Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

vineri, 30 noiembrie 2007

Time's up ? Don't worry ...

Ce repede mai trece timpul ... Adresez un calduros "Bine ati REvenit !" tuturor celor care inca mai folosesc versiuni mai vechi ale programului, download-ate de aici inainte de 18.11.2007 (stiu ei de ce ...). Ma bucur sa va am din nou oaspeti, fie si pt. a va anunta ca acum puteti sa va descarcati cea mai noua, mai completa si mai reusita versiune de pina acum, zic eu, a programului Radia3, pt. calcul termic, la fel de gratuit ca si pina acum. Pt. a afla ce aduce nou aceasta ultima versiune, cititi mai jos, in articolul urmator (sper sa va ofere surprize placute).
Daca ati fost cit de cit multumiti de mai vechile versiuni, cu siguranta o veti aprecia cu atit mai mult pe aceasta. Iar daca nu ati fost multumiti, sau nu ati avut incredere pina acum in acest program (modul de calcul, date utilizate, formule, rezultatele oferite etc.), cu certitudine o puteti face de acum incolo si va invit sa-i mai acordati o sansa. Va garantez ca nu o sa va para rau.

P.S. 1. Imi cer scuze pt. eventualele neplaceri create, insa altfel cum as fi putut sa va aduc aici pt. a va anunta lansarea acestei noi versiuni a programului, pt. a putea lucra de acum incolo cu ea ? Oricum, pe viitor, mai dati din cind in cind cite o raita pe aici, pt. ca vor mai aparea noutati ...

P.S. 2. Daca micile dereglari (pe ici, pe colo, prin punctele esentiale) ale versiunilor mai vechi ale programului, incepind din 01.12.2007, va creaza probleme mari (calcule importante salvate), nu va sfiiti sa-mi trimiteti un e-mail.

21 de comentarii:

Anonim spunea...

salut

mi se pare ceva nou programul tau.
mi-am facut un calcul ptr casa mea 140 mp, 354 mc, Energie necesara 9,4 KW (50/40/20) si 11,93 KW (90/70/20). Impartind Necesarul la MC: 26,48 W/mc. Nu ti se pare cam mic necesarul? Casa are polistiren de 10, porotherm de 30, termopan 5 camere etc. In plus, cum faci calculul la calorifere? Le maresti cu 15-20% fata de 90/70/20? Stiu ca daca e sa le calculezi folosind coeficientul n, rezulta un calorifer dublu ptr condensatie. Felicitari, oricum. Mi-ar placea sa colaboram pentru dezvoltarea aplicatiei (sotia mea este arhitecta, iar eu IT Project Manager).

Cu stima,
Alex
johnnybeyou@yahoo.com

Aurel spunea...

Avind in vedere izolatia pe care zici ca o ai (desi n-ai pomenit nimic de podea si tavan, si nici de zona climatica), acea valoare medie de 27 W/mc nu mi se par nici mica, nici mare, ci reala, deci OK. Ca ex., ca sa inteleaga si alti cititori ai acestor comentarii, o valoare de aprox. 27 W/mc, se obtine pt o camera de 4/4 m cu 2 pereti ext. cu caracteristicile date de tine, fiecare din ei cu un termopan BUN de 2,5 mp, cu tavan izolat sub pod si cu podea izolata peste beci, in zona climatica 2, la 20 grade in camera. Banuiesc ca pe aici se situeaza si cazul tau. Deci e OK. Oricum, asigura-te ca ai introdus corect toate datele necesare.
Ce nu prea pricep eu este de ce iti difera tie necesarul de energie in functie de temp de tur/retur. Necesarul energetic este acelasi indiferent cu ce tip de centrala se face incalzirea. Temp de tur/retur afecteaza doar dimensiunile caloriferelor care trebuie sa furnizeze acel necesar de caldura.
Asa cum am afirmat si pe blog, calculul dimensiunii caloriferelor pt diferite temp de tur/retur se face cu ajutorul unui tabel cu indici, realizat de unul dintre producatorii de radiatoare. Acesti indici reprezinta rezultatul obtinut de ei pt formula [delta T t1/t2 / delta T 75/65 ] la puterea n, unde delta T t1/t2 = (t1+t2)/2 - t ambient. Asa ca nu mi-am mai batut capul cu valoarea lui n. Din ce am vazut pe net, este undeva intre 1,26 si 1,36 (cel mai adesea 1,30) si difera atit intre producatori, cit si in functie de inaltimea caloriferului. Insa poate fi aproximat linistit la 1,30, pt ca diferentele intre 1,26 si 1,36 conduc la variatii nesemnificative ale rezultatelor finale, vreo 20-30 de W pt. fiecare 1000 W putere radiator la 75/65, deci vreo 30% din diferenta de putere intre 2 radiatoare de lungimi succesive. Daca ai nelamuriri, iti stau la dispozitie.
Si, binenteles, sint deschis oricaror colaborari si sugestii ...

