Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

duminică, 31 mai 2009

Mici modificari la Radia3

Incepind cu 01.06.2009, varianta programului Radia3 disponibila pe blog a suferit citeva mici-mari modificari. Incepe sa imi para rau ca nu am folosit, inca de la inceput, asa cum se obisnuieste la majoritatea soft-urilor, o numerotare a versiunilor, si eventual un istoric al imbunatatirilor si modificarilor aduse programului de-a lungul timpului. Asta este. De ciuda, n-am s-o fac nici de data asta :) Doar voi enumera aici pe scurt modificarile aduse programului Radia3 - PVK incepind cu 01.06.2009 :
1. Pt. calcularea dimensiunilor radiatoarelor la alte temperaturi de tur/retur /interior decit cele pt. care avem datele de la producator (notate in pagina Tabele), am renuntat la acel tabel cu indici realizat de unul dintre producatorii de radiatoare propusi in program. Acum, aceste calcule se fac cu formulele pe care le puteti vedea in pagina Izolatia, sau in fisierul "Radiatoare pt. centrale cu condensare", disponibil de asemenea pe blog. Evident, rezultatele sint cam aceleasi. Util, de exemplu, in cazul centralelor cu condensare, cind nu cunoastem puterea termica a radiatoarelor dorite la temperaturile de tur/retur specifice acestor centrale.
2. Valoarea implicita a lui "n" este de 1,30 si nu poate fi modificate de utilizator. Daca gasiti tabele ale unor producatori de radiatoare in care se specifica alte valori ale lui "n" (intre 1,20 si 1,50), nu merita sa va faceti griji, deoarece diferentele pt. un radiator vor fi mici, de ordinul zecilor de watti, care de cele mai multe ori se compenseaza prin alegerea dimensiunii superioare a radiatorului, dintre cele 2 variante propuse de program, fata de necesarul termic calculat al camerei.
3. Datorita acestei modificari, temperatura interioara a camerelor poate avea acum orice valori intre 6 si 26 grade C. E vorba de numere intregi, evident, si asta numai pt. a putea fi aleasa valoarea din lista care apare cind se da clic pe celulele respective. Am depasit astfel si limitarea la 24 grade C, temperatura pe care unii frigurosi o considerau insuficienta.
4. Pt. fiecare camera si marca de radiatoare, exista acum cite o celula care indica puterea termica necesara radiatorului in cazul in care temperaturile de tur/retur/interior alese de utilizator nu coincid cu cele pt. care au fost introduse datele de la producatori in pagina Tabele. De exemplu, in cazul centralelor cu condensare. Dupa aceste valori cauta programul in tabele dimensiunea optima a radiatoarelor. Nu stiu cit de utila va este informatia din aceste celule, insa daca programul face oricum aceste calcule, am preferat sa pun la vedere rezultatele lor.
5. Pt. un calcul rapid, eventual comparativ intre cele 3 marci de radiatoare propuse in program (sau orice alte marci pt. care utilizatorul poate introduce singur date in pagina Tabele), valoarea introdusa la PRIMA camera in coloana cu "Alegerea finala" se va copia automat la toate camerele. Astfel, dupa ce s-a calculat necesarul termic al fiecarei camere, se poate afla usor si rapid, in pagina "Total", care varianta este mai convenabila ca pret si putere termica totala, in functie de inaltimea radiatoarelor, tipul C sau V si modelul 11, 22 sau 33 ales.
6. La alegerea situatiei concrete a podelei, apare acum si varianta P7 = podea izolata, aflata direct pe pamint.
7. Uneori, preturile radiatoarelor din tabelele de la producatori sau distribuitori nu sint exprimate in EURO fara TVA, asa cum apar implicit in program. In aceste cazuri, introducerea lor ca atare, de catre utilizator, in pagina Tabele, genera niste totaluri ... total aiurea :) in ceea ce priveste preturile, in pagina Total. Am remediat acest neajuns, astfel incit acum se pot scrie orice fel de preturi in pagina Tabele (in Euro sau in Lei, cu sau fara TVA). Trebuie doar sa-i spuneti programului ce fel de preturi ati introdus, si el va sti sa le afiseze si sa faca totalurile in mod corect. Vezi coloana BR din pagina Tabele !
8. De asemenea, in pagina Tabele pot fi introduse valori ale puterilor termice si preturilor radiatoarelor pt. orice temperaturi de tur/retur/interior de la producatori / distribuitori. Nu doar la 75/65/20 sau 90/70/20 grade C, ca si pina acum.

35 de comentarii:

B spunea...

Super excel, l-am folosit si a dat calculul de numa... (adica bine)

Aurel spunea...

