Salut, Iulia.
Atit de aprig, si de abrupt, si de provocator, a fost comentariul tau, incit am decis sa-ti raspund punctual, pe indelete. Si pt ca apreciez faptul ca ma critici NE-anonim (apropo, frumoase poze, excursionisto!), m-am hotarit sa-ti dedic un intreg articol pe blog. Daca vrei, ia-o ca pe un cadou de 8 martie, de Ziua Femeii, din partea mea. La Multi Ani tie, precum si tuturor doamnelor si domnisoarelor din vietile noastre, ale barbatilor, cele care ne criticati constructiv si ne ajutati sa fim mai buni!
Redau mai jos comentariul Iuliei, pt cei care, in viitor, vor accesa aceasta postare direct, fara a mai trece prin comentariile postarii "Izolatie exterioara polistiren 3-5 cm: o gluma ?", spre care ofer acest link, pt orice eventualitate.
"Da, am citit ce ati scris, inainte de a da retete pe net oamenilor, ar trebui sa va documentati serios. Nu este de gluma cu lucrurile acestea. Unii oameni studiaza de ce si cum se face, iar altii emit pareri nedocumentate pe net. Ar trebui sa vorbiti si de permeabilitatea la vapori a polistirenului si a altor materiale. Polistirenul nu e compatibil cu caramida, de pilda, pentru ca el are o permeabilitate mai mica la vapori decat caramida..astfel, peretele nu va putea respira dinspre interior spre exterior, mai pui si un finisaj exterior impermeabil si aia e. In concluzie, apare condensul de multe ori ( in combinatie si cu geamurile termoizolante, nu mai zic de raul acre se face cladirilor vechi, prin placarea cu polistiren. Vata e o solutie mult mai buna pt caramida. Nu trebuie tinut cont numai de indicii termici dar si de permeabilitatea la vapori a materialelor si a sistemelor de termoizolare alcatuite."
Si acum, raspunsul meu la comentariul Iuliei, evident insotit de alte intrebari, la care o invit sa-mi raspunda, daca va vrea, tot printr-un comentariu la acest articol (multumesc anticipat!)
1. Care sunt retetele si parerile alea nedocumentate care te-au deranjat atat de tare?
2. De ce crezi ca parerile mele (sau ale altora), care nu coincid cu ale tale, se datoreaza obligatoriu unei documentari... neserioase?
3. Ai citit si alte articole de pe blog, sau doar pe asta? Ai vazut cind a fost scris? La 11 aug. 2007! La inceput(uri)...!!!
4. Ai incercat programul/fisierul Radia3? Ti se pare o gluma?
5. Zici: "Nu trebuie tinut cont numai de indicii termici dar si de permeabilitatea la vapori a materialelor si a sistemelor de termoizolare alcatuite". Intru totul de acord. Dar eu mai intreb: oare de pret trebuie tinut cont? Tare sint curios daca ai avut vreodata tangenta cu domeniul vanzarilor, si daca ai patit vreodata sa te "spargi" in explicatii si recomandari savante catre vreun client, pt ca in cele din urma sa cumpere din alta parte marfa mai ieftina si evident de o calitate mai proasta.
6. Polistirenul este cel mai ieftin izolator termic. Normal ca se foloseste cel mai des! Atit la noi, cit si in toata Europa. Si asta de ani de zile, la fel ca si acum! Atita doar ca, avind in vedere nivelul de trai al celor din vest, procentul celor care isi permit sa izoleze la exterior cu vata minerala bazaltica este (mult) mai mare decit la noi...
7. Vata minerala bazaltica are 3 mari avantaje fata de polistiren: rezistenta in timp (durata de viata, unii zic 50 de ani, altii nelimitat), incombustibilitatea (nu arde si nu intretine arderea; clasa de protectie la foc A1) si respirabilitatea = permisivitatea la vaporii de apa. Dar tu te intrebi de ce mai folosim polistirenul? Prin analogie, toata lumea stie ca un Mercedes are (cel putin) 3 mari avantaje fata de Dacia. Oare de ce vedem pe strazi mai multe Dacii decit Mercedesuri? Oare de ce se vind Daciile inclusiv in Germania, patria Mercedesurilor? Indraznesc sa raspund: pt ca, desi au unele lipsuri, acestea fac ceea ce promit sa faca, la un pret acceptabil: sa te duca de colo pina colo, in conditii decente. Asa si cu polistirenul: dezavantajele lui se stiu, si le asuma fiecare cumparator, si se pot compensa, iar el iti ofera o izolatie termica buna, la cel mai mic pret.
