Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca sa afli repede daca aici poti gasi raspunsurile pe care le cauti, te rog sa parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei gasi:
1). Informatii utile din domeniu despre: harti climatice si eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fonta, Delta T, respiratia peretilor, ventilatia mecanica cu recuperare de caldura , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet si realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fisier tip excel);
3). Un alt fisier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit ca toate celelalte, pt o singura camera, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fisier a carui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fisier pt dimensionarea incalzirii prin pardoseala cu agent termic (IPAT): ~Calcul termic IPAT~;
6). Un alt fisier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE~;
7). Un fisier cu care poti calcula puterea reala a oricarui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/interior, plecand de la puterea lui la temperaturile de T/R/i date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Doua fisiere care transforma pierderile de caldura prin zidarie si/sau izolatie termica SAU tâmplărie in bani economisiti pe luna/an sau in ani de recuperare a cheltuielilor / investitiei.sâmbătă, 13 mai 2017

Izolație vs Economie - prin zidărie

Iată că au trecut 9 ani de la prima mea postare pe această temă, și totodată de la primul fișier postat pe blog legat de acest subiect, încă fierbinte și de actualitate. Si anume crearea unei legături mai vizibile, pt cei fără cunoștințe în domeniu, între izolarea termică totală oferită de pereții exteriori sau planșeele unei locuințe și ... buzunarul proprietarilor.

Sunteți în căutarea materialelor de construcție optime pt casa dvs, cu cel mai bun triplu raport preț / calitate / beneficii în timp?

Vă tot uitați pe net la prețuri pe metru cub de cărămidă / bca, sau pe metru pătrat de polistiren / vată minerală, și nu știți ce să alegeți, pt că nu știți ce materiale vă aduc cea mai mare economie la factura de încălzire?

Aveți în minte câteva variante de zidărie și/sau de izolație și nu vă puteți hotărâ pe care să o adoptați, pt că toate se laudă că izoleaza termic cel mai bine, deși bănuiți că nu este chiar așa?

Ați căzut de acord cu familia asupra tipului de zidărie pe care o să îl folosiți, dar nu și asupra grosimii pereților exteriori, pt că nu știți dacă și cu ce și cu cât să-i mai izolați termic?

V-ați calculat costurile câtorva variante agreate și nu știți dacă diferențele de preț dintre ele se justifică și ce beneficii materiale v-ar putea aduce în timp varianta mai scumpă și mai performantă din punct de vedere termic?

Oare v-ați hotărâ mai ușor dacă ați putea compara rapid și fără bătăi de cap pierderile de căldură prin diferite variante și grosimi de zidărie și de izolație termică, pt întreaga suprafață a pereților dvs exteriori? Sau a întregului planșeu spre pod?

V-ați pierdut printre calcule, coeficienți, lambda-uri și rezistențe termice, și nu știți cum se leagă toate acestea de pierderile de căldură viitoare ale casei? Iar acestea, la rândul lor, de cantitatea de combustibil folosită pt încălzire?

V-ar ajuta să știți cât ar costa gazul, sau curentul electric, sau lemnele necesare pt a genera energia (căldura) pierdută prin pereții exteriori sau planșeele casei dvs, întro lună de iarnă sau întro iarnă întreagă?

Ați fi curioși să știți în cât timp v-ați recupera diferența de cheltuieli (de construcție de la zero sau doar de termoizolare) între diferite tipuri și grosimi de materiale pe care le-ați putea folosi la construcția casei dvs?


Dacă ați răspuns cu „da” cel puțin la una dintre întrebările de mai sus, atunci sunt șanse foarte mari ca fișierul pe care vi-l propun cu această ocazie să fie exact ceea ce aveți nevoie ca să vă răspundeți singuri la întrebări și să vă ajute să vă hotărâți pt care varianta de zidărie și/sau termoizolație să optați.


