Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca sa afli repede daca aici poti gasi raspunsurile pe care le cauti, te rog sa parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei gasi:
1). Informatii utile din domeniu despre: harti climatice si eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fonta, Delta T, respiratia peretilor, ventilatia mecanica cu recuperare de caldura , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet si realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fisier tip excel);
3). Un alt fisier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit ca toate celelalte, pt o singura camera, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fisier a carui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fisier pt dimensionarea incalzirii prin pardoseala cu agent termic (IPAT): ~Calcul termic IPAT~;
6). Un alt fisier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE~;
7). Un fisier cu care poti calcula puterea reala a oricarui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/interior, plecand de la puterea lui la temperaturile de T/R/i date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Doua fisiere care transforma pierderile de caldura prin zidarie si/sau izolatie termica SAU tâmplărie in bani economisiti pe luna/an sau in ani de recuperare a cheltuielilor / investitiei.duminică, 26 octombrie 2014

O noua zona climatica a Romaniei: a V-a

Se pare ca la Miercurea Ciuc este mai frig decit prevedea legea ;)

In urma unor studii specifice, Institutul INCERC Bucuresti a constatat ca temperaturile negative de iarna din Miercurea Ciuc sint mai mici decit cele -21 de grade C ale temperaturii exterioare de calcul aferente zonei climatice IV, careia ii apartine acum acea zona geografica. In consecinta, "se considera necesara" introducerea unei noi zone climatice de iarna, si anume zona climatica V.

Aceasta zona climatica V de iarna se va afla in interiorul zonei IV din actuala zonare climatica a Romaniei, fiind marginita la nord de Toplita, la sud de Sfintu Gheorghe, la vest de Odorheiul Secuiesc si la est de Covasna. Zona climatica V va fi caracterizata de o temperatura exterioara conventionala de calcul de -25 grade C.

Am facut modificarile necesare in fisierele Radia3-KDF si ~CalculTermic~, astfel incit aceasta a V-a zona climatica a Romaniei sa poata fi selectata, iar calculele de necesar termic sa se poata face tinind cont si de temperatura exterioara conventionala de calcul de -25 grade C.

Aveti mai jos si noua Harta cu zonarea climatica a Romaniei, in care se poate vedea si noua zona climatica V:


Harta cu zonarea climatica de iarna a Romaniei 2014


Later Edit: in 2016, harta a devenit oficiala, insa temperatura zonei V este -24*C, nu -25*C. Vezi comentariile si linkurile de mai jos.

9 comentarii:

Julian spunea...

Foarte util.Iti apreciez munca.

Julian spunea...

Ai o adresa de facebook pe care ne-am putea consulta?

Aurel spunea...

Multumesc, Julian.
Am, dar prefer pe email: aurel.grama@gmail.com.

t spunea...

As vrea te rog sa imi spui si sa imi trimiti normativul romanesc care prezinta aceasta harta climatica. Email-ul meu este tbaracu@gmail.com. Tudor

Aurel spunea...

@tudor
Nu stiu daca a fost pina astazi transpusa intr-un normativ, insa eu am gasit asta aici, in acest PDF: http://www.mdrt.ro/userfiles/constructii_ancheta_publica_contr483.pdf.
Si pt ca eu am crezut-o, si pt ca nu poate dauna nimanui, si pt ca modificarile necesare, in programele mele, nu au fost greu de facut, le-am aplicat.

t spunea...

Multumesc pentru link. Cred ca harta este putin depasita. Una mai noua gasisem eu aici:

http://lege5.ro/Gratuit/geydknzugezq/ordinul-nr-386-2016-pentru-modificarea-si-completarea-reglementarii-tehnice-normativ-privind-calculul-termotehnic-al-elementelor-de-constructie-ale-cladirilor-indicativ-c-107-2005-aprobata-prin-ordinu


Caut si eu Ordinul nr. 386/2016.

Aurel spunea...

@t
Nu-i depasita, este exact aceeasi harta.

t spunea...

Este doar o mica diferenta de 1 grd la Legenda.

Aurel spunea...

@t
Aha! Acuma am vazut. O sa corectez in programe.

=========================================================== ===========================================================