8. Vata minerala bazaltica pt fatade tencuite (de densitate mare) este de aproximativ 2,5 ori mai scumpa (acum in RO) decit polistirenul expandat EPS80 (recomandat pt termoizolare exterioara de catre toti marii producatori din domeniu, gen Austrotherm, Caparol, Adeplast etc), la ACEEASI grosime. Concret, aproximativ 50 lei/mp la vata, fata de sub 20 lei/mp la EPS80, ambele la grosimea de 10 cm! In conditiile in care izoleaza termic cam la fel, se pun in opera cam la fel, iar accesoriile costa cam la fel (poate un pic mai scumpe pt vata!). Iar intre vata de 5 cm si polistiren de 10 cm grosime, eu prefer si recomand polistirenul de 10 cm.
9. Dintre toate cladirile din Romania izolate la exterior cu polistiren, majoritatea nu au nici un fel de probleme ulterioare (ele sau locatarii lor). Cum iti explici acest lucru? Asta indiferent din ce este alcatuit zidul exterior. Da, este clar ca exista si probleme, ca peste tot! Dintre cele care au probleme (gen igrasie, mucegai, aer inchis, etc), o buna parte datoreaza acest lucru punerii defectuoase in opera a termosistemului (greseli de montaj, punti termice, materiale nerecomandate pt astfel de lucrari etc). Iar o alta buna parte dintre cei cu probleme NU si-au / NU li s-a dimensionat corect grosimea stratului izolator. De ex: strat izolator prea subtire tinind cont de alcatuirea peretilor exteriori, care se poate traduce prin faptul ca temperatura suprafetei interioare a peretilor exteriori este (prea) mica comparativ cu gradul de saturare cu vapori de apa a aerului interior => umiditate excesiva => condens => mucegai. Pe scurt, marea majoritate a celor care au probleme in urma izolarii termice exterioare cu polistiren, fac sau au facut greseli mai mult sau mai putin grave in ceea ce priveste dimesionarea, punerea in opera sau comportarea corecta vizavi de termosistemul aplicat (+ ferestre termopan etanse).
10. Aerisirea incaperilor locuite este foarte importanta, chiar si la cladirile neizolate, pt aport de aer proaspat si eliminarea umezelii. Ideal ar fi sa se faca mecanizat, cu recuperare de caldura. Insa orice schimb de aer / vapori de apa cu exteriorul inseamna de fapt pierderi de energie. Ori noi tocmai asta incercam sa impiedicam / minimizam prin termoizolarea cladirilor. NU SUNT de acord nici cu extrema cealalta, si anume recomandarea de a aerisi casa de 2 ori pe zi, cu geamurile larg deschise, cite o jumatate de ora. Este mult prea mult, mai ales daca este foarte frig afara. Pt o camera de locuit de dimensiuni medii, de 4/4 m, cu o fereastra aproape indiferent cat de mica/mare, deschiderea ei timp de 3 minute, cand afara sint cel mult 0*C, duce la inlocuirea intregului volum de aer al camerei cu un aer nou, curat, din afara. Este suficient!!!
11. Zici ca: "Polistirenul nu e compatibil cu caramida, de pilda, pentru ca el are o permeabilitate mai mica la vapori decat caramida". Asa, si ?!?! E mai compatibil cu BCA-ul? Sau cu betonul? Nici vorba! Si totusi, o multime de cladiri din caramida, mai veche sau mai noua, din toata Europa, au fost termoizolate cu polistiren expandat, si sunt bine-mersi. La fel, cladiri din BCA, sau din beton... Eu cred ca e la fel de important si cum faci, nu doar ce si unde faci.
