe toate "din ochi", dintr-o experienta izvorata din mega-supra-dimensionari, pe principiul ca "daca nu am avut reclamatii pina acum, inseamna ca am facut bine". Ceea cea este doar partial adevarat! Ai zice ca sunt din categoria celor care striga: "Noi muncim, noi nu gândim!".

Sa oferi o solutie de incalzire (de orice fel) fara sa tii cont de caracteristicile elementare ale locuintei respective mi se pare un "DORELISM" (uite ca am mai inventat un cuvant ;)) ), adica o atitudine de mester gen Dorel, un prostalau cu 8 clase, care "invata meseria" pe santier de la altii ca el, dar mai vechi in branșă.

De asemenea, eu cred ca este FOARTE adevarata expresia: "Daca faci o anumita munca de mult timp, nu inseamna NEAPARAT ca o faci bine" (corect, de calitate). Am vazut cu ochii mei cum unui mester batran, constructor vechi, care punea tabla tip tigla pe case "de o viata", i s-a demonstrat practic, concret, pe santier, de catre 2 tinerei, reprezentanti ai producatorului tablei, ca nu procedeaza corect la punerea in opera si ca se poate obtine un rezultat mai bun procedand altfel. Unicul merit al mesterului batran a fost ca nu s-a suparat, ca a invatat modul corect de punere in opera, si sper sa-l fi aplicat la toate lucrarile lui ulteriore. Ca nu i-o fi picat bine lectia, sunt convins, dar nu s-a aratat suparat, țâfnos si agresiv, asa cum fac adeseori mesterii carora incerci sa le atragi finuț atentia ca NU par sa faca ceea ce scrie "la carte" ca ar trebui sa faca. Unde prin "la carte" se intelege: normative legale in vigoare, ghiduri si norme de bune practici, recomandari de punere in opera ale producatorilor respectivelor materiale de constructie, calcule teoretice etc.

gabi spunea...

In legatura cu fisierul ~CalculTermic~: Am observat ca celula O55 (Numarul deschiderilor usilor exterioare intr-o ora) este tot timpul zero indiferent de tipul incaperii sau de tipul usei. Pe de alta parte, o mica variatie a acestui parametru determina diferente semnificative la rezultat. Asadar, trebuie sa introduc eu o valoare in aceasta celula?

Aurel spunea...

@ Gabi
Se refera la spatii publice (magazine etc) unde se deschide usa de multe ori, chiar de zeci de ori intr-o ora, si se pierde astfel multa caldura.
La o casa de locuit, nu cred ca vei avea o medie de mai mult de o deschidere pe ora. Nu cred ca intr-o zi deschizi usa de 24 de ori. Asa ca poti lasa zero acolo, linistit. Sau, daca tii neaparat, pune 1, maxim 2.

gabi spunea...

multumesc.

Liviu D. spunea...

Bun fisierul pentru calcule. As avea o sugestie: se poate adapta incit sa tina seama si de numarul ferestrelor? De exemplu, eu am o camera cu doua fereste pe doi pereti perpendiculari. Ca atare voi alege doua calorifere (as zice de 600x1200). Calculul imi da la camera aia un calorifer 600x1800. Cu cite calorifere se poate inlocui? Si de care?
Ferestrele au 1.20x1.20 ambele.

Aurel spunea...

@ Liviu D.
Nu merită să mai modific pt atâta lucru :(
În general, dacă zici că ți-a rezultat din calcule un radiator de 1800 mm lungime, atunci poți pune două de 900 mm, deci jumătate. Sau, poate, unul dintre pereții exteriori este mai lung, sau are o fereastră mai mare. Și atunci poți pune acolo un radiator mai mare, de 1000 mm, iar pdincolo unul mai mic de 800 mm. Sau le poți împărți cum vrei tu...
Dar și mai corect ar fi așa: să împarți la 2 necesarul termic rezultat, și apoi să cauți radiatorul care oferă căldura respectivă = jumătate din total. Și montezi două la fel.
Dacă ai fi calculat cu Radia3, ți-ar fi dat automat și lungimea radiatorului necesar, unul singur pt întreaga cameră. Dar dacă ai fi notat în celula E10 (de ex) jumătate din necesarul termic obținut, ți-ar fi calculat și radiatorul potrivit pt jumătate de cameră.

