Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca sa afli repede daca aici poti gasi raspunsurile pe care le cauti, te rog sa parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei gasi:
1). Informatii utile din domeniu despre: harti climatice si eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fonta, Delta T, respiratia peretilor, ventilatia mecanica cu recuperare de caldura , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet si realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fisier tip excel);
3). Un alt fisier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit ca toate celelalte, pt o singura camera, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fisier a carui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fisier pt dimensionarea incalzirii prin pardoseala cu agent termic (IPAT): ~Calcul termic IPAT~;
6). Un alt fisier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE~;
7). Un fisier cu care poti calcula puterea reala a oricarui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/interior, plecand de la puterea lui la temperaturile de T/R/i date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Doua fisiere care transforma pierderile de caldura prin zidarie si/sau izolatie termica SAU tâmplărie in bani economisiti pe luna/an sau in ani de recuperare a cheltuielilor / investitiei.marți, 14 februarie 2017

ENERGIE si PUTERE

Salutari tuturor pentru 2017!

Stiu, e februarie deja, dar fiind prima postare, mi-am permis ;)
Plus ca am vrut sa va instiintez ca nu am murit! Inca! De parca ar conta... ;)

Tocmai cautam complet altceva pe net, cand am dat peste urmatorul .pdf, pe care vreau sa il reproduc integral aici. Sper sa nu se supere autorii!

Este vorba despre una dintre cele mai bune "lectii" de scoala cu privire la ceea ce inseamna PUTEREA si ENERGIA ! Sunt convins ca (cei mai) multi dintre noi au anumite nelamuriri cand vine vorba de acesti doi termeni, de aceste 2 marimi fizice: ENERGIA sau PUTEREA. Ei bine, aici ni se explica frumos, pe românește, despre ambele, precum si despre relatia dintre ele. Cu greu as fi putut redacta o postare mai completa pe acest subiect!

EnjoY!Ghidul începătorului în energie şi putere
Articol propus de Neil Packer, Staffordshire University, UK, February 2011


Energia

Energia reprezintă capacitatea de a efectua un lucru mecanic.
Ca şi în alte cazuri, unitatea de măsura pentru energie este denumită dupa numele unui cercetător a cărui contribuţie in domeniu a fost importantă. Unitatea de masura pentru energie recunoscută la nivel international (dar nu şi in SUA) este Joule-ul (sau Wh = watt-ora, vezi mai jos).
Fizician si fabricant de bere, James Joule (1818-1889) şi-a dedicat cariera (35 de ani) examinării diverselor forme de conversie a energiei cu mai mare precizie decât o facuseră mai înainte cercetătorii in acest domeniu. El a studiat multe cazuri de conversie a energiei mecanice in căldură sau energie termică. El a determinat echivalenţa dintre lucrul mecanic consumat şi cantitatea de căldură rezultantă. Studiile sale au confirmat principiul conservării energiei cu luarea in considerare a frecării şi rezistenţei aerului.
Un Joule reprezintă o cantitate mică de energie şi de aceea este mai des utilizată o altă unitate de măsură, kilowatt-ora (abreviată kWh).
Conversia intre unităţi este: 1 kWh = 3,6 milioane Jouli (abreviat 3,6 MJ).
[nota mea: o ora are 60 de minute x 60 de secunde / minut = 3.600 s = 3,6 mii de secunde intr-o ora; x 1.000 pt ca este vorba de KWh, nu Wh]
Intr-un regim de funcţionare continuă 1 kWh de energie vă va asigura, de exemplu:
• 2 zile de utilizare a unei lămpi fluorescente mici
• 10 ore de utilizare a televizorului
• 5 ore de utilizare a PC-ului
• 70 minute de utilizare a cuptorului cu microunde
• 60 minute de tuns iarba
• 4 minute de funcţionare a boilerului din gospodărie la capacitate maximă
• 100 secunde de funcţionare a unei maşini mici la putere maximă

Puteţi vedea că şi kWh reprezintă o cantitate mică de energie, de aceea se utilizează Megawatt-ora (abreviată MWh), adică 1000 kWh.