12. Daca in urma experientei si cunostintelor mele indraznesc sa emit pareri sau sa dau sfaturi, nu inseamna ca oblig pe cineva sa fie de acord cu ele sau sa le urmeze.
13. Dupa parerea mea, chestia asta cu "respiratia peretilor" seamana cu alta manie moderna, si anume cea legata de "produse naturale, fara E-uri". E pe buzele tuturor, toti se preocupa de asta, toti cauta si doresc asta. Ca raspuns, toti producatorii (indiferent ce produc) pun pe ambalaj cuvintul "natural" sau "ecologic", intr-un context sau altul, ca sa dea bine. Atata doar ca produse 100% naturale nu prea exista, sunt greu de gasit si evident ca pretul lor este mult mai mare. Un sfert adevar, trei sferturi marketing! Nu e nimic rau in a incerca sa maninci natural; e rau doar atunci cind faci o manie din asta. Am auzit intr-un magazin o cucoana zicand vanzatoarei: "As dori un suc, dar sa fie natural. Dati-mi va rog un Cappy de portocale". Ce sa mai zic? Sigur avea acasa pereti care respira...
14. Reproduc un comentariu la un articol de pe spatiulconstruit.ro, care dezbatea acelasi subiect, al permisivitatii la vapori a cladirilor: "Circulatia aerului prin materiale de constructii, duce inevitabil la PIERDERE de ENERGIE; de aceea se izoleaza constructiile la exterior si mai nou si la interior, pentru ca acest transfer de aer care contine si vapori de apa sa fie cat mai redus. Chiar daca izolam UNIFORM si fara punti termice o casa cu peste 40-50 cm grosime de EPS, tot va fi o mica pierdere de energie, insa posibilitatea formarii condensului este exclusa. Grosimea cea mai mare pe care am realizat-o a termoizolatiei unei constructii, a fost la o cladire de birouri , unde la pereti am utilizat 40 cm de EPS , iar la Pod am montat 65 cm. Pe parcursul a 4 ani de exploatare a cladirii, nu am vazut urme de condens, iar consumul de energie total-incalzire si ventilatie cu recuperare de caldura, nu a depasit 1200- 1500 lei /luna. Suprafata constructiei este de 2.400 mp. Sistemul de ventilare functioneaza zilnic la capacitati de 2400-2700 mc aer/h; vara si iarna, aerul este racit-incalzit cu o PC, care utilizeaza agentul termic de la o adancime de 120m. Incalzirea prin pardoseala pe timpul iernii se executa cu o centrala pe gaz de capacitate 50 Kw. Pentru detalii referitoare la circulatia aerului si a vaporilor de apa prin materialele de constructii, rog vizionati pe You Tube polyoretan/celuloza si vata minerala. Polyoretanul poate fi inlocuit cu EPS . Am participat la cateva Conferinte internationale organizate de Institutul de case Passive din Germania (in perioada 2003-2009) si nu am auzit la nici o prezentare ca ,,PERETII RESPIRA,, !. Cu stima Marin"
15. Probabil ca disputa asta, referitoare la necesitatea respiratiei peretilor, nu se va stinge prea curind. Este alimentata de mult marketing si de multe interese. Ambele tabere au multi fani, fiecare cu cunostintele lui si cu experienta lui personala. Este aproape la fel ca disputa BCA - caramida. Eu prefer o abordare mai putin transanta: orice material de constructie prezinta avantaje si dezavantaje. Daca avantajele sint certe si suficient de mari, iar pretul nu este prohibitiv, merita folosit. Iar dezavantajele folosirii lui ni le asumam si incercam sa le minimizam efectele.
PROGRAME în EXCEL - Gratis, Rapid și Precis! Calculați grosimea izolației termice, dimensiunea radiatoarelor, puterea centralei, volumul pufferului sau pasul serpentinelor pentru IPAT!
Bine ai venit pe acest blog!
Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
21 de comentarii:
Salut Aurel,
Cred ca nu trebuie sa iti investesti timpul in ceva care este oricum cunoscut si pentru care exista deja aplicatii care fac acest lucru, respectiv calculul formarii condesului intr-un perete.
http://www.u-wert.net/ este un site foarte ok, care iti explica vizual acest lucru. (are si varianta in engleza)
Eu as fi mai incantat de un articol despre ventilatia cu recuperare de caldura.
