Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca sa afli repede daca aici poti gasi raspunsurile pe care le cauti, te rog sa parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei gasi:
1). Informatii utile din domeniu despre: harti climatice si eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fonta, Delta T, respiratia peretilor, ventilatia mecanica cu recuperare de caldura , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet si realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fisier tip excel);
3). Un alt fisier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit ca toate celelalte, pt o singura camera, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fisier a carui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fisier pt dimensionarea incalzirii prin pardoseala cu agent termic (IPAT): ~Calcul termic IPAT~;
6). Un alt fisier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE~;
7). Un fisier cu care poti calcula puterea reala a oricarui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/interior, plecand de la puterea lui la temperaturile de T/R/i date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Doua fisiere care transforma pierderile de caldura prin zidarie si/sau izolatie termica SAU tâmplărie in bani economisiti pe luna/an sau in ani de recuperare a cheltuielilor / investitiei.duminică, 18 noiembrie 2007

Alte noi imbunatatiri si facilitati !

M-am mai "jucat" putin prin fisier (vreo citeva zeci de ore :) si asa am ajuns la o alta noua versiune a acestuia. Ce aduce nou si in plus aceasta versiune (disponibila din 18.11.2007) :

1. O pagina "Culise", in care, cei care se pricep, pot sa-si personalizeze programul, adica sa modifice multe din datele cu care acesta face calculele, astfel incit sa obtina rezultate adaptate preferintelor si experientei lor.
2. Posibilitatea de a alege un grad de izolatie al peretelui, un anumit tip constructiv al ferestrei, o orientare dupa punctele cardinale a peretelui si o temperatura exterioara a acestuia DIFERITE pt. 2 pereti de lungimi diferite ai camerei. Util in cazul in care un perete, considerat exterior, nu este spre inafara, ci se invecineaza cu o alta incinta, cu o temp. diferita de cea de afara, dar mai mica decit cea a camerei.
3. In pagina "Izolatia", se ofera posibilitatea de a calcula pierderea de caldura printr-un perete cu caracteristicile alese in tabel, prezentind formula de calcul utilizata de program.
4. Posibilitatea de a adauga listei de materiale disponibile in tabel a inca 10 tipuri, daca le cunoasteti conductivitatea termica, astfel incit sa poata fi utilizate in tabelul de calcul a rezistentei termice a unui perete.
5. O functie de cautare a unui anumit radiator in tabelele producatorilor, in functie de puterea termica dorita, inaltimea, tipul constructiv si marca radiatorului, obtinindu-se lungimea si pretul radiatoarelor care sint cel mai aproape de aceste cerinte.
6. In coloana BE din pagina "Camere" se ofera posibilitatea de a evita incadrarea unui perete intr-un anumit nivel al izolatiei termice (caz in care calculul pierderilor de caldura prin acel perete se face cu valoarea minima a nivelului respectiv, pt. evitarea subdimensionarii radiatorului) si de a introduce valoarea exacta a rezistentei termice a acelui perete / planseu (caz in care calculele se vor face cu aceste valori, pt. o mai mare acuratete a rezultatelor).
7. Ca si la versiunea din 5.11.07, posibilitatea de a alege aproape orice temperaturi de tur si retur ale agentului termic, intre 90 si 30 grade C. Deci utilizabil si pt. centralele cu condensare.
8. Posibilitatea de a folosi valoarea rezistentei termice exacte, calculata cu tabelul din pagina "Izolatia" pt. un anumit perete / planseu, la calcularea exacta a pierderilor de caldura ale unei camere.
9. In pagina Izolatia veti gasi citeva definitii si formule de calcul utilizate in domeniu, formule pe care le utilizeaza si acest program.

De asemenea, am adus la zi preturile radiatoarelor Purmo, Vogel & Noot si Korado, oferind inca un fisier pt. marcile Ferroli ( Fer si Ferotherm ) si DeLonghi. Din pacate, la Ferroli nu am gasit nicaieri pe net niste preturi de distribuitor, in Euro si fara TVA, pt. a le introduce in program, asa ca un ajutor in acest sens ar fi binevenit.

Va doresc spor la calcule ...

Un comentariu:

duzinschi dorin spunea...

Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns, nu ma consider un specialist, desi am cautat ca in toate cazurile avute pana acum sa gasesc solutia cea mai apropiata de realitate, in sensul luarii in cosideratie tocmai a datelor pe care dumneavoastra le aveti incluse in program si sa tratez problema profesional.
Sunt multi potentiali beneficiari sau fosti, care pe baza unei solutii date la "tejgheaua" din magazin urmeaza sau au facut investitii proaste care cu greu mai pot fi rezolvate. In aceste cazuri ma consider un profesionist si "urlu" de placere la aflarea solutiilor primite de acesti beneficiari.
Va felicit sincer pentru efortul si interesul aratat acestei probleme si DA, dau dreptate celui ce a spus ca
" practica bate teoria ". Totul se rezuma la cat de profesional interpretezi importanta subiectului, fapt demonstrat de dumneavoastra si cat de ridicoli pot fi unii proiectanti care dau solutii cu marje de + 20 - 30% peste necesarul real de caldura, tocmai ca beneficiarul sa nu se planga ca nu are caldura, ce mai conteaza ca investitia creste cu cateva sute sau chiar mii de euro.
Cu riscul de a ma repeta, felicitari pentru realizarea dumneavoastra.
Cu stima,
Duzinschi Dorin

=========================================================== ===========================================================