Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

duminică, 26 octombrie 2008

pt oblio66, de pe forum ...

Titlul articolului este un link care va va duce la discutiile de pe forum, care m-au determinat sa public acest articol.

* Deoarece nu ai dat dimensiunile concrete ale camerelor, ci doar o schita de ansamblu a casei, am ales ochiometric dimensiunile camerelor, INSA astfel incit sa aiba aproximativ acelasi volum cu cel dat de tine, si bineinteles aceeasi suprafata vitrata.
* setari "in plus", care duc la supradimensionare :
- zona climatica 4 (-21C)= cea mai defavorabila, fata de zona 2 (-15C), cit ar trebui ales, conform SR 1907, pt zona Otopeni (vezi harta din pag. Culise). Diferenta = -2,8 KW. Nota: aceasta diferenta reprezinta valoarea cu care scade (-) necesarul termic total calculat al casei, asa cum este el prezentat in fisierul de mai sus, daca modificam DOAR acest parametru.
- zona eoliana 1, cea mai defavorabila, fata de zona 2, cit prevede SR 1907 pt zona Otopeni. Diferenta = -0,1 KW.
- desi temp. interioara a tuturor incaperilor este setata la 22C, cu exceptia bailor, unde am ales 24C, am luat in calcul 20C pt temperaturile interioare de calcul ale incaperilor invecinate pe orizontala cu camera pt care se face calculul. Diferenta = -1.0 KW.
- la fel pe verticala. Diferenta = -1,5 KW.
- coeficientul datorat puntilor termice. La izolatia termica exterioara pe care zici ca o ai (10 cm polistiren la exteriorul peretilor), si daca aceasta izolatie este facuta "cu simt de raspundere" de catre mesteri, cred ca acest coeficient poate fi setat la 0.95, nu la 0.85, cit prevede implicit programul. Diferenta = -0.4 KW.
- daca iti calculezi mai exact Rc al peretilor exteriori, al podelei de la parter si al tavanului de la mansarda, vei obtine valori mai mari decit cele luat in calcul implicit de catre program, ceea ce va duce la o scadere si mai mare a necesarului termic total al casei.
Una peste alta, conform SR 1907, ai avea nevoie de vreo 15-17 KW pt intreaga casa, care are vreo 500 mc !!! Poate unii vor sari in sus la aflarea acestei valori, insa o consider normala avind in vedere investitia ta in izolarea termica totala a casei. Asa ca poti linistit sa achizitionezi o centrala termica in condensatie MULT mai mica decit de 35 KW, asa cum ti-a iesit tie din primele calcule de necesar termic (care calcule? 53 W/mc peste tot ???). Cu banii economisiti astfel, ai putea sa cumperi niste radiatoare mai mari decit cele dimensionate pt 65/50 C, cum aveai de gind initial, adica dimensionate cu adevarat pt. o centrala in condensatie, pt a beneficia pe toata durata sezonului rece de economia de combustibil pe care o ofera o astfel de centrala in condensatie, pt care e nevoie de temp de retur de cel mult 45C. Pt o centrala in condensatie, temp de tur/retur de 65/50 C reprezinta o "ghidusie", asa cum singur te exprimi pe forum, pe care nu o consider oportuna. Si asta doar pt a incerca sa iei radiatoare ceva mai mici, respectiv mai ieftine. Un fel de "nici cal, nici magar" ... Sau, daca vrei, "lenesul mai mult alearga, iar zgircitul mai mult pagubeste". Insa tu esti singurul stapin pe bugetul tau ...
Atentie, insa. La tipul "33", eu stiu ca virgula Korado nu are dimensiuni mai mari de 2.000 mm. Asa ca ori pui un calorifer in plus in acele camere unde necesarul termic e mai mare decit cel oferit de 600 x 33 x 2000, ori te orientezi spre alt producator de radiatoare, care ofera lungimi si mai mari la 600 x 33.
Desi preturile caloriferelor Korado ( ca de altfel si Purmo si Vogel&Noot ) nu sint actualizate in program, datorita faptului ca utilizatorul si le poate modifica singur, in pag. Tabele, cu ajutorul programului iti poti face o idee asupra diferentelor de pret ale radiatoarelor intre diferitele temperaturi de tur / retur pe care le-ai putea alege pt centrala ta.

Iti doresc mult succes in luarea celei mai bune decizii pt situatia ta concreta.

PS Pt scepticii calculelor termice precise, "la miliwat" : nu zice nimeni ca astfel de calcule trebuie facute "la miliwat", insa iata o situatie concreta in care un client obisnuit, fara cunostinte in domeniu, care insa a investit in izolatia termica a locuintei sale, este pe cale sa cumpere o centrala termica de 35 KW, in conditiile in care ii este suficienta una de 24 KW. Ceea ce inseamna o economie destul de consistenta. Intr-adevar, mai putin conteaza daca are nevoie pt toata locuinta de 15 KW, sau 17 KW, sau de 20 de KW. Insa cu siguranta cei 35 KW sint cu mult peste nevoile sale concrete. Iar cu o instalatie termica propriu-zisa corect dimensionata, nu cred ca va avea probleme ...

2 comentarii:

nicu_radoi spunea...

salut. am si eu o problema !
am folosit programul tau sa calculz calorirerele si pentru o camera de 5.7*4.3*2.7 mi-a iesit un calorifer de 2215w dupa care pentru aceeasi camera am intreat pe "vreaucaldura" si mi-a dat un calorifer de 4300w apoi pe "vital -instal" si mi-a dat unul de 4230w, deci care este calculul cel mai bun , ori eu nu inteleg programul tau.
p.s. astept un raspuns te rog

Aurel spunea...

Dar stiu ca ti-ai spus of-ul, nu gluma ! :) Credeai ca daca lasi un singur comentariu n-o sa-l vad ? Ti-am raspuns la post-ul Izolatie vs Economie.

=========================================================== ===========================================================