Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

duminică, 17 august 2008

Centrale termice cu condensare - calcul radiatoare optime

Cu un randament de peste 100 %, datorita recuperarii caldurii latente din vaporii de apa rezultati in urma arderii, prin condensarea lor, se pare ca acesta este viitorul centralelor pe gaz. Insa pt. asta, aceste centrale trebuie la "lucreze" cu temperaturi mici ale agentului termic, in comparatie cu centralele "clasice". Temperaturile de tur / retur nu ar trebui sa depaseasca valorile de 60/50 grade C. Peste aceste valori, centrala va functiona aproape ca si una clasica, iar investitia in ea nu ar mai fi asa de rentabila si nu ar mai avea loc acea dorita economie de combustibil, respectiv acea scadere vizibila a facturii de gaze, preconizata de utilizator. De fapt, cu cit aceste temperaturi de tur / retur sint mai mici, cu atit centrala este mai rentabila.
Insa "problema" este alta. Datorita temperaturilor mici ale agentului termic, acest tip de centrala nu prea "rimeaza" cu radiatoarele clasice. Si asta din cauza ca acestea, la astfel de temperaturi de lucru, ar trebui sa aiba niste dimensiuni care adeseori incomodeaza si / sau le fac sa fie inestetice. De aceea, aceste centrale cu condensare se preteaza mai degraba incalzirii prin pardoseala, unde e nevoie tocmai de temperaturi mici ale agentului termic, iar suprafata radianta este foarte mare.
Dar sa presupunem ca noi vrem tot radiatoare clasice. Abia acum apar adevaratele probleme (pt. cine nu se pricepe) : dimensionarea radiatoarelor. Zic "probleme" pt. ca vad pe forumuri tot felul de pareri : ba frustrati care afirma ca aceste centrale nu-si merita banii, din cauza ca mor de frig cu ele la temperatura lor optima de functionare, fiind nevoiti sa le "dea mai tare", si atunci ciu-ciu economie de gaz, ba naivi care intreaba daca pot sa-si racordeze o centrala termica cu condensare la vechea instalatie (tevi, radiatoare), dimensionata initial pt. 90/70 grade C temperatura de tur/retur. Toate aceste pareri / intrebari au la baza un singur aspect : NEcunoasterea modului de dimensionare a radiatoarelor clasice pt. temperaturile de lucru ale unei centrale termice cu condensare. Iar a te lua dupa diversi "mesteri" care iti recomanda un radiator mai mare cu vreo 20% fata de o centrala termica obisnuita poate sa fie gresit: depinde cit timp vrei sa functioneze cu condensare. Sau de la ce temperatura exterioara in jos vei fi nevoit sa functioneze fara condensare.
As dori sa punctez citeva aspecte importante, care se pare ca nu sint cunoscute indeajuns :
1. necesarul de caldura al unei camere depinde DOAR de pierderile de caldura ale camerei respective, si se obtine calculind cit mai exact aceste pierderi de caldura.
2. necesarul termic al unei camere NU depinde de temperaturile de tur / retur ale apei din instalatia de incalzire, NICI de tipul de combustibil folosit, si NICI de tipul centralei termice alese, insa depinde de temp. interioara a camerei.
3. temperaturile de tur / retur ale apei din instalatia de incalzire influenteaza doar cantitatea de caldura pe care o degaja un radiator de o anumita dimensiune : cu cit apa care il strabate are o temperatura mai mare, cu atit mai multa caldura emana radiatorul respectiv.
4. radiatorul ales trebuie sa furnizeze, la temperaturile optime de functionare ale centralei, o energie termica (cel putin) egala cu necesarul termic al camerei respective.
5. daca un radiator, la temperaturile de lucru ale unei centrale termice in condensare, furnizeaza de N ori mai putina caldura decit in cazul unor temperaturi mai mari ale agentului termic, nu inseamna ca lungimea lui trebuie sa fie de fix de N ori mai mare, pt. centrala cu condensare, decit cea suficienta pt. temperaturile de lucru mai mari.
Programul postat pe acest blog contine, in pagina Izolatia, explicatii si formulele de calcul pt. dimensionarea unui radiator, in functie de temperaturile de tur/retur dorite.
Cu toate acestea, va mai propun un alt fisier Excel, care trateaza exclusiv acest subiect, al calcularii dimensiunii unui radiator pt. o centrala termica in condensare. Astfel, cu ajutorul lui se pot calcula usor dimensiunile unui radiator pt. orice tip de centrala, respectiv pentru orice temperaturi de tur/retur/interior. De asemenea, se poate calcula caldura furnizata de un radiator la temperaturile de lucru x/y/z, cunoscindu-se puterea lui la temperaturile de lucru a/b/c. Si invers, adica se pot face transformari intre diverse temperaturi de lucru si diferite puteri ale radiatoarelor. Bineinteles, totul asortat cu explicatii si exemple, astfel incit sa contribuie decisiv la disparitia, de pe forumuri si nu numai, a nedumeririlor descrise mai sus ...