Liviu D. spunea...

Discutia devine offtopic, dar ideea cu 2x900 are si ea o "buba": 900<1200, adica e caloriferul mai scurt ca fereastra, recomandarea e invers..
Ca atare, esti putin obligat sa pui 2x1200?

Aurel spunea...

@ Liviu D.
Recomandarea lu' pește! Ca și aia cu 3 spire la pas de 5 cm pe lângă pereții exteriori. De pe vremea ferestrelor proaste prin care bătea vântul, care trebuia compensat cu căldura caloriferului. Acasă la mine, toate radiatoarele sunt mai mici pe fiecare parte (!) cu vreo 15-20 cm decât ferestrele. Și deși am 2 ferestre cu 2 foi de sticlă, și pe nord, nu am avut niciodată condens pe sticla interioară, dacă cumva asta te sperie. Dar nici umiditate relativă mai mare de 60% nu am! Nu o las să treacă de 55%. La nevoie, pornesc o oră dezumidificatorul electric.

Deci, este alegerea fiecăruia cum vrea să pună radiatoarele: la lungimea care reiese din calcule sau la lungimea ferestrei. Evident, în cazul tău poți pune liniștit și radiatoare mai mari, cât este fereastra. Dar dacă ți-ar fi ieșit din calcule radiatoare de 1600 mm lungime, la ferestre de 1200 mm, cum ai fi făcut? Ai fi micșorat radiatoarele ca să se potrivească cu fereastra? Sau ai mai fi tăiat din zid, ca să mărești fereastra cât este radiatorul?

Dacă presupunem că necesarul termic a fost calculat corect, la fel ca și conversia puterilor radiatoarelor la temperaturile de tur/retur/interior dorite sau luate în calcul, atunci ideal ar fi să mărești toate radiatoarele din casă în mod proporțional, sau cu același procent, astfel încât toate să fie la fix la o anumită temperatură de tur. Altfel, la o anumită temperatură de tur, unele vor putea asigura necesarul termic al camerei, iar altele nu. Știu, există robineți termostatați, dar zic așa, ca idee de cum ar trebui să fie corect și echilibrat...

Liviu D. spunea...

1. Nu stiu la ce se refera "3 spire la pas de 5 cm", lamureste-ma, te rog.
2. In cazul in care radiatorul iese mai mare decit fereastra, nu e problema, limitarea era sa nu fie el mai mic decit fereastra. Daca zici ca e OK si mai mic - si in ce spui vad o logica cu etansarea - o sa le las cum ies din calcule.

Aurel spunea...

@ Liviu D.

Păi dacă îți pui radiatoare, normal că nu știi ce înseamnă ”3 spire la pas de 5 cm”! :))

Este vorba despre IPAT (Încălzirea în Pardoseală cu Agent Termic) și despre acea recomandare pe care mulți încă o mai fac, în legătură cu modul de așezare al conductei care formează serpentina circuitului. Și anume: de-a lungul pereților exteriori ai camerei să se așeze câteva ”spire” la un pas mai mic decât în restul camerei, astfel încât acolo pardoseala să fie un strop mai caldă, deci să dea un strop mai multă căldură, astfel încât să compenseze frigul care vine năvalnic de la peretele exterior cu 10-15 cm de izolație termică pe el și de la eventuala lui fereastră cu 3 foi de sticlă și 3 garnituri de etanșare...
Și pt că la noi se folosește aproape întotdeauna pasul de 10 cm, pe lângă pereții exteriori se pune pas de 5 cm, ceea ce după părerea mea, este o nimica toată: se câștigă aproximativ 10% căldură în plus pe o suprafață de plus-minus 1 mp, ceea ce este fix pix...

Liviu D. spunea...

Am inteles, gasisem pina la urma si eu ceva. Stiu ca teoria conspiratiei e o teorie dar, asta cu spira nu implica material mai mult? Adica nu cistiga cineva mai mult din asta?
Si concluzia o las in "coada de peste".

=========================================================== ===========================================================