Nu pot decit sa ma bucur de numa' (adica mult) ...

adrian stanescu spunea...

salutare! de ceva vreme tot caut un program cu care sa pot dimensiona necesarul de caldura pentru o casa(personala) si am dat din intamplare peste radia3.problema mea este faptul ca la incercarea mea de a scrie in celulele protejate programul i-mi cere o parola.spune-mi te rog cum sa le deblochez. multumesc anticipat!

Aurel spunea...

Probabil ca ai o versiune de MS Office mai veche de 2003. Daca iti instalezi o versiune mai noua de Excel, vei scapa de aceasta problema si vei putea folosi programul.

Anonim spunea...

Salut. Am dat intimplator peste acest fisier, si este de apreciat efortul tau. Pentru asta felicitari.
Am o nedumerire. La necesarul in W al camerei, daca ii dau o camera de 1x1x1 si temperatura ext = temp dorita (25) = temperatura camera incalzita sus / jos, tot are un necesar (~16W), cind teoretic nu exista nici un fel de transfer termic. Aceasta eroare (dupa parerea mea) nu se propaga in algoritm?
Folosind calculul pierderilor de caldura printr-un perete (pardoseala) obtin pentru o camera ~5 kw, iar cu sheetul camera sare de 14 kw.
Multumesc, Catalin

Aurel spunea...

Salut. Orice dimensiuni alegi pt camera si orice temperatura interioara ai alege, daca notezi aceeasi valoare la toate camerele invecinate sus-jos-stinga-dreapta si nu ai pereti exteriori, atunci vei obtine intr-adevar o valoare oarecare a necesarului termic. Si care va depinde - culmea! - de temperatura exterioara, adica de zona climatica. Desi, zici tu, nu exista nici un transfer termic prin peretii camerei respective. Si ai dreptate, prin peretii camerei nu se pierde caldura. Insa acea valoare a necesarului termic care te contrariaza este data doar de Qi1 si se refera la ventilatia camerei tinind cont de numarul de schimburi de aer pe ora, in conditii de confort fiziologic. Iar in acea formula se tine cont de temperatura interioara si de cea exterioara, de afara. Asa prevede SR 1907 si mi se pare oarecum logic sa fie asa, chiar daca nu ai ferestre spre exterior. Insa daca aceeasi temperatura notata ca interioara o notezi si in celula G3 din pagina Camere, adica , ca temperatura exterioara, atunci NU mai ai nici un necesar termic pt. camera respectiva. Asa ca nu ai dreptate atunci cind zici : "temperatura ext = temp dorita (25) = temperatura camera incalzita sus / jos, tot are un necesar (~16W)". In concluzie, NU cred ca este vorba de vreo eroare.
Legat de cealalta constatare a ta, nu am inteles la ce te referi. Ca obtii rezultate diferite folosind cele 2 fisiere ale mele ? Sau ce ? Revino cu precizari, te rog. Oricum, datele tale sint cam nefiresti. 5 kw = 5.000 w si 14 kw = 14.000 w pt o camera e cam mult ...

Cosmin spunea...

Toata stima pentru munca depusa si mai ales pentru generozitatea cu care a fost pus la dispozitie acest program

Anonim spunea...

Idem Cosmin :)

Aurel spunea...

Multumesc pt. aprecieri. Sa va fie de bine :)

Anonim spunea...

Multumesc foarte mult pentru efortul tau depus si daruit noua. Mai rar gasesti asa ceva astazi.
Multumesc si felicitari!!!

Cosmin

Anonim spunea...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

Anonim spunea...

I want not concur on it. I think warm-hearted post. Expressly the designation attracted me to review the unscathed story.

Anonim spunea...

Genial fill someone in on and this post helped me alot in my college assignement. Gratefulness you on your information.

Anonim spunea...

Salut, domnule!
E mai multa vreme de când nu am mai convorbit!De la ultimele mi s-au întâmplat mai multe si nu v-am raspuns. Acum am pus un unlink catre catre acest blog din saitul meu. Poate-mi puneti si mie un link in blogul Dvs.
Sal'tare!
Baboo,
hausmeister@mesterucasei.com
www.mesterucasei.com sau şi vechea adresa pe Yahoo.
P.S.: vad ca nu ma lasa sa pun adresa completa, cica sunt semne nepermise.

Aurel spunea...

Salut. Linkul exista de mai bine de un an. Ma bucur ca acum ai pus si tu unul. Mai bine mai tirziu decit niciodata...

Vinkator spunea...