Later edit Octombrie 2021: Acum exista pe blog chiar 2 fisiere cu ajutorul carora puteti calcula cele descrise mai sus, in postare:
1). Unul dintre ele se numeste "Calculator de putere radiator pt diferite temp tur/retur/interior". Il puteti gasi, descarca si folosi gratuit accesand linkul: Calculator de putere radiator pt diferite temp tur/retur/interior
.
. Nu ar strica sa cititi si acea postare, din 2012, pt eventuale lamuriri suplimentare!!! Eventual si comentariile ulterioare ale utilizatorilor la acea postare, la care am raspuns ...
2). Celalalt se numeste "Conversie puteri radiatoare". Il puteti gasi, descarca si folosi gratuit accesand linkul: Conversie puteri radiatoare
.
. Este postat la un an si jumatate distanta in timp dupa fisierul anterior, si ofera o plaja mult mai larga de valori ale temperaturilor de tur/retur/interior pt care ofera rezultate corecte. Este potrivit pt simulari si comparatii!!!

52 de comentarii:

Unknown spunea...

bun blogul, foarte bun excelul de dimensionare radiatoare, l-am folosit pentru propria casa. Link-ul pentru Putere radiatoare pt. centrale in condensatie nu este functional - host-ul l-a sters probabil. Multumesc pentru cunostintele impartasite.

Aurel spunea...

Multumesc pt. aprecieri. Sper sa fie de folos cit mai multor oameni.
Acel link este inca functional, tocmai l-am testat. O fi avut host-ul vreo problema temporara.

nicu_radoi spunea...

salut. am si eu o problema !
am folosit programul tau sa calculz calorirerele si pentru o camera de 5.7*4.3*2.7 mi-a iesit un calorifer de 2215w dupa care pentru aceeasi camera am intreat pe "vreaucaldura" si mi-a dat un calorifer de 4300w apoi pe "vital -instal" si mi-a dat unul de 4230w, deci care este calculul cel mai bun , ori eu nu inteleg programul tau.
p.s. astept un raspuns te rog

Aurel spunea...

Ti-am raspuns la post-ul Izolatie vs. Economie. Poti sa imi trimiti si mail la adresa aurel.grama@gmail.com.

Anonim spunea...

Credeţi că alegerea unui calorifer este determinată de modul de producere al apei incălzite care circulă prin el? Adica avem un un calorifer pentru centrala pe lemne, un altul pe cea pe condensaţie si altul pentru o simpla spira bagata intr-o soba de teracota (sau nu) in care pot fi arse lemne, gaz metan sau peleţi?
Cu stima, Hausmeister

Aurel spunea...

In principiu, modul de incalzire a agentului termic NU conteaza in alegerea unui calorifer, ci doar temperatura agentului termic care circula prin el. Astfel, tot ceea ce conteaza este sa alegem ACEA dimensiune a caloriferului care sa ne ofere caldura de care avem nevoie in spatiul dat, in functie de temperatura agentului termic. Cu cit temperatura agentului termic care circula prin calorifer este mai mare, cu atit acesta va produce mai multa caldura, la aceeasi dimensiune. De aceea, la centralele in condensatie, care folosesc agent termic la temperaturi scazute, caloriferele trebuie sa fie (cu mult) mai mari decit la o centrala termica obisnuita, pe gaz sau pe lemne.

Anonim spunea...

Salut,
Foarte bun programul, dar am o intrebare. Dupa ce calculez calorifelele pt fiecare camera in parte, cum calculez puterea si tipul de centrala necesar pentru casa respectiva?

Merci,
Dragos

Aurel spunea...

Puterea centralei ar trebui sa fie CEL PUTIN egala cu suma puterilor tuturor caloriferelor din locuinta. Se va alege o centrala cu o treapta de putere mai mare, sau cel mult cu doua. Iar tipul de centrala depinde de sursa de producere a energiei termice (gaz, lemne, solara, eoliana, pompe de caldura, electrica etc), de disponibilitatea locala concreta a resurselor necesare (degeaba vrei cu gaz, daca conducta trece la 100 km de casa ta, sau vrei eoliana si ai casa in mijlocul orasului intre blocuri, sau vrei pompa de caldura si tu stai la bloc)si bineinteles de costurile de realizare si intretinere. Asa ca numai tu poti hotari asta.

Anonim spunea...

Salut.Puteti gasi mai multe produse gen calorifere si centrale termice si electrice de marca(Saunier Duvalsi Vaillant) la preturi mai ieftine decat pe piata pe www.comstal.ro plus program de calcul al puterilor la calorifere http://www.comstal.ro/4637/program-de-calcul-al-marimii-radiatorului.html

Aurel spunea...

Da, l-am vazut. E un calcul termic cel putin la fel de ochiometric ca si celelalte on-line. Nici macar inaltimea camerelor nu se cere. Totul e sa aiba sub 3 metri. Asa ca pina si volumul camerei este aproximat grosier. Nu, multumesc, as spune eu. Insa, pt. curiosi, si daca tot ai vrut sa-ti faci putina reclama, iti mai las si adresa. Insa nu stiu cit ...

Anonim spunea...

imi cere o parola pt a lucra in fisier. Poti sa ma ajuti?

Aurel spunea...

Daca nu poti introduce date in fisier, atunci inseamna ca ai o versiune prea veche de MS Office. Iti recomand sa-ti instalezi o versiune mai noua, macar 2003, astfel incit sa nu mai ai astfel de probleme.

krabul spunea...

Excepţional!