Am folosit programul Redia. Este extraodrinar ce poate face aceasta aplicatie excel ! Mi-a usurat mult viata, mai ales ca sunt tipicari de fel. Vroiam sa stiu exact la materialele folosite la casa, si in functie de conditiile meteo de afara de ce calorifere am nevoie si cum fac fata.
Inca o data multumesc ! E genul de program care nu ar trebui sa lipsesca nici unui instalator.
Ar fi ideal daca s-ar putea include in viitoarea versiune si consumul de apa calda menajera, ptr a afla de ce centrala avem nevoie. Ma rog, asta am calculat deja singur. Dar multi nu stiu ca cel mai mare consum de energie (gaze/lemne) este la incalzirea apei menajere, unde de multe ori mai trebuie sa adaugi chiar si 15-20 Kw putere, mai ales cand apa e bocna
Nu, nu sunt instalator
Multumesc pt aprecieri.
Consumul pt apa calda menajera (ACM) poate fi calculat cu fisierul "Calcul volum puffer & boiler", care poate fi descarcat de la finalul postarii cu acelasi nume.
Multumesc Aurel !
Un calcul cu adevarat complex, intentionez sa ma bazez pe el pentru instalatia termica la casa mea, crezi ca ma poti verifica la o camera, ca sa pot confirma ca fac ce trebuie prin program?
Uite detaliile, Casa in oras Voluntari, perete format din: lavabila, glet, tencuiala, caramida Soceram 375X240X238 LD, izolatie polistiren 15 cm,tencuiala / ferestre q-fort cu trei geamuri, argon,low-e protectie solara, 5 camere / dimensiuni camera : L 2.82 l 4.08 H 2.6 , un singur perete exterior cu L 2.82 h 2.6, fereastra L 2 H 1.3 / Orientare S-E, temp int 22 c.
Inca o intrebare daca imi permiti, la casa scarii portiunea de la etaj, eu am calculat ca si cum ar fi o camera normala fara sa iau in considerare decupajul din podea pe unde se urca pe scari si pe unde vine aer cald de la parter. CAt ar trebui sa scad din necesarul rezultat avand in vedere aportul de caldura de la parter?
Multumesc inca o data, super excell-ul, cred ca ti-a ocupat ceva timp sa-l faci.
Revin cu cateva informatii..
Dupa ce am citit mai mult pe acest blog am constatat ca fac greseala clasica de a acorda prea putina importanta tavanului si podelei. Placa de la parter, de 10 cm B200, se "odihneste" pe un strat de polistiren extrudat grafitat de 4 cm, folie plastic, pietris 15-31 cm, pamant batatorit, se afla la o inaltime de 50 cm de sol. Din cate am citit este destul de prost izolata, ce indice Rc trebuie sa-i acord?
Pentru camera la care ceream putin suport de calcul pentru a verifica corectitudinea datelor mele, PODEA: placa de 13cm - B250, sub placa se afla camera de zi / TAVAN: decamdata sunt doar grinzi din lemn si un rand de OSB, acestea constituind podeaua podului nelocuit (neincalzit). AM vazut ca indicat ar fi sa folosesc vata minerala de 20 cm, deci macar atat o sa pun.
Dupa toate aceste calcule, cu Rc perete de 3.5838 si la podea am ales P1 , tavan T5( nu stiu daca este corect) mie imi reiese un necesar de 774 W < este CORECT ?
PS: La TAB Camera, rand G 27 , exista opriuni de alegere intre geamurile termopan desi acolo este calcul facut pentru usi.
@George
Multumesc pt aprecieri.
1. Pt camera ta este corect un necesar de caldura de aproximativ 600 W, adica sub 20 W pe metru cub. Am setat: zona climatica II, zona eoliana III, in localitate, 22 grade C temperatura interioara, podea P1/22 grade, tavan T3, orientare S-E, termopan foarte bun, 1 perete exterior si 3 pereti interiori cu 22 grade in camerele invecinate, cu dimensiunile indicate de tine. De asemenea, am notat Rc perete exterior = 3,20 mpK/W, Rc tavan = 3,30 mpK/W, numarul de schimburi de aer pe ora 0,00022 (pt camera de locuit, celula BZ6.
