Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

duminică, 12 februarie 2012

Calculator de putere radiator pt. diferite temperaturi de tur-retur-interior

Producatorii de radiatoare ofera tabele cu puterile termice ale radiatoarelor lor, in conditii standardizate, adica la anumite temperaturi de tur/retur/interior. Unii doar pt un set de temperaturi (90/70/20, sau 75/65/20, sau 80/60/20, sau chiar 90/70/18*C). Altii, mai darnici, pentru 2 sau mai multe seturi de temperaturi, care mai pot fi 70/55/20, sau mai nou 50/30/20 grade C.
Dar: daca vrem sa comparam puterile termice a doua marci diferite de radiatoare, pt aceeasi dimensiune de radiator, dar la care datele din tabelele lor sint pentru temperaturi diferite, nu vom reusi decit daca le aducem la acelasi numitor comun. La acelasi set de temperaturi. Sa convertim puterile termice ale radiatoarelor unei marci la temperaturile date de cealalta marca. Noroc ca nu e prea greu.
Plus ca, adeseori, temperaturile standard de tur/retur/interior la care producatorii de radiatoare isi testeaza produsele si ofera acele tabele cu puteri termice, difera de ceea ce avem/vrem in casa noastra. Daca avem tabele cu puterile termice la 90/70/20 grade C, si noi avem centrala pe gaz, cam greu vom putea atinge acele temperaturi de lucru. Nu mai vorbesc de cazul in care avem o centrala in condensatie. Asa ca este gresit sa ne alegem radiatoarele fara a face aceasta transformare, aceasta conversie a puterii termice intre doua seturi de temperaturi: cel dat de producator si cel dorit de noi.
De asemenea, cei care vor in casa temperaturi (mult) mai mari decit cele 20 de grade C din stasuri, de genul 23-24 de grade C (mulți), ar trebui sa tina cont de acestea cind isi dimensioneaza radiatoarele.

Pt a putea face rapid si usor aceste calcule de conversie a puterilor termice, am creat un fisier numit "Calculator de putere radiator pt. diferite temp. tur-retur-interior". Il puteti descarca si folosi gratuit accesind linkul de mai jos:



* Calculator de putere radiator pt. diferite temp. tur-retur-interior


Exemplu:
Haideti sa presupunem ca:
1. necesarul termic al unei camere este de 1.300 W,
2. avem tabele cu puterile termice ale radiatoarelor pe care ni le dorim la temperaturile 90/70/20 grade C,
3. noi vrem sa ne dimensionam corect radiatorul pentru temperaturile de 60/50/22 grade C.
Cum aleg corect dimensiunea radiatorului? Ce putere ar trebui sa caut in tabele?
E simplu: noi vrem un radiator care la temperaturile dorite de noi (60/50/22) sa ofere puterea egala cu necesarul termic calculat al camerei noastre, adica 1.300 W. Logic, nu? Asa ca introducem aceste date in fisierul "calculator" de mai sus, in oricare dintre coloanele C, G sau L, P. Sa zicem ca le-am scris in coloana G, ca acolo (60/50/22*C si 1.300W). Atunci, in coloana C vom nota temperaturile pt care avem date puterile in tabelele producatorului (90/70/20*C). Astfel, aflam ca avem nevoie, pt camera noastra, si deci vom cauta in magazine, acel radiator care are puterea de 2,822 W la temperaturile de 90/70/20*C, si care la temperaturile noastre de 60/50/22*C va avea puterea de 1.300 W, adica necesarul termic calculat initial al camerei noastre.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Am o mica observatie, care nu vi se adreseaza d-voastra, d-le Grama, ci acelora care vor folosi fisierul, si anume, trebuie modificat factorul de corectie n.
Cu stima, Abrudan Radu

Aurel spunea...

@Anonim
Multumim pt observatie, dar...atit? Nu vreti sa ne spuneti si de ce? Si care ar trebui sa fie valoarea acelui factor de corectie?
Intr-adevar, poate varia intre 1,20 si 1,40, iar unii producatori de radiatoare ofera valorile lui n pt diferite tipuri si inaltimi ale radiatoarelor lor. Insa diferentele sint mici, asa ca nu prea merita sa ne stresam pt acest aspect.

Anonim spunea...

Va multumesc pentru acest program, insa cred ca din graba s-a produs o mica eroare de scriere. Puterea se masoara in W, energia se masoara in J, Wh, kWh etc. Pentru radiatoare se da puterea termica in W sau kW, asa cum si necesarul de caldura de calcul se determina in W (sau kW, evident).

Anonim spunea...

ma intereseaza caloriferele din fonta, dehh...sint nostalgic.
Ma puteti contacta la 0722222745.
Valentin

Unknown spunea...

Va rog sa imi spuneti parola din excel care sa ma lase sa modific tabelul caci doresc sa mai adaug camera. VA MULTUMESC

Aurel spunea...

@Ciprian
La care dintre fisiere? Probabil Radia3, nu?
Esti sigur ca te pricepi suficient de bine la Excel ca sa poti face modificarile pe care le doresti?
Daca imobilul tau are mai mult de 12 camere, ce te impiedica sa folosesti cate un fisier pt fiecare etaj, de exemplu?