Am calculat pentru mansardă în primăvară, am montat şi acum scriu de la căldurică în timp ce afară toarnă cu fulgi de zăpadă.

Acestea sunt adevărate fapte bune care sigur vor fi răsplătite de Bunul Dumnezeu.

Am şi o întrebare pentru dvs. Cum este mai bine să reglez caloriferele (din punct de vedere al consumului centralei)? Să am o diferenţă tur-retur de 10, 15, 20 sau 25 de grade? Am o centrală normală de 28 KW cu calorifere de otel.

Multumesc.

Centrale termice spunea...

Am aflat informatii noi si interesante!:)

Aurel spunea...

Si, mai ales, am mai plantat un link la site... :))

Anonim spunea...

jos palaria...un om exceptional pt faptul ca isi impartaseste cunostintele (foarte important GRATUIT si corect) ...

toata stima!

Anonim spunea...

buna ziua!

am incercat sa descarc cele trei programe:radia3, calcul termic si putere radiator pentru centrale in condensatie si mi-au dat o serie de erori-folosesc un windows 7.cand am folosit un calc cu windows xp am primit avertizari de troieni.cum pot descarca programele,exista alte modalitati sau surse?astept rasp.va multumesc!

Aurel spunea...

@Anonim
Ziua buna.
Ups! Iti multumesc ca ai raportat o astfel de problema. Insa esti primul si singurul, in cei 5 ani de cind exista blogul, care afirma asa ceva. De aceea, tind sa cred ca problema nu este la fisierele de pe blog.
Pe de alta parte, poate m-am virusat eu (putin probabil, dar nu imposibil) si sint virusate si fisierele. Ia sa vedem... Pe fisierul Radia3-KDF l-am uploadat in data de 4 oct 2012, si acum are 1076 descarcari. Pe cel numit "Calculator de putere radiator pt difer. temp tur/retur/int." l-am uploadat in data de 22 oct 2012 si acum are 194 de descarcari. Nimeni n-a zis nimic, n-a observat nimic suspect la ele. Interesant, nu-i asa?
O sa te rog sa faci 2 lucruri: 1.sa-mi trimiti citeva print-screen-uri cu erorile care iti apar, ca sa vedem mai exact despre ce este vorba (aici sau pe mail). Daca nu stii cum se face asta, scrie-mi aici sau pe mail, sau cauta pe net. Si 2.sa te asiguri ca este "curat" calculatorul tau (ambele, XP si W7).
Cel mai probabil, cred eu, este o alarma falsa, generata de mesaje banale, gen "acest tip de fisier poate dauna computerului dvs. Sinteti sigur ca vreti sa il descarcati?" etc, in limba engleza, evident, mesaje care au fost gresit traduse si/sau interpretate.
Astept cu interes capturile de ecran, pt a ne lamuri ce este cu erorile alea! Multumesc.

atraction spunea...

am cumparat si eu o centrala prin condensare iar persoana care mi-a facut iscirul mi-a spus ca pentru a functiona prin condesare trebuie setata centrala la max 60 grade ptr ca in cazul in care depaseste aceasta temperatura functioneaza ca o centrala normala,iar o alta problema ar fi cu ambientul care spune ca trebuie setat la max 21 grade ptr ca ce depaseste 21 grade iti dubleaza factura,este adevarat sau nu?

Aurel spunea...

@atraction
Da, banuiesc ca este vorba despre 60*C temperatura pe tur, astfel incit temperatura pe retur sa nu treaca de 50-55*C. Intradevar, peste aceste temperaturi centrala va functiona fara condensare, ca si una obisnuita. Iar randamentul ei, in loc sa fie de 106-109%, cit se lauda producatorii, va fi sub 100% din PCI (Puterea Calorica Inferioara).
Cit priveste temperatura interioara, avea dreptate doar partial, si anume ca aceasta influenteaza mult necesarul termic al casei. Si nu exista niciun prag, la 21*C, de la care ti se dubleaza factura. Sau poate ca, eventual, voia sa zica ca,,cu o centrala in condensatie ar merge foarte bine o incalzire prin pardoseala, la care un termostat de camera poate fi setat pe 20*C, mai putin decit la o incalzire cu radiatoare.

Anonim spunea...

Foarte interesant si folositor. Suntem la sfarsitul lui 2015. Aveti idee daca centralele in condensatie comercializate recent mai au aceeasi parametri ca cele din calculele dvs.? Sunt curios daca producatorii au mai inventat ceva. Multumesc.

Aurel spunea...

La ce fel de parametri te referi?
Centralele de acum sunt si mai performante decat cele de acum 7-8 ani: modulare intr-o gama larga de puteri, pompe cu turatie variabila etc. Pentru detalii, intreaba-l pe Google.
Poate te ajuta si informatiile din aceasta postare mai recenta.

Ady spunea...

Buna. Am si eu o centrala in condemsatie si agentul termic este setat la 60*si nu se vede sa produca condens. Întrebarea este dacă funcționează ca o centrală prin condemsatie sau ca una normala?

Aurel spunea...

@Ady
La 60*C pe tur este la limita cu condensarea. Adica temperatura de retur este de 50-55*C, cand abia incepe condensarea. Asa ca functioneaza ca o centrala in condensatie cu randament mai mic, sub potentialul ei. Insa si asa ar trebui sa produca o oarecare cantitate de condens, in mod sigur "vizibila". Nu iti curge nici o picatura prin tubul de evacuare? Sau iti curge mai putin decat te-ai astepta?
Deja a trebuit sa setezi temperatura la 60*C? La ce temperatura afara? Ce te faci cand vine frigul?