2. T5 alegi daca ai izolatie termica si sub astereala, intre capriori, si mai este izolat termic si tavanul etajului/mansardei.
3. Pt casa scarii, ai calculat corect, ca pt o camera normala. Poti sa scazi din necesar pt portiunea de la etaj, insa aceeasi valoare ar trebui sa o adaugi la portiunea casei scarii de la parter.
4. Pt podeaua parterului e suficient sa alegi P7 = podea izolata pe sol.
5. Pe rindul 27, coloanele BV-BZ, este vorba despre timplarie in general, nu numai despre usi.
6. Pt detalii, putem continua discutia pe email.
Salut Aurel.
Sunt de acord cu cele spuse in mare parte.
Ideea de baza ar fi ca si polistirenul se poate folosi la izolatie fara nicio problema atat timp cat se calculeaza punctul de roua si acesta nu se regaseste in structura peretelui. Chiar daca are sau nu o rezistenta la difuzie mai mare.
Insa, alt lucru mi-a atrat atentia si anume cei 2400 mp cu izolatie de 40-65 cm, cost lunar de maxim 1500 ron si centrala de ... 50 kw ???
Acum, daca luam lucrurile logic, 1500 ron cu centrala in condensatie inseamna circa 11.000 kwh/ luna, ceea ce ar insemna un necesar termic mediu de 15 kw, cu varfuri de ~25 kw.
Oare de ce s-a optat pentru o centrala atat de mare, tinand cont de izolatia folosita?
Nu stiu ce si cum ai calculat acolo, insa cum naiba sa fie mare o centrala de 50 kW pt un spatiu de 2.400 mp ??? Altii isi pun centrala pe lemne de aprox. 50 kW pt o vila de, sa zicem, 240 mp. Deci pt un spatiu de 10 ori mai mic !!!
Hai sa calculam altfel: la o inaltime de 2,5 m, cei 2.400 mp insumeaza 6.000 mc. Daca impartim cei 50.000 de W ai centralei la cei 6.000 de mc ai cladirii, obtinem un necesar termic de virf de numai 8,33 W/mc !!! Ti se pare ca e mult? Un "Dorel" i-ar fi recomandat un minim de 30 w/mc, adica de aproape 4 ori mai mult. Iar beneficiarul ar fi trebuit sa-si cumpere 4 centrale a cite 50 kW fiecare.
Calculul meu de mai sus este un pic exagerat, recunosc. Iar valoarea de 8,33 w/mc pt necesarul termic al cladirii este mai mica decit valoarea reala = totala, pt ca omul afirma ca o pompa de caldura incalzeste aerul care intra in cladire prin sistemul de ventilatie. Deci mai are astfel un aport de caldura. Sau cel putin nu pierde caldura prin aerisire. Ceea ce nu e putin lucru.
Salut Aurel,
este interesant si deschis blog-ul tau, imi place.
Cu scuzele aferente off topic-ului, da' n-am vazut pe undeva vre-o adresa mail cu care sa pot comunica despre problema mea.
Pot primi o adresa mail?
Multumesc,
Florian
floriansanatescu@yahoo.com
Calculul este simplu, 1500 ron / 0.14 (ron/kwh) = 10.714 kwh
10.714 kwh / 30 zile / 24 ore = ~15 kw mediu, la temperaturi banuiesc eu in jur de 0/-5*C, astfel, la -15/-20 ar urca pana la 25-27 kw.
Acum, daca spui ca exista si PDC ce functioneaza in paralel cu centrala in condensatie, deja este alt calcul .
Si atunci, este normal ca necesarul sa fie mai mare.
O zi buna.
Din pacate, abia acum am vazut postarea, sunt destul de ocupata si nu prea am timp sa urmaresc blogurile.