Foarte util fisierul, bine gandit si parametrizat , poate fi folosit de la un novice pana la un expert . As avea totusi o sugestie, ar fi frumos sa faceti un macro in Visual Basic bazat pe sheet-ul de fata care sa realizeze un "Wizard". Ex: Apare prima fereastra in care se intreaba "Zona climatica este...." apoi buton "Next" , apoi "cate camere aveti? " , se apasa next, apoi apare pentru prima camera "ïntroduceti dimensiunile"..., etc.

Succes in continuare !

Aurel spunea...

Multumesc pt aprecieri.
Simpatica ideea ta, nu zic nu. Insa, pe linga faptul ca trebuie sa ma apuc de invatat VBA pt a o pune in aplicare, ma gindesc ca poate unii utilizatori nu vor sa faca un calcul al pierderilor de caldura cap-coada, ci doar sa testeze variatia necesarului termic in functie de anumite date introduse. Pe ei cred ca i-ar incurca aceste ferestre. Sau poate ca unii pur si simplu nu au chef de clicuri suplimentare. Nu stiu ce sa zic. Ma voi gindi la propunerea ta, pt care iti multumesc oricum.

Anonim spunea...

Te rog daca poti ca sa ma ajuti cu un program ptr. calculul necesarului de caldura si apa calda menajera ca prin programul de mai sus nu pot ca sa sterg nimic as vrea ca sa raman numai cu calculele de necesar daca se poate sa ma ajuti.astept raspuns pe adresa de mail:zahariamariusciprian@yahoo.com
Multumesc!!!cu stima marius

Botond spunea...

multumesc pentru tabel este foarte util, as dori sa va intreb daca aveti intentia sa introduceti si o rubrica pentru ventiloconvectoare care sunt folosite la pompe de caldura.

Adi spunea...

Mii de multumiri. Foarte util. Chiar am facut comparatie intre o instalatie dimensionata dupa ureche si una riguros calculata intre case aproximativ identice din punct de vedere al materialelor de constructie si izolarilor. Au iesit diferente de 40-50% la factura si confort. Am cateva intrebari:
1. Puterea centralei trebuie sa fie egala cu totalul puterii caloriferelor?
2. Daca exista un mod de calcul al diametrelor tevilor tur, retur.
3. Temperaturile 75-65 sunt cele optime sau sunt maxime. Ce se intampla daca folosim 50-40. Cum e mai economic?
4. O centrala tip vechi de podea (ex Termoteka) influenteaza negativ calculul ?

Aurel spunea...

Mersi.
1.Da, cel putin egala.
2.Da, o fi existind si pt asta vreun stas, insa nu il stiu.
3.La o centrala obisnuita pe gaz, sint cele optime, respectiv mai economice. La 50-40, centrala porneste mult mai des, daca ai dimensionat radiatoarele pt temperaturi de 75/65. Daca radiatoarele sint dimensionate pt 50/40, nu cred ca se porneste centrala mai des, insa tot o pui sa lucreze in regim neeconomic. Asa, mai bine ar merge o centrala in condensatie, al carei randament maxim e tocmai la aceste temperaturi mici de tur/retur.
Poti seta temperaturi de tur / retur mai mici de 75/65 daca afara nu este foarte frig, toamna sa zicem. Insa centrala functioneaza cel mai economic intr-un regim apropiat de cel maxim, adica spre 90 grade C pe tur. Asa ca intre 70 si 80 de grade C pe tur e ok.

Anonim spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor si nu numai.
Am vizionat cu atentie blogul tau si vreau sa spun ca am fost foarte fascinat de ceea ce am gasit. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Încep sa îl citesc cu drag.
Noi promovam la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tau ; am specificat sursa articolului si am deschis si un subiect pe baza acestuia. Daca doresti, poti sa ne recomanzi orice articol si noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face placere, de asemenea, sa stim ca ai dori sa ne sustii în acest proiect de radio si sa accepti o eventuala colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzeaza toate genurile de muzica, exceptând manele si piesele necenzurate, avem si câteva emisiuni, stiri etc. Ne-am propus sa realizam un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de sustinerea si ajutorul tau si al celorlalti colegi bloggeri. Dorim sa cream o echipa numeroasa, de oameni cu un talent aparte si m-am gândit ca, poate, ai vrea sa ni te alaturi si sa colaboram, binenteles, pe unul dintre domeniile care îti place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile si modul de a gândi al bloggerilor si al ascultatorilor nostri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tau si sa ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un email asculta.whisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Multumesc,Cu stima Vlad!

Anonim spunea...

Felicitari pentru program.
O intrebare:
Daca sunt mai mult de 12 camere intr-o casa, cum se procedeaza?
Multumesc.

Aurel spunea...