Anonim spunea...

Salut,
Imi pare rau(pentru mine) nu m-am descurcat cu programul tau din care de altfel fara cunostinte bazate nu cred ca se descurca cineva (parea mea). Problema mea este simpla: am o casa in zona Provita (peste deal de Breaza) formata din parter si etaj, constructia este din caramida (pereti exteriori o caramuda-jumate,interiori o caramida, toate pline) cu planseu de beton iar spre pod planseu de lem izolat cu vata de 15 cm din vata bazaltica. Ferestrele sunt tip termopan cu 4 camere. Suprafata utila parter 131 mp inaltimea 2,7 m cu camere de urmatoarele suprafete 38-18-18-18-9-6-4-20 mp iar la etaj 120 mp cu inaltimea de 2,5 m cu camere de 32-18-18-18-8-6-4-16 mp.
Ca o propunere pentru dvs. si sper sa nu va suparati, cred c-ar fi foarte bine daca programul dv. dupa o prezentare generala sa ruleze in cascada pe un traseu definit de dvs.
Va salut cu respect,
SCORPIO
scorpiounu@yahoo.com

Aurel spunea...

Si mie imi pare rau, insa altii s-au descurcat, fara sa lucreze in domeniul instalatiilor. Dar nu-i nimic, te ajut.
Ideea cu rularea in cascada a programului e interesanta, poate o sa fac un macro in acest sens.
Pina una-alta, hai sa facem calculul pt. o camera de-a ta, de ex. una de 18 mp de la parter. Pt. asta, trebuie sa stim grosimea peretilor exteriori in cm (o caramida-jumate nu e prea exact, nu ?), dimensiunile celor 2 laturi ale camerei, suprafata ferestrei/lor din camera respectiva, precum si tipul de termopan pe care il ai (2-3 foi sticla, cu-fara low E, cu-fara argon etc). Cind stii toate astea, posteaza pe blog un nou comentariu sau trimite-mi un mail, si te voi ajuta la introducerea datelor in program. O sa vezi ca nu e chiar asa de complicat cum ti s-a parut initial.

onix spunea...

Am citit articolele despre program si sunt f interesante.Am o casa in constructie P+M de cca 300 mp si sunt in faza de dimensionare a instalatiei termice.Cum pot sa descarc programul pentru ca am gasit doar articolele si fisierele cu preturile la radiatoare

Cu stima D. Onisoru

onix spunea...

ok am reusit,scuze

Anonim spunea...

toata stima pentru gestul altruist de a pune la dispozitie un asemena instrument de calcul. problema este ca nicio celula nu poate fi completata, tot fisierul fiind parolat. se poate debloca situatia ? multumiri

Aurel spunea...

Da, se poate. Daca nu puteti introduce date in nici o celula, inseamna ca aveti o versiune mai veche a MS Office si a sosit timpul sa va instalati o versiune mai noua, macar 2003. In acest fel veti scapa si dvs. de acesta problema, la fel ca si alti citiva utilizatori care au mai patit-o.

Anonim spunea...

Buna ziua,

Cum se dimensioneaza radiatoarele pentru o centrala ce lucreaza in condenstie.

Va multumesc

Aurel spunea...