Multumesc pentru explicatii.! Nu voiam sa fie un comentariu acid, exista multe lucruri de spus despre termosisteme. eu atunci cand am invatat despre ele, am invatat clar niste reguli care trebuie respectate, indiferent de materialele utilizate, anume ordinea in care se pun straturile in functie de calitatile lor. evident, ele trebuie calculate pentru a afla punctul de roua si coeficientul termic. si da, legat de pret, sunt de acord, dar daca vrei o investitie pe termen lung, te gandesti mai mult inainte de a izola o constructie. Eu le explic clientilor mei ca e mai bine sa reduca dimensiunile unei locuinte la atat cat au ei nevoie real si sa se soncentreze pe o executie corecta si durabila, sanatoasa.
Bineinteles, apoi, fiecare face cum considera. dar atunci cand concep un proiect, toate aceste lucruri legate de termosistem sau alte izoltii, sunt discutate cu clientul si calculate.
Buna ziua Domnule Aurel. INTERESANT, foarte interesante toate explicatiile dumneavoastra si mai ales foarte pe intelesul tuturor!!!
Poate mi/a scapat sau poate chiar nu se practica, dar o izolare cu polistiren expandat de 5 la exterior si cu extrudat de 3 la interior pt peretii exteriori si cei dintre camere, plus polistiren de 5 pe pod, nu ar creste randamentul termic al locuintei in cauza???
avand la locuinta in cauza geamuri cu tamplarie de lemn stratificat cu sticla 2 straturi termopan
cu multumiri
catalin azoitei
catalin_az02@yahoo.com
@Catalin
Ar creste, intr-adevar, randamentul termic al locuintei in cauza. Insa ai dreptate, chiar nu se practica asa ceva. De ce?
1. Se recomanda izolatia termica DOAR pe exterior, de grosimea potrivita: 8-10-15 cm.
2. Izolatia termica pe interior te impiedica sa beneficiezi de inertia termica a cladirii. Precum si de cea referitoare la absorbtia/cedarea de vapori de apa intre pereti si aerul interior.
3. Cei 3 cm de polistiren extrudat, pe care vrei sa-i pui pe interior, costa cit 8 cm de polistiren expandat. Asa ca mai bine pui 8+5=13 cm de polistiren expandat DOAR la exterior, in aceiasi bani.
4. De ce sa pui polistiren extrudat de 3 cm pe peretii interiori dintre camere? Beneficii aproape zero! Chiar n-ai ce face cu banii? Mai bine ia-ti un sistem de ventilatie cu schimbator de caldura.
5. Si din banii care iti ramin :), mareste stratul izolator dintre casa si pod. Acum zici ca ai 5 cm polistiren. Iti recomand 25 cm (orice combinatie de polistiren sau vata minerala de sticla sau bazaltica).
Oare de ce lumea are tendinta de a reinventa apa calda si gaura de la macaroana, cind astea se stiu demult si se fac ieftin si bine, cu succes dovedit si garantat?!?
Salut,
Interesant si folositor tot.
Eu ma bat de o problema la care nu am gasit raspuns ,poate este cineva care poate sa ma ajute:
-In momentul in care se termina lemnele dintr-o centrala pe lemne si temperatura din puffer este de 80 grade,iar incalzirea din casa este oprita ca are temperatura setata,pompa centralei va continua sa recircule apa din puffer si ventilatorul cenralei va continua sa mearga(ca sunt 80 grade),scazand temperatura din puffer pana la 58 grade cand decupleaza pompa.Practic i-mi ventileaza caldura pe cos :)).
Daca aveti o solutie pentru aceasta va raman recunoscator.
Multam.
@Gelu
Este prost gindita automatizarea instalatiei. Nu ar trebui sa se intimple asa. Cel mai bine este sa ceri ajutor pe un forum de specialitate (Misiunea Casa sau Softpedia). Acolo vei gasi oameni pasionati, care chiar se pricep. Va trebui sa le oferi o schita/descrierea instalatiei. Probabil vei primi nu una, ci mai multe solutii.