Mersi. Felicitari pentru casa.
Daca ai peste 12 camere, mai descarci o data fisierul si completezi in el datele pentru restul de camere. Sau, eventual, poti sa aloci un fisier pentru fiecare etaj.
Insa eventualele totaluri pentru intreaga casa va trebui sa le faci manual, cumulind datele obtinute de la fiecare fisier in parte.

Anonim spunea...

Foarte prompt.Asa am facut. Multumesc.
Mai am o intrebare:
De la camera 3 pana la camera 12 in casuta rezervata pentru volumul camerei apar valori presetate. Introducerea dimensiunilor nu duce la modificarea acestor valori. Este o problema, sau gresesc eu undeva?
Multumesc din nou.

Aurel spunea...

Ups! Scuze. Tocmai uploadam noul fisier in locul celui vechi, expirat. Incearca peste 10 minute.

Unknown spunea...

Felicitari D-le Grama, gasesc de bun augur comentariile de pe acest blog cu referire la calculul necesarului termic. "Programelul" facut in excel ma ajuta la verificarea calcului tabelar pe care il fac eu, cuprins in SR1907. Spre surprinderea mea diferentele sunt cuprinse intre 5-10%, diferente care apar, probabil, din faptul ca se generalizeaza caracteristicile izolatiei (bun, fbun...), tipului de termopane, etc.
As avea o rugaminte personala: poate ma ajutati cu o funtie, formula excel pentru calculul adaosului ac in functie de Rm. Toata stima, Ing. Dpl. Abrudan Radu

Aurel spunea...

Multumesc.
Mi-ar placea sa-mi aratati si mie rezultatul final, adica fisierul dvs. cind va fi gata.
Diferentele pot fi de acolo, intr-adevar. Ati incercat sa faceti calculele mai exact, introducind date in coloana BH si in cele care-i urmeaza? Asa cel putin scapati de aproximarile de care pomeneati.
Valorile Ac in functie de Rm le extrag cu o functie HLOOKUP din tabelul din pagina Culise, rindurile 53/54. Ce-i drept, cu o mica aproximatie in favoarea supradimensionarii radiatoarelor.
Spor la treaba.

daniel spunea...

cum se dimensioneaza ventiloconvectoarele?

Aurel spunea...

Ca si radiatoarele. Adica in functie de pierderile de caldura ale incaperilor in care se vor monta. Se alege unul care sa ofere minimul necesar. Atentie la temperaturile de functionare pt care a fost calculata puterea lor.

Octav spunea...

Excelent formularul de calcul!! Mersi fain ca ai investit atatea ore pentru binele comunitatii! Nu m-as fi gandit niciodata sa iau in calcul atatia factori la determinarea necesitatii de energie termica :-)

Marian spunea...

Scuzati neindemnarea, dar nu reuesc sa calculez necesarul termic pentru o camera. Am completat , zona, climatica, perete 1, 2,3,3,H si l, marimea ferestrei,usii, tavan1, podea1 dar in celulele aferente puterii necesare apare ERROR, (P4, T4, DE57, DE 58) Puteti va rog ajuta, un exemplu completat ar fi cel mai util. Multumesc anticipat!

Aurel spunea...

@Marian
"Scuzati neidemnarea, dar nu reuesc" sa imi dau seama la care dintre fisiere te referi: Radia3 sau ~CalculTermic~. In celulele DE57 si DE58 NU este nimic.
Intai verifica daca ai cea mai noua versiune a fisierului. Descarca-l azi de pe blog.
Apoi verifica latimea coloanelor P-Q si T-U. Da dublu clic pe antetul lor. Poate valoarea din celula nu incape in celula de pe monitor.

Anonim spunea...

Buna ziua,
Foarte interesant fisierul de calcul si foarte elaborat. Intradevar este usor greu . Eu am completat doar prima parte adica in casutele din dreptul literelor de la B la J, mai putin acolo unde se fac caculelele automat. Ceea ce am observat ulterior uitandu-ma la tabelele diverselor calorifere este ca in cazul meu lungimea caloriferului ( in cazul Ferroli) este aproximativ direct proportionala cu lungimea ferestrei.

Oricum pentru cine se pricepe cat de cat este un material foarte bun!
Felicitari!

Cana.Liviu spunea...

Buna seara,
Puteti sa imi explicati va rog care este diferenta dintre Radia3 si calcul termic?
Ma intereseaza sa dimensionez radiatoarele pentru o casa cu 4 camere,baie,bucatarie si hol.
Camerele au forma dreptunghiulara, tavan izolat, podea neizolata,izolatie exterioara si geamuri termopan clasice

=========================================================== ===========================================================