Destul de simplu. Exista 3 situatii :
1. Daca ai un tabel cu puterile radiatoarelor dorite pt temp. de tur / retur corespunzatoare unei centrale in condensatie (ex. 50/40 grade C), atunci de acolo alegi acele radiatoare care sa acopere pierderile de caldura calculate pt fiecare camera in parte.
2. Daca pt radiatoarele dorite NU ai un tabel cu puterile lor la 50/40 grade C, ci unul cu puterile lor la alte temperaturi (sa zicem t1/t2), atunci trebuie sa folosesti o formula de conversie, pe care o poti gasi in programul meu, la pagina Izolatia, in coloanele din dreapta. Tot acolo poti gasi si unele explicatii legate de acest subiect.
3. Daca marca radiatoarelor dorite
se regaseste in programul meu (Purmo, Vogel&Noot sau Korado), atunci e suficient sa alegi, in pagina Camere, temperatura dorita de tur/retur, de ex 50/40 grade C, si sa alegi dimensiunea potrivita intr-una din coloanele Alegerea finala. Programul ajusteaza dimensiunea radiatoarelor propuse in functie de temp de tur/retur introdusa.
Daca tot nu te descurci, e-mail me ...

Logiterm spunea...

Buna ziua.
Poate cel mai indicat sfat pentru cei care vor sa-si incalzeasca locuinta ar trebui sa fie acela de a-si face un proiect pentru partea de incalzire si centrala termica cu atat mai mult cu cat este necesara(sau va fi in curand) asigurarea locuintei.
Partea de proiectare a instalatiilor este o parte infima din valoarea de investitie, suma ce va fi recuperata dintr-o dimensionare corecta a corpurilor de incalzire cat si a centralei termice. Problema functionarii instalatiei nu este doar la nivelul calcularii necesarului de caldura si de alegere a corpurilor de caldura, ci tine si de distributia interioara, cat si de alegerea unor solutii optime in functie de tipul cladirii, gradul de izolare si nu in ultimul rand de dorintele estetice ale beneficiarului, etc.
Va multumesc anticipat pentru rabdarea dumneavoastra

Aurel spunea...

Da, sint de acord. Un proiect e cea mai buna optiune, cu speranta ca cei la care apelam pt. asta chiar fac o treaba profesionista. Un calcul termic (al necesarului de caldura) corect reprezinta doar, sa zicem, jumatate din "treaba", daca nu este urmat, sau mai bine zis corelat, cu o dimensionare optima a instalatiei termice propriu-zise (dimensiune tevi, traseu tevi etc). Insa asta costa niste bani pe care, DIN PACATE, nu sint toti dispusi sa-i dea. Si de aici, evident, o multime de probleme ...

Adrian spunea...

Buna ziua!
Am calculat cu programul tau necesarul termic pentru o casa noua de 120mp utili, in zona climatica II,construita cu Porotherm de 30cm, ce va fi izolata cu vata minerala bazaltica de 10cm (a rezultat o izolatie BUNA),cu ferestre termopan si a rezultat 9900W.
Doresc sa fac incalzire electrica prin pardoseala si din recomandarile citite pe diverse site-uri necesarul de putere instalata (pentru o incalzire exclusiv prin pardoseala) este de 120 ... 150 W/mp. Inmultind cu suprafata mea rezulta un necesar termic de cel putin 15kW. Mentionez ca peste placa de la parter si cea de la etaj voi pune un strat de 6cm polistiren extrudat dupa care urmeaza instalatia electrica si sapa de 4-5cm. Tavanul de la etaj este placa de 10cm peste care voi pune, in pod,un strat de polistiren de 10cm.
Avind in vedere diferenta de necesar termic intre cel calculat si cel recomandat, te intreb daca nu cumva pentru incalzirea electrica sub pardoseala trebuie un necesar termic mai mare decit cel rezultat din programul tau.
Multumesc!
Adrian

skoda76908@yahoo.com

Aurel spunea...

Salut.
Probabil ca este aceeasi poveste legata de calculul pierderilor de caldura: unii recomanda 50-70 W/mc, sa fie siguri ca si daca ai locuinta NEizolata termic este de ajuns, in timp ce la un calcul mai serios (si evident in conditiile unei izolatii bune) poti obtine un necesar termic de 30-35 W/mc, cum cred ca este si cazul tau. Deci probabil ca tie iti vor fi suficienti vreo 90 W/mp. Nu degeaba ai investit in izolatia termica a locuintei tale, nu? Insa pt o parere in plus, si mai avizata decit a mea, iti recomand sa intrebi si pe vre-un forum, unde poti primi sfaturi de la oameni cu experienta care chiar se ocupa cu asa ceva.

Unknown spunea...