Buna seara,
Am achizitionat o centrala de 24KW pentru un apartament de 4 camere,2bai + bucatarie (bucuresti, parter bloc, izolat exterior) cu o suprafata de 90mp, problema mea este ca tot nu am reusit sa ma lamuresc ce marime trebuie sa aiba caloriferele(in fiecare camera) pentru a obtine o temperatura de 24 grade (pe timp de iarna). Imi cer scuze am incercat sa folosesc programul excel dar am avut impresia ca valorile sunt foarte mari per radiator, iar firmele care comercializeaza radiatoare nu au fost in stare sa imi dea un raspuns concret( mai exact "sa aiba cu 30% mai mult decat cel existent").
Va multumesc
Livia
@Livia
Radiatoarele ti-au "iesit" mari din 2 motive:
1. Temperatura interioara de 24*C in toate camerele este mare si duce la un necesar termic mare per camera, deci la radiatoare mari. Stasul recomanda sa se calculeze cu 20*C in camere si 24*C in bai. Unii aleg 22*C ca sint mai frigurosi si pt siguranta. Iar tu vrei 24*C! Si daca tot iti plac procentele, sa stii ca fiecare 2*C adaugate peste 20*C duc la cresterea necesarului termic al camerei cu 10-12%, si adauga cite 40cm la lungimea unui radiator tip 22x600, pt temperaturile de tur/retur 60/50*C.
2. Ce temperaturi de tur/retur ai ales? Ca daca ai setat 40/30*C, adica sa ai condensare maxima la orice temperatura exterioara aferenta zonei tale climatice, radiatoarele vor fi gigantice. Insa dimensionarea radiatoarelor pt o centrala cu condensare nu merita facuta la temperaturile astea, de 40/30*C, ci mai mari, de 65/55*C, sau 60/50*C, sau 55/45*C, asumindu-ti o functionare fara condensare a centralei in 10-20% din perioada de incalzire anuala, si cu condensare putina, respectiv randament 97-102% in alte 20-40% din zilele cu incalzire.
Am o centrala de 80 kw cu aprox 70 calorifere mai mari ,medii si mici . In caperile nu sunt izolate. Pe centrala am montate 4 pompe (pe patru trasee) pt circulatia agentului,cu marimi diferite si numar de calorifere diferite .Problema este ca nu se reuseste sa se ridice temperatura optima pt incalzirea tuturor caloriferelor,de pe cele 4 trasee,.Cosiderati ca este necesar sa se adapteze un puffer pt a obtine rezutate bune ? Ce capacitate ar trebui ? Daca aveti solutii va rog respectuos sa ne.o impartasiti . Cu respect !!!
@Ioan
Este vorba despre un bloc? Un cartier? Casa Poporului? :) Centrala pe lemne, nu?
De un proiect de instalatii mai are rost sa te intreb?
Un calcul termic pt toate incaperile este sfant si cu asta ar trebui sa incepi!
Caloriferele se incalzesc toate, insa nu suficient de tare? Sau se incalzesc doar cele de pe anumite trasee? Sau nu se incalzesc doar cele de la capat de traseu?
Se pare ca NU lipsa pufferului este problema. Se poate ca cladirea ta sa piarda mai multa caldura decat poate face centrala. Sau poate debitul pe trasee este prea mic. Sau ... Sau ...
Pt un apartament cu 2-3 camere poti cere sfaturi pe net; pt 70 de calorifere s-ar impune un proiect ca la carte, la fataa locului, pt ca complexitatea instalatiei respective o face usor de facut prost...
Am auzit ca izolarea la exterior cu polistiren de o grosime peste 15 cm nu-si mai are rostul.
Sa fie adevarat ?
Urmeaza sa imi construiesc o casa cu peretii din pamânt bătătorit, si ma intrebam care ar fi indicele termic pt acest material, pentru ca ma gandesc daca o grosime de 40 sau 50 cm mi-ar asigura o izolare termica suficienta.
Multumesc anticipat pentru raspunsul unui specialist.
@Anonim
Sunt convins că răspunsul meu nu o să-ți prea fie pe plac, dar dacă tot m-ai întrebat, îți răspund sincer și evident subiectiv, adică îmi spun părerea personală în urma cunoștințelor pe care le am.
