Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

duminică, 12 octombrie 2008

Lene, incompetenta sau nepasare ...

Vad pe forumuri (si, uneori - culmea!, de la unii care se pretind meseriasi) pareri de genul : "De ce sa calculezi cit mai exact pierderile de caldura ale unei camere (respectiv necesarul ei termic), mai ales conform SR 1907, cita vreme sint niste calcule laborioase, greu de facut, unde ar trebui tinut cont de o multime de date concrete, cita vreme 50 de W/mc se potriveste multor situatii" (LENE). Sau "Ce rost mai au astfel de calcule greoaie, cita vreme sint aproximative si nesigure?" (INCOMPETENTA). Sau : "Ce mai conteaza citiva W/mc, calculati precis, sub sau peste X0 W/mc" (NEPASARE).
Simpatici meseriasii astia, nu-i asa ? Nu prea cred ca ti-ai dori unul din asta care sa se ocupe de instalatia de incalzire a casei tale / apartamentului tau.
E adevarat : mai nou, multe dintre situatii se pot rezolva aproape onorabil cu 50 de W/mc. Insa aceste calcule termice nu se fac ca sa vezi daca ai nevoie de 48,3 sau 51,7 W/mc (in loc de 50 W/mc), ci mai degraba daca nu cumva ai nevoie de 21,7 sau 78,3 W/mc !!! Ceea ce este cu totul altceva ! 20 - 30 de W/mc, in plus sau in minus, pot insemna citeva mii de watt-i in plus sau in minus pt. o locuinta. Fapt care ar putea duce atit la redimensionarea radiatoarelor, cit si chiar a centralei termice. Si nu uita cel mai important lucru, si anume acela ca toate cheltuielile, incepind de la zero, sa fac pe banii TAI, NU ai mesterilor ...

Cert e ca lenea, incompetenta si/sau nepasarea (sau diverse combinatii ... procentuale intre ele) pot face mult rau in acest domeniu. Partea proasta este ca respectivii "mesteri" sint greu de depistat, mai ales de catre un novice in domeniu. Astfel, ei pot face o treaba de mintuiala, chiar sub mai multe aspecte, de care sa te "prinzi" abia dupa mai multi ani de utilizare problematica a instalatiei termice propuse de ei. Moment in care este cam tirziu, chiar daca mai ai un numar de mobil de-al lor, la care oricum nu mai raspunde nimeni ...
Dar destul cu pesimismul, mai sint si mesterii seriosi pe lumea asta ...

Cred ca programul propus aici reuseste atit sa le ofere un mod de calcul rapid, corect si precis LENESILOR, un nou mod de a privi lucrurile si de a actiona corect INCOMPETENTILOR, precum si o "zgaltaiala" pozitiva NEPASATORILOR, pt. a pleca urechea mai mult asupra acestor aspecte importante ...

PS. Sper sa nu supere pe nimeni clasificarea mea. Adevaratilor meseriasi le urez toate cele bune. Celor care se simt cu musca pe caciula, le urez ... insanatosire grabnica !

9 comentarii:

nicu_radoi spunea...

salut. am si eu o problema !
am folosit programul tau sa calculz calorirerele si pentru o camera de 5.7*4.3*2.7 mi-a iesit un calorifer de 2215w dupa care pentru aceeasi camera am intreat pe "vreaucaldura" si mi-a dat un calorifer de 4300w apoi pe "vital -instal" si mi-a dat unul de 4230w, deci care este calculul cel mai bun , ori eu nu inteleg programul tau.
p.s. astept un raspuns te rog

Cip_bas spunea...

salutare! am testat si eu programul tau si am obtinut niste rezultate cam optimiste, zic eu. Mai concret, am o nelamurire: dau s-a luat in calcul pierderile de caldura prin deschiderea usilor si ferestrelor? Multumesc?

Aurel spunea...

Salutare. Da, normal ca s-a luat in calcul si acest lucru, in felul specificat in SR 1907. Insa daca, de ex, fumezi 2 pachete de tigari pe zi in camera si vrei sa tii toata iarna geamul intredeschis, atunci probabil ca rezultatele calculelor date de program pot fi considerate optimiste. In rest, daca ai introdus corect datele, calculele sint OK, conform SR. Cu ocazia asta ai vazut si tu, cu ochii tai, cit de mult se supradimensioneaza radiatoarele si centralele, de catre mult prea multi, fata de necesarul termic calculat ca la carte.

Dan Postoveanu spunea...

Salut. In primul rand multumesc pentru munca depusa. Sunt convins ca nu a fost sa faci acest "program". Si eu care ziceam ca stiu sa folosesc excelul :)
Intrebarea mea ar fi ce diferenta este intre caramida cu gauri verticale si porotherm. Din cate stiu eu, din cate am vazut pe viu si pe internet, porotherm nu este decat o marca de caramida cu gauri verticale.

Dan Postoveanu spunea...

erata
nu a fost USOR sa faci acest program :)

Aurel spunea...

Salut. Asa este.

Dan Postoveanu spunea...

Asa este - nu a fost usor sa faci acest program
sau
Asa este - porotherm = caramida cu gauri verticale?
:)
Intrebam de poroterm si caramida cu gauri verticale pentru ca in foaia Izolatie, la material component de pot alege si una si cealalta, porothermul fiind mai bine cotat d.p.d.v. al izolatiei termice.

Aurel spunea...

Scuze. M-am grăbit cu răspunsul, în detrimentul specificităţii lui. Deşi ...
Da, aşa este, nu a fost uşor să fac acest program. Însă a fost palpitant...
Şi da, aşa este, cărămida marca Porotherm este o cărămidă cu găuri verticale. Însă nu este singura marcă de cărămidă de acest tip de pe piaţă. Mai sînt destule, însă poate nu atît de celebre, şi poate cu proprietăţi mai mult sau mai puţin diferite. Pe de altă parte, materialele de construcţie cuprinse în acel tabel le-am "pescuit" de pe net. Probabil că unele dintre ele nu mai sînt de actualitate, adică nu se mai aplică unor clădiri construite mai recent. Însă le-am păstrat pt cei care poate mai au nevoie de ele. Dar utilizatorul programului are posibilitatea de a adăuga acelui tabel materiale de construcţie noi, sau cu caracteristici diferite faţă de cele din tabel, începînd cu celula K25 din aceeaşi pagină. Astfel încît pierderile de căldura calculate cu ajutorul programului să reflecte cît mai exact situaţia lui concretă. Aşa că cel mai bine este să adaugi acelui tabel caracteristicile cărămizii pe care vrei să o cumperi, sau pe care ai cumpărat-o deja, şi să foloseşti aceste date în calculele tale.

mihaati spunea...

nu stiu sa lucrez in excel,am cu totul alta pregatire dar cred ca o sa incerc astazi sa invat. trebuie sa imi renovez apartamentul si una din problemele de care ma lovesc este lipsa de raspuns la intrebarile mele legate de puterea radiatoarelor pe care trebuie sa le cumpar.indiferent cui am adresat intrebarea( firma sau meserias)s-a facut un calcul aproximativ si s-a mai rotunjit un pic in plus rezultatul.

=========================================================== ===========================================================