Ursan Andrei spunea...

Buna ziua dl. Aurel. Va rog foarte frumos sa ma ajutati cu o situatie. Doresc sa inlocuiesc un radiator din otel cu un radiator din aluminiu. Conform Kadia, la sufragerie mi-a rezultat un necesar de caldura de 1076 W. As dori se calculez de exemplu cate elemente de tipul Ferolli model 700HP ar trebui sa contina caloriferul ? Este ok sa impart necesarul de caldura la puterea pe care o are un element la DT 50 ? Temperatura pe tur este de 50 gr. Multumesc anticipat!

Aurel spunea...

@ Andrei

Păi hai să calculăm, să vedem ce iese :)
M-am uitat la radiatoarele din aluminiu tip PROTEO și NEREOS, HP700.
Pe situl Dedeman, ambele modele au afișată o putere de 159,16 W la DeltaT 60, adică la temperaturile de tur/retur/interior de 90/70/20, sau 85/75/20 grade C. Buuun.
Acum, în fișierul Excel de mai sus (disponibil pentru descărcare și utilizare gratuită oricând!), notăm această putere de 159,16 W la temp de 90/70/20 într-o parte (oricare), iar în cealaltă parte notăm .... ce notăm? Că încă nu știm :))

Paranteză importantă !!! Zici de DeltaT 50. Păi DeltaT 50 înseamnă 80/60/20 sau 75/65/20 grade C temperaturi tur/retur/interior. NICIDECUM temperatura de tur, așa cum probabil crezi în mod eronat, pentru că mai jos zici că ai vrea ca radiatorul respectiv să funcționeze cu o temperatură de tur de 50 grade C. Cel mai probabil, asta "rezonează" cu o temperatură de retur de 40 grade C, căci 45*C e cam mult (deja este ca la IPAT = Încălzire în Pardoseală cu Agent Termic), iar 35*C mi se pare cam puțin.

Deci hai să vedem ce iese cu 50/40/20*C! Asta ar corespunde unui DeltaT 25 !!! Închidem paranteza !!!

Revenim: deci notăm ... ce notăm în cealaltă parte? Păi notăm 50 / 40 / 20 grade C și un X în celula cu puterea Q. Și obținem 51 W putere element la 50/40/20*C. Apropo, tot pe site, la NEREOS, este dată valoarea expenentului << n >> pt radiatorul respectiv, de 1,29403, foarte apropiată de valoarea uzuală pentru radiatoarele din oțel, de 1,30.

Deci avem: 1.076 W necesar termic cameră / 51 W putere element AL =>> 21 elemenți necesari. Înmulțit cu 68,1 mm lățimea unui element rezultă un radiator de minim 1.430 mm.

Dar atenție!: în mesajul email pe care mi l-ai trimis, ai zis că necesarul termic l-ai calculat la 23*C temperatură interioară. Ce-i drept, ziceai de 1.258 W necesar termic. Este aceeași cameră, calculată cu 2 temperaturi interioare diferite, 20 și 23*C? Chiar dacă da, atunci tot trebuie să-ți spun ATENȚIE!!!: la 50/40/23*C puterea unui element de AL NU mai este 51 W, ci doar 43 W.

Deci avem: 1). necesar termic la 50/40/20*C = 1.076 W, putere element la 50/40/20*C ambiental = 51 W => 1076/51 = 21 elemenți necesari.
2). necesar termic la 50/40/23*C = 1.258 W, putere element la 50/40/23*C ambiental = 43 W => 1258/43 = 29 elemenți necesari. UPS !!!! Cu aproape 50% mai mulți !!! Deci de 2 metri ...


Sper că ai înțeles ce calcule trebuie făcute pt a afla ceea ce dorești tu.

PS: Nu vreau să fac reclamă nimănui și nu țin cu nimeni, dar oricum o sucești și o întorci, tot radiatoarele din tablă de oțel sunt mai spornice dpdv al puterii oferite versus dimensiune ! și costă cu minimum 50% mai puțin decât cele din aluminiu.
Deci dacă dorești raport bun putere termică/dimensiune/preț, atunci pune radiator din oțel. Eventual tip 33... Iar dacă dorești un design mai deosebit și îți place cum arată cele din aluminiu, sau dorești o garanție mai mare, sau ai IPAT și vrei în plus un radiator care să nu ruginească pe interior (și exterior), atunci pune unul din aluminiu.

Aurel spunea...

@ tot pt Andrei

Pe de altă parte, multe centrale termice pe gaz cu condensare dau puterea lor termică la temperaturile de tur/retur de 50/30*C. Hai să vedem ce rezultat obținem și cu aceste temperaturi.
La 50/30/20*C avem 34 W/element, iar la 50/30/23*C avem 26 W/element.
Așa că: 1076/34 = 32 elemenți din AL, iar 1258/26 = 48 elemenți din AL. Deci un radiator total de 2200 mm, respectiv de 3270 mm. Uau! :)

=========================================================== ===========================================================