Unknown spunea...

Buna seara.Cam cati litri sau mililitri ar rezulta in urma condensatiei, intr-un interval de o ora.

Aurel spunea...

@Alin
Intre 0,5 si 2,5 litri pe ora, in functie de puterea centralei, cantitatea de gaze arsa, de temperatura de retur, de umiditatea serului.

Dan Spataru spunea...

Buna seara, citesc de ceva vreme discutiile de pe blogul dv. si as vrea sa va pun o intrebare fiind sigur ca raspunsul va fi de specialitate. Dimensionarea tevilor de tur si retur pot influenta sau nu functionarea in parametrii ai unei centrale in condensare? Eu am folosit teava de Cu cu diametrul de 18 mm si pe tur si pe retur din centrala pana la ramificarea spre radiator. Multumesc!

Aurel spunea...

@Dan Spataru
Dimensionarea tevilor de tur si retur poate influenta nu atat centrala, cat radiatorul pe care il alimenteaza. Mai corect spus, debitul de agent termic care intra in radiator. Daca acest debit nu este suficient, radiatorul se poate incalzi inegal, avand zone mai reci, deci o putere mai mica.
Pt circuite liniare, teava de Cu de 18 este ok. Dar daca ai mai mult de 7-8 radiatoare pe un circuit, n-ar strica mai groasa. La fel, daca teava alimenteaza un distribuitor/colector din care se alimenteaza radiatoarele.
La plecarea din centrala, pana la prima bifurcatie (T) catre 2 circuite separate, ar trebui pusa o teava mai groasa (de 22 sau 28).
Evident, returul ar trebui sa aiba aceleasi diametre ca si turul.

carmen spunea...

Buna ziua,va rog frumos daca puteti sa-mi recomandati o centrala termica in condensare pentru un ap.de 4 camere,2 bai si 4 persoane.ap.are 90 mp,este in apartament de blocuri,situat la et.3/4 si este placat.Am 8 calorifere dintre care 3 de 22.cu 120 cm.,1 pe 33 cu 140 cm.2 pe 22 unul de 80 cm,si unul de 60 cm si 2 port prosop de 100 respectiv 80 cm.Va multumesc.

Aurel spunea...

@Carmen
Orice centrala in condensare de 24 kW face fata cu brio apartamentului tau. Pentru un confort sporit la acm, poate fi cu boiler incorporat.
Cat de "pregatite" ti-s radiatoarele actuale pt agent termic cu temperatura redusa, vei vedea in timp. La o adica, le poti suplimenta.

Tatar Emil spunea...

Buna seara!
V-as ruga si pe Dvs. sa ne ajutati in legatura cu cateva informatii despre centrala in condesatie. Nu prea intelegem ff bine principiul de functionare desi am cerut info de la firma la care am incheiat contract de garantie nici ei nu mi-au putut spune prea multe. Avem o centrala in condesatie (al doilea an de functionare), la care am avut probleme gen lipsa flacara cei de la garantii au rezolvat-o setand niste parametri( au marit emisia de CO2 de la 8,5 la 9,14, pornirea lenta de la 70% si puterea minima de la 0 la 10%). Acum centrala merge nu mai afiseaza eroarea lipsa flacara, insa nu cum a mers anul trecut, adica caloriferele sunt reci si primesc apa calda foarte putin nici macar nu se incalzesc panourile, adica doar un minut intr-un colt al caloriferelor e cald apoi e rece. Mergand la centrala am observat un lucru : sta mult pe stand by apoi incalzeste cam 15 secunde apa si iarasi intra pe stand by, punand mana pe circuitul de apa calda pentru calorifere in secunda cand se incalzeste apa e calda la temperatura care trebuie apoi imediat ce intra pe standby vine apa rece. Asa trebuie sa functioneze centrala termica pe condesatie? Ar trebui ca panourile sa se incalzeasca pe toata suprafata chiar daca centrala e setata la tem. 36 de grade? E logic oare daca temperatura de retur s-a scazut sa se activeze centala ca sa incalzeasca la loc la 36 de grade asa incat panourile sa se mentina mereu calde? Mentionam ca avem o izolatie buna la casa, caloriferele au fost dimensionate corect folosind programul Dvs.de calcul, avem termostat care arata temperatura exterioara (oare centrala de functionare tine cont de temperatura exterioara desi am scos functia auto? apropo am observat ca centrala face cum am descris mai sus indiferent de temperatura exterioara) si avem termostate pe calorifere (date la maxim, in afara de trei calorifere ca sa lasam circuite deschise), avem 2 distibuitoare pentru incalzire. Avem nevoie de un raspuns ca sa stim ce sa le spunem celor de la garantii, caci ei ridica din umeri si spun ca asa e normal, desi noua nu ni se pare normal ca caloriferele sunt reci in conditiile in care inainte sa faca modificari acelor parametri caloriferele erau calde chiar daca centrala era setata pe 36 de grade.
Va multumim anticipat pentru rabdarare si va rugam sa ne ajutati cu un raspuns.
O seara buna!