Comparaţii între combustibili

Din punct de vedere istoric noi am obţinut în general energie consumând combustibili fosili, astfel încât luarea în considerare şi compararea surselor de combustibil în ceea ce priveşte cantitatea de energie unitară pe care o conţin ar putea fi instructivă. Unele indicaţii în acest sens (utilizând valorile medii) sunt prezentate mai jos.
1 kg de antracit (4% umiditate) = 36MJ = 10 kWh
1 m3 gaz natural = 39 MJ = 10,8 kWh
1 litru de benzină = 34 MJ = 9,4 kWh
1 litru de motorină = 40 MJ = 11,1 kWh
1 litru gaze petroliere lichefiate = 41 MJ = 11,4 kWh
1 litru păcură = 44 MJ = 12,2 kWh
(Valorile de mai sus sunt valori ale puterii calorifice brute adica includ energia pentru evaporarea apei care se formează in timpul arderii).
Prin comparaţie, 1kg de combustibil regenerabil cum ar fi biomasa lemnoasă conţine de obicei 4,2 kWh.
Stabilirea preţului energiei conţinute este un concept interesant. De exemplu, 1 litru de motorină conţine cu aproximativ 18% mai multă energie decât 1 litru de benzină şi cu toate acestea, preţul motorinei la pompă este practic egal cu cel al benzinei.


Puterea

Puterea reprezintă ritmul in care se efectuează lucru mecanic.
Şi in acest caz unitatea de masură pentru putere este denumită dupa numele unui cercetător a cărui contribuţie în domeniu a fost importantă. Unitatea de masura pentru putere [corectat fata de original, in loc de “energie”] recunoscută la nivel international (dar nu şi in SUA) este Watt-ul.
Inginerul şi inventatorul scoţian James Watt (1736-1819) a fost angajat de Universitatea din Glasgow pentru repararea unui model al celui mai avansat motor cu abur din acele timpuri, motorul Newcomen. Watt a făcut o gamă de îmbunătăţiri termice şi mecanice ceea ce a condus la creşterea randamentului cu 300 % şi a permis ca motorul să fie universal acceptat oriunde era necesară mai multă putere.
Un Watt reprezintă consumul unui Joule pe secundă.
Valoarea puterii este menţionată de obicei pe dispozitivele care consumă şi/sau generează energie şi ne arată de cât de rapid este utilizată sau produsă energia.
Un Watt este o cantitate mică de putere şi de aceea se utilizează de obicei un multiplu, kilowatt-ul (abreviat kW), adică 1000 Watt.

In continuare se prezintă in scop ilustrativ puterea unor echipamente:
• PC-uri: 50-200 W (consum)
• Cuptoare cu microunde: 650-850W (consum)
• Aparate de tuns iarba: 1-1,7kW (consum)
• 20mp de panouri fotovoltaice: 2,5kW vârf (producere)
• Boiler pe peleti de uz casnic: 15kW (producere)
• Turbina eoliană cu ax orizontal de 50 m diametru : 500kW vârf (producere)
• Turbine cu abur: până la 60 MW (producere)
• Turbine cu gaz: până la 100 MW (producere)


Relaţia între Energie şi Putere

Energia şi puterea sunt două noţiuni strâns legate între ele. Utilizarea puterii pe o perioadă dată de timp va avea ca rezultat fie producerea fie consumul de energie.
Matematic legătura este simplă dacă vă amintiţi corect unităţile de măsură (kWh, kW şi ore). Relaţia este:

Energia (kWh) = Puterea (kW) x timp (ore)


Exemple
1. Un încălzitor electric cu puterea nominală de 1kW aflat in funcţiune timp de:
* 1 oră va consuma 1 x 1 = 1kWh
* 30 minute va consuma 1 x (30/60) = ½ kWh
2. O lampă fluorescentă cu o putere nominală de 20 Watt aflată in funcţiune timp de 8 de ore va consuma (20/1000) x 8 = 0,16 kWh.


