Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

sâmbătă, 20 decembrie 2008

Conform SR 1907

O noua versiune a programului, disponibila din 18.08.2008, se bazeaza in totalitate pe calculele si cerintele din STAS 1907, alias SR 1907 !

Plus-uri ( fata de versiunea anterioara ) :
1. o si mai mare acuratete a rezultatelor obtinute, raportate la prevederile din SR 1907.
2. eliminarea majoritatii aproximarilor in calcule, raportate la cantitatea minima de date ceruta utilizatorului.
3. posibilitatea de a introduce mai multe date concrete, specifice atit intregii constructii, cit si fiecarei camere in parte, conform SR 1907 (zona eoliana, amplasarea constructiei in localitate sau nu, adincimea pinzei de apa freatica, temperaturile exterioare tuturor peretilor+podelei+tavanului etc).
4. posibilitatea ca un utilizator care cunoaste SR 1907 sa-si poata personaliza si mai mult intregul proces de calcul, prin datele furnizate programului.
5. afisarea valorilor de calcul ale majoritatii marimilor fizice utilizate in SR 1907, pt. o mai buna vizualizare a intregului proces de calcul.
6. posibilitatea ca un utilizator care cunoaste SR 1907 sa intervina si sa corecteze ( doar ) acele valori ale acelor marimi fizice care se abat cu putin, datorita unor situatii speciale concrete sau aproximari inerente, de la valoarea de calcul specifica reala, concreta.
7. POSIBILITATEA DE A INTRODUCE ALTE VALORI ALE PUTERILOR TERMICE SI PRETULUI RADIATOARELOR! Utila atit in cazul unor modificari de preturi sau puteri termice ale radiatoarelor deja incluse in program, cit si in cazul nevoii de a folosi ALTE marci / tipuri / modele de radiatoare.
8. O pagina "Culise" mai bogata in date si informatii despre program, mai personalizabila pt. cunoscatori.
9. posibilitatea de a calcula ( si tine cont de ) CALDURA CEDATA PRIN SOL, pt. acele camere a caror pardoseala se afla in contact cu solul, sau este sub nivelul solului !

Minusuri :
1. Pt. a face un calcul termic exact, ca la carte, a crescut cantitatea de date si informatii concrete care se cer introduse de catre utilizator ( adincimea pinzei de apa freatica, zona eoliana, CM etc.). Cu cit introduceti mai multe date concrete, cu atit mai exact va fi rezultatul obtinut. Sfat general : daca nu sinteti siguri de valorile unor marimi, lasati-le asa cum sint ! Oricum ar fi, probabil ca veti obtine rezultate mai aproape de adevar decit va pot oferi unii "mesteri" care calculeaza ochiometric ...
P.S. Daca aveti neclaritati cu privire la introducerea datelor in program, trimiteti-mi un mail, si voi incerca sa va ajut.


Later Edit - 29.12.2014:
1. Aici puteti vedea o buna parte din metodologia de calcul prevazuta in SR 1907-1:
http://www.scrigroup.com/casa-masina/constructii/CALCULUL-PIERDERILOR-DE-CALDUR13448.php

2. Aici puteti vedea alte lucruri interesante legate de subiect: http://www.scritub.com/stiinta/arhitectura-constructii/NECESARUL-DE-CALDURA-PENTRU-CL72669.php

3 comentarii:

Costi spunea...

Programul este foarte complex, de aceea atinge valorile reale, dar pentru un necunoscator ca mine este foarte greu sa descalcesti unde si cum sa introduci acele valori chiar daca sunt acele explicatii.
Iti multumesc pentru el si imi voi da toata silinta si sper sa reusesc sa ma descurc prin el cat mai repede.

Costi spunea...

Revin cu al doilea comentariu.
Nu reusesc sa introduc datele pentru ca imi da mesaj ca celulele sunt protejate si nu pot fi modificate.

Aurel spunea...

Aa cum am mai spus pe blog, ai o varianta a MS Office prea veche. Ar trebui sa iti instalezi o varianta mai noua, macar 2003.

=========================================================== ===========================================================