Aurel spunea...

@ Tatar Emil
Din pacate, se pare ca ai nimerit un "Dorel", care ti-a dereglat centrala. Faptul ca acum merge aiurea si nu incalzeste caloriferele nu are legatura cu principiul ei de functionare, ci cu setarile ei. Ca ei habar nu au ce fac si incearca sa scape de tine spunind ca asa trebuie sa mearga centrala, este o aberatie. Tu ai si termen de comparatie: functionarea ei firesca din primul an.
Fa scandal la firma aia, in speranta ca nu este formata doar din Dorei: poate vine unul mai destupat la minte si reuseste sa refaca setarile corecte. Cred ca si la Protectia Consumatorilor poti sa mergi, daca nu se rezolva. Trebuie sa functioneze ca anul trecut, insa fara problemele cu flacara! PUNCT!!!
Daca nu, va trebui sa cauti pe la alte firme un meserias bun, care sa rezolve problema, chiar pe bani. Ca doar nu vei cumpara o noua centrala, din cauza unui Dorel...

Aurel spunea...

@ Interorient
Of, Of ... Atat eu, cat si alti, am specificat CLAR, intotdeauna: randament supraunitar RAPORTAT LA PCI, asa cum se facea inainte de aparitia centralelor cu condensare!!! Nu la PCS, asa cum se face acum. Ce este asa de greu de inteles? Raportat la PCS, este fals, intr-adevar.
Inainte, raportat la PCI, o centrala clasica era cotata cu un randament de 93-95%. Fata de ea, una in condensatie, care mai recupereaza vreo 10% din PCI prin condensare, de care inainte NICI NU SE TINEA CONT si se pierdea, normal ca are peste 100%. Acum, raportat la PCS, o centrala clasica ar avea un randament de vreo 82-85%, iar una in comdensare de vreo 95-97%. Hai 93-95%, treaca de la mine ;) Asa ca eu cred ca diferenta de randament este mai mare de 3-4%, cat zici tu. Este in jur de 10% !!!
Bineinteles ca aceste randamente maxime se obtin DOAR daca temperatura pe retur este minima, 30-35*C. Altfel, NU! Cu un retur la vreo 50*C, probabil ajungem la acei 3-4% in plus dati de tine. Ca asa o fi dimensionata instalatie termica la multi (adica dimensiunea radiatoarelor), asta este problema lor si este alta discutie. De aia centrala cu condensare se impaca cel mai bine cu IPAT, nu cu caloriferele
Un calcul termic releva pierderile de caldura ale casei, indiferent cu ce fel de centrala sau combustibil este incalzita.

Interorient spunea...

Randamentul uniu sistem se calculeaza foarte clar , este caldura utila (Qu =cantitatea cedata de centrala radiatoarelor )raportat la caldura initiala introdusa in sistem (Qi=caldura rezultata din arderea combustibilui lichid sau gazos .
Qi=Qu+Qp (Qp=cantitatea de caldura pierduta ).
La calcul termic ma refeream , la calculul proceselor termodinamice ce au loc in centrala clasica si prin condensatie ,si nu la pierderile de caldura ale casei .
-Se poate calcula cit gaz este necesar pentru rigicare temperaturii apei cu 1 grad C .
-se poate calcula cit gaz se consuma pentru ridicare temperaturii apei la 80 grade C de exemplu .(se poate calcula pentru orcare temperatura ). Un exeplu de calcul de ardere in linkul urmator:http://www.termo.utcluj.ro/termo/06ardere.pdf
Chir daca se face referire si calcul la Puterea calorifica superioara
un randament nu are cum sa fie sapraunitar .
In linkul urmator se poate vedea randamentul mai multor centrale clasice si prin condensatie :http://www.homeheatingguide.co.uk/efficiency-tables.php?make=Hermann
si nu am vazut nici un randament supraunitar .Si repet din nou , calculul unui randament foarte clar si nu calculat cum ne convine noua ,si interpretarea proceselor termodinamice dupa "ureche" .
Ma intreb de ce oare numai in Romania am vazut ramdamente si intrepretari care dau un randament supraunitar ?
Randamemntul sau eficienta energetica se calculeaza la fel in toata lumea , prcesele si legile termodinamicii sunt la fel in toata lumea .


Aurel spunea...

@ Interorient
Esti sigur ca ai citit ce am scris? Esti sigur ca ai si inteles ce am scris? Daca la ambele raspunzi cu da, atunci cred ca e clar: pur si simplu te deranjeaza PSIHIC un randament supraunitar! Altfel nu-mi pot explica de ce ne "contram" (sper ca stii ce inseamna ghilimelele, nu?), desi sustinem cam acelasi lucru!
Da, orice randament este si trebuie sa fie subunitar! Doar ca marketingul "de tranzitie" de la centralele clasice la cele in condensatie al producatorilor de centrala a "profitat" de modificarea acelui Qi de care zici (de la caldura obtinuta prin ardere simpla la caldura obtinuta prin ardere simpla + caldura recuperata, deci mai mare). Astfel, daca raportam ceva la 2 numitori de valori diferite, si rezultatele sunt diferite. Atata tot! Si nu m-as mira deloc ca acum vreo 30-35 de ani, cand au aparut pt prima data centralele cu condensare in occident, marketingul producatorilor sa fi venit cu aceeasi "gaselnita" semi-reala, pt a-i convinge pe clienti ca sunt mai bune, si de aia sunt mai scumpe. Si chiar sunt!
Daca nici explicatia asta nu te multumeste, atunci nu-mi ramane decat sa recunosc, doar pt tine, ca fac parte dintr-o conspiratie mondiala (initiata si platita de Soros, cum altfel?) care urmareste sa le bage pe gat românilor centrale cu randament supraunitar pe post de centrale cu randament subunitar, atentand astfel la insasi existenta poporului român si chiar a fizicii universale. Acuma, ca m-ai prins si am recunoscut, te simti mai bine?
Si chiar din exemplul tau cu centralele Hermann reiese ca diferenta de randamente SUBUNITARE (cum iti plac tie) intre cele 2 tipuri de centrale este de MINIMUM 10% !!! Nici vorba de 3-4%, asa cum ai zis. Si nu cred ca este valabil doar pt marca de centrale Hermann...
Peace!