Consideraţii finale

Puterea (măsurată în kilowatt) şi energia (măsurate în kilowatt-ore sau Joule) nu sunt identice şi nu se pot schimba între ele. Totuşi, conversia lor este relativ simplă, cu puţin exerciţiu.Dacă doriţi să aflaţi mai multe informaţii, urmaţi link-urile de mai jos.
http://www.kayelaby.npl.co.uk
http://www.simetric.co.uk

Neil Packer este:
- Chartered engineer şi conferenţiar „Computing, Engineering and Technology Faculty”,
Staffordshire University, UK.; preda termodinamica şi mecanica fluidelor şi ingineria de mediu de
aproape 20 ani;
- Consultant pe probleme privind emisiile reduse de carbon; furnizeaza o gamă largă de servicii
energetice mediului de afaceri, industriei şi autorităţilor locale.
Date de contact:
Faculty of Computing, Engineering and Technology
Staffordshire University
Beaconside, Stafford, ST18 0AD
Tel 01785 353243 email n.packer@staffs.ac.u k
Aceste informaţii au fost prezentate ca parte a Proiectului Renewable Energies Transfer System
(RETS) finantat in INTERREG IVC prin European Regional Development Fund. Proiectul se
desfasoara in perioada ianuarie 2010 - December 2012. Pentru mai multe informaţii si pentru a
vă alătura comunităţii noastre online vizitaţi http://www.rets-community.eu


2 comentarii:

Nicolae Zamfir spunea...

Aurel,ti-am ascultat sfatul si am cumparat 25 cm vata pentru mansarda.Multumesc,si voi reveni cu intrebari daca mai am alte nelamuriri.Apropos,ai timp sa imi faci niste calcule pentru incalzire cu folie radianta sub parchet?M-am gandit sa folosec cea cu putere de 130W/mp cu o acoperire de cca 80-85% din suprafata totala.Ce crezi ma vor bombarda cei de la Electrica cu factura?Pun intrebarea asta pentru ca stiu sigur ca vei lua in calcul toate materialele folosite,zona si pierderile de caldura.Nu stiu daca ti-am zis si asta,geamurile vor fi tripan cu tamplarie pvc cu 7 camere de aer dela q-fort.Ajuta-ma te rog cu calculul acesta ca eu nu ma simt in stare sa il fac si nu as vrea sa ma speriu singur, mai ales ca nu am fost vreun as la mate.

Aurel spunea...

@Nicolae
Incalzirea pe curent electric este cea mai scumpa, comparativ cu cea pe gaz sau lemne. Insa este si cea mai comoda in utilizare, si destul de ieftina ca punere in opera.
De ce "sub parchet"? Daca tot vrei sa pui incalzire prin pardoseala (IP), atunci finiseaza pardoseala cu ceva care permite usor transferul de caldura din șapă in camera, si nu cu ceva care il reduce. Cred ca nouă, românilor, ne-a intrat in cap de pe vremuri ca gresia e rece, iar parchetul (lemnul) e mai cald la picioare. Pai daca pui IP, atunci si gresia si parchetul vor fi călduțe si plăcute la atingere, când pășesti desculț pe ele!!! Toata toamna, iarna, primavara! Chiar si vara, daca simti nevoia, caci se regleaza temperatura pardoselii foarte usor :) Iar daca iti place cum arata lemnul pe jos in camere (living sau dormitoare) din alte considerente decat ca "ține cald la picioare", ia cauta pe net "gresie imitatie lemn": vei gasi j'de modele care imita perfect diferite texturi de lemn, inclusiv cu rosturi mici, incat cu greu va observa cineva daca ai parchet sau podele de lemn sau o gresie care imita parchetul sau podelele de lemn ;)
Ca sa nu mai zic ca pardoseala casei, atat gresia, cat si parchetul "de lemn", vor trebui spalate regulat (nu doar aspirate) cu mopul cu apa, chiar daca in apa aia vei pune "detergent special pentru parchet". Iti spun din proprie experienta: imbinarile dintre placile de parchet laminat, indiferent cat de bine este montat parchetul si indiferent cat de groase sunt placile si indiferent ce strat de acoperire de trafic au aceste placi de parchet (de la 21 la 33; eu recomand 32 sau 33 chiar si la dormitoarele de la etaj, de exemplu, unde nu exista trafic), in timp se vor deteriora (7-10; 15 ani maxim) si nu vor mai arata ok. Pe cand o gresie decenta, cu un strat de acoperire de trafic de aceeasi categorie (32 sau 33), impreuna cu un adeziv pt rosturi de calitate, nu mai are moarte! Dar daca sotia ta face parte din categoria celor care se plictisesc repede de ce au prin casa, si schimba tot odata la 5-7 ani, ghinion ... sau poate nu: poti pune mereu ceva minim de ieftin, si minim ca si calitate :)
Pt calculele termice la intreaga casa, trimite-mi pe email toate datele necesare...

=========================================================== ===========================================================