Salut Aurel,

ma numesc Florian si am intrat in acest site prin pura intamplare.Am un apartament in Albania, orasul Tirana si vreau sa montez o centrala termica.Pana acum am cautat varianta ceea mai buna si avand in vedere ca nu este retea de gaze, si din butelii costa foarte mult, ca o centrala cu pacura sau petrol nu este deloc comfortabila ramane doar aia electrica. Avand in vedere ca nu se mai poate trage curent trifazic, solutiile se reduc la monofazic, si avand in vedere suprafata apartamentului in jur de 112 sqm, aproape 300 cubic.m ramane doar o varianta a centralei nu mai mare de 9 kW. Am incercat sa introduc valori in schema ta dar nu corespunde realitatii de acolo. In primul rand nu este atat de frig ca aici, doar ca este foarte mare umezeala, ploua toata iarna.Am facut un plan al apartamentului si as dori sa ma consult cu tine in vederea alegerii cele mai bune privind caloriferele, lungimea lor si amplasarea.Daca nu este deranj pentru tine, ma poti contacta pe adresa din identitate.Multumesc.

Aurel spunea...

De acord. Insa vezi ca nu ai profilul public, asa ca nu-ti pot afla adresa.

Unknown spunea...

Ok scuze, am crezut ca se poate vedea si contul din Google... adresa este florianprogri@gmail.com Multumesc.

bohemian_life_style@yahoo.com spunea...

Da mi se pare promitator programul tau. Din pacate in momentul in care incerc sa introduc suprafata vitrare (c8) ma atentioneaza "Ce faci Bre?. Doar n-o fi geamul mai mare decat peretele pe care este pus, nu?" Poate puteti sa imi dati un sfat sau o explicatie mai detaliata a acestui acest camp. Multumesc!

Aurel spunea...

Pai, programul chiar asta face, te atentioneaza ca esti pe cale sa introduci la "suprafete vitrate" o valoare prea mare. Adica mai mare decit suprafata cumulata a peretilor cu lungimea setata pe aceeasi coloana. Exemplu: sa zicem ca avem o camera de 3m pe 4m, cu inaltimea de 2,5m. In coloana C sa zicem ca ai introdus la lungimea peretelui valoarea de 4m. Atunci peretele respectiv are o suprafata de 10mp. Presupunind ca acea camera are o forma obisnuita, de paralelipiped dreptunghic, evident ca si peretele opus are tot 10mp. Asadar, suprafata totala a celor 2 pereti este de 20mp. Programul nu te lasa sa introduci o suprafata vitrata mai mare de 20mp. Ca doar n-o fi geamul mai mare decit peretele pe care sta, nu-i asa? Probabil ca ai ferestre mari pe mai multi pereti si ai incercat sa notezi suprafata lor totala in celula C8. Rezolvarea este urmatoarea: suprafetele vitrate se noteaza atit in coloana C, cit si in coloana D, adica pe aceeasi coloana cu peretele al carei lungime ai setat-o pe coloana respectiva. In exemplul de mai sus, daca in coloana C ai notat peretele de 4m lungime, iar in coloana D pe cel de 3m, atunci usile si ferestrele aflate pe oricare din peretii de 4m le notezi in coloana C, iar cele aflate pe oricare din peretii de 3m le notezi in coloana D.
Daca cumva camera ta are o forma mai deosebita, si desi aplici sfatul de mai sus tot nu poti introduce corect datele, atunci te rog sa imi trimiti pe mail o schita a camerei respective.

Anonim spunea...

Dl. Aurel vreau sa va multumesc pentru progarmul care la-ti acordat gratis si doresc sa va fac o intrebare.
Nu inteleg ce valoare trebuie sa pun in casuta C10 in cazul in care am doi pereti interni, doar 1,00 sau 2,00?
Aveti cumva un tabel de exemplu?
va multumesc anticipat!

Aurel spunea...

Ziua buna.
In C10 trebuie sa notezi citi pereti interiori de lungimea notata in C6 ai la camera respectiva. Daca ai la interior 2 pereti care se ating (formeaza un colt al camerei), atunci notezi 1 atit in C10 cit si in D10. Insa daca ai la interior 2 pereti de aceeasi lungime, paraleli, atunci notezi 2 ori in C10, ori in D10, in functie de coloana unde ai notat lungimea peretilor respectivi.

Vezi ca este pe blog un fisier si un articol numit Tutorial Radia3. Poate te lamuresti de acolo cum se fac notarile in program.

=========================================================== ===========================================================