interorient spunea...

1.) Nu eu am ales centrala Hermann , asa s-a nimerit in link.
2.) Nu lucrez in domeniul instalatiilor de incalzire si nu ma ocup nici de centrale de apartament .Valorile care au fost enumerate ,au fost luate din experienta mea din alte sisteme termodinamice , la prima vederea fara a calcula pentru o centrala anume.
3.)Intr-un calcul real ,pot fi diferente +/_ 3(4) % ,dar nu asta e problema ,problema este ca randamentul este subunitar ,iar fiecare alege in functie de bani de capacitatea centralei si randament .
4.) Acele siteme termodinamice de care am pomenit mai sus , sunt din domeniul motoarelor termice Otto si Diesel ,Caldari primare/secundare cu abur la 60 bar respectiv 15 bar abur supraincalzit ,turbine cu abur ,turbine cu gaze cu o experienta de peste 31 ani .
Deci am idee ce este un randament (eficienta energetica ) ,am calculat destule ranadamente individual pe componentele unui sistem sau randamentul global al intregului sistem .
Am idee unde se poate interveni pentru reducerea consumului de energie , si cam care este valoarea acestora dar exista o limita nu se poate recupera toata energia pierduta.
Dar problema in discutie este informarea corecta a consumatorului ,care in cunostinta de cauza va lua o decizie correcta .
Cel mai correct ar fi ca pentru fiecare discutie despre centrale de apartament sa fie insotita de Certificatul Energetic emis de producator (ar trebui sa se gasesca pe siteul producatorului si in acest caz ar trebui si Certificatul de Calitate a combustibilului folosit pentru a obtine acele rezultate)
Si aici se intimpla ca la masini in documente este prezentat un consum iar in realitate pe sosea este altul.
Nu inteleg de ce trebuie procedat in felul acesta (marind randamentul supraunitar) pentru a convinge clientii , pentru ca prezentind realitatea , centralele in condensatie sunt mai performante decit cele clasice dar si mai scumpe.
diferenta de pret rezulta din recuperatorul de caldura si accesoriile aferente care sunt in plus fata de o centrala clasica .
Acum alta gaselnita de marketing este "Black Friday " s-a denaturat simbolul acestei zile , dar acest lucru se intimpla numai in Romania .
Cel putin in Europa nu am vazut acest tip de reclama , nu am idee in rest.
In concluzie ne place sa fim mintiti ,incepind cu cei care ne conduc (politicieni ) pina la cei care ne ofera servicii.

Aurel spunea...

@ Interorient
Ei, vezi ca vorbim aceeasi limba?
Certificat energetic au toate. Sau ar trebui! Scrie pe ele clasa: B; A; A+; A++, ca la frigidere ;) Dar fiecare "+" costa la buzunar cu minus :)) Si cata vreme gazul provine din N surse, cu amestecarile aferente, ce sa le ceri furnizorilor?
Zici: "Nu inteleg de ce trebuie procedat in felul acesta". Pai e simplu: cand românul s-a invatat ca o centrala pe gaz e 2500 de lei, si brusc ii ceri 4000 de lei pe o alta care arata la fel, ai sanse mici de izbanda. O stii pe aia: "Mâna care nu spune o poveste nu primeste pomana!" ?
Povestea cu "Black Fridey"-ul romanesc e si mai aiuritoare: incepe cu o luna inainte ("se fura startul"); reducerile sunt adeseori la misto, pt ca inainte tocmai au avut loc scumpiri cam cu acelasi procent; si tine ... cam tot anul. De ce? Pt ca se pare ca românul (evident, slab informat, adica MAREA majoritate) saliveaza cand aude de "Black Fridey". I s-a indus ca asta inseamna reduceri, si creste sansa sa cumpere, atata tot!
Cat despre faptul ca ne place sa fim mintiti, sa stii ca asta este un mare adevar, din pacate. Cum altfel poti explica rezultatul ultimelor alegeri?...

george spunea...

buna ziua am o locuinta regim parter 120mp cu 9 calorifere dintre care 3 de 2m lungime si 6 de 1,5m lungime ce putere trebuie sa aibe o centrala in condensatie multumesc

Aurel spunea...