Nu aș spune că "izolarea la exterior cu polistiren de o grosime peste 15 cm nu-si mai are rostul". Ci aș nuanța un pic și aș spune mai degrabă că fiecare cm în plus pe lângă cei 15 cm aduce un beneficiu termic din ce în ce mai mic la un cost din ce în ce mai mare. Așa că începe să nu mai merite dpdv financiar: cât costă vs ce obțin. Dar dacă ai un buget mai generos sau vrei certificare de casă pasivă, atunci neapărat va trebui să pui un strat mai gros de 15 cm.
Pământ bătătorit? Chirpici? Lut, sau clay în engleză? Brut sau amestecat cu paie?
Depinde foarte mult de modul de producere și de umiditatea lui !!! Am găsit pe net tot felul de valori pt conductivitatea termică lambda a chirpiciului. Cică poate varia între 0,25 W/mK (perfect uscat, umiditatea zero) deci cam ca o cărămidă cu goluri verticale obișnuită și 2,0 W/mK (umiditate 50 %), deci cam ... dezastru ! Habar nu am cât ar putea fi umiditatea lui în mod uzual, în exploatare. Cred că depinde de finisările fețelor interioară și exterioară ale peretelui respectiv.
Din tot ceea ce am citit pe net de-a lungul timpului, pt chirpici se ia în calcul o valoare lambda de 0,4-0,5 W/mK. Foarte slabă, pt standardele actuale. Cei, să zicem, 45 cm ai tăi (grosime perete) ar duce la o rezistență termică teoretică de 0,45m/0,45 W/mK = 1 mpK/W. Adică dezastru, după standardele actuale. Iar rezistența termică corectată, adică cea efectivă de calcul, este și mai mică de atât.
Gândește-te că cel mai nașpa polistiren expandat (EPS50) izolează termic de aproximativ 10 ori mai bine decât chirpiciul tău. Altfel spus, 1 cm de EPS50 izolează termic la fel de bine (sau de rău, cum vrei să zici) ca 10 cm de chirpici.
Rezistența termică corectată minimă recomandată pt pereții exteriori la construcții fără pretenții este astăzi de 1,8 mpK/W. Iar pt clădiri moderne care se încadrează în standardul NZEB (Nearly Zero Energy Building = clădire cu consum de energie aproape de zero) este de 4 mpK/W. Și tu vrei să îți faci în anul de grație 2024 pereți din pământ cu Rc sub 1 mpK/W ?:)) Doar ca să poți spune cuiva că tu ai pereți naturali, eco, din pământ, care respiră? De parcă într-o astfel de casă nu ar trebui să deschizi zilnic ferestrele ca să aerisești și să împrospătezi aerul, nu? Sau, de ce nu, să pornești un dezumidificator electric la nevoie...
În loc de 45 cm grosime zid din chirpici, poți pune 12 cm de BCA și este cam același lucru dpdv al izolației termice. Acuma ... alege tu varianta mai ieftină sau mai convenabilă pt tine. Oricum, nici una dintre variante nu este portantă și ambele mai au nevoie de izolație termică suplimentară ca să fie aduse în secolul 21 dpdv termic.
Mulți au nostalgia casei bunicilor de la țară, făcută din chirpici, unde era vara se simțea răcoare și iarna cald. Astfel că mulți sunt convinși că chirpiciul este un material de construcție bun izolator termic. În comparație cu ce? Evident, doar cu materialele de construcție existente și disponibile în acele vremuri! În comparație cu piatra (de râu sau de carieră), cu siguranță era mai bun! În comparație cu cărămida simplă, așa-numită țigănească, era cam la fel sau poate chiar un pic mai bun. Dar de unde bani de cărămidă? În comparație cu lemnul, era clar mai slab (lambda lemn între 0,17 și 0,35 W/mK), dar de unde bani de lemn la câmpie?
Una peste alta, părerea mea este că chirpiciul era un material suficient de bun pt cât de ieftin și de ușor era de produs la fața locului, în zonele de câmpie, poate mai sărace, fără lemne ieftine la îndemână!!! Și atât!
În anul 2024, pt pereții exteriori există multe alte variante de a construi, și mai trainice, și mai izolatoare termic ... dar cu speranța că beneficiarul nu mai este chiar atât de sărac ca acum 75 de ani :)
Trimiteți un comentariu