~Economie prin zidărie~ 45 KB; fișier pt calculul economiei în bani și în ani :) prin zidărie


PS1. În cazul unui planșeu PE SOL, sau în contact cu solul, calculele se fac altfel. Folosit pt un astfel de planșeu, acest fișier nu oferă tocmai rezultatul cel mai corect. Pt asta, vezi ”Radia3” sau ”~CalculTermic~” (Qs).
PS2. Dacă folosind acest fișier v-ați calculat pierderile de căldură prin pereții exteriori și planșeul spre pod (de ex.), să știți că suma lor NU reprezintă necesarul termic total al casei. Aici NU se ține cont de pierderile de căldură prin ventilație, prin sol etc etc.

7 comentarii:

Adrian spunea...

Multumesc mult pentru toate aceste resurse atat de valoroase.

Anonim spunea...

In fisier este o greseala la calculul energie economisita pe toata perioada selectata. Inmultirea se face doar cu o singura luna nu cu toata perioada selectata.

Aurel spunea...

@Anonim
Sa stii ca ai dreptate, Anonimule! Multumesc pt atentionare. Am corectat! Scade perioada de amortizare...

Marian spunea...

Doresc sa izolez un bazin de apa de 3,5x2x2 metri ce va functiona ca un puffer.ce tip de izolatura imi recomandati si la ce grosime?multumesc.

Aurel spunea...

@Marian
În general, un puffer din comerț are un strat termoizolator exterior de 10 cm PUR (spumă PoliURetanică). Și tot în general, el se montează întro cameră tehnică, sau camera centralei, sau eventual în garaj. Adică în încăperi oarecum încălzite, cât de cît. La bazinul tău, dacă este complet îngropat în pământ, atunci pereții și fundul lui, în contact cu pământul, vor avea la exterior cel putin 8*C. Așa că ți-aș recomanda tot 10 cm PUR pe laturile în contact cu pământul și pe fundul bazinului. Sau echivalent, adică vreo 13-15 cm XPS sau vreo 15-18 cm EPS80. Însă problema cea mai mare o reprezintă suprafața bazinului DACĂ ea este la nivelul solului (gen piscină), adică expusă temperaturii exterioare. În acest caz, cred că ar trebui acoperită suprafața cu vreo 50 cm de izolație, plus alte măsuri de etanșare/izolare la îmbinarea dintre izolația termică a pereților și cea a suprafeței. Nu cred că este fiabilă o astfel de soluție.
Însă dacă reușești să asiguri măcar 50 cm de pământ DEASUPRA rezervorului, că deja nu cred că îl mai putem numi bazin (bazin = piscină, în mintea mea, poate greșesc...), atunci poți izola și tavanul lui ca și restul pereților.

Andrei spunea...

Vreau doar sa multumesc pentru informatiile (si programele!) foarte utile din acest blog. Le urmaresc si le folosesc de multa vreme asa ca mi se pare minim decent sa multumesc autorului Aurel. Foile de calcul cu estimarea pierderilor de caldura sunt aur curat! Poti verifica supradimensionarile "obraznice" ale unor instalatori mai putin priceputi sau poti prevedea supradimensionari pentru, de exemplu, scaderea temperaturii agentului termic.

Multumesc si spor la treaba!

vasile spunea...

Buna seara.
Am descoperit de curand boggul tocmai interesandu-ma de izolarea mansardei si de calculul instalatiei termice. Exista diferite sfaturi pe forumuri sau pe site-urile producatorilor de materiale dar pana acum nu am gasit totul condensat intr-un singur document/fisier si mai ales existenta posibilitatii de a calcula pierderile de energie si a gradului de izolare al unei case in functie de materialele folosite. Mi se pare extrem de util acest program deoarece iti poti face un buget si poti alege materialele nu doar dupa opiniile meseriasilor.
Ma voi apuca de calcul si, daca nu cer prea mult, as dori din partea dvs. o verificare a calculelor facute de mine.
Cu stima
Ciprian

=========================================================== ===========================================================