@ george
este foarte simplu George spune-mi ce pierderi de caldura reale are casa ta adica ce necesar termic are si eu iti voi spune pe loc ce putere va trebui sa aiba centrala ta in condensatie cu placere :))

Anonim spunea...

am peretii exteriori izolati cu poliester de 10 in pod am vata minerala de 10 si sub parchet am poliester extrudat de3 ferestrele sint din timplarie aluminiu mentionez ca pina acu am mers cu o centrala pe cazificare de 33 kw unii imi spun ca o centrala de 24 kw ar fii suficienta altii ca una de 35 miar trebuii va rog sa ma ajutati

george spunea...

credeti ca o centrala de 24 poate incalzii aceste calorifere plus apa clda menajera?

george spunea...

postarea de mai sus cu datele casei este tot a mea multumesc astept raspuns

george spunea...

dl. aurel astept raspuns ajutatima va rog

Aurel spunea...

@ George
George, tu esti? Sau tot tu esti? De ce uneori te deghizezi in Anonim?
Oare in comentariile de mai sus este vorba despre acelasi George, sau este o coicidenta de nume? Unul zicea de "cazificare" (probabil gazeificare, pe lemne), altul de condensatie (teoretic, pe gaz). Ma rog... desi nu e acelasi lucru, pare sa fie aceeasi persoana... asa ca o sa raspund in consecinta: la 120 mp, in mod SIGUR iti este suficienta o centrala de 24 kW (fie ea pe lemne sau gaz), cu tot cu acm.

george spunea...

va salut a fost o gresala cu anonimul se mai intimpla dl. aurel multa lume mia zis ca o centrala pe gaz 24 kw nu este suficienta pt ca am caloriferele mari mau sfatuit sa iau de minim 33 sint in incurcatura ce sa fac?

george spunea...

a calculat cineva si mia zis ca puterea caloriferelor este de 31,5 kw

Aurel spunea...

@ George
Oooof, oare de ce toti habarnistii dau sfaturi si incurca lumea?
Zici ca ai 12o mp in total, nu? Hai sa zicem ca ai camerele inalte de 3 m (desi ma indoiesc!). Deci ai avea un volum de 360 mc. Pai nici daca iei in calcul 60 W/mc (ceea ce nu ai cum sa atingi indiferent cat de prost a fost construita casa descrisa de tine), nu ajungi nici macar la 24 kW, daramite la 33 kW, cat iti recomanda tie tot felul de habarnisti care se trezesc vorbind !!!
Legat de puterea totala a radiatoarelor, exista o urma de adevar in cifra respectiva. La Ferroli, de exemplu, am calculat si imi da o valoare totala de 32469 W, adica o cifra similara (cu inaltimea de 600 mm, de tip 22). Nu trebuie sa ma crezi, poti calcula si singur: https://www.ferroli.ro/produse/incalzire/calorifere-ferroli/calorifer-otel/calorifere-otel.html.
Atata doar ca puterile respective sunt date la temperaturile de 90*C tur si 70*C pe retur !!!!!!!!!!!! Cand naiba o sa folosesti tu in instalatie astfel de temperaturi??? Mai ales cu o centrala cu condensare !!!! Hai sa fim seriosi ...
Si apoi, centrala o iei dupa calorifere, sau dupa necesarul de putere al casei???
Nu cumva aia care ti-au recomandat centrala de 33 kW sunt vanzatori de centrale termice? :))

george spunea...

deci sa iau de 24kw ziceti nu conteaza marimea caloriferelor

Anonim spunea...

Foarte multe informatii utile la un loc, pentru care va multumesc. Am insa o nelamurire pentru care va rog sa ma ajutati.
In urma calculului necesarului termic pentru un apartament am obtinut niste valori care presupun calorifere mai lungi decat spatiul disponibil pentru acestea. Totul a fost calculat exact, conform specificatiilor dvs.. Am observat ca modificarea zonei climatice duce la modificari semnificative a necesarului termic. Luand in calcul zona IV -21 grade pentru locatia mea,si comparativ, o temperatura exterioara decenta la zona 1 -12 grade, diferentele sunt semnificative. Am urmatoarele nelamuriri:

1. La temperatura exterioara pentru zona 4 programul (radia3)calculeaza necesarul de caldura ca si cum toata iarna ar fi -21 grade afara? Cu alte cuvinte calculeaza necesarul de caldura in cea mai defavorabila situatie?
2. Pentru a dimensiona caloriferele pentru centrala in condensatie, pot lua in calcul o temperatura exterioara mai mica (ex. o medie multianuala sau una arbitrara -14 grade)urmand ca in momentul in care temperaturile scad sub aceasta valoare aleasa sa-mi asum ridicarea temperaturii de functionare a centralei cu cheltuielile aferente?

Va multumesc.
Iulian - Suceava

Aurel spunea...

@ anonimul Iulian

1. Cam asa ceva :) Daca timp de o ora ar fi afara -21*C, atunci instalatia ta termica ar trebui sa aiba o putere de X kW astfel incat, functionand la aceasta putere timp de o ora, sa iti poata furniza cei X kWh de caldura pierduti in ora respecxtiva. Deci: kW = putere, iar kWh = energie! Iar acele -21 de grade C (pt zona IV, dar la fel si pt celelalte zone climatice) au fost alese astfel incat sa se intample suficient de des ca sa merite sa tinem cont de ele in calcule, si suficient de rar ca sa nu merite sa ne facem griji ca ar putea fi mai frig de atat. In normative, parca am citit ceva de genul: este o temperatura care poate fi atinsa statistic maximum 3 zile calendaristice cumulat (zi si noapte, incontinuu!!!), de maximum o data pe an. Asta nu inseamna ca nu poate fi mai frig de atat. Insa acest lucru se intampla foarte rar, si NU zila la rand, ci eventual in cate o dimineata foarte geroasa, dupa care in timpul zilei temperatura exterioara ajunge la valori decente, permitand centralei sa-si traga sufletul :))

2. Da, tocmai asta este farmecul acestor calcule: ca tu poti stabili in cunostinta de cauza ce randament vrei sa-ti aiba centrala, si la ce temperatura exterioara.
Evident ca la -21*C temperatura exterioara iti pot rezulta radiatoare mai mari decat fereastra :) Asa ca ai 2 variante la dispozitie, ca sa le "aduci" la dimensiuni decente: ori lasi -21*C afara, insa cresti temperaturile de tur/retur pana cand radiatoarele incap sub fereastra, si astfel afli cu ce temperaturi de tur/retur va trebui sa mergi la -21*C. Ori scazi temperatura exterioara pana cand radiatoarele incap sub ferestre si afli la ce temperatura exterioara iti face fata instalatia cu temperaturile de tur/retur dorite / setate de tine.

Eu as face asa: as alege temperatura de RETUR de 50-55*C. Asta se traduce prin condensare putina spre deloc. Iar turul cu 10-15*C in plus. Apoi as cauta temperatura exterioara la care mi-ar incapea radiatoarele sub ferestre. Ei bine, de la acea temperatura in jos (adica mai frig), imi asum ca centrala va functiona ca una normala, fara condensare. Daca ai casa bine izolata, cu necesar termic mic, asta se poate intampla pe la -8*C afara, de exemplu, adica in 5-10% din perioada unui sezon de incalzire de 6 luni. Daca nu, atunci aceasta temperatura exterioara de la care in jos nu o sa mai ai condensare poate fi la +3*C, adica in 50-60% din perioada de incalzire. Parca nu este acelasi lucru, nu?

Insa ceea ce mi se pare destul de important este ca, odata dimensionarea radiatoarelor facuta, sa o respecti in toate camerele. Adica daca intro camera iti rezulta un radiator mai mic decat fereastra, sa il pui pe ala rezultat din calcule, nu pe unul mare tot cat fereastra. Pt ca la aceleasi temperaturi de tur/retur, acea camera va primi mai multa caldura decat ar avea nevoie. Stiu, exista robineti cu termostat si se poate regla si de acolo, dar...




PS Sper ca stii ca exista radiatoare din tabla de otel de tip 33, adica mai groase si cu putere termica mai mare decat cele de tip 22 la aceeasi lungime.

Anonim spunea...

Da, am inteles cam cum sta treaba. Caloriferele tip 33 sunt cam late si de aceea trebuie luate in calcul acolo unde nu incurca.

As mai avea totusi o nelamurire/nedumerire cu privire la o situatie particulara, zic eu, cu care ma confrunt.

In urma calculelor factute am constatat faptul ca, necesarul termic pentru un dormitor, sa-i spunem D1, este mai mic decat un alt dormitor D2. Diferenta din calcule se datoreaza unui perete de la D2 nu foarte bine izolat (intre blocuri lipite) si orientarii nordice a D2 spre deoasebire de D1-SE. Suprafetele D1 si D2 sunt relativ/semnificativ egale.

In situatia actuala, dormitoarele au calorifere egale dar necesarul de caldura in D1 este mai mare ca in D2, in situatii normale temperatura este mai mica cu 1-2 grade. Singura explicatie gasita de mine este distanta fata de centrala, D1 fiind cea mai indepartata camera de aceasta. Si aici e mai rece cam tot timpul, nu semnificativ dar se simte. Instalatia e pe super pipes de 1/2, fiecare calorifer este independent direct din distribuitor iar traseul la aceasta camera este mai lung cu aprox. 6 metri. Cum as putea sa echilibrez aportul de caldura tinand cont de acest aspect? O fi alt motiv al dezechilibrului?

Cu stima,
Iulian

Aurel spunea...

@Iulian
Daca tevile catre radiatoare trec prin sapa si NU sunt izolate, atunci asta ar putea fi o parte din explicatie: temperatura apei care intra in radiatorul cel mai indepartat este mai mica cu cateva grade, deci caldura furnizata de el este mai putina. Insa daca tevile sunt izolate, nu cred ca explicatia mai sta in picioare.
Necesarul de caldura mai mare in D1 s-ar putea datora faptului ca una dintre incaperile cu care are perete/planseu comun NEIZOLAT si care se afla la vecini (atat pe orizontala cat si pe verticala) este semnificativ mai rece. Poate nu este locuita, deci este putin incalzita. Poate are un perete comun cu casa scarii, unde de asemenea este mai rece.
Nu cred ca ai ce face. Poti incerca sa inchizi putin robinetii catre radiatoarele bine incalzite si sa il deschizi la maximum pe cel de la radiatorul indepartat, dar nu stiu cat ajuta. Poate ar fi fost mai bine ca teava respectiva sa fi fost mai groasa ...

=========